Video Explozii pe Aeroportul din Kabul. Zeci de morţi. Gruparea ISIS-K este responsabilă pentru haosul creat. FOTO VIDEO

  • Mai multe explozii şi focuri de armă au dus la decesul a cel puţin 72 de civili afgani şi 13 militari americani.
  • ISIS-K a revendicat atacurile sinucigaşe. ISIS-K nu este o creaţie recentă, activând de cel puţin 6 ani în Afganistan.
  • Preşedintele SUA, Joseph Biden, a condamnat vehement, joi seară, atentatele produse în zona Aeroportului din Kabul şi a avertizat că armata americană îi va depista pe teroriştii care le-au comis.
20787 afișări

UPDATE 02:00 Joe Biden: Îi vom face să plătească!

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a condamnat vehement, joi seară, atentatele produse în zona Aeroportului din Kabul şi a avertizat că armata americană îi va depista pe teroriştii care le-au comis.

"Celor care au comis acest atac şi tuturor celor care vor răul Americii, ei trebuie să ştie următorul lucru: noi nu vom ierta, nu vom uita, îi vom căuta şi îi vom face să plătească. Voi apăra interesele noastre şi ale cetăţenilor noştri. Vom riposta cu forţă şi precizie la momentul oportun, în locul în care vom vrea şi când vom vrea", a avertizat preşedintele SUA.

UPDATE 00:31 Boris Johnson: Un act terorist barbar

Boris Johnson condamnă atacurile de la Kabul, dar anunţă că Marea Britanie va continua operaţiunile de evacuare. Cel puţin 72 de persoane, inclusiv 12 militari americani, au fost ucise în atacurile de la Kabul, iar alte 120 de persoane au fost rănite.

"Pot confirma că a avut loc un atac terorist barbar. De fapt, este vorba de o serie de atacuri teroriste asupra Aeroportului din Kabul, în care, din păcate, au murit mulţi militari americani şi civili afgani. Transmitem condoleanţe Statelor Unite ale Americii şi poporului afgan. Noi ne aşteptam la o asemenea situaţie. Şi vreau să subliniez că noi vom continua operaţiunile de evacuare", a declarat Boris Johnson.

UPDATE 00:05 Cel puţin 12 militari americani au fost ucişi în atacul de la Kabul

Cel puţin 12 militari americani au fost ucişi în atacurile produse în zona Aeroportului din Kabul, afirmă surse din cadrul armatei SUA citate de agenţia Associated Press şi de postul Fox News.

Conform surselor citate, au fost ucişi 11 membri ai Infanteriei marine şi un medic din cadrul Forţelor navale americane. Alţi militari americani au fost răniţi în atentate. Numărul persoanelor decedate ar putea creşte.

UPDATE 23:23 Cine sunt cei din gruparea ISIS-K?

„ISIS-K nu este o creaţie recentă, activând de cel puţin 6 ani în Afganistan. Se remarcă prin critica adusă versiunii de interpretare a islamului de către talibani, care este considerată incorectă, dar şi prin realizarea unor atacuri teroriste kamikaze.

Inclusiv în perioada 2011-2014, autoproclamatul Stat Islamic a şocat lumea prin atrocităţile comise, inclusiv în rândul comunităţii musulmane.

De altfel, o bună parte din membrii ISIS-K sunt foşti luptători talibani, nemulţumiţi de modul în care aceştia interpretează islamul, viziunea grupării fiind mult mai fundamentalistă”, a declarat pentru MEDIAFAX, Răzvan Munteanu, analist de politică externă.

 
UPDATE 22:34 ISIS a revendicat atacurile sinucigaşe, conform Amaq News Agency şi Institutul american SITE, specializat în monitorizarea organizaţiilor islamiste.
UPDATE 22:33 Ian Bremmer, politog şi autor spune că militarii americani staţionaţi în apropierea aeroportului Kabul au fost informaţi miercuri despre pericolul unor atacuri sinucigaşe, dar au decis să rămână în teritoriu pentru a ajuta la evacuarea americanilor şi afganilor disperaţi să plece din ţară. 
 
 
 
UPDATE 20:30 Patru puşcaşi marini americani au fost ucişi, iar trei, răniţi, în exploziile de joi, din Kabul, conform WSJ. La rândul său, Pentagonul confirmă că mai mulţi militari americani au fost omorâţi. 
UPDATE 19:30 Un reporter local New York Times spune că sunt cel puţin 40 de morţi şi 120 de răniţi, majoritatea fiind în stare gravă. 
 
UPDATE 19:15 Dublul atentat sinucigaş comis joi în apropierea Aeroportului din Kabul este opera filialei afgane a reţelei teroriste Stat Islamic, afirmă un oficial guvernamental de la Washington, citat de agenţia Associated Press. 
 
UPDATE 18:40 Circa 60 de persoane rănite în cele două explozii au fost transportate la Spitalul de urgenţă din Kabul. Statele Unite confirmă că sunt şi americani ucişi în cele două deflagraţii.
 
UPDATE 18:33 Imagini video cu a doua explozie. 
UPDATE 17:40 O a doua explozie tocmai a avut loc în Kabul, lângă poarta Abbey, unde se aflau trupe britanice.
 
Cel puţin 13 morţi, inclusiv copii, şi numeroşi răniţi, printre care şi 3 militari americani, dar şi talibani.

"Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Victimele sunt neclare în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea", a spus el într-un tweet.

Momentul exploziei a fost surprins video.

 

Din primele informaţii ar fi vorba despre un atac sinucigaş. Forţele occidentale aveau informaţii că la aeroport urmează să se producă un atac terorist. 
 
Din primele informaţii, atacul ar fi avut loc chiar la intrarea în aeroport, lângă un hotel folosit în special de către străini.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici