Video Ministrul Educaţiei, M. Dumitru, după ce s-au vehiculat informaţii că a colaborat cu Securitatea: Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea în regimul comunist; nu am colaborat - FOTO, VIDEO

Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei, a declarat că nu a fost colaborator al Securităţii în regimul comunist, precizând că există în acest sens o decizie din anul 2007 a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Ministrul susţine că este o încercare de intimidare şi a cerut CNSAS să spună care este poziţia instituţiei în legătură cu statutul său.

1005 afișări

"Resping orice fel de acuzaţie care mi-a fost adusă că aş fi colaborat în orice formă cu Securitatea. Nu am făcut poliţie politică. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului în regimul comunist. Nu am semnat niciun angajament. În 2007, am avut o discuţie cu membri ai CNSAS, discuţia a fost după ce presa a cerut, la vremea respectivă, o examinare a mea şi a mai multor persoane. În urma examinării făcute în acea perioadă, am şi dat un document scris aşa încât să se poată face o expertiză grafologică. Rezultatul este cel care apare şi pe site-ul Universităţii Bucureşti. Este vorba de o decizie emisa de CNSAS în anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent colaborator al poliţiei politice comuniste. Solicit CNSAS să vină cu un punct de vedere public din care să rezulte care este poziţia instituţiei în legătură cu statutul meu. Este o calomnie la adresa mea, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public. Nu cred că e o întamplare. Nu am niciun fel de dovada să leg această acţiune de o persoană sau alta. Nu este ceva întâmplător că exact în momentul în care anunţi că verifici şcolile doctorale apare un astfel de document", a declarat Ministerul Educaţiei Mircea Dumitru în cadrul unei conferinţe de presă.

Precizările au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au fost vehiculate informaţii potrivit cărora Mircea Dumitru ar fi fost colaborator al Securităţii.

"Conform legii, toţi membrii guvernului sunt verificaţi. La final, noi dăm doar decizia dacă au făcut sau nu poliţie politică", a precizat pentru MEDIAFAX Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat marţi că Ministerul Educaţiei Naţionale va demara un proces de evaluare a şcolilor doctorale care va demara cu evaluarea Universităţii Bucureşti.

 

 

Decizia CNSAS din 2007, transmisă Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti

 

Premierul a discutat cu Mircea Dumitru şi a primit asigurări că acesta nu a făcut poliţie politică

Premierul Dacian Cioloş a discutat marţi cu ministrul Educaţiei Mircea Dumitru şi a primit asigurări că acesta nu a avut relaţii de colaborare cu fosta Securitate şi nici nu a făcut acte de poliţie politică, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Integritatea rămâne valoarea esenţială la care acest Guvern se raportează, înţelegând aici şi faptul că niciunul dintre miniştri nu a colaborat şi nici nu a fost agent al fostei Securităţi. Premierul Dacian Cioloş a discutat astăzi cu ministrul Mircea Dumitru şi a primit asigurări că acesta nu a avut relaţii de colaborare cu fosta Securitate şi nici nu a făcut acte de poliţie politică'', a afirmat Liviu Iolu.

El a precizat că necolaborarea ministrului Educaţiei cu Securitatea a fost certificată de Colegiul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin decizia 2175/07.08.2007, care precizează clar faptul că Mircea Dumitru nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

''Decizia a fost dată înainte ca Mircea Dumitru să fie numit prorector, iar, ulterior, rector. Între timp, Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007. Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informaţiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educaţiei", a adăugat Iolu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici