Războiul din Ucraina, ziua a 32-a. Biden: Putin nu poate rămâne la putere. Reacţia Kremlinului / Zelenski, nou apel la NATO: Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti cu puşti şi mitraliere. Rusia a incendiat depozite de ţiţei. Gazdele recuperează poziţii pe teren şi anunţă că inamicul foloseşte armament interzis. Un general susţine că Putin încearcă „scenariul coreean”. Avertismentul dat de FMI

  • Forţele ruseşti au tras asupra unei instalaţii de cercetare nucleară din Harkov.
  • Preşedintele SUA, Joe Biden, consideră că războiul Rusiei din Ucraina este un "eşec strategic" pentru Moscova şi că Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere". Kremlinul critică comentariile, spunând că este la latitudinea ruşilor să îşi aleagă preşedintele.
  • Un oficial de la Casa Albă minimalizează remarcile, spunând că Biden "nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului".
  • Kremlinul a respins sâmbătă o remarcă a preşedintelui american Joe Biden, care a afirmat că Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere", spunând că depinde de ruşi să îşi aleagă propriul preşedinte.
  • 5.208 persoane au fost evacuate sâmbătă prin coridoarele umanitare Dintre acestea, 4.331 de persoane au părăsit oraşul asediat Mariupol, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui, Kyrylo Tymoshenko, scrie Sky News.
  • Cinci persoane rănite în atacuri cu rachete la Lviv.
57154 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 32-a. Biden: Putin nu poate rămâne la putere. Reacţia Kremlinului / Zelenski, nou apel la NATO: Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti cu puşti şi mitraliere. Rusia a incendiat depozite de ţiţei. Gazdele recuperează poziţii pe teren şi anunţă că inamicul foloseşte armament interzis. Un general susţine că Putin încearcă „scenariul coreean”. Avertismentul dat de FMI

Războiul din Ucraina. Biden: Putin nu poate rămâne la putere. Reacţia Kremlinului / Rusia a lovit un reactor nuclear de cercetare

UPDATE 22:15 Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pe tema războiului din Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă al biroului lui Erdogan, printre subiectele discutate a fost şi cel numit „procesele de negociere".

Preşedintele turc ar fi „subliniat necesitatea stabilirii unui armistiţiu şi a păcii" între Moscova şi Kiev „cât mai curând posibil", anunţă Sky News.

Ambii bărbaţi au convenit ca următoarea întâlnire a negociatorilor ruşi şi ucraineni să aibă loc la Istanbul. Discuţiile din Turcia vor începe luni şi vor ţine până miercuri.

UPDATE 21:45 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat duminică că şcolile din capitala ucraineană se vor redeschide în format online începând de luni.

„Pe 28 martie, procesul educaţional va fi reluat în capitală în format online", a spus Klitschko într-o declaraţie pe Telegram.

Programa şcolară va fi adaptată condiţiilor actuale.

UPDATE 21:15 Autorităţile din Rusia au decis să interzică publicarea unui interviu al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Organizaţiilor media din Rusia li s-a cerut să nu folosească un interviu cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Solicitarea a fost făcută de Autoritatea de supraveghere a comunicaţiilor din Rusia, relatează Reuters.

UPDATE 20:30 Rusia încearcă să încercuiască forţele ucrainene în estul ţării, afirmă un consilier din Ucraina, citat de Sky News.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych susţine că ruşii şi-au modificat strategia.

Armata rusă încearcă în prezent să încercuiască forţele ucrainene din estul Ucrainei şi nu se mai concentrează pe celelalte regiuni.

UPDATE 19:20 Biroul ONU pentru drepturile omului a anunţat că au fost ucişi 1.119 civili şi 1.790 de răniţi de când Rusia şi-a început atacul asupra Ucrainei.

Aproximativ 15 fete şi 32 de băieţi, precum şi alţi 52 de copii despre care nu există foarte multe informaţii, se numără printre morţi, a precizat ONU într-un comunicat. Statistica vizează perioada cuprinsă între momentul începerii războiului, pe 24 februarie, şi miezul nopţii, pe 26 martie.

UPDATE 19:00 Ambasadorul SUA la NATO susţine că încă nu există dovezi că Rusia îşi va limita prezenţa militară în regiunea Donbas.

UPDATE 18:30 O nouă rundă de negocieri Rusia-Ucraina va avea loc în Turcia

Discuţiile vor ţine până miercuri, au anunţat surse oficiale citate de presa internaţională.

Negociatorul ucrainean David Arakhamia a confirmat informaţia pe reţelele de socializare. Ucraina a descris discuţiile anterioare cu Rusia, ca fiind „foarte dificile".

UPDATE 18:00 Referendumurile „false" organizate de Rusia în teritoriile ocupate nu au bază legală, afirmă oficialităţile din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat că Rusia îşi continuă eforturile de a „submina suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", anunţă Sky News.

UPDATE 17:15 Liderul separatist din Ucraina aşteaptă cu nerăbdare un referendum privind aderarea la Rusia

Şeful uneia dintre cele două republici separatiste din estul Ucrainei a declarat că, în curând, va fi organizat un referendum pentru a decide dacă statul său ar trebui să devină parte a Rusiei.

Leonid Pasechnik a declarat că se aşteaptă ca votul să fie favorabil, deoarece oamenii din regiune sunt obosiţi de faptul că „au trăit sub bombardamente constante timp de opt ani".

În cadrul referendumului, oamenii din aşa-numita Republică Populară Luhansk (RPL) „îşi vor exercita dreptul constituţional absolut şi îşi vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă", a declarat el jurnaliştilor.

UPDATE 16:45 „Israelul rămâne ferm alături de poporul ucrainean" 

Declaraţia a fost făcută de către premierul Naftali Bennett într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Ierusalim.

„În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Israelul rămâne ferm alături de poporul ucrainean şi va continua efortul nostru de a ajuta la reducerea suferinţei şi la încetarea vărsării de sânge. Am trimis deja echipele noastre medicale de top pentru a înfiinţa cel mai avansat spital de campanie din interiorul Ucrainei, în partea de vest. Mi s-a raportat că au îngrijit şi tratat deja peste 500 de pacienţi. În acest moment, chiar în acest moment, medicii şi asistentele îşi riscă vieţile pentru a salva vieţile celor care au nevoie. Sunt mândru de ceea ce face Israelul. Şi, bineînţeles, facem tot ce putem atunci când ni se cere să contribuim la eforturile de a pune capăt acestui război. Facem acest lucru menţinând o strânsă coordonare cu Statele Unite şi cu partenerii noştri europeni", a declarat Naftali Bennett.

UPDATE 16:15 Conflictul din Ucraina este mediat de Israel în strânsă coordonare cu SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat eforturile Israelului de a media o încetare a conflictului dintre Ucraina şi Rusia drept importante şi „strâns coordonate" cu Washingtonul, potrivit CNN.

UPDATE 15:30 Papa Francisc a vorbit despre războiul din Ucraina şi ameninţarea unui conflict global

Papa Francisc a declarat că ameninţarea unui conflict global generat de invazia Rusiei în Ucraina ar trebui să îi convingă pe toţi că a venit timpul ca omenirea să abolească războiul înainte ca acesta să „abolească” omenirea.

„A trecut mai mult de o lună de la invazia Ucrainei, de la începutul acestui război crud şi fără sens, care, ca orice război, este o înfrângere pentru toată lumea, pentru noi toţi. Trebuie să renegăm războiul, un loc al morţii unde taţii şi mamele îşi îngroapă copiii, unde bărbaţii îşi ucid fraţii fără să-i vadă, unde cei puternici decid şi cei săraci mor", a spus papa, potrivit Sky News.

UPDATE 15:00 Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, vorbind la Forumul de la Doha, a avertizat că lovitura economică globală rezultată din războiul Rusiei din Ucraina ar putea alimenta revolte în Orientul Mijlociu şi în alte părţi.

Invazia Rusiei şi sancţiunile care au urmat asupra Moscovei i-au forţat pe cei mai săraci din lume să suporte cele mai grave crize, fiind nevoiţi să facă faţă costurilor mai mari ale alimentelor şi mai puţine locuri de muncă, a subliniat Georgieva, făcând aluzie la faptul că situaţia actuală aminteşte de faza premergătoare revoltelor din 2011, cunoscută sub numele de Primăvara Arabă, când creşterea preţurilor pâinii a alimentat protestele antiguvernamentale în Orientul Mijlociu.

„Când preţurile cresc şi oamenii săraci nu îşi pot hrăni familiile, vor ieşi în stradă”, a spus Georgieva. Şi a întârit: „Un lucru pe care îl ştim despre problemele dintr-un singur loc este că ei călătoresc, nu rămân acolo”.

UPDATE 14:50 „Serviciile noastre de informaţii raportează că Rusia ar dori să ne impună aşa-numitul scenariu „coreean”, cu care vor să cucerească estul şi sudul Ucrainei şi să impună o linie de demarcaţie între teritoriile ocupate şi cele neocupate”, a scris Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

El a publicat videoclipuri cu proteste împotriva ocupanţilor ruşi din Kahovka şi din Herson. „Pentru Ucraina,  nu pot exista scenarii, nici compromisuri privind integritatea teritorială şi suveranitatea. Poporul ucrainean şi armata nu vor permite Rusiei să ne ocupe teritoriile”, mai scrie acesta

Papa se roagă pentru sfârşitul războiului din Ucraina. El a vorbit despre „bestialitatea războiului, un act barbar şi sacrileg”. „Războiul nu poate fi ceva inevitabil”, a subliniat Suveranul Pontif.

UPDATE 14:30 Dacă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va fi invitat la Premiile Oscar sau nu i se permite să vorbească, „sper că va avea loc un boicot şi o abandonare a ceremoniei”, susţine actorul şi regizorul Sean Penn, în timpul unui interviu pentru CNN. Câştigător a două statuete în cursul carierei sale, a experimentat direct consecinţele conflictului din Ucraina.

În momentul izbucnirii conflictului, Penn se afla de fapt în ţară, pentru a filma un documentar, iar pentru a pentru a se salva a trebuit să meargă până la graniţa cu Polonia. Nu se ştie încă dacă şeful Ucrainei va fi prezent în legătură virtuală la ceremonia de decernare a Oscarurilor, programată în această noapte, începând cu ora 3.00, ora României. Negocierile pentru prezenţa sa, potrivit zvonurilor, sunt însă în desfăşurare.

A vrut să intre cu grenada la metrou

UPDATE 14:20 Poliţia de la Kiev a arestat un bărbat care încerca să intre într-o staţie de metrou din Kiev cu o grenadă şi cu numeroase muniţii, scriu poliţiştii pe pagina lor de Facebook, relatează agenţia de presă ucraineană UNIAN. Ofiţerii l-au oprit pe bărbat pentru un control şi au găsit în geantă o grenadă F-1, o siguranţă şi 76 de gloanţe. Acum riscă până la 7 ani de închisoare.

UPDATE 14:10 În ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 30 de bombardamente asupra ansamblurilor rezidenţiale şi a infrastructurii din regiunea Kiev, a anunţat de administraţia militară regională din Kiev pe Telegram, citată de agenţia UNIAN. „Pe parcursul întregii perioade de război, distrugeri au fost înregistrate în 34 din cele 69 de comunităţi din regiunea Kiev, sau 49,2 la sută. În total, peste 500 de ţinte”, se arată în nota administraţiei.

UPDATE 13:30 Generalul Kirill Budanov, şeful serviciului de informaţii ucrainean, a spus că, în condiţiile în care Rusia a înţeles că nu poate cuceri întreaga ţară, preşedintele Vladimir Putin ar putea lucra la un „scenariu coreean”, să creeze „Coreea de Sud şi de Nord în Ucraina ". Budanov a anunţat însă că Ucraina va lansa în curând gherile pe teritoriul ocupat de Rusia.

S-a schimbat personalul luat ostatic la Cernobîl

UPDATE 13:10 Centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de armata rusă, a reuşit să schimbe personalul ucrainean ţinut ostatic de ocupanţi, a afirmat la televizor primarul din Slavutic, Iuri Fomicev, citat de Pravda ucraineană. Anterior, agenţia internaţională de energie atomică (Aiea) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de lucrătorii centralei, după ce armata rusă a luat ieri oraşul din apropiere Slavutic, unde locuiesc mulţi dintre angajaţii centralei.

UPDATE 13:00 Cuvintele rostite ieri, la Varşovia, de către preşedintele Joe Biden au făcut situaţia „mai periculoasă”, este opinia lui Richard Haass, unul dintre veteranii diplomaţiei americane, care într-un tweet publicat astăzi susţine că vorbele lui Biden despre Vladimir Putin, care l-a descris ca pe un măcelar care „nu poate rămâne la putere”, „au făcut o situaţie dificilă mai dificilă şi o situaţie periculoasă mai periculoasă”. După acuzele lui Biden, Casa Albă s-a grăbit ieri să clarifice că Washingtonul nu este preocupată de schimbarea regimului de la Moscova.

UPDATE 12:00 Despre pace se vorbeşte tot mai puţin sau deloc, în aceste zile. SUA sprijină încercările prim-ministrului Naftali Benett de a restabili pacea în Ucraina, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la finalul întâlnirii cu ministrul de externe, Yair Lapid. Blinken va participa la „Summitul Negev”, la care vor fi prezenţi miniştrii de externe ai Emiratelor Arabe Unite, Bahrain, Maroc şi Egipt. „Poporul israelian a fost de partea Ucrainei în multe feluri, inclusiv ajutorul umanitar”, a explicat Blinken, subliniind, citat de mass-media, că guvernul lui Bennett „a condamnat invazia rusă” şi s-a angajat să nu ocolească sancţiunile împotriva Rusiei.

Ruşii anunţă distrugerile făcute în tabăra adversă

UPDATE 11:00 Bombardamentul rusesc de la Lvov, care a avut loc ieri sâmbătă, a distrus atelierele unei instalaţii de reparaţii radio, ateliere care au efectuat reparaţii şi modernizare a sistemelor de rachete antiaeriene Tor şi S-125, precum şi radarul pentru apărarea aeriană a Ucrainei, a raportat generalul-maior Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Bombardamentul a avut loc cu rachete de croazieră de înaltă precizie.

Ministerul rus al Apărării raportează că a distrus, cu rachete de croazieră cu rază lungă şi de mare precizie poziţionate pe mare, un depozit de rachete S-300 şi Buk pentru apărarea Kievului, în afara capitalei. 

UPDATE 10:20 Trupele ruse au folosit bombe cu dispersie într-o zonă rezidenţială din Krasnohorivka, în regiunea Doneţk, a anunţat Ministerul de Interne pe Telegram, potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN. „Inamicul a tras cu mai multe lansatoare de rachete Tornado-C în sectorul rezidenţial Krasnohorivka. Trupele ruse au folosit muniţii cu dispersie interzise. Muniţia a căzut pe străzile sectorului privat”, se arată în informare. Între timp, forţele ucrainene au respins cu succes atacurile ruseşti din regiunile Doneţk şi Lugansk (est) în ultimele 24 de ore. Potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene, au fost doborâte şi un avion, 12 avioane fără pilot şi două rachete de croazieră.

UPDATE 10:00 Forţele ruse încearcă să le încercuiască pe cele ucrainene în faţa regiunile separatiste din estul ţării: a anunţat Ministerul britanic al Apărării într-un tweet, în raportul său zilnic de informaţii despre războiul din Ucraina. În acelaşi timp, soldaţii ruşi avansează de la Harkov la nord şi Mariupol la sud, dar câmpul de luptă din nordul Ucrainei „rămâne în mare măsură static, cu contraatacuri locale ucrainene care împiedică încercările Rusiei de a-şi reorganiza forţele”.

Zeci de mii de oameni, deportaţi forţat

UPDATE 09:45 Invadatorii ruşi au evacuat aproximativ 40.000 de ucraineni din zonele de război, fiind duşi în teritoriile ocupate sau direct în Rusia, afirmă ministrul ucrainean pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Irina Vereşciuk, citată de Ukrinform. „Rusia creează o „realitate umanitară” alternativă şi încearcă să-şi deschidă propriile aşa-numite „rute de evacuare” pentru locuitorii din Mariupol din Rusia. Vorbim deja despre zeci de mii de ucraineni relocaţi forţat în acest fel”, a spus Vereşciuk. Ministrul a adăugat că ocupanţii operează după o schemă similară în zona ocupată temporar a regiunii Kiev, încercând să deporteze forţat ucraineni în Belarus. 

UPDATE 09:30 Rusia începe să distrugă zăcămintele de petrol şi depozitele de alimente, a afirmat un consilier al ministrului de interne ucrainean, potrivit Reuters.

UPDATE 09:00 Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, acuză Rusia că încearcă să „şteargă” acest oraş ucrainean asediat „de pe faţa pământului”. În declaraţii adresate agenţiei ucrainene UNIAN, acesta a arătat cu degetul către armata rusă pentru „acţiuni nemilosite” împotriva locuitorilor oraşului.

„Nu au ordin să protejeze pe nimeni. Sarcina lor este pur şi simplu să ştergă oraşul de pe faţa pământului, chiar şi pe locuitorii săi. Este genocid, nu poate exista altă definiţie”, spune edilul.

Mariupol este în administrarea Ucrainei, „iar soldaţii noştri fac totul pentru a se asigura că aşa va fi şi pe viitor”, a continuat oficialul, recunoscând totodată că unele zone ale oraşului sunt sub control rusesc.

„Oraşul este înconjurat. Cercul se strânge”BOicenko. Viitorul lui Mariupol? „Timpul va spune”. Autorităţile locale au denunţat recent uciderea a 2.187 de civili de la începutul războiului, iar Boicenko a comentat: „Pot spune că bilanţul este semnificativ mai mare acum”.

UPDATE 7:50 Surse de presă anunţă că forţele ucrainene au recuperat teren la sol, recâştigând şi controlul asupra unor centre urbane. Potrivit Kiev Independent, cele două oraşe Poltavka şi Malinivka, din regiunea de sud-est a Zaporijie, au fost eliberate, în timp ce anterior a anunţat că armata de la Kiev a preluat oraşul Trostianeţ, în regiunea de nord Sumi. Între timp, CNN informează că a verificat mai multe videoclipuri în care trupele ucrainene au din nou controlul mai multor sate din regiunea Sumo, precum şi Vilkhivka, un centru aflat la 32 km de graniţa cu Rusia în nord-est. 

UPDATE 07:30 „Obama a dat Crimeea, eu nu am dat nimic, iar acum Biden dă toată Ucraina”, a declarat de fostul preşedinte american, Donald Trump, la un miting din Commerce, Georgia.

UPDATE Contraatac al forţelor ucrainiene. Armata a recucerit localităţi în aproriere de Mariupol

Un contraatac al forţelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două sate de la forţele ruse, potrivit administraţiei militare regionale Zaporizhzhia, relatează CNN.

UPDATE Garry Kasparov, reacţie dură. Marele şahist a calificat administraţia americană drept "patetică" după ce Casa Albă a revenit asupra comentariilor preşedintelui Joe Biden

După ce Casa Albă a revenit asupra comentariilor preşedintelui Joe Biden, care părea să îndemne la schimbarea regimului din Rusia, Garry Kasparov, critic proeminent al lui Putin şi mare maestru de şah, a calificat administraţia americană drept "patetică".

UPDATE 4:30 Primarul Mariupolului Vadim Boychenko: Armata rusă nu a venit să „elibereze” Mariupol, ci să şteargă oraşul de pe faţa pământului împreună cu locuitorii săi

Primarul Mariupolului, Vadim Boychenko, într-un interviu acordat UNIAN, a povestit cum locuitorii din Mariupol au supravieţuit în subsoluri în timpul bombardamentelor teribile şi cum se desfăşoară evacuarea din „Alepul ucrainean”.

"Steagul ucrainean arborează deasupra oraşului. Astăzi, oraşul Mariupol rămâne un oraş ucrainean. Armata noastră face totul pentru a rămâne aşa în viitor. Există bătălii aprige pentru oraşul nostru. Mariupol este înconjurat din a cincea zi de război. Toate unităţile de elită ale Federaţiei Ruse au fost trimise să ia cu asalt oraşul. Şi de mai bine de o lună, băieţii noştri apără eroic oraşul".

Update 1:10 Mii de clădiri distruse în Ucraina

Autorităţile ucrainene estimează că armata rusă a distrus până acum în jur de 4.500 de clădiri rezidenţiale, 100 de întreprinderi, 400 de instituţii de învăţământ şi 150 de unităţi de sănătate.

Impactul războiului asupra presei

  • 5 jurnalişti ucişi
  • 6 capturaţi sau răpiţi
  • 7 răniţi
  • 19 infracţiuni cibernetice
  • 10 bombardamente de turnuri de transmisie
  • 4 confiscări şi atacuri asupra instituţiilor media

Zelenski: Este imposibil să salvez Mariupol fără tancuri şi avioane suplimentare

„Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti cu puşti şi mitraliere”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski în ultimul său discurs. Mesajul este un nou apel câtre NATO să furnizeze elemente militare avansate.

Ruşii au lovit un reactor nuclear de cercetare din Ucraina

Un reactor de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit de bombardamentele ruseşti, potrivit autorităţilor citate de presa ucraineană

Biden: Putin nu poate rămâne la putere

"Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere", a declarat Biden în faţa unei mulţimi din Varşovia, după ce a condamnat războiul de o lună al lui Putin în Ucraina ca fiind un atac la adresa libertăţii şi securităţii globale.

Comentariile au escaladat brusc conflictul dintre Moscova şi Occident în legătură cu invazia sa în Ucraina. Dar un oficial de la Casa Albă a declarat că remarcile nu reprezintă o schimbare în politica Washingtonului, care nu urmăreşte schimbarea regimului în Rusia, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, ele au venit într-o zi de escaladare a retoricii, în care Biden l-a catalogat, de asemenea, pe Putin drept "măcelar" în timpul unei întâlniri cu refugiaţii care au fugit din războiul din Ucraina în capitala Poloniei.

"Punctul de vedere al preşedintelui a fost că nu i se poate permite lui Putin să îşi exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii", a declarat oficialul de la Casa Albă. "El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului".

Sâmbătă, Biden a declarat că Occidentul a fost unit împotriva invaziei Rusiei, dar a adăugat, de asemenea, că NATO este o alianţă de securitate defensivă care nu a urmărit niciodată dispariţia Rusiei.

Discursul lui Biden a fost rostit la Castelul Regal din Varşovia în faţa a sute de aleşi polonezi, studenţi şi personal al ambasadei SUA, mulţi dintre ei ţinând steaguri americane, poloneze şi ucrainene.

"Occidentul este acum mai puternic, mai unit decât a fost vreodată", a spus Biden.

Calificând lupta împotriva lui Vladimir Putin drept o "nouă bătălie pentru libertate", Biden a spus că dorinţa lui Putin de a avea "putere absolută" este un eşec strategic pentru Rusia şi o provocare directă la adresa păcii europene care a prevalat în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rezumatul zilei

  • Forţele ruseşti au tras asupra unei instalaţii de cercetare nucleară din Harkov.
  • Preşedintele SUA, Joe Biden, consideră că războiul Rusiei din Ucraina este un "eşec strategic" pentru Moscova şi că Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere". Kremlinul critică comentariile, spunând că este la latitudinea ruşilor să îşi aleagă preşedintele.
  • Un oficial de la Casa Albă minimalizează remarcile, spunând că Biden "nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului".
  • 5.208 persoane au fost evacuate sâmbătă prin coridoarele umanitare Dintre acestea, 4.331 de persoane au părăsit oraşul asediat Mariupol, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui, Kyrylo Tymoshenko, scrie Sky News.
  • Cinci persoane rănite în atacuri cu rachete la Lviv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici