LIVE TEXT  Video A venit răspunsul Israelului. A atacat pe teritoriul Iranului în cursul nopţii / SUA: Israelul a lovit baza militară din Isfahan / Iranienii susţin că nu sunt pagube şi nu plănuiesc să contraatace / Occidentalii, sfătuiţi să plece din Israel, avioanele ocolesc Iranul

  • În timp ce comunitatea internaţională aştepta replica pentru Iran abia după Paşte, Israelul a efectuat un atac surprinzător în zorii acestei zile.
  • Atacul s-ar fi efectuat doar cu drone, nu şi cu rachete, fiind socotit unul „de avertizare”.
  • Iranul susţine că nu s-au înregistrat pagube, în timp ce, oficial, Israel nu-l recunoaşte, fiind însă dată de gol de americani.
19580 afișări

UPDATE Iranul, ameninţat cu sancţiuni

UPDATE Variaţii ale preţului petrolului

UPDATE Egipt: îngrijorare profundă cu privire la riscul de escaladare

Egiptul a declarat că este „profund îngrijorat” de situaţia din Orientul Mijlociu în urma atacului israelian asupra Iranului. Într-o notă publicată de Ministerul de Externe de la Cairo, Israelul şi Iranul sunt invitate să-şi exercite „nivelul maxim de autocontrol şi să respecte pe deplin regulile dreptului internaţional”. Egiptul, continuă declaraţia, „îşi reînnoieşte preocuparea profundă cu privire la escaladarea reciprocă irano-israeliană şi avertizează asupra consecinţelor extinderii conflictului în regiune”. Conflictul, avertizează Cairo, ar putea avea „efecte periculoase asupra securităţii” oamenilor din regiune.

UPDATE IDF: 25 de ţinte lovite în Gaza, inclusiv locuri de lansare

Avioanele israeliene au atacat aproximativ „25 de ţinte în Gaza în ultimele 24 de ore”. Purtătorul de cuvânt al armatei a făcut acest lucru conform căreia printre acestea se numără „clădiri folosite de Hamas, posturi de observare, staţii de lansare de rachete şi alte infrastructuri”. Artileria israeliană a lovit apoi „un loc de lansare din nordul Fâşiei” de la care începuse atacul asupra oraşului Ashkelon.

UPDATE Iran: Israelul îşi bate joc de sine

„Autorităţile israeliene se păcălesc singure”. Aşa a comentat agenţia iraniană de ştiri Tasnim „Ministrul Securităţii Interne al regimului sionist a scris despre incidentul de la Isfahan: slab!”, a relansat Tasnim.

UPDATE Atacul din Iran de ziua lui Khamenei

Atacul, atribuit pe scară largă Israelului, împotriva Iranului a fost comis la împlinirea a 85 de ani de la naşterea liderului suprem al Republicii Islamice Ali Khamenei. Khamenei, la cârmă din 1989, fiind liderul cel mai longeviv din Orientul Mijlociu. Pe reţelele de socializare se înmulţesc mesajele sarcastice care comentează atacul, referindu-se tocmai la coincidenţa cu ziua de naştere.

UPDATE Jerusalem Post: Israelul nu va admite responsabilitatea atacului Iranului

„Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Israelul s-a răzbunat acolo unde a fost atacat”, dar nu va admite oficial responsabilitatea pentru atacul din Iran din motive strategice. Aceasta relatează Jerusalem Post, citând surse de securitate şi guvernamentale israeliene. Potrivit surselor israeliene citate de Jerusalem Post, iranienii susţin că a fost „o explozie într-o fabrică” pentru că vor să evite o escaladare. Sursele israeliene au mai spus pentru Jerusalem Post că „nu este clar de ce Pentagonul a dezvăluit presei americane că Israelul a fost implicat” în ceea ce s-a întâmplat în Iran. Pentru oficialii israelieni, continuă ziarul, SUA „ar fi putut rămâne tăcută şi ar fi putut păstra demnitatea Iranului şi ar fi putut evita agravarea situaţiei de la sine”.

UPDATE Mass-media de stat din Iran arată imagini cu Isfahanul paşnic

Mass-media de stat iraniană a difuzat imagini cu un Isfahan paşnic. Ar putea fi o încercare de a minimiza ceea ce s-a întâmplat în timpul nopţii, când apărarea antiaeriană a fost activată în urma observării dronelor, în ceea ce surse americane au raportat presei americane ar fi fost un atac al Israelului. „Atâta timp cât Iranul continuă să nege atacul şi să distragă atenţia de la acesta şi nu se mai văd alte lovituri, există loc pentru ambele părţi să coboare pe scara de escaladare”, a declarat Sanam Vakil, directorul Chatham House Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

UPDATE Mass-media: Iranul nu plănuieşte represalii imediate

Un înalt oficial iranian a declarat că Teheranul nu se aşteaptă la represalii imediate după acţiunea militară a Israelului din această seară. Agenţia rusă Tass scrie.

UPDATE Marea Britanie: Israelul are dreptul la autoapărare, acum reduce tensiunea

„Israelul are dreptul la autoapărare”, dar în acelaşi timp „le-am subliniat israelienilor că ceea ce este nevoie acum este reducerea tensiunii”. Acest lucru poate fi citit într-o notă de la Downing Street care subliniază că, pe partea israeliană, nu există încă o confirmare oficială a atacurilor efectuate împotriva Iranului.

UPDATE Site iranian postează un videoclip cu atacul

Un canal de ştiri iranian cu sediul la Londra a lansat imagini pe X care arată un presupus atac cu dronă israeliană asupra unei baze militare de lângă Isfahan. În videoclip puteţi auzi sirene şi explozii după raidurile aeriene.

UPDATE S&P reduce ratingul Israelului, perspectivă negativă

S&P Global a redus ratingurile suverane în valută străină şi locală pe termen lung ale Israelului la A+ de la AA- şi ratingurile pe termen scurt la A-1 de la A-1+. Perspectiva de rating pe termen lung se schimbă de la stabilă la negativă. Perspectiva negativă reflectă riscul ca războiul dintre Israel şi Hamas şi confruntarea cu Hezbollah să „exacerbeze sau să influenţeze parametrii economici, fiscali şi balanţei de plăţi ai Israelului mai semnificativ decât se preconizează în prezent”, explică agenţia de rating.

UPDATE AIEA: fără daune instalaţiilor nucleare din Iran

AIEA nu înregistrează nicio daună la instalaţiile nucleare iraniene, după raidul cu drone atribuit Israelului în Iran, lângă Esfahan. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică raportează acest lucru într-o notă, confirmând astfel asigurările oferite deja în acest sens de Teheran.

UPDATE Iran repetă că nu sunt daune

Agenţia iraniană de radio şi televiziune preia declaraţia unui oficial al armatei în Isfahan, generalul de brigadă Mehen Dost: „Sunetele puternice auzite la est de Isfahan au fost cauzate de apărarea antiaeriană din Isfahan care răspundea unei ţinte suspecte şi nu au fost înregistrate pierderi sau daune”.

UPDATE Surse israeliene: un semnal pentru Iran despre capacitatea de a lovi

„Un semnal pentru Iran că Israelul are capacitatea de a lovi în interiorul ţării”. O sursă israeliană a spus acest lucru pentru Washington Post, comentând asupra atacului limitat din această seară asupra teritoriului iranian, lângă Esfahan. Declaraţia a fost preluată şi de ziarul israelian Haaretz.

UPDATE Comandant iranian: nu sunt pagube în urma atacului

Un comandant înalt al armatei iraniene, Siavosh Mihandoust, a declarat pentru televiziunea de stat a ţării că nu au fost cauzate pagube în atacul de peste noapte. The Guardian o raportează. Comandantul a spus că zgomotul auzit peste noapte în Esfahan se datorează sistemelor de apărare aeriană care vizează „obiecte suspecte”.

UPDATE Ambasada SUA la Ierusalim emite o alertă de securitate

Ambasada SUA la Ierusalim emite un aviz de siguranţă pentru angajaţi şi membrii familiei acestora, limitând călătoriile în zonele Tel Aviv, Beersheba şi Ierusalim. Avertismentul a fost emis invocând necesitatea „prudenţii în urma rapoartelor că Israelul a efectuat un atac de represalii în Iran”.

UPDATE Teheranul îşi redeschide spaţiul aerian

Iranul a ridicat suspendările de zbor introduse în urma unor explozii în apropierea unei baze militare din provincia Esfahan, potrivit purtătorului de cuvânt al Organizaţiei Aviaţiei Civile, raportat de CNN TV. „Vă informăm că restricţiile operaţionale impuse aeroporturilor au fost eliminate, iar companiile aeriene pot opera zboruri regulate”, a spus purtătorul de cuvânt. Zborurile au fost reluate pe Aeroportul Mehrabad şi pe Aeroportul Internaţional Imam Khomeini, cele două aeroporturi principale din capitala iraniană, Teheran, după ce au fost suspendate în urma atacului israelian de peste noapte. Iranul a suspendat toate zborurile către oraşele Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturi din vest, nord-vest şi sud-vest, a raportat televiziunea de stat Mehr.

UPDATE Iranul neagă atacul asupra bazei din Isfahan: doar sticlă spartă

Nu au existat explozii majore în Isfahan şi doar câteva geamuri ale clădirilor guvernamentale au fost sparte, după atacurile cu drone în oraşul Ghahjaverestan din nord-estul Isfahan, în apropierea locului unde se află aeroportul Isfahan şi Divizia a 8-a Forţelor Aeriene. Agenţia iraniană Tasnim scrie. În urma sunetului exploziilor din Tabriz, presa de stat iraniană a raportat că sunetul a fost legat de apărarea antiaeriană după ce „un obiect suspect” a fost văzut zburând deasupra oraşului. Videoclipurile publicate de Tasnim arată fără probleme autostrada şi o centrală nucleară.

UPDATE Statele Unite: Israelul a lovit baza militară din Isfahan

Potrivit celor spuse de trei oficiali iranieni pentru New York Times, atacul a lovit o bază aeriană militară din apropierea oraşului Isfahan, în centrul Iranului, la aproximativ 350 km distanţă de capitala Teheran. Armata israeliană „nu are niciun comentariu de făcut în acest moment”, dar nu ar exista instalaţii nucleare printre ţintele atacului lansat asupra Iranului. Acest lucru a fost raportat de CNN, care a cerut noutăţi cu privire la exploziile auzite în Iran. Ţintele atacurilor, potrivit unui reprezentant al administraţiei americane, nu sunt nucleare.

UPDATE Sudul Siriei este, de asemenea, atacat

Astăzi, în zorii zilei, unele atacuri au vizat regiunea Soueida, din sudul Siriei, a declarat pentru AFP un activist al presei online Suwayda 24, la scurt timp după vestea a cel puţin trei explozii înregistrate în apropierea bazelor militare din Iran. „Au fost atacuri împotriva unei poziţii radar a armatei siriene în partea de vest a provinciei Soueida”, a declarat Rayan Maarouf, şeful site-ului, fără a indica originea atacurilor.

UPDATE Atac pregătit din timp

Înainte de atac, ministrul Apărării din SUA a vorbit cu omologul său israelian, Yoav Galant, joi după-amiază, despre „ameninţările regionale şi acţiunile de destabilizare ale Iranului”.

Iranul a ridicat toate restricţiile privind zborurile către şi dinspre aeroporturile Imam Khomeini şi Harabad din Teheran, potrivit agenţiei de presă Mehr, afiliată Iranului.

CN, de la o sursă de informaţii regionale: evaluarea timpurie arată că Iranul nu va răspunde atacului.

Washington Post: O sursă israeliană spune că Israelul a efectuat un atac aerian în interiorul Iranului pentru a trimite Iranului un mesaj că Israelul are capacitatea de a lovi în interiorul ţării. Prejudiciul este neclar.

Până acum, IDF nu a evendicat oficial un atac în interiorul Iranului, de teama unor represalii.

Potrivit informaţiilor, niciun site nuclear nu a fost atacat, iar SUA au fost informate în prealabil.

UPDATE Avioanele ocolesc Iranul

UPDATE Australienii, îndemnaţi să plece

UPDATE Se aşteaptă reacţia Iranului

Distanţa dintre Iran şi Israel este de 1.000 de km. Pentru a reacţiona, Iranul are la dispoziţie în jur de 30.000 drone Shahed şi 3.000 rachete balistice şi de croazieră.

Oficialii americani susţin că atacul israelian din această seară împotriva Iranului a fost "limitat în domeniul de aplicare" şi că a fost efectuat folosind aeronave fără pilot.

- Trei oficiali iranieni au confirmat acum pentru NYT că atacul israelian din această seară a avut loc împotriva unei baze aeriene militare din apropierea oraşului Isfahan din centrul Iranului, indicând probabil că atacul a vizat într-adevăr cea de-a 8-a bază aeriană tactică a forţelor aeriene iraniene.

- Atacul aerian s-a realizat prin spaţiul aerian al Siriei, unde sunt şi baze militare ale Rusiei, un aliat al Iranului

- În Isfahan este şi un important site nuclear, care nu a fost atacat.

////////////////////

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răspuns la atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat pentru ABC News, joi seară, un înalt oficial american.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa „explozii puternice” în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele.

Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran.

Atacuri au vizat regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP un activist de la un site de ştiri online, Suwayda 24, în timp ce au apărut informaţii despre trei explozii în Iran.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici