Video INTERVIU | Jeffrey Bonvicin, după 32 de ani în CIA, vorbeşte despre experţii români în cibernetică

România este un partener cheie în cadrul Alianţei şi este cunoscută pentru experţii săi în domeniul cibernetic, afirmă Jeffrey Bonvicin, consilier principal la Laboratorul Naţional Nord-Vest Pacific, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării.

3965 afișări

Jeffrey Bonvicin a vorbit, într-un amplu interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre rolul României în cadrul NATO, despre bugetul pentru Apărare şi despre aşteptările Alianţei.

"Nu cred că trecem printr-o criză transatlantică în momentul de faţă. Cred că avem un preşedinte care pune puţin mai multă presiune pe aliaţi pentru a se asigura că aceştia fac tot ceea ce au promis că vor face în trecut. Această problemă există de câţiva ani", a declarat Bonvicin.

Cât priveşte securitatea, acesta spune că: "Cred că România poate fi un lider în acest domeniu, cred că România are o expertiză foarte bună şi cred că avem nevoie de aşa ceva, în special în tehnologie. În domeniul cibernetic, România este cunoscută pentru experţii săi extraordinari şi avem nevoie de specialişti în cibernetică, pentru că ne dezvoltăm armamentul, în timp ce suntem mai activi, în timp ce adversarii noştri ne folosesc propria tehnologie şi reţelele sociale împotriva noastră".

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Oamenii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte angajamentul Statelor Unite de a susţine în continuare apărarea Europei şi presiunea pusă pe aliaţii europeni pentru majorarea bugetului militar. Suntem martorii unei crize transatlantice?

Jeffrey Bonvicin: Nu cred că trecem printr-o criză transatlantică în momentul de faţă. Cred că avem un preşedinte care pune puţin mai multă presiune pe aliaţi pentru a se asigura că aceştia fac tot ceea ce au promis că vor face în trecut. Această problemă există de câţiva ani. Doi la sută din buget nu este o sumă mare. Ştiu că România este foarte aproape, sunt sigur că România va reuşi şi că acest lucru îi va pune într-o categorie mai bună decât cea a statelor care contribuie cu mai puţin de 2%.

MEDIAFAX: Ar putea România să aibă un rol important în strategia transatlantică de securitate?

Jeffrey Bonvicin: Chiar şi înainte să locuiesc aici, în 2009, ştiam de nivelul de influenţă pe care îl are România în regiune. Lucrurile pe care este dispusă să le realizeze cu partenerii săi, inclusiv cu Statele Unite, când alte lucruri nu mergeau bine în lume şi faptul că s-a descurcat, în special cu situaţia din Moldova, fiind o prioritate naţională. Se pare că acest lucru a continuat cu baza din Marea Neagră, a continuat cu Deveselu. Am observat în fiecare zi. Să nu mai vorbim despre zonele de conflict unde se află militari români care îşi riscă viaţa. Aşa că sunt de părere că România este un partener cheie în cadrul Alianţei.

MEDIFAX: La ce se aşteaptă NATO din partea României, ca un membru de încredere al Alianţei, în ceea ce priveşte securitatea?

Jeffrey Bonvicin: Mulţi se aşteaptă ca Statele Unite să dea indicaţiile. Cred că România poate fi un lider în acest domeniu, cred că România are o expertiză foarte bună şi cred că avem nevoie de aşa ceva, în special în tehnologie. În domeniul cibernetic, România este cunoscută pentru experţii săi extraordinari şi avem nevoie de specialişti în cibernetică, pentru că ne dezvoltăm armamentul, în timp ce suntem mai activi, în timp ce adversarii noştri ne folosesc propria tehnologie şi reţelele sociale împotriva noastră. Vom avea nevoie de parteneri ca România pentru a îi ţine sub control şi pentru a rămâne puternici.

Jeffrey a participat marţi la conferinţa MAS: "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României".

Jeffrey Bonvicin

Jeffrey Bonvicin este consilier principal la Laboratorul Naţional Nord-Vest Pacific, cu sediul în zona Washington, DC. A început să lucreze la PNNL în octombrie 2017, după ce a încheiat o carieră de 32 de ani în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) ca Senior Intelligence Officer (SIS). La CIA, s-a concentrat pe chestiuni cibernetice, de securitate, de informaţii financiare, contraterorism, contraproliferare şi contrainformaţii. A efectuat patru turnee în străinătate în regiunea Europa / Eurasia, în plus faţă de călătorii în întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici