Video INTERVIU cu generalul (r) american Joseph W. Ralston: România este o insulă de stabilitate în regiunea Marii Negre

România este o insulă de stabilitate în regiunea Marii Negre, în contextul în care Rusia efectuează o serie de activităţi destabilizatoare în zonă, a declarat generalul (r) american Joseph W. Ralston, fost oficial de rang înalt al NATO, într-un interviu pentru agenţia MEDIAFAX.

525 afișări

În cadrul interviului acordat agenţiei MEDIAFAX, la conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum", Ralston, care a fost comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) al Comandamentului Aliat pentru Operaţii (ACO), unul din cele două comandamente strategice ale NATO, a vorbit şi despre soliditatea angajamentelor Washingtonului faţă de asigurarea securităţii ţărilor europene, menţionând inclusiv tensiunile transatlantice pe tema obiectivului NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Un alt subiect abordat a fost cel al modernizării forţelor armate române, fostul oficial NATO remarcând că România a făcut progrese mari în ultimii 15 ani scurşi de la aderarea la NATO.

Redăm integral interviul acordat de generalul (r) Joseph W. Ralston:

Mediafax: Sunt preocupări tot mai mari privind angajamentele Statelor Unite faţă de apărarea europeană, cât şi presiuni asupra aliaţilor europeni în vederea creşterii bugetelor lor militare. Cum poate supravieţui sau chiar prosperarea cooperarea transatlantică în acest context?

Joseph W. Ralston: În primul rând, strategia naţională de securitate a Administraţiei Trump indică foarte clar faptul că apărarea europeană reprezintă un interes vital al Statelor Unite, cuvântul vital este foarte important că nu folosim foarte des cuvântul vital. În al doilea rând, fiecare preşedinte din timpul carierei mele profesionale a încurajat europenii să cheltuiască mai mult pentru apărarea lor.

Preşedintele Trump a fost, probabil, mai clar decât alţii şi mai puţin diplomatic decât alţii, dar totuşi mesajul a rămas neschimbat, a fost întotdeauna aşa, iar europenii au reacţionat: opt ţări depăşesc acum 2%, două treimi au în plan să ajungă la 2% până în 2020, România fiind una dintre acestea. Aşa că sunt de părere că lucrurile stau bine. Nu consider asta drept vreo criză de orice fel între Statele Unite şi restul aliaţilor NATO, departe de asta, cred că sunt foarte uniţi.

Mediafax: Cum este influenţată securitatea în zona Mării Negre şi a Balcanilor de noii factori de insecuritate în Europa, cum ar fi ascensiunea populismului şi naţionalismului radical, o Rusie mai agresivă, propaganda?

Joseph W. Ralston: Cred că pentru a pune acest lucru în context trebuie să vorbesc pentru o clipă despre România şi locaţia ei pe hartă. Acum 20 de ani, cu 25 de ani în urmă, problema era în Balcani, Bosnia în 1995, când NATO a intervenit în 1999, a fost în Kosovo, aşa că e vorba de vest, nu ne îngrijoram prea mult cu privire la Marea Neagră, iar lucrurile spre est s-au schimbat dramatic până astăzi.

Adică, uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat cu trupele ruseşti care au pătruns în Georgia, observăm Crimeea în 2014, vă uitaţi la ce s-a întâmplat şi la tulburările din Ucraina, cu ruşii care sprijină separatiştii din Ucraina, vă uitaţi la ruşii care au tras asupra navelor ucrainene în noiembrie anul trecut şi strâmtoarea Kerci, toate acestea sunt activităţi foarte destabilizatoare la est de România, iar România este foarte stabilă, este o insulă de stabilitate aici şi este extrem de important pentru NATO şi flancul sud-estic al NATO să avem un puternic aliat NATO pe care îl avem în România.

Mediafax: Aveţi ceva recomandări pentru ca România să-şi îndeplinească mai bine acest rol ca pol de stabilitate în Europa de Est şi în regiunea Mării Negre?

Joseph W. Ralston: România a făcut progrese mari în ultimii 15 ani de când sunteţi membru NATO, în ceea ce priveşte modernizarea trupelor voastre, în ceea ce priveşte instruirea trupelor. Modernizarea nu merge niciodată atât de repede cât dorim, întotdeauna durează mai mult, dar sunteţi pe calea cea bună, tendinţa este corectă, modernizarea cu F-16 este un pas foarte mare şi sunt foarte mulţumit de progresele pe care le-a făcut armata română în cei 15 ani de când sunteţi membru NATO.

Generalul (r) Joseph W. Ralston a deţinut funcţia de Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) în cadrul Comandamentului Aliat pentru Operaţii (ACO), unul din cele două comandamente strategice ale NATO, în perioada 2000-2003. În cursul mandatului său la Alianţa Nord-Atlantică, Ralston a deţinut comanda asupra trupelor NATO participante la misiuni în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo sau Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum" a avut loc în perioada 12-14 iunie la Constanţa. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Preşedinţiei României la Consiliului UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici