LIVE-TEXT   Războiul Israel-Hamas, ziua 19. UE va cere "pauze umanitare" ale bombardamentelor / Israelul a făcut un „raid ţintit” cu tancuri în Gaza / Franţa trimite portelicopterul pentru a sprijini spitalele din Gaza / Membrii de rang înalt ai Hamas sunt la Moscova

  • Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a susţinut, miercuri, un discurs la Casa Albă şi a subliniat jurnaliştilor prezenţi că nu a cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza. „I-am transmis că trebuie să scoatem oamenii în siguranţă (...) Este decizia lui”, informează AFP.
  • Se aşteaptă ca UE să susţină în unanimitate un apel la o "pauze umanitare" ale bombardamentelor din Gaza pentru a permite ca alimentele, apa şi medicamentele să ajungă la palestinieni.
  • Tancurile israeliene au luat parte la un „raid ţintit” în timpul nopţii de miercuri spre în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat armata într-un comunicat, citat de The Guardian.
4834 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 19. UE va cere "pauze umanitare" ale bombardamentelor  / Israelul a făcut un „raid ţintit” cu tancuri în Gaza / Franţa trimite portelicopterul pentru a sprijini spitalele din Gaza / Membrii de rang înalt ai Hamas sunt la Moscova

Războiul Israel-Hamas. UE va cere "pauze umanitare" ale bombardamentelor / Israelul a făcut un „raid ţintit” cu tancuri în Gaza

UPDATE Progrese semnificative în negocierile pentru eliberarea ostaticilor, potrivit unor surse

S-au înregistrat progrese semnificative în negocierile pentru eliberarea ostaticilor conduse de Qatar în ultima zi, au confirmat surse familiare cu discuţiile.
 
Obiectivul pe care Israelul l-a stabilit în cadrul negocierilor de săptămâna trecută a fost eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza într-un singur eveniment, dar nu este clar dacă propunerea ambiţioasă se va concretiza.
 
Mohamed Bin Mubarak Al-Khulaifi, un ministru din Qatar care este membru de rang înalt al echipei de negociere, a remarcat joi că "am ajuns la un progres, există evoluţii pozitive".

UPDATE Pentagonul: Am desfăşurat 900 de soldaţi în Orientul Mijlociu, inclusiv specialişti în sisteme de apărare aeriană

Pentagonul: Am desfăşurat 900 de soldaţi în Orientul Mijlociu, inclusiv specialişti în sisteme de apărare aeriană. Forţele americane au fost atacate de cel puţin 12 ori în Irak şi de patru ori în Siria săptămâna trecută. Comunicăm regulat cu Israelul despre respectarea legii războiului şi vom continua să facem acest lucru. Forţele israeliene îşi fac munca în mod profesionist şi le chemăm să adere la dreptul internaţional

UPDATE Casa Albă a comentat vizita delegaţiei Hamas în Rusia astăzi, spunând că nu este momentul să sprijinim organizaţia Hamas

Casa Albă: Nu putem vorbi despre starea şi circumstanţele uciderii familiei corespondentului AJ Wael Al-Dahdouh şi exprimăm condoleanţe. Vocea Al Jazeera este valoroasă şi are un impact asupra întregii regiuni şi este o reţea globală. Ştim că există victime civile în Gaza, dar nu ar trebui să ne bazăm pe numărul Hamas şi pe Ministerul Sănătăţii din Gaza. Numărul victimelor din Gaza nu este aproape de cifrele care vin de acolo. A viza jurnaliştii este inacceptabil, iar preşedintele crede în rolul lor, munca şi pericolul la care sunt expuşi.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby: 74 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

74 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, dintre care 12 în ultimele 24 de ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.
 
"Nu este suficient, trebuie să intre mai mult, iar noi lucrăm cu partenerii de pe teren pentru a vedea dacă putem accelera şi creşte fluxul de asistenţă umanitară", a spus el.

UPDATE Membrii de rang înalt ai Hamas sunt la Moscova

O delegaţie a Hamas a vizitat joi Moscova pentru discuţii privind eliberarea ostaticilor străini, inclusiv a cetăţenilor ruşi, pe care gruparea militantă îi deţine în prezent în Gaza, au relatat agenţiile de presă ruse, citând ministerul de externe

UPDATE Autorităţile din Gaza au emis o nouă declaraţie cu privire la numărul de morţi

Ministerul Sănătăţii din Gaza a publicat un document de 212 pagini cu lista numelor şi numerelor de identificare pentru 7.028 de palestinieni despre care autorităţile Hamas, care controlează Gaza, afirmă că au fost ucişi de bombardamentele israeliene din 7 octombrie.

UPDATE Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful adjunct al serviciului de informaţii al Hamas

IDF şi ISA l-au ucis pe şeful adjunct al Direcţiei de Informaţii a Hamas, care era responsabil de planificarea masacrului din 7 octombrie împreună cu Yahya Sinwar.
 
Pe baza informaţiilor precise ale IDF şi ISA, avioanele de luptă IDF l-au lovit pe şeful adjunct al Direcţiei de Informaţii a Hamas, Shadi Barud.
 
În rolul său anterior de şef al Centrului de control al incendiilor din Unitatea de operaţiuni a Hamas, Barud a planificat atacurile barbare din 7 octombrie împreună cu Yahya Sinwar. Barud a servit anterior ca comandant de batalion al Hamas în Khan Yunis şi a fost responsabil pentru planificarea a numeroase atacuri teroriste împotriva civililor israelieni.
 
După aceasta, Barud a ocupat mai multe funcţii în serviciile de informaţii militare ale Hamas şi a fost responsabil pentru securitatea informaţiilor. Până astăzi, el a fost responsabil pentru relaţiile de informaţii pentru Hamas.

UPDATE Hamas afirmă că "aproape 50" de ostatici au fost ucişi în bombardamentele israeliene

Abu Obeida, un purtător de cuvânt al aripei militare a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a declarat că "aproape 50" de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza au fost ucişi din cauza loviturilor israeliene.

UPDATE Israelul afirmă că 54 de cetăţeni thailandezi sunt ţinuţi ostatici de Hamas

Cincizeci şi patru de cetăţeni thailandezi se numără printre cei peste 200 de ostatici deţinuţi de Hamas în Gaza, potrivit noilor cifre publicate de guvernul israelian. Se crede că aproape toţi sunt muncitori agricoli angajaţi în comunităţile agricole care au fost cele mai afectate de atacurile teroriste lansate în sudul Israelului de către organizaţia extremistă la 7 octombrie.
 
Thailandezii au reprezentat, de asemenea, cel mai mare grup de străini morţi şi dispăruţi, cu 24 de morţi confirmaţi şi 21 de dispăruţi, conform statisticilor actualizate. În total, 1.400 de persoane au fost ucise în atacuri, majoritatea civili.
 
Autorităţile din Bangkok au declarat că cel puţin 33 dintre cetăţenii săi au fost ucişi şi 18 răniţi, dar că doar 18 dintre aceştia se numără printre cei luaţi ostatici.
 
Ministerul thailandez al afacerilor externe a declarat joi că se află încă în proces de verificare a cifrei de 54 de persoane cu autorităţile israeliene. Prim-ministrul thailandez, Srettha Thavisin, a declarat că este posibil ca cifra israeliană să includă o combinaţie de decese confirmate, răpiri şi persoane dispărute.

UPDATE Franţa trimite portelicopterul pentru a sprijini spitalele din Gaza

Portelicopterul amfibie Tonnerre se îndrepta joi spre estul Mediteranei pentru a sprijini spitalele din Gaza, care se luptă să facă faţă numărului mare de victime ale atacurilor aeriene israeliene, în condiţiile în care combustibilul şi proviziile medicale sunt insuficiente, scrie Reuters.

UPDATE Ţările arabe condamnă atacurile împotriva civililor din Gaza

O declaraţie comună semnată de miniştrii de externe din nouă ţări arabe a condamnat ceea ce a numit atacuri împotriva civililor şi încălcări ale dreptului internaţional în Gaza, relatează Reuters.
 
De asemenea, declaraţia a condamnat strămutarea forţată şi ceea ce a considerat a fi o pedeapsă colectivă în Gaza. Dreptul la autoapărare nu justifică încălcarea legii şi neglijarea drepturilor palestinienilor, se arată în declaraţie.
 
Declaraţia a fost semnată de miniştrii de externe din Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Arabia Saudită, Oman, Qatar, Kuweit, Egipt şi Maroc.

UPDATE Macron caută sprijin internaţional pentru propunerea sa de a construi o coaliţie anti-Hamas - AP

Preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să promoveze - cu puţin succes până acum - crearea unei coaliţii internaţionale pentru a lupta împotriva grupării armate palestiniene Hamas, în timpul unei călătorii de două zile în Orientul Mijlociu care a început în Israel.
 
Liderii cu care s-a întâlnit în Israel, Cisiordania, Iordania şi Egipt nu au abordat public această problemă.
 
Primul răspuns la războiul devastator dintre Israel şi Hamas este "lupta împotriva terorismului", a declarat Macron miercuri, după întâlnirea cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi.
 
"Răspunsul corect este să cooperăm, să tragem învăţăminte din coaliţia internaţională împotriva grupării Stat Islamic" care a intervenit în Irak şi Siria, a adăugat el.
 
Oficiali americani au declarat că sunt la curent cu propunerea lui Macron şi că aceasta a fost subiectul unor discuţii informale în cadrul administraţiei şi cu alte ţări.
 
Cu toate acestea, oficialii au spus că nu a ajuns să fie luată în considerare în mod serios, în principal pentru că nu pare să existe încă un interes arab pentru crearea unei astfel de forţe.

UPDATE Ministrul adjunct de externe al Rusiei discută cu Hamas despre ostatici - DPA

Conducerea Rusiei afirmă că a purtat discuţii în Qatar cu reprezentanţi ai Hamas cu privire la soarta ostaticilor deţinuţi de organizaţia islamistă palestiniană.
 
"Bineînţeles, ne-am întâlnit cu conducerea politică", a declarat joi ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov, potrivit agenţiilor de presă ruse. El nu a comunicat rezultatele discuţiei.
 
Hamas ar deţine peste 220 de ostatici israelieni în Fâşia Gaza, dintre care cel puţin doi ar avea cetăţenie rusă, potrivit Moscovei.
 
Rusia întreţine relaţii cu lumea arabă şi are un număr semnificativ de cetăţeni proprii care trăiesc în Israel. Moscova şi-a oferit serviciile de mediator de la izbucnirea ultimului conflict din Gaza.
 
Preşedintele Vladimir Putin a atribuit responsabilitatea pentru izbucnirea violenţelor din Orientul Mijlociu Statelor Unite, susţinând că politica americană în Orientul Mijlociu nu a abordat nevoile palestinienilor. Rusia, la rândul său, a fost acuzată că a exploatat escaladarea din Israel pentru a distrage atenţia de la propriul război împotriva Ucrainei.
 
În Consiliul de Securitate al ONU, Rusia şi China au respins recent un proiect de rezoluţie al Statelor Unite care sublinia dreptul Israelului la autoapărare şi cerea o încetare a focului umanitară. O propunere rusă, care includea o cerere de încetare a focului, a fost, de asemenea, respinsă prin vot.

Israelul a făcut un „raid ţintit” cu tancuri în Gaza

Tancurile israeliene au luat parte la un „raid ţintit” în timpul nopţii de miercuri spre în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat armata într-un comunicat, citat de The Guardian.

UE va cere prin Consiliul European "pauze umanitare" ale bombardamentelor

Se aşteaptă ca UE să susţină în unanimitate un apel la o "pauze umanitare" ale bombardamentelor din Gaza pentru a permite ca alimentele, apa şi medicamentele să ajungă la palestinieni.

Proiecte anterioare ale unei declaraţii oficiale care urmează să fie semnată joi, în cadrul unui summit al liderilor de la Bruxelles, au propus un apel la "o pauză umanitară" pentru a permite "accesul umanitar rapid, sigur şi neîngrădit şi pentru ca ajutorul să ajungă la cei care au nevoie".

Termenul singular de "pauză" a fost considerat prea apropiat de expresia "încetarea focului" de mai multe state membre - printre care se crede că se numără Germania, Austria şi Republica Cehă - care s-au temut că ar putea slăbi mesajul privind dreptul Israelului de a se apăra.

Times of Israel: Forţele de Apărare Israelului susţin că sistemele de apărare aeriană israeliană au interceptat o rachetă sol-aer lansată din Liban asupra unei drone militare israeliene. Drona nu a fost avariată. Avioanele au bombardat sudul Libanului. 

UPDATE -  FMI: vor fi CONSECINŢE GRAVE pentru economiile din lumea islamică din cauza războiului Israel-Hamas

UPDATE -  Erdogan: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian

UPDATE - America şi Rusia au eşuat să aplice rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU privind încetarea ostilităţilor în Fâşia Gaza

UPDATE - Avioanele de luptă israeliene au bombardat baze Hezbollah din sudul Libanului după ce militanţi jihadişti au tras în soldaţi israelieni cu rachete antitanc

UPDATE - Premierul Netanyahu: ,,Chiar şi eu va trebui să răspund pentru masacrul de la 7 octombrie" 

UPDATE - Noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a aprobat o rezoluţie prin care SUA sprijină Israelul în războiul cu Hamas 

Ştirea iniţială -

Preşedintele SUA, Joe Biden, a transmis în discursul său de la Casa Albă că nu i-a cerut premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să amâne invazia terestră din Fâşia Gaza.

Israelul se află în plin război cu grupările teroriste palestiniene şi libaneze, Hamas şi Hezbollah şi este sprijinit puternic de aliaţii din Vest, inclusiv SUA.

Israelul a anunţat, miercuri, că va amâna invazia până când zona Orientului Mijlociu va fi armată cu aparatură militară de protecţie ce aparţine Statelor Unite.

Joe Biden, însă, spune că decizia rămâne de partea israeliană şi că a propus, nu cerut, o cale paşnică de a aduce ostaticii din Gaza.

„Israelul trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere, oricât de dificil ar fi, pentru a proteja civilii nevinovaţi. Este dificil”, a declarat Biden, la conferinţa de presă

Presa americană a relatat că Biden l-a presat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să amâne o invazie terestră în Gaza cât timp Hamas încă deţine ostatici, dar Biden a negat acest lucru.

„Ceea ce i-am indicat este că, dacă este posibil, să îi scoatem pe aceşti oameni în siguranţă, asta ar trebui să facă. Este decizia lor. Dar nu am cerut acest lucru. I-am transmis că, dacă este realizabil, ar trebui să se facă acest lucru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici