Video Războiul din Ucraina, ziua 172. Oraşele ucrainene, atacate fără oprire. Mai mulţi copii au fost ucişi / Soldaţi ucraineni sunt antrenaţi de instructori britanici / Moscova anunţă victorii la periferia Doneţkului / Ruşii, tot mai aroganţi: ajutorul Vestului, inutil pentru Ucraina / Zelenski denunţă: Teroarea rusă vrea să ne spargă forţa internă / Lupte intense în est

27709 afișări

UPDATE 19:00 Al doilea vas ucrainean soseşte marţi în Puglia: tone de ulei de floarea soarelui

Sosirea în portul Monopoli (Bari) este programată pentru marţi, 16 august, la ora 12. 'NV Mustafa Necati', care a plecat din portul Chornomorsk, este a doua navă care din Ucraina va ajunge în Italia pentru transportul de mărfuri. Astfel, cu o întârziere de peste 5 luni cauzată de război, 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui vor ajunge în Puglia pentru grupul Marseglia, care are sediul în zona Bari, şi care activează şi în procesarea şi comercializarea uleiurilor pentru uz alimentar.

UPDATE 18:00 Germania se teme de atacuri asupra infrastructurilor energetice

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, consideră că ţara trebuie să se pregătească pentru „posibile atacuri asupra terminalelor de gaze şi a altor infrastructuri critice”. Într-un interviu pentru Bild Sunday, Faeser a subliniat importanţa, în contextul războiului împotriva Ucrainei şi a protecţiei împotriva atacurilor cibernetice, dar a subliniat, de asemenea, că este necesar „controlul mişcărilor navelor ruseşti în Marea Nordului şi în Marea Baltică şi monitorizarea noilor terminale de gaz lichefiat”. „Şi pe lângă ameninţarea rusă, este vorba şi de combaterea extremismului, cu toată puterea noastră: suntem alarmaţi de încercarea extremiştilor de stânga de a exploata protestele pentru climă. O luăm foarte în serios. Pe de altă parte, desigur, continuăm să monitorizăm pericolul şi din dreapta”, a menţionat oficialul.

UPDATE 17:00 Se cere evacuarea populaţiei din Herson

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a îndemnat la evacuarea compatrioţilor care au rămas pe teritoriile regiunii Herson, ocupate de forţele ruse, subliniind că „se apropie o iarnă grea.” Potrivit administraţiei regionale, din 24 februarie - data de la începutul invaziei ruse - aproximativ 50 la sută dintre locuitorii din regiune au fugit. Alte 20.000 de persoane sunt de aşteptat să fie evacuate. Când Ucraina a început evacuarea obligatorie din regiunea Doneţk în această lună, Vereşciuk a spus că o măsură similară ar putea fi introdusă în alte regiuni afectate de lupte.

UPDATE 16:00 Kiev: Luptele intense din est continuă. Dar nu există schimbări substanţiale în prima linie

Luptele intense în estul Ucrainei între forţele de la Kiev şi cele ruseşti continuă, dar nu există schimbări substanţiale în prima linie. Iată ce reiese din buletinul de astăzi al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene. Ciocnirile, însoţite de artilerie şi bombardamente cu rachete, au lovit în special zona Donbass. În regiunea Kramatorsk, ruşii au efectuat şi atacuri aeriene în apropierea oraşului Spirni, iar luptele continuă în zona Ivano-Daryivka. În regiunea Sloviansk, forţele moscovite au încercat fără succes să treacă prin liniile de apărare din zona Dolyna. „Inamicul – recunoaşte Statul Major de la Kiev – înaintează în zona Pavlivka şi ostilităţile sunt în desfăşurare. Sunt raportate noi bombardamente de-a lungul liniei de contact în regiunea Zaporojie. Tot în nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, sunt semnalate bombardamente ruseşti cu folosirea artileriei şi rachetelor cu rază lungă de acţiune. Dar forţele Moscovei ar fi suferit pierderi într-o confruntare din apropierea aşezării Pitomnik.

UPDATE 15:30 Ruşii preiau controlul asupra Udi, în regiunea Harkov

Forţele armate ruse au preluat controlul asupra aşezării Udi, din regiunea Harkov din Ucraina, susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

UPDATE 15:00 Papa: Milostivire pentru poporul chinuit al Ucrainei

„Milă deosebite pentru poporul ucrainean chinuit”, a invocat Papa Francisc. „Un gând special se îndreaptă către numeroşi pelerini care s-au adunat astăzi în Sanctuarul Îndurării Divine din Cracovia, unde în urmă cu 20 de ani Sfântul Ioan Paul al II-lea a făcut Actul de Încredinţare a lumii Milostivirii Divine”, au fost cuvintele Pontifului.

UPDATE 14:00 Restricţii de viză pentru cetăţenii ruşi care vin în Polonia

Varşovia ia în considerare impunerea de restricţii privind vizele turistice pentru cetăţenii ruşi. „Polonia lucrează la elaborarea unei măsuri care să nu permită eliberarea de vize ruşilor”, a declarat ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk, adăugând că o decizie va fi luată în săptămânile următoare. Mai multe ţări, printre care Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda şi Republica Cehă, au cerut Uniunii Europene să restricţioneze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetăţenii ruşi, în semn de protest faţă de invazia Ucrainei de către Ucraina.

UPDATE 13:00 Agenţia atomică ucraineană nu exclude dispersarea substanţelor radioactive din uzina Zaporojie

„Centrala nucleară Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării reglementărilor de securitate la incendiu şi antiradiaţii”, a reiterat agenţia atomică ucraineană Energoatom la Telegram, potrivit rapoartelor UNIAN. „În 14 august, de la ora 8:00, centrala nucleară Zaporojie a funcţionat cu riscul de a încălca standardele de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu”, se arată în raport. „Există în continuare riscuri de scurgere de hidrogen şi dispersie de substanţe radioactive şi, de asemenea, riscul de incendiu este mare”. În plus, trei senzori de monitorizare a radiaţiilor din jurul locului de depozitare au fost avariaţi.

UPDATE 12:00 Diplomat rus: ONU să deaundă verde vizitei experţilor Aiea la Zaporojie

Diplomatul rus Mihail Ulyanov - care reprezintă Rusia la organizaţiile internaţionale de la Viena - a cerut Naţiunilor Unite să intervină pentru a asigura siguranţa centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, scena confruntărilor şi bombardamentelor de săptămâni întregi. Ar fi sarcina Secretariatului Naţiunilor Unite „să dea undă verde unei vizite la centrala nucleară a experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (Aiea)”, a declarat el pentru agenţia de presă rusă Tass. AIEA - a mai adăugat el - ar putea, prin urmare, să se ocupe de „aranjamentele de călătorie în regiunea aflată în litigiu”.

UPDATE 11:00 Zaporojie: Zelenski cere sancţiuni împotriva industriei nucleare ruseşti

UPDATE Tancurile stricate ale ruşilor, recondiţionate de ucraineni şi transformate în armament letal
 

UPDATE Ministerul Apărării al Marii Britanii a publicat imagini cu trupele ucrainene care sunt antrenate de instructori britanici

 

UPDATE Gărzile de poliţie ucrainene au primit echipamente de protecţie pentru câinii de serviciu

 
Muniţia pentru câini include: veste antiglonţ, ochelari şi îmbrăcăminte de protecţie, căşti pentru urechi şi truse medicale. 
 

UPDATE Ocupanţii au lovit Nikopol

 
Şeful administraţiei militare districtuale, Evtuşenko, i-a îndemnat pe locuitorii din aşezările situate pe malul rezervorului Kakhovka să se adăpostească.
 

UPDATE Ultimul bombardament din Kramatorsk, bilanţ negru: trei morţi şi 13 răniţi, inclusiv copii

 

Ucrainenii îi caută pe militarii ruşi care ameninţă cea mai mare centrală nucleară din Europa 

 
„Fiecare soldat rus care fie trage în uzină, fie trage folosind uzina ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră", a declarat sâmbătă seara preşedintele Volodimir Zelenski.
 
Preşedintele Ucrainei nu a dat detalii, însă a repetat afirmaţiile potrivit cărora Rusia foloseşte centrala drept „şantaj nuclear”. 

UPDATE Moscova spune că a preluat controlul asupra lui Piski

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele armate ale Moscovei au preluat controlul asupra Piski, un centru de la periferia oraşului Doneţk, capitala provinciei pe care separatiştii pro-Moscova o controlează din 2014. Totuşi, armata ucraineană a raportat că soldaţii săi au împiedicat o înaintare nocturnă către oraşele mai mici, Avdiivka şi Bakhmut.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a adăugat că atacurile ruseşti în apropiere de Kramatorsk, la 120 de kilometri nord de oraşul Doneţk, au distrus un lansator de rachete multiple şi muniţie furnizate de SUA. Autorităţile ucrainene nu au recunoscut nicio pierdere militară, dar au spus că rachetele ruseşti au distrus 20 de clădiri rezidenţiale.

UPDATE Noi bombe ruseşti asupra oraşului Harkov, fără victime

Forţele ruse au lovit districtul Kiev al oraşului ucrainean Harkiv. Primarul Ihor Terekhov a spus asta pe Telegram, citat de agenţia de presă Ukrinform. "Bombardarea districtului Kiev. Potrivit datelor preliminare, nimeni nu a fost rănit şi nu au fost victime. Nu există veşti despre distrugerea vreunei structuri", a adăugat el, avertizându-i pe concetăţeni să nu ignore alarmele antiaeriene. După cum a raportat Ukrinform, forţele ruse au atacat Harkovul de două ori în noaptea dintre 12 şi 13 august, în districtele Slobidski şi Nemishlianski.

UPDATE Ucrainenii contraatacă în sud

Trupele ucrainene îşi întăresc poziţiile în sud, efectuând sâmbătă două raiduri mortale asupra liniilor de aprovizionare ale armatei ruse, care de la începutul războiului au ocupat regiunea Herson. „Nu pot face nimic în privinţa asta pe câmpul de luptă”, spune preşedintele Zelenski. Dar Moscova răspunde că ajutorul militar masiv din Occident către Kiev nu va putea împiedica o victorie rusă şi, între timp, va anunţa noi succese, deşi limitate, pe frontul din estul Donbass.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici