Video Noi PROTESTE în Capitală şi în mai multe judeţe faţă de legile justiţiei/ În Piaţa Victoriei, prezenţi şi liderii Opoziţiei/ Forţele de ordine au securizat zona cu jandarmi călare/ Oamenii, în stradă la Cluj, Iaşi, Bistriţa şi Galaţi - FOTO, VIDEO

Câteva mii de persoane s-au strâns, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, protestatarii fiind nemulţumiţi de modificarea legilor justiţiei. Printre participanţii la protest sunt liderii PNL, Ludovic Orban şi Raluca Turcan, dar foşti miniştri tehnocraţi, precum Raluca Prună şi Vlad Voiculescu.

5252 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

UPDATE 21:44 În Piaţa Victoriei au mai rămas circa 200 de protestatari

UPDATE 20:47 În jur de 10.000 protestatari, în Bucureşti. Jandarmerie: Dispozitivul, în funcţie de participanţi

În jur de 10.000 de persoane protestează, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. La ieşirea către Bulevard Kiseleff a fost montat un gard de protecţie, reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei precizând că sunt menite evitării unor incidente.

"Dispozitivul se dimensionează în funcţie de numărul protestatarilor. Nu e oportun acum să dăm cifre, întrucât cei care ar putea avea intenţii să producă incidente nu trebuie să aibă o dimensiune reală a efectivelor pentru nu a scădea eficienţa în gestionarea situaţiilor care ar putea apărea", a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, la solicitarea MEDIAFAX.

La ieşirea din Piaţa Victoriei către Bulevardul Kiseleff a fost montat un gard de protecţie. Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Capitalei, acesta a fost amplasat preventiv pentru evitarea unor incidente.

Zona este asigurată şi de trupe ecvestre ale Jandarmeriei.

Participanţii susţin că intenţionau să meargă în Piaţa Regelui, pe Kiseleff, pentru a aduce un omahiu Regelui Mihai, însă au fost descurajaţi de prezenţa forţelor de ordine. Astfel, o parte dintre cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere.

"În această seară a fost organizat acest marş pentru a merge la Piaţeta Regelui şi în acelaşi loc a fost şi protestul anticorupţie. Pe evenimentul pentru Piaţeta Regelui s-au anunţat cam 1000 de persoane, iar pentru protest peste 7000. Practic, s-au suprapus cele două, iar majoritatea din cei care au venit pentru marş, au venit şi pentru protest. Suprapunându-se cele două acţiuni, lumea a rămas pe loc. S-a luat şi decizia de a se ţine un moment de reculegere, iar acel moment a fost ţinut nu numai de cei 1000 veniţi pentru marş ci de mai mulţi. Când s-a ţinut momentul de reculegere toţi s-au întors cu spatele la Guvern. Ţinând cont că a fost multă desfăşurare de forţe aici, lumea nu a mai avut curaj să plece. Au fost foarte mulţi jandarmi. Oamenii care voiau să meargă la marş erau paşnici. Probabil, văzând atâta mişcare de trupe, nu au mai îndrăznit să plece, ţinând cont de toate întâmplate pâna acum cu jandarmii", a declarat Florin Pastramă, unul dintre organizatorii protestului.

La ora 21.00, protestatarii au intonat imnul României.

UPDATE 19:50 Protestatari: Ei cu hoţii, noi cu toţii/Sunt nişte clanuri care au pus mâna pe putere

Câteva mii de persoane protestează, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, oamenii fiind nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei în comisia parlamentară. Traficul în zonă a fost restricţionat, zona fiind asigurată de jandarmi călăre.

"Mă nemulţumesc legile justitiei, pentru că sunt nişte legi prin care vor să puna control. E afectată independenţa justiţiei. Nu mă mira că nu nu ascultă, având în vedere ce oameni sunt în Parlament. Sunt niste clanuri care au pus mâna pe putere. Ţara a fost mereu experimentul intereselor", susţine Ioan.

"Am venit pentru că aşa cum spune sloganul: ei cu hoţii, noi cu toţii. Susţinem independenţa justiţiei. Noi încercăm să îi convingem că trebuie să dea înapoi, că justiţia trebuie să rămână independetă şi nu înregimentată politic. Mă nemulţumeşte îndrăzneala lor de a schimba legile justiţiei", spune Ana.

"Sunt aici din cauza legilor justiţiei. Nu mă intrebaţi dacă am citit sau nu, pentru că nu ştiu aşa bine. Nu sunt jurist, absolvent de drept. Îmi dau seama în mare despre ce e vorba. PSD nu e un personaj de încredere în politica românească. Sunt urmaşii comuniştilor. Ei nu ne iau în seamă, altfel nu mergeau pe ideea lor", spune Gabriela.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "Nu ne furaţi ţara", "Nu vreau să plec din ţară", "Toţi pentru justiţie", "PSD dispari".

Printre participanţii la protest sunt liderii PNL, Ludovic Orban şi Raluca Turcan, preşedintele USR, Dan Barna, dar foşti miniştri tehnocraţi, precum Raluca Prună, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pâslaru.

Numărul protestatarilor este în creştere, fiind grupuri care se îndreaptă către Piaţa Victoriei.

La ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei sunt în jur de cinci mii de persoane. Zona este securizată de trupe ecvestre ale Jandarmeriei Române.

Protestul a fost organizat pe mai multe pagini de Facebook, mai multe organizaţii făcând apel la oameni să iasă în stradă. Principala nemulţumire a oamenilor este legată de modificarea legilor justiţiei.

"Fac un apel către toţi românii cărora le pasă de România, care au capacitatea să înţeleagă că actuala putere este nocivă pentru România, să nu fie pasivi, să se manifeste, să-şi exprime punctul de vedere, să iasă alături de noi la manfestaţii publice pentru a face să înţeleagă aceşti domni că dacă au majoritate parlamentară conjuncturală nu pot să-şi permită să facă ce vor. Ei trebuie să respecte dorinţa cetăţenilor", a declarat Ludovic Orban

"Am răspuns apelului societăţii civile de a fi alături de ei într-un moment dramatic pentru România care necesită responsabilitate şi unitate din partea oamenilor care vor binele României. Mâine se împlineşte un an de când această coaliţie de guvernare a ajuns la putere şi într-un an a distrus speranţele a milioane de români, au distrus creşterea economic. Şi au destabilizat instituţiile statului una câte una. Cred că e un mesaj extrem de important, opoziţia din Parlament, oamenii din stradă sunt dispuşi să facă front comun în acest demers de salvare a României şi a românilor de bună credinţă", a declarat Raluca Turcan, vicepreşedintele PNL.

"Suntem solidari cu mesajele cetăţenilor. Organizaţiile civice ne-au invitat la conferinţa de presă de azi. E un mesaj de unitate şi solidaritate cu organizaţiile civice. Protestul nu e al cuiva să îl iei şi să pleci acasă cu el. Protestul acesta este materializarea revoltei societăţii faţă de ceea ce înseamnă confiscarea statului şi distrugerea instituţiilor", a spus liderul USR, Dan Barna, întrebat cum comentează acuzaţiile conform cărora politicienii confiscă protestele.

Circulaţia rutieră este restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor, de la Piaţa Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei, şi pe strada Paris.


UPDATE 19:11 Protest împotriva Guvernului, cu linguri şi oale, la Cluj: ”Să se audă până la Bucureşti”

Protest zgomotos la Cluj-Napoca, unde peste 1.000 de oameni cer, duminică, alegeri anticipate şi retragerea legilor justiţiei, ei bătând cu linguri în oale aduse de acasă "ca să se audă până la Bucureşti". Şi la Iaşi, Bistriţa şi Galaţi sunt proteste, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii din Cluj-Napoca s-au adunat în jurul orei 18 pe Bulevardul Eroilor şi au scandat ”Jos PSD”, ”Afară cu PSD din ţară”, ”Justiţie nu corupţie”, ”PSD ciuma roşie”.

Ei au avut bannere cu mesaje precum ”Cluj toţi în stradă pentru justiţie”, ”Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului”, ”Anticipate”, ”Stop legile justiţiei”.

Cei prezenţi au început să bată cu linguri în oale pe care le-au adus de acasă "ca să se audă până la Bucureşti" iar unul dintre protestatari a citit dintr-un discurs al Regelui Mihai rostit la Radio Europa Liberă.

După aproape o oră, protestatarii au pornit în marş spre cel mai mare cartier al municipiului Cluj-Napoca, Mănăştur, blocând traficul pe strada Memorandumului.

La protestul de la Cluj-Napoca participă şi senatorul USR, Mihai Goţiu, alături de deputatul Emanuel Ungureanu.

La Iaşi, sunt peste 200 de oameni la protest, unul dintre cei care participă aducând cu el fotografii pe care a scris porunci pentru PSD, aidoma celor ”10 porunci”, dar construite pe porunca a opta, ”Să nu furi”.

”Le-am adus pentru Coaliţia ALDE şi PSD, pentru a le face clar că deasupra oricărui factor politic sau civic pe care ei le-ar putea înlătura există un Dumnezeu care nu tolerează hoţia”, a spus Ştefan, care şi-a numit fotografiile ”8 întrebări pentru ALDE şi PSD, despre a 8-a poruncă a lui Dumnezeu”.

Printre protestatarii din Iaşi a ajuns şi filozoful Mihai Şora. El a declarat că speră că ”până la urmă lucrurile vor intra pe făgaşul cel bun”.

”Am venit pentru că sunt solidar cu mulţimea ce manifestă împotriva a ce nu merge bine în ţara asta. Nu am darul profeţiei şi nu ştiu când, dar până la urmă lucrurile tot vor intra pe făgaşul cel bun. Trebuie neapărat. Mă deranjează mult că cei care sunt în fruntea ţării nu au în vedere interesele ţării. E un lucru care ne deranjează foarte mult”, a spus Şora.

La protestul de la Iaşi participă şi deputatul USR, Cosette Chichirău.

La Bistriţa, sunt peste 100 de oameni la un protest împotriva Guvernului.

Protestatarii cântă Imnul României şi scandează ”România, trezeşte-te!”

La Galaţi, protestatarii au venit în centrul oraşului cu un steag imens al Uniunii Europene, care a fost plimbat prin mai multe ţări de organizatorii manifestaţiilor. Sunt peste 100 de oameni care cer retragerea legilor justiţiei la protesttul din Galaţi.

Peste 2.500 de oameni protestează împotriva Guvernului în Sibiu şi Timişoara

Peste 2.000 de protestatari au ieşit, duminică, în stradă, la Sibiu, să strige împotriva Guvernului, sub sloganul ”România fără PSD”. Alţi aproximativ 500 de protestatari au pornit într-un marş, la Timişoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Unirii, din Sibiu, aducând cu ei steaguri tricolore şi vuvuzele. De asemenea, au adus litere mari, confecţionate din zăpadă artificială, astfel că au scris pe treptele magazinului din Piaţa Unirii ”România fără PSD”.

Aproape de ora 20, protestatarii au pornit în marş pe mai multe străzi din Sibiu, scandând împotriva Guvernului. Oamenii cer retragerea legilor justiţiei şi alegeri anticipate.

Protestul este unul organizat, având avizul Primăriei Sibiu, pentru a se desfăşura pe traseul Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu – Piaţa Rahovei şi retur.

Aproximativ 500 de persoane protesteaza, duminică seara, şi în centrul Timişoarei faţă de modificările legilor justiţiei.

Manifestanţii s-au adunat, în jurul orei 19.00, în Piaţa Operei, însă au fost nevoiţi să scandeze împotriva Guvernului în timp ce pe scena amplasată în aceeaşi locaţie avea loc un spectacol de colinde.

Unii dintre protestatari au început să danseze, cântand "Ciuma roşie, PSD" şi "Dragnea la închisoare".

Pentru că spectacolul nu se terminase, protestatarii au pornit într-un marş prin centrul Timişoarei, strigând "Crăciun fără hoţi" sau "Bucureşti, luptă Bucureşti".

Manifestanţii s-au oprit în faţa Catedralei mitropolitane, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I.

Proteste au loc şi în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Bistriţa şi Galaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici