Video DECLARAŢIA ZILEI. Marius Bulancea, procuror DNA: Fraudele din sănătate, mai mari decât în alte domenii - VIDEO

Marius Bulancea, propus de ministrul Justiţiei şef al secţiei a II-a a DNA, le-a vorbit procurorilor din CSM despre vulnerabilităţile sistemului, acesta susţinând că sunt situaţii în care se încearcă intimidarea magistraţilor prin apariţia unor informaţii despre viaţa acestora în mass-media şi că fraudele din sănătate sunt, procentual, mai mari decât în alte domenii.

1957 afișări

"E un caz în curs de investigare şi care ţinea de colectarea de date ţinând de viaţa privată a procurorului şef anticorupţie. Mai sunt şi alte cazuri, nu de o asemenea intensitate. Sunt situaţii în care procurori sau magistrati care soluţionează cauze de competenţa DNA au avut date despre viaţa lor colectate, nu aş spune că prin mijloace infracţionale, şi apoi folosite aceste date, apărute prin mass-media, iar eu cred că scopul demersului era de a pune presiune asupra magistraţilor", le-a spus Marius Bulancea procurorilor din CSM, făcând referire la cazul în care se fac investigaţii privind încercări de intimidare la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

Una dintre întrebările adresate magistratului de procurorii din CSM se referă la cum ar trebui să reacţioneze un procuror cu funcţie de conducere când se încercă intimidarea prin intermediul altui magistrat.

"În funcţie de cât de solide sunt datele şi dacă vorbim de o abatere disciplinară, mi se pare inacceptabil la nivel etic în primul rând. Modalităţile sunt de la o posibilă răspundere penală, în măsura în care sunt transmise informaţii nepublice şi care ţin de ancheta penală şi unde poate fi trasă răspunderea penală, nu aş avea nicio emoţie să fac o sesizare din oficiu într-un asemenea caz. Dacă vorbim de o eventuală răspundere disciplinară, în funcţie de natura informaţiilor transmise, de modalitatea în care le-a transmis, mi se pare că trebuie să existe un răspuns foarte ferm pentru aşa ceva, pentru că deja e foarte greu să lucrezi într-un mediu încărcat. În măsura în care un coleg este în spatele unui asemenea demers, mi se pare că este foarte grav şi sistemul trebuie să răspundă repede şi ferm", a mai spus Marius Bulancea.

Ministerul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că apariţia unor informaţii despre magistraţi în spaţiul public este o problemă.

"Nu este ceva excepţional să aflăm care e procurorul care investighează un caz. Şi sigur că acest lucru este un tip de presiune pe procuror şi cred că răspunsul pe care domnul procuror şef Bulancea l-a dat a fost fără echivoc. Nu pot să spun că este un fenomen, dar pot să spun că e o problemă gravă. Au fost situaţii în care politicienii investigaţi au numit ei înşişi procurorul şi l-au ameninţat. Eu cred că în oricare stat, mai cu seamaă într-un stat membru, acesta este un lucru extrem de grav, pentru că procurorul acţionează în numele statului, niciodată nu face ceva în numele său propriu şi pentru că, cel mai important, toate aceste acte ajung în faţa unui judecător. Cifrele privind achitările sunt mult sub media europeană", a declarat Raluca Prună.

În ceea ce priveşte obiectivele pe care cei doi procurori le au la conducerea Secţiei pentru combaterea faptelor conexe corupţiei, acestea sunt legate de combaterea fraudelor în sănătate şi în ceea ce priveşte achiziţiile publice.

"În momentul în care începi să cunoşti firmele care sunt mari importatori de echipamente medicale, care sunt modalităţtile prin care uneori unii furnizori măresc artificial preţul, care sunt mecanismele şi unde le poţi găsi, ce alte dosare au fost soluţionate, cine cu cine este prieten, care funcţionar din Ministerul Sănătăţii cunoaşte un importator de produse medicale, cum ia mita această categorie de funcţionari, continuând această specializare şi încercând să obţinem informaţii din mai multe surse, cu informaţii mai bune şi pe care ştii cum să le foloseşti, cred că o să crească eficienţa, pentru că e o zona care doare pe toată lumea. Daca am putea să contribuim, să diminuam la un nivel semnificativ frauda din sănătate, asta chiar s-ar cunoaşte. Procentul cu care se supraevalueaza achiziţiile cred că e ceva mai mare decât la infrastructură", a susţinut Marius Bulancea la interviul de la CSM.

"Am stabilit ca obiective combaterea corupţiei în achiziţiile publice, în primul rând în domeniul medical şi în infrastructura rutieră, dar nu numai, combaterea fraudelor privind fondurile europene, limitarea stocului de dosare vechi, dialogul cu instituţiile din domeniul combaterii fenomenului infracţional şi sporirea eficienţei prin investigaţii când ne confruntăm cu probleme grave privind infracţionalitatea transfrontalieră. În legătură cu limitarea stocului de dosare vechi, din câte ştiu eu, e un dosar din 2004, este cel mai vechi, dar acolo sunt câteva dificultăţi de ordin obiectiv, vorbim de niste comisii rogatorii, de o specializare, de o extrădare şi neîndeplinirea acestor condiţii prevăzute de lege înseamnă că nu se poate soluţiona. Procurorul a constatat că sunt fapte şi că le poate proba, dar are nevoie de îndeplinirea acestor condiţii", a susţinut Paul Dimitriu.

Procurorii Marius Bulancea şi Paul Dumitriu au primit aviz favorabil în unanimitate de la Secţia de procurori a CSM pentru conducerea Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, propunerile urmând să ajungă la Klaus Iohannis.

Marius Bulancea, fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi, a fost propus de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei din cadrul DNA, Paul Dumitriu fiind propus pentru funcţia de procuror şef adjunct al acestei secţii.

Unul dintre dosarele la care a lucrat Marius Bulancea este "Gala Bute", în care Elena Udrea şi Ion Ariton, foşti miniştri, au fost trimişi în judecată alături de alte persoane.

Paul Dumitriu este procurorul care a intrumentat dosarul "Transformatorul" în care a fost condamnat la închisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc în CSM însă nu întrunit voturile necesare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici