Video Kovesi, despre Microsoft: Se lucrează ritmic, au fost peste 60 de percheziţii - VIDEO

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în dosarul "Microsoft" rămas la DNA se lucrează, fiind făcute până în prezent peste 60 de percheziţii domiciliare şi fiind în analiză documente ridicate de la mai multe instituţii.

408 afişări

"Celălalt dosar în care s-au făcut disjungerile este în lucru. S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităti IT, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza. În acest moment suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Urmează stabilirea certă a prejudiciului. Una dintre acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu şi, pentru a putea dovedi această infracţiune şi a putea finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Se lucrează ritmic", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ţicău şi Gabriel Sandu, ultimul condamnat definitiv, se aflau atunci pe lista anunţată în septembrie 2014 de procurorii anticorupţie. În cazul tuturor celor nouă foşti miniştri s-au solicitat şi au fost obţinute avizele pentru începerea urmăririi penale, aceştia fiind puşi sub învinuire. Faptele vizate erau de abuz în serviciu, spălare de bani, trafic de influenţă şi luare de mită în legătură cu acordarea contractelor pentru licenţele Microsoft. Tot în 2014 a fost momentul în care în spaţiul public au apărut primele date despre faptul că s-ar fi pretins 20 de milioane de dolari mită din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului pentru licenţe Microsoft în şcoli.

"Au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate", nota DNA atunci într-un comunicat de presă.

Primul acord cadru încheiat între Guvernul României şi Microsoft a fost în toamna anului 2003, pentru cumpărarea, cu preţ redus, a 50.000 de licenţe pentru calculatoarele din administraţia publică centrală.

Aproape 30 de instituţii publice ar fi beneficiat, printre care Ministerul Justiţiei, al Sănătăţii, INS sau Ministerul Public. Ulterior, Fujitsu Siemens, ca şi distribuitor al licenţelor Microsoft în România şi Microsoft România fac propunerea de vânzare a celor 50.000 de licenţe la preţul de 41.909.325 milioane de dolari. Nu se organizează licitaţie publică, iar ministrul Finanţelor de atunci, Mihai Tănăsescu, decide plata integrală a sumei din bugetul de stat, Secretariatul General al Guvernului fiind cel delegat pentru a semna contractul. Ulterior, Fujitsu Siemens şi Microsoft România vin, la Ministerul Comunicaţiilor, cu o nouă ofertă de închiriere licenţe pe o perioadă de cinci ani. Astfel se anulează hotărârea pentru cumpărare şi Guvernul decide închirierea. Înţelegerea este semnată din partea statului român de secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu. Până la expirarea prevederilor contractului, în 2009, sunt încheiate patru alte acte adiţionale. Primul este iniţiat de Alexandru Athanasiu ca ministru al Educaţiei, Adriana Ţicău de la Comunicaţii, Mihai Tănăsescu de la Finanţei şi Eugen Bejinariu ca şef al SGG. Acesta prevedea că Fujitsu Siemens este unic distribuitor al licenţelor ce poate livra pentru unităţile de învăţământ din România.

Următorul act adiţional este încheiat prin Ministerul Comunicaţiilor şi prevede tot suplimentarea închirierii. Al treilea act adiţional prevede suplimentarea plăţii către Fujitsu Siemens, iar al patrulea închirierea de noi licenţe pentru Ministerul Tehnologiei. Între anii 2004-2009, România a plătit pentru închiriere aproape 105 milioane de dolari.

În actele de cercetare, procurorii DNA au susţinut că afacerea a fost una coruptă, că ar fi fost gândită de Claudiu Florică şi că politicienii ar fi fost cumpăraţi pentru a încheia şi derula contractual păgubos.
În anul 2009, înainte de expirarea contractului de închiriere, se aprobă o nouă achiziţie, de această dată de licitaţie pentru închiriere fiind desemnat să se ocupe Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei, ministru fiind Gabriel Sandu.

"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

Din toată afacerea Microsoft, despre care se presupune că ar fi fost nelegală, singura parte trimisă în judecată a fost cea care i-a vizat pe intermediarii mitei. Oamenii de afaceri Dumitru Nicolae şi Dorin Cocoş au fost condamnaţi la 2,4 ani de închisoare, fostul ministru Gabriel Sandu la trei ani de detenţie iar fostul primar din Piatra Neamţ a primit o pedepasă de şase ani.

"Ce este important e că prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea unei sume de 17 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi. Este important să amintesc că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale au fost dispuse măsuri asiguratorii, au fost indisponibilizate în jur de 25 de imobile, terenuri şi cladiri, în jur de 5 apartamente şi mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine ministerului de finanţe prin structura specializată. Sper că se va executa. Este un prejudiciu foarte mare asupra căruia instanţa s-a pronunţat", a mai spus procurorul şef al DNA miercuri,

Din ancheta mare Microsoft, aflată încă la DNA, pe lângă dosarul în care instanţa supremă a pronunţat luni decizii de condamnare, a mai fost disjuns un dosar cu privire la posibile finanţări la PDL şi campania lui Traian Băsescu din 2009 cu bani proveniţi din mita Microsoft. Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu au făcut denunţuri în acest sens, cauza aflându-se încă în instrumentare la parchet.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici