Prima pagină » Politic » Bolojan despre marii consumatori de subvenții: băncile de stat, CFR, Metrorex sunt exemple de ineficiență

Bolojan despre marii consumatori de subvenții: băncile de stat, CFR, Metrorex sunt exemple de ineficiență

„E simplu așa, să stai pe salarii mari și să aștepți subvenție suplimentară de 1,4 miliarde pentru că ai rămas fără buget”

Băncile de stat au randamente la jumătate față de competitorii din piață, a spus premierul Ilie Bolojan în conferința de presă de vineri de la Palatul Victoria.

CFR este și el mare consumator de subvenții de stat.

„Aș vrea să vă dau două exemple ca să mă înțelegeți. Unul din indicatorii bancari, după care poți să judeci o bancă, este randamentul capitalului.

Băncile noastre de stat, cu management performat, cu salarii de peste 20.000 de euro net, cu comitete, cu consilii de administrație, la limita maximă, la indemnizația maximă, realizează randamente care sunt jumătate față de băncile competitoare din piața românească.

Nu mă apuc să vă dau nume de bănci, dar dacă faceți o verificare veți vedea acest lucru.

Toate băncile statului, ca să ne fim bineînțeles”, spune Bolojan.

„În fiecare an, statul român subvenționează cu miliarde de lei aceste companii”

CFR este un alt exemplu oferit de premier pentru ineficiență și cu costuri de funcționare foarte mari din partea statului.

„Mă gândesc, de exemplu, la CFR, la societățile care beneficiază de subvenții, sau Metrorex.

În fiecare an, statul român subvenționează cu miliarde de lei aceste companii. CFR Călători, din total cifră de afaceri, are 80% asigurată din subvenții și doar 20% din veniturile proprii”.

Exemplele europene de subvenționare

Ilie Bolojan a continuat seria exemplelor cu modul în care funcționează căile ferate în Europa.

„În Europa, de exemplu, pragul de subvenționare este în medie între 30% și 60%.

În Marea Britanie toate trenurile funcționează fără subvenții, iar în România, companiile private, care sunt subvenționate după niște criterii asemănătoare cu cele ale CFR, realizează profit, iar noi suntem în situația în care cu 80% subvenție, de abia suntem pe zero.

„Dacă mai tolerăm așa ceva, risipa bugetară va continua”

E simplu așa, să stai cu niște salarii foarte mari și să aștepți ca Guvernul României, în a doua jumătate a anului să-ți mai dea un miliard. 1,4 miliarde subvenție suplimentară pentru că ai rămas fără buget.

Așa poți să fii performat. Și deci astfel de lucruri, dacă le vom mai tolera, risipa bugetară va continua”, a mai spus Bolojan.