Parlamentul sud-african va decide prin vot secret asupra moţiunii de cenzură împotriva preşedintelui

Moţiunea de cenzură împotriva preşedintelui sud-african Jacob Zuma va fi votată printr-o procedură secretă, a anunţat luni Baleka Mbete, preşedintele Adunării Naţionale, legislativul Africii de Sud, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

487 afișări
Imaginea articolului Parlamentul sud-african va decide prin vot secret asupra moţiunii de cenzură împotriva preşedintelui

Parlamentul sud-african va decide prin vot secret asupra moţiunii de cenzură împotriva preşedintelui

În cadrul unei conferinţe de presă la Cape Town, Baleka Mbete a precizat că votul, care ar putea însemna finalul preşedinţiei lui Zuma, trebuie să arate că Parlamentul este receptiv la cererile poporului Africii de Sud.

"Poporul din Africa de Sud aşteaptă ca Parlamentul să ofere indicaţii în vremuri dificile. Poporul din Africa de Sud se uită de asemenea către Parlament pentru semnale de speranţă. Trebuie să folosim această ocazie pentru a arăta receptivitate faţă de poporul nostru. Decizia a fost luată pentru a asigura că rezultatul acestui vot foarte important este unul credibil", a spus Mbete.

Partidele de opoziţie au militat timp de luni de zile pentru un vot secret al moţiunii de cenzură, pentru a le oferi siguranţă membrilor Adunării Naţionale care sunt nemulţumiţi de preşedintele Zuma şi care ar putea să se teamă de repercusiuni în cazul unui vot împotriva liderului lor.

Moţiunea de cenzură, care a fost depusă de partidul Alianţa Democrată, va fi luată în discuţie în cursul zilei de marţi şi are nevoie de 201 de voturi din 400 parlamentari pentru a trece.

În luna iunie, cea mai înaltă instanţă din Africa de Sud a decis că este la latitudinea preşedintelui Parlamentului să decidă dacă votul să fie făcut în secret sau nu.

Partidul Congresul Naţional African (ANC), din care a făcut parte şi Jacob Zuma, are majoritate în Parlament şi a contribuit la respingerea mai multor moţiuni de cenzură împotriva preşedintelui ţării.

Jacob Zuma s-a confruntat în ultimul an cu scandaluri de corupţie şi popularitate scăzută, iar mai mulţi lideri politici i-au cerut demisia, inclusiv din cadrul partidului său. Cu toate acestea, Congresul Naţional African le-a transmis parlamentarilor să voteze împotriva moţiunii şi şi-a reafirmat sprijinul faţă de Zuma.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici