Video A 18-a zi de război în Ucraina. Bombardamentele continuă în Mariupol şi în alte oraşe. Forţele ruse l-au răpit pe primarul oraşului Dniprorudne şi au omorât un jurnalist american la Irpin. 180 de victime, în urma unui atac la graniţa cu Polonia. Luni sau marţi ar putea avea loc următoarea rundă de negocieri de pace

  • Forţele ruse au atacat un convoi de civili care încercau să fugă din Kiev
  • Bilanţul victimelor însumează un număr de şapte femei şi copii
  • Franţa consideră că preşedintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să facă pace
  • Aproximativ 13.000 de persoane au fost evacuate sâmbătă din mai multe oraşe ucrainene
47349 afișări

UPDATE 23:45 Bahamas s-au alăturat sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse

Ţara Caraibiană va opri toate tranzacţiile cu oamenii de afaceri şi companiile aflate pe lista de sancţiuni, a anunţat Banca Centrală.

UPDATE 23:30 Peste 5.550 de persoane au fost evacuate din oraşele din prima linie. Aceştia au fost evacuaţi prin 9 coridoare umanitare. Aproximativ 3.950 au fost evacuaţi din regiunea Kiev.

UPDATE 23:10 Cancelarul Germaniei Olaf Scholz va efectua luni prima sa vizită oficială în Turcia. Pe lângă discuţiile legate de relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, va aborda problema Ucrainei.

UPDATE 23:06 INSTAGRAM nu mai funcţionează oficial în Rusia. Platforma de socializare a fost blocată.

UPDATE 22:24 Coridoarele din cinci localităţi nu au funcţionat astăzi. Este vorba despre Mariupol, oraşele Popasnaya, Shchastya şi satul Gorskoe din regiunea Lugansk, dar şi oraşul Pologi, regiunea Zaporojie. În toate cazurile, coridoarele au fost blocate de bombardamente.

UPDATE 22:00 În Rusia continuă, chiar dacă timid, protestele împotriva războiului dus de Putin. AICI, ce a păţit o femeie care şi-a „permis” să arate o simplă foaie albă, într-o piaţă.

UPDATE 21:00 Sursele de oxigen şi consumabilele necesare naşterilor se împuţinează în Ucraina, unde s-au înregistrat, de la începutul războiului, un total de 31 de atacuri asupra unităţilor medicale.

Convoiul umanitar încă nu poate ajunge la Mariupol, a declarat vicepremierul Ucrainei

UPDATE 20:36 Peste 140.000 de civili au fost evacuaţi din zonele de conflict din Ucraina, a declarat pentru televiziunea naţională vicepremierul ţării, Iryna Vereşciuk.

Totuşi, convoiul umanitar nu a reuşit să ajungă din nou în oraşul-port asediat Mariupol, din cauza bombardamentelor ruseşti, a spus ea.
 
„Coloana a rămas în (oraşul ocupat de ruşi) Berdiansk şi mâine va încerca din nou să ajungă la Mariupol”.

UPDATE 19:30 Raidul rusesc asupra bazei ucrainene Yavoriv, ​​​​în apropiere de graniţa poloneză, „a ucis mercenari străini şi a distrus arme străine”, a declarat de Ministerul Apărării din Moscova, citat de TASS. Victimele sunt în număr de 180.

Bilanţul victimelor din Mariupol

UPDATE 18:08 Oficialii din Mariupol spun că aproape 2.200 de persoane au fost ucise de ofensiva rusă .

„Până în prezent, 2.187 de locuitori din Mariupol au murit în urma atacurilor din partea Rusiei”, a spus consiliul municipal. Aceasta reprezintă o creştere bruscă faţă de cifra de aproape 1.600 anunţată ultima dată.

UPDATE18:00 America pregăteşte un răspuns, după uciderea unui jurnalist american în Irpin.

UPDATE 17:15 Preşedintele ucrainean Zelenski a postat un videoclip pe canalul său de Telegram în care arată că se află în vizită la soldaţii ucraineni răniţi. „Băieţi, faceţi-vă bine în curând. Cel mai bun cadou va fi victoria noastră”, le-a zis Zelenski.

UPDATE 16:50 Situaţia de la Mariupol / Consiliul municipal al oraşului de la Marea Azov, aflat sub asediu de 12 zile, a comunicat noul bilanţ al morţilor în rândul locuitorilor săi: 2.187 de persoane au fost ucise de la 24 februarie, începutul războiului. De asemenea, oraşul îşi epuizează resursele de apă şi de alimente.

UPDATE 16:15 Fostul boxer Vitali Kliciko a făcut un nou apel pentru închiderea spoaţiului aerian deasupra Ucrainei şi a cerut comunităţii internaţionale să ofere Ucrainei avioane militare şi sisteme de apărare aeriană, pentru putea apăra statul”, a anunţat pe canalul său de Telegram primarul Kievului.

Bombă pe deasupra României

UPDATE 16:00 Autorităţile de la Zagreb anunţă că bomba care a explodat la Zagreb, joi seară, a survolat spaţiul aerian al Ungariei şi al României.

UPDATE 15:45 Un consilier al lui Zelenski susţine că următoarea rundă de negocieri ar putea avea loc luni, 14, sau marţi, 15 martie. Oficialii sunt optimişti că se va deschide o nouă rundă de tratative.

UPDATE 15:00 Invadatorii ruşi nu cruţă pe nimeni. Un jurnalist american de la New York Times a fost împuşcat de către soldaţii ruşi în apropiere de Kiev. 

UPDATE 13:50 Nouă persoane ucise la Nikolaev, lângă Odesa, în bombardamente.  Mariupol este în oontinuare atacat cu rachete.

UPDATE 13:10 Circa 35 de persoane au fost ucise în atacul aerian asupra unei baze militare din Lviv, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy. Este cel mai vestic atac aerian de până acum şi este aproape de graniţa Ucrainei cu Polonia - membră NATO. Baza a fost folosită şi de aliaţii NATO pentru antrenarea armatei ucrainene. 

UPDATE 12:40 Forţele ruse l-au răpit pe primarul oraşului Dniprorudne, din sudul ţării, afirmă ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, citat de BBC.

UPDATE 11:30 Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiaţii evacuaţi din estul Ucrainei a fost atacat de forţele ruse, ucigând un conductor, a anunţat compania naţională de căi ferate din Ucraina, citată de BBC.

UPDATE 10:50 Invadatorii ruşi continuă să tragă în clădirile rezidenţiale din Mariupol şi să omoare civili. Au murit deja 1.582 de locuitori.

Mai mulţi bebeluşi au fost salvaţi la timp şi scoşi din oraş. 

30 de rachete de croazieră au fost trase asupra poligonului Yavorsky din avioane din zona Mării Negre.

Ministerul britanic al Apărării a raportat că invadatorii vor încerca să ocolească Nikolaev pentru a ataca Odesa. Ruşii încearcă să izoleze Forţele Armate ale Ucrainei în est de Harkov şi Mariupol.

UPDATE 10:30 Nouă persoane au fost ucise şi 57 rănite în atacul aerian din Liov, în apropiere de graniţa Ucrainei cu Polonia, relatează Sky News.

UPDATE 9:20 Aeroportul din oraşul Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei are infrastructura aproape complet distrusă de o lovitură aeriană rusă, a declarat primarul oraşului, Ruslan Martsinkiv, în timp ce vorbea la postul de televiziune "Rada", anunţă CNN. Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime.

UPDATE 8:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat forţele ruseşti că se vor confrunta cu o luptă până la moarte dacă vor încerca să ocupe capitala Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian au trezit din nou locuitorii duminică dimineaţa, scrie Reuters.

UPDATE 7:40 Un nou primar a fost instalat în oraşul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administraţiei regionale Zaporojie.

UPDATE 07:20 Mai mulţi martori au declarat pentru BBC că au auzit explozii în oraşele Liov şi Ivano-Frankivsk din vestul ţării.

„Se aud sirenele. Inamicul este mult mai aproape. Au fost trase opt rachete către Centrul Internaţional pentru Pace şi Securitate (n.red. bază militară de training) din Liov”, spune Yaroslava Antipina, o localnică, pe Twitter.

UPDATE 04:40 Un deputat pro-rus a fost numit primar al Melitopolului

Galina Danilchenko, fost deputat la consiliul local, a vorbit la televiziunea locală, unde a declarat că sarcina ei principală este să construiască „mecanisme de bază pentru o nouă realitate”.

Danilchenko a spus că se pregăteşte să creeze un „comitet de deputaţi ai poporului” care să gestioneze oraşul şi i-a îndemnat pe locuitori să nu ia parte la „acţiuni extremiste”.

Potrivit acesteia, comitetul va îndeplini atribuţii administrative pe teritoriul oraşului şi în regiune.

"Dragi deputaţi, am fost aleşi de popor. Datoria noastră, în primul rând, este să avem grijă de bunăstarea lor", a declarat Danilchenko.

Actualul primar al Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost capturat vineri după-amiază de trupele ruse. 

UPDATE 03:30 Valuri de refugiaţi ucraineni se revarsă în ţările vecine

Ungaria a primit peste 230.000 de refugiaţi, la care se adaugă 10.530 care au sosit vineri. România a raportat 380.866, inclusiv 16.348 vineri. Slovacia a declarat că a avut 185.660 de sosiri, majoritatea şi-au continuat călătoria mai spre vest, adesea către Republica Cehă, unde oficialii au estimat vineri numărul la 200.000.

Două treimi dintre cei care fug din Ucraina au plecat în Polonia.

UPDATE 02:00 Regatul Unit organizează un summit cu ţările baltice şi nordice pentru protejarea lor de atacurile ruseşti

Premierul Boris Johnson va organiza un summit de două zile cu liderii ţărilor nordice şi baltice, pe tema securităţii regionale.

Liderul britanic doreşte să ofere garanţii de apărare menite să protejeze Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Suedia şi Norvegia de atacurile Rusiei.

UPDATE 01:25 Volodimir Zelenski a vorbit din nou cu Naftali Bennett despre un posibil summit cu Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit din nou, sâmbătă seară, cu premierul Israelului, Naftali Bennett, despre un posibil summit la Ierusalim cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că liderul de la Kremlin analizează propunerea.

UPDATE 00:05 Războiul a adus lumea în pragul unei crize alimentare

La două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, preţurile produselor agricole cheie produse în regiune au crescut vertiginos.

Rezumatul zilei

  • Guvernatorii regiunilor Kiev şi Doneţk au declarat că atacurile ruseşti continuă în zonele prin care Ucraina încerca să evacueze oamenii şi obstucţionează buna funcţionare a coridoarelor umanitare.
  • Aproximativ 1.300 de militari ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse.
  • Rusia trimite întăriri după ce a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii
  • Statele Unite vor trimite armament în valoare de până la 200 de milioane de dolari pentru a întări Ucraina.
  • Ministrul de externe al Ucrainei a declarat că guvernul său este dispus să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumuri.
  • Ucraina, un mare producător mondial de produse agricole, a interzis exporturile de îngrăşăminte.
  • Rezervele de gaz ale ţării, care se ridică la 9.5 miliarde de metri cubi, vor fi în continuare utilizate în procesul de producţie la toate fabricile, cu excepţia zonelor în care se dau lupte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici