Video VIDEO: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal. Senatorii au votat pentru solicitarea Justiţiei

Senatorii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului UNPR, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de abuz în serviciu, decizia fiind luată cu 102 voturi "pentru", 30 voturi "împotrivă" şi un vot a fost anulat.

4078 afișări

UPDATE ora 11:56 - Rezultatul final a fost anunţat oficial în plenul Senatului

Senatorii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului UNPR, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de abuz în serviciu. Decizia a fost luată cu 102 voturi "pentru" şi 30 voturi "împotrivă", un vot fiind anulat, potrivit rezultatului final, anunţat oficial în plenul Senatului.

Iniţial, rezultatul din comisia de numărare a voturilor a fost de 102 voturi "pentru" şi 31 de voturi "împotrivă". Votul a fost secret, cu bile, potrivit regulamentului.

UPDATE ora 11:43 -  Senatorii au votat pentru solicitarea Justiţiei

Votul a fost secret, cu bile, potrivit regulamentului. Rezultatul oficial al votului urmează să fie anunţat în plenul Senatului.

UPDATE ora 11:23 - Senatorii au început votul asupra cererii de urmărire penală a lui Oprea

Senatorii au început, miercuri, votul asupra solicitării DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului UNPR Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea coloanelor oficiale

La şedinţa plenului şi-au înregistrat prezenţa 124 de senatori. Votul va fi secret, iar pentru încuviinţarea solicitării Justiţiei este nevoie de votul majorităţii celor prezenţi, în condiţiile de cvorum. PNL şi PSD au anunţat că votează pentru cererea procurorilor.

UPDATE ora 11:19 - Oprea le-a cerut sentorilor să aprobe ridicarea imunităţii sale parlamentare

Senatorul UNPR Gabriel Oprea le-a cerut, miercuri, senatorilor să voteze pentru încuviinţarea cererii de începere a urmăririi penale împotriva sa, susţinând că este în interesul său ca adevărul să iasă cât mai repede la iveală.

Oprea a spus, în plenul Senatului care va decide asupra solicitării DNA, că are obligaţia faţă de propria conştiinţă să îşi precizeze punctul de vedere faţă de cererea procurorilor. "Vreau să spun foarte clar că cer să votaţi pozitiv cererea de încuviinţare a urmăririi penale (...) Este datoria procurorilor să verifice orice suspiciune de încălcare a legii şi este obligaţia instituţiilor să facă lumină acolo unde existăsemne de întrebare. După cum ştiţi, îmi menţin acest punct de vedere. Este în interesul meu până la urmă ca adevărul să iasă la lumină în cel mai scurt timp", a spus Oprea.

Într-o intervenţie extrem de scurtă în plenul Senatului, liderul UNPR a reafirmat că, faţă de suspiciunile de abuz în serviciu pentru folosirea coloanelor oficiale, se consideră nevinovat. "În legătură cu suspiciunile privind abuzul în funcţie vreau să vă spun, aşa cum am mai făcut-o deja că nu am cerut şi nu am avut nimic în plus faţă de alţi miniştri de interne, unii sunt pe aici prin sală. Consider că nu am abuzat de funcţia ce mi-a fost încredinţată, consider că nu am beneficiat de drepturi sau privilegii în afara legii şi, prin urmare, mă consider nevinovat. Toate argumentele care demonstrează ceea ce declar astăzi vor fi prezentate pe larg în faţa magistraţilor", le-a spus Oprea senatorilor.

La şedinţa plenului şi-au înregistrat prezenţa 124 de senatori. Votul va fi secret, iar pentru încuviinţarea solicitării Justiţiei este nevoie de votul majorităţii celor prezenţi, în condiţiile de cvorum. PNL şi PSD au anunţat că votează pentru cererea procurorilor.

PNL şi PSD au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea solicitării Justiţiei. 

Discuţiile din plenul Senatului au loc la scurt timp după ce preşedintele UNPR, senatorul Gabriel Oprea, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au amânat semnarea acordului de colaborare între PSD şi UNPR. Documentul urma să fie parafat miercuri, la ora 9.30. În urma unor discuţii între liderii celor două formaţiuni, s-a stabilit ca negocierile de semnare a procotolului să fie reluate după votul din Senat.

Dragnea a precizat că PSD îşi menţine decizia de a vota pentru ridicarea imunităţii lui Oprea şi a susţinut că semnarea acordului nu a fost condiţionată de acest vot.

Comisia juridică a Senatului a avizat, marţi, favorabil, cu 9 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a fostului ministru de Interne, acuzat de abuz în serviciu pentru utilizarea coloanelor oficiale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici