Video Jurnalistul Dan Andronic a fost AUDIAT la DNA şi la Parchetul General în două dosare diferite. Ce a declarat la ieşire

Dan Andronic a declarat, după audierea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a dat o declaraţie de martor în faţa procurorilor, precizând că la întâlnirea din 2009 au participat între 9 şi 12 persoane, doar două dintre acestea neavând funcţii.

687 afișări

"Am încercat să dau cât mai multe detalii legat de împrejurări, de persoane şi de alte lucruri pe care le cunosc legate de acea noapte. Nu am numărat (persoanele pe care le-am menţionat, n.r.). Între 9 şi 12 persoane. Cam toate numele au funcţii, cu vreo două excepţii. (...) Chiar dacă aş şti (dacă există înregistrări sau fotografii de la întâlnire -n.r.), nu v-aş spune. Am relatat în cadrul serialului «Noi suntem statul», acesta a fost episodul zece şi nu o să obosesc să spun lucrul acesta, anumite lucruri pe care le-am descoperit, iar acest lucru a fost un fapt pe care l-am trăit şi care a căpătat o cu totul altă semnificaţie în momentul în care am aflat anumite întâmplări. Nu am venit aici în calitate de jurnalist, ci de martor. (...) Nu am spus niciun moment că acolo a fost o operaţiune de fraudare a alegerilor. Dimpotrivă, de fiecare dată când am ieşit public, am precizat acest lucru. (...) Am răspuns la întrebări, am relatat în funcţie de tematica procurorului şi nu are rost să vă spun acum ce am vorbit înăuntru", a declarat, la ieşirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Dan Andronic.

Jurnalistul a precizat că la întâlnirea respectivănu au participat decât persoane importante.

"(...) Acolo nu au fost decât persoane importante. (...) Au căpătat o cu totul altă dimensiune când am început să aflu despre partidele de tenis la care participau Maior, Coldea, Ponta. (...) Şi întâlnirile de la K2 şi cele de la T14 şi toate lucrurile pe care le-am spus şi o să le mai spun, e un lucru important de ştiut, au început mult mai multe persoane să vorbească şi după părerea mea vor vorbi în continuare. Iar din punctul meu de vedere, momentul 2014 va fi mai important decât 2009", a mai spus Andronic.

Jurnalistul Dan Andronic, AUDIAT la DNA şi la Parchetul General în două dosare diferite

Jurnalistul Dan Andronic a ajuns, joi dimineaţa, la sediul DNA, unde a fost citat în dosarul în care este cercetat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Acesta a precizat că a fost citat şi la Parchetul General în dosarul privind alegerile din 2009, fără  preciza când va fi audiat. UPDATE: Dan Andronic a ajuns, joi, la sediul Parchetului General, unde a fost citat de procurori, ca martor, în dosarul deschis ca urmare a dezvăluirilor făcute de acesta, privind alegerile prezidenţiale din anul 2009.

"Sunt acte procedurale într-un dosar mai vechi", a declarat Dan Andronic.

Acesta fost pus sub învinuire pe 11 aprilie.

Este vorba despre dosarul în care mai multe persoane, printre care Ioana Băsescu şi Elena Udrea, sunt cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni. În acest dosar, Dan Andronic a fost audiat la data de 22 septembrie 2016.

Procurorii spun că "în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate."

"Suspectul Andronic Dan-Cătălin a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la semnificaţia sumelor de bani încasate de către societatea DA Communication Media SRL, la care era asociat, de la societăţile administrate de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârşirea faptelor de care erau acuzate şi că sumele nu au nicio legătură cu consultanţa politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

În acest dosar Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte al României, este cercetată pentru instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani, în legătură cu camoania electorală din anul 2009. Şi Elena Udrea este cercetată în acest dosar. Procurorii o acuză pe Elena Udrea că a fost cea care a realizat legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

În urma dezvăluirilor, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal. Andronic a fost citat la Parchetul General în această cauză.

"Am fost citat la Parchetul General", a spus Andronic, fără a preciza când va fi audiat.

Dan Andronic, audiat în dosarul privind alegerile din 2009. Anterior, jurnalistul a mers la DNA

Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

În urma dezvăluirilor, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal, primul martor audiat fiind Gabriel Oprea.

Procurorii au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituţională a României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Înainte de a ajunge la Parchetul General, Dan Andronic a fost chemat, joi dimineaţa, la sediul DNA, în dosarul în care este cercetat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici