Consiliul Suprem de Apărare a Ţării reunit la Palatul Cotroceni. Concluziile summitului NATO şi atacurile recente din Europa, pe agenda întâlnirii

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit la ora 11, la Palatul Cotroceni, principalul punct pe agendă fiind rezultatele summit-ului NATO, fiind prima şedinţă convocată după evenimentele din Turcia şi atacurile recente din Europa.

1889 afișări
Imaginea articolului Consiliul Suprem de Apărare a Ţării reunit la Palatul Cotroceni. Concluziile summitului NATO şi atacurile recente din Europa, pe agenda întâlnirii

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte mâine la ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Concluziile summitului NATO şi atacurile recente din Europa, pe agenda întâlnirii

Reuniunea este prezidată de şeful statului. Printre cei prezenţi se numără premierul, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul de Finanţe, directorii Serviciului Roman de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, membri ai CSAT. Ministrul de Interne, Petre Tobă, lipseşte.

CSAT a fost convovat în 15 iulie, Administraţia Prezidenţială anunţând atunci că în cadrul şedinţei "se va analiza modul de reflectare a mandatului României în documentele finale ale Summitului NATO din 8-9 iulie a.c., de la Varşovia, şi se vor stabili măsurile şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru implementarea deciziilor adoptate".

Preşedintele Klaus Iohannis declarase, la Varşovia, că summitul NATO a fost un succes, obiectivele aprobate de CSAT fiind atinse, iar România îşi consolidează poziţia că actor regional care contribuie la menţinerea stabilităţii într-o zona cu riscuri şi provocări.

Echilibrarea măsurilor de securitatea pe flancul estic, brigada multinaţională, respectiv decizia de elaborare de opţiuni pentru prezenţa avansată marină şi aliată în Marea Neagră, dezvoltarea planului de contingenţă obţinut în Marea Britanie şi operaţionalizarea scutului antiracheta, respectiv integrarea facilităţii de la Deveselu în sistemul NATO sunt obiectivele care se regăsesc în declaraţia finală adoptată de aliaţi.

Deşi Preşedinţia nu a precizat, oficial, dacă evenimentele din Turcia vor fi incluse pe agendă, cel mai probabil se va discuta şi despre lovitura de stat eşuată, având în vedere rolul Turciei în cadrul NATO şi, mai ales, obiectivele României la Marea Neagră.

Un alt subiect care ar putea fi pe agendă este contextul de securitate din Uniunea Europeană, având în vedere atacul de la Nisa (Franţa) şi al atacurilor recente din Germania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici