Un cercetător avertizează asupra impactului dăunător al reţelelor sociale asupra sănătăţii mentale a copiilor

  • Verificarea frecventă a notificărilor de pe reţelele de socializare poate provoca modificări în regiunile creierului asociate cu frica şi anxietatea la adolescenţi.
  • Utilizarea excesivă a reţelelor de socializare poate duce la eliberarea excesivă de dopamină, creând dependenţă şi perpetuând stările de singurătate şi izolare socială.
  • Limitarea timpului petrecut în faţa ecranelor şi promovarea interacţiunilor sociale faţă în faţă pot contribui la reducerea efectelor negative ale reţelelor de socializare asupra sănătăţii mintale a copiilor.
453 afișări
Imaginea articolului Un cercetător avertizează asupra impactului dăunător al reţelelor sociale asupra sănătăţii mentale a copiilor

Sursa foto: Pexels

Emma Duerden, cercetător în domeniul neuroştiinţelor, avertizează că reţelele de socializare pot avea efecte profunde asupra creierului şi sănătăţii mentale a copiilor, alterând dezvoltarea creierului şi declanşând comportamente negative, scrie CTV News. Cercetările lui Duerden evidenţiază corelaţia dintre timpul petrecut în faţa ecranelor şi comportamentele legate de stres la copii, care duc la creşterea anxietăţii.

Un aspect îngrijorător este verificarea obişnuită a notificărilor de pe reţelele de socializare, care a fost legată de modificări în regiunile creierului asociate cu frica şi anxietatea la adolescenţi. Mai mult, utilizarea reţelelor de socializare poate declanşa eliberarea de dopamină, un neurochimic care induce plăcerea, creând o flux constant de sentimente satisfăcătoare. Acestă căutare continuă de validare online îi determină adesea pe copii să priorizeze interacţiunile virtuale faţă de socializarea în persoană, rezultând în sentimente de singurătate şi izolare socială, care pot agrava problemele de sănătate mintală.

Ca răspuns la aceste preocupări, patru consilii şcolare din Ontario, Canada, au iniţiat acţiuni legale împotriva principalelor platforme de socializare, solicitând despăgubiri pentru perturbările cauzate sistemului de învăţământ.

Duerden îi sfătuieşte pe părinţi să aibă conversaţii deschise cu copiii lor despre utilizarea reţelelor de socializare şi să ia în considerare impunerea unor măsuri pentru limitarea timpului petrecut în faţa ecranelor. Sugestiile includ stabilirea de limite pentru utilizarea reţelelor de socializare, includerea unor perioade fără ecrane în timpul zilei şi evitarea ecranelor cu cel puţin o oră înainte de culcare pentru a promova modele de somn sănătoase, esenţiale pentru dezvoltarea creierului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici