Video A 25-a zi de război în Ucraina. Mariupol, sub asediu. Navele ruse din Marea Neagră au lansat un nou atac cu rachete de croazieră asupra ţării. 6 ţări au deschis dosare penale împotriva Rusiei

  • Volodimir Zelenski, despre asediul oraşului portuar Mariupol: "O teroare care va fi ţinută minte pentru secolele"
  • Zelenski a declarat că armata rusă a suferit "pierderi fără precedent" şi că unele unităţi ruseşti au fost "distruse în proporţie de 80-90%"
  • După nord, sud şi est, Ucraina se aşteptă la un atac şi în vest. Armata ucrainiană se aşteptă ca Rusia să atace regiunea Volîn
  • Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina a interzis orice activitate politică a unor partide din opoziţie care au legături cu Rusia
  • Consiliul din Mariupol a declarat că ocupanţii ruşi mută cu forţa locuitorii oraşului în Rusia
  • Cel puţin 6.623 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din oraşele ucrainene asediate sâmbătă
29958 afișări

UPDATE 23:55 Trupa Queen strânge fonduri în sprijinul Ucrainei

Grupul Queen a lansat o strângere de fonduri  pentru a sprijini poporul ucrainean.

Pe canalul lor de Youtube, muzicienii au postat o înregistrare a unui concert care a avut loc la Harkov în 2008, adunând aproximativ 300.000 de spectatori - cel mai mare public din cei 40 de ani de existenţă a trupei.

În sprijinul eforturilor de a atenua greutăţile cauzate de noul dezastru cu care se confruntă Ucraina, Queen îşi aminteşte de acest concert istoric printr-o proiecţie specială menită să strângă donaţii ca parte a efortului internaţional de ajutor umanitar.

Canalul de Youtube al Queen are peste 15.5 milioane de abonaţi. Până la această oră, aproape 500 de mii de oameni au urmărit înregistrarea concertului.

UPDATE 23:45 Ucraina: Rusia ajunge la un acord privind angajarea mercenarilor libieni

Potrivit Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a ajuns la un acord cu comandantul militar al Libiei, Khalifa Haftar în timpul vizitei sale la Moscova pentru a recruta mercenari libieni pentru a lupta în Ucraina.

UPDATE 23:30 Autorităţile poloneze intenţionează să pună sechestru pe proprietăţile oligarhilor ruşi

„Până acum, în Polonia există restricţii constituţionale pentru astfel de acţiuni, dar dacă iniţiativa va trece de Parlament, ar putea deveni lege”, a declarat premierul Morawiecki.

Morawiecki a citat exemplul Italiei, care a instituit confiscarea bunurilor şi proprietăţilor afaceriştilor ruşi aflaţi pe teritoriul său.

UPDATE 23:15 Ministerul Apărării din Rusia a desecretizat mai multe documente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care fac aluzie la caracterul naţional al ucrainenilor

Ministerul rus al Apărării a lansat un proiect pe site-ul „Arhivele îşi amintesc totul... Crimele naţionaliştilor ucraineni nu sunt supuse uitării”.

Au fost desecretizate documente despre crimele şi atrocităţile sângeroase comise în masă de naţionaliştii ucraineni împotriva poporului rus în timpul Marelui Război Patriotic, de pe frontul de Est: agresiune, jaf şi masacre (adesea de o cruzime extremă) asupra cetăţenilor nevinovaţi, inclusiv bătrâni, femei şi copii.

UPDATE 23:00 Capitala Kiev se află sub tirul armatei ruse

Armata rusă a lansat mai multe proiectile asupra capitalei Kiev. Obuzele au lovit mai multe zone rezidenţiale.

UPDATE 22:30 Ministrul de externe al Marii Britanii spune că Rusia recurge la atacuri disperate. „Sunt îngrozită de atrocităţile ruse de la Mariupol, inclusiv de atacurile asupra şcolilor care adăpostesc civili”, a scris Liz Truss pe Twitter. „Putin recurge la măsuri disperate, deoarece nu îşi atinge obiectivele.” 

UPDATE 22:00 Armata ucraineană l-a lichidat pe comandantul companiei de recunoaştere a separatiştilor „DPR”, Serghei Maşkin.
 
UPDATE 21:30 Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina depăşeşte două miliarde de dolari, anunţă Pentagonul.

UPDATE 21:00 6 ţări au deschis dosare penale împotriva crimelor de război săvârşite de către Rusia. Acestea sunt Estonia, Lituania, Germania, Polonia, Slovacia şi Suedia. Anunţul a fost făcut de către procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. 

UPDATE 20:00 Rusia transferă echipamente militare suplimentare din diferite regiuni, inclusiv vehicule de inginerie pentru construcţia de poduri temporare - Echipa de informaţii privind conflictele 

UPDATE 18:30 Biden nu are în plan să facă o vizită în Ucraina momentan, anunţă secretarul de presă, Jen Psaki, duminică seara.

UPDATE 17:00 Zelenski este „pregătit pentru negocieri” cu Putin. Însă dacă nu se ajunge la un acord, ar putea însemna „un al Treilea Război Mondial” 

UPDATE 16:00 56 de persoane au murit după ce forţele ruseşti au tras asupra unui cămin de bătrâni din estul Ucrainei, susţin surse ucrainene 

UPDATE 14:00 Franţa îngheaţă activele Băncii Centrale a Federaţiei Ruse în valoare de 22 de miliarde de euro - Ministerul Economiei

UPDATE După nord, sud şi est, Ucraina se aşteptă la un atac şi în vest. Armata ucrainiană se aşteptă ca Rusia să atace regiunea Volîn

Ucraina consideră că există un risc ridicat ca un atac asupra regiunii Volîn din vestul Ucrainei să fie lansat din Belarus, a declarat duminică biroul preşedintelui Volodimir Zelenski , citând armata.

Invazia rusă s-a concentrat în principal asupra zonelor din nordul, sudul şi estul Ucrainei, deşi rachete au lovit săptămâna trecută şi baza militară din Yavoriv, în apropiere de graniţa cu Polonia.

UPDATE 11:00 Navele ruse din Marea Neagră au lansat un nou atac cu rachete de croazieră asupra Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că Rusia a efectuat lovituri împotriva infrastructurii militare ucrainene în noaptea trecută şi în această dimineaţă.

Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre împotriva uzinei din Nijyn, care repară vehiculele blindate ucrainene avariate în timpul luptelor. Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Caspică şi rachete hipersonice Kinzhal (Dagger) din spaţiul aerian al Crimeii, peninsula anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, pentru a distruge o instalaţie de depozitare a combustibilului folosită de armata ucraineană. Rusia a lovit, de asemenea, un centru de pregătire militară ucrainean unde s-ar fi aflat luptători străini care se alăturau forţelor Kievului, a precizat Igor Konaşenkov.

Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

UPDATE 9:10 Consiliul municipal din Mariupol afirmă că forţele ruse au bombardat o şcoală în care se adăposteau 400 de persoane

Într-o actualizare pe Telegram, aceasta spune că clădirea a fost distrusă şi că oamenii se află sub dărâmături. Femeile, copiii şi bătrânii se aflau în şcoală, au precizat oficialii.

Deocamdată nu există informaţii privind victimele.

UPDATE 8:00 Volodimir Zelenski, despre asediul oraşului portuar Mariupol: "O teroare care va fi ţinută minte pentru secolele" 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că asediul rusesc asupra oraşului portuar Mariupol este "o teroare care va fi ţinută minte pentru secolele", în timp ce autorităţile locale au declarat că mii de locuitori au fost duşi cu forţa peste graniţă.

"În cursul săptămânii trecute, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost deportaţi pe teritoriul rusesc", a declarat consiliul municipal pe canalul său Telegram, sâmbătă târziu.

Agenţiile de ştiri ruseşti au declarat că, în ultimele zile, autobuze au transportat câteva sute de persoane pe care Moscova le numeşte refugiaţi din portul strategic de la Marea Azov către Rusia.

Sirenele de raid aerian au răsunat în marile oraşe ucrainene duminică dimineaţa, dar nu au existat rapoarte imediate despre noi atacuri.

Aproximativ 400.000 de persoane sunt blocate în Mariupol de mai bine de două săptămâni, adăpostindu-se de bombardamentele intense care au întrerupt aprovizionarea cu electricitate, încălzire şi apă, potrivit autorităţilor locale. citiţi mai departe

Echipele de salvare căutau încă supravieţuitori într-un teatru din Mariupol care, potrivit autorităţilor locale, a fost distrus de loviturile aeriene ruseşti de miercuri. Rusia neagă că a lovit teatrul sau că a vizat civili. 

UPDATE 06:00 Zelenski a declarat că armata rusă a suferit "pierderi fără precedent" şi că unele unităţi ruseşti au fost "distruse în proporţie de 80-90%".

"Ucrainenii au dovedit că pot lupta mai profesionist decât o armată care duce războaie de zeci de ani în diferite regiuni şi condiţii. Răspundem cu înţelepciune şi curaj la numărul mare de echipamente şi soldaţi ai acestora trimişi în Ucraina", a declarat Zelenski într-un mesaj video postat pe reţelele de socializare.

El a trecut apoi de la limba ucraineană la rusă şi a spus că în zonele în care au avut loc lupte grele, linia de apărare de pe front este "plină de cadavre ale soldaţilor ruşi".

"Iar aceste cadavre, aceste cadavre, nu sunt ridicate de nimeni. Noi unităţi sunt trimise să avanseze chiar peste ele", a spus el.

UPDATE 05:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul susţinut al Rusiei asupra oraşului asediat Mariupol este un "act de teroare" care va fi "ţinut minte timp de secole".

Într-un mesaj video postat pe Facebook duminică dimineaţa devreme, preşedintele ucrainean a declarat că Mariupol va rămâne în istorie ca un exemplu de crime de război, potrivit CNN.

UPDATE 03:30 Trupele ruse au oprit convoiul de autobuze care se ducea să evacueze locuitorii din Mariupol.

Potrivit consiliului orăşenesc Berdyansk, convoiul se îndrepta spre Berdyansk din  Zaporojie pentru a-i prelua pe rezidenţii fugiţi de la Mariupol, dar a fost oprit de forţele de ocupaţie ruse în apropierea satului Azovske, la trei kilometri de Berdyansk.

UPDATE 03:00 Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a interzis orice activitate politică a următoarelor partide:

▪️Platformă de opoziţie - Pe viaţă
▪️Partidul Sharia
▪️A noastră
▪️Blocul de opoziţie
▪️Opoziţie de stânga
▪️Uniunea Forţelor de Stânga
▪️Stat
▪️Partidul Socialist Progresist din Ucraina
▪️Partidul Socialist din Ucraina
▪️Socialişti
▪️Blocul lui Vladimir Saldo

UPDATE 02:50 Volodimir Zelenski a avut un discurs în care a transmis: Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a decis, având în vedere războiul de amploare, suspendarea oricărei activităţi a unui număr de partide politice în timpul legii marţiale. Motivul pentru astfel de măsuri, după cum a spus preşedintele, îl reprezintă „legăturile cu Rusia”.

UPDATE 01:55 De la începutul războiului în regiunea Harkov, trupele ruse au ucis 266 de civili. Dintre aceştia, 14 copii. Acest lucru a fost anunţat de şeful Departamentului de Investigaţii al Poliţiei din regiunea Harkov, Serghei Bolvinov.

UPDATE 01:45 Progresul rusesc a fost "redus în mod semnificativ", transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie. Actualizarea periodică a Ministerului britanic al Apărării raportează puţine schimbări în situaţia actuală.

Apărarea aeriană ucraineană continuă să apere spaţiul aerian, lăsând Rusia să se bazeze în mare parte pe armele lansate din relativa siguranţă a spaţiului aerian rusesc pentru a lovi ţinte din Ucraina.

UPDATE 01:40  Boris Johnson a spus că i-a oferit lui Volodimir Zelenski azil în Marea Britanie.

"Am discutat despre toate acestea cu mult timp în urmă. Unul dintre primele subiecte a fost întrebarea ce se va întâmpla dacă totul merge prost. Trebuie să spun că Volodimir Zelenski a fost întotdeauna foarte clar: el a spus că este dator poporului ucrainean, el va rămâne acolo pentru a avea grijă de ei”, a declarat prim-ministrul britanic într-un interviu pentru The Sunday Times.
 

UPDATE 01:15 Mulţi locuitori din Mariupol care au fugit în alte oraşe "mor de foame", potrivit unui raport.

Ziarul Kyiv independent relatează că şeful administraţiei civile-militare din Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că mii de locuitori din Mariupol care au reuşit să scape de bombele ruseşti mor de foame în oraşele ocupate Manhushi şi Melekin. Forţele de ocupaţie ruseşti refuză să le ofere hrană, apă şi o trecere sigură, au adăugat ei.

UPDATE 01:00 Ucraina este asigurată cu alimente până la sfârşitul anului viitor, a transmis Biroul Preşedintelui Zelenski.

”Stocurile de grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, produse de bază astăzi în depozite sunt suficiente pentru 3-5 ani. Ne vom hrăni cu siguranţă”, a declarat Rostislav Shurma, şef adjunct al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 00:30 Forţele aeriene ruse lovesc instalaţiile militare ale Harkovului

Consiliul din Mariupol a declarat că ocupanţii ruşi mută cu forţa locuitorii Mariupol în Rusia.

În ultima săptămână, mii de locuitori au fost mutaţi în Rusia, a informat consiliul oraşului Mariupol. Se presupune că civilii au fost duşi în tabere unde ocupanţii ruşi şi-au verificat telefoanele şi documentele şi i-au mutat cu forţa pe unii dintre ei în oraşe îndepărtate din Rusia.

Cel puţin 6.623 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din oraşele ucrainene asediate sâmbătă, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, un oficial de rang înalt din biroul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Timoşenko a precizat că 4.128 de persoane, dintre care 1.172 de copii, au fost evacuate din Mariupol către Zaporojie.

În regiunea Kiev, 1.820 de persoane au fost evacuate din oraşe mai mici - printre care Bucha, Bilohorodka, Piskivka şi Horenychi - şi au fost apoi transportate în capitala ucraineană Kiev. În alte părţi ale Ucrainei, 675 de persoane au fost evacuate din regiunea Luhansk, a precizat Timoşenko.

 

Rezumatul zilei 24 

  • Din 10 coridoare umanitare, sâmbătă au funcţionat doar 8.
  • Preşedintele Ucrainei, Zelenski: „Dacă Rusia nu este oprită acum, dacă Rusia nu este pedepsită acum, alţi agresori din lume vor începe alte războaie. În diferite regiuni ale lumii.  Pe diferite continente”
  • De la începutul invaziei pe scară largă a trupelor ruseşti la Kiev, 228 de persoane au murit, inclusiv 4 copii. În plus, 912 persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii.
  • În Niokalev au murit cel puţin 50 de persoane în urma unui atac cu rachetă
  • În raionul Bucha, un elicopter de luptă inamic K-52 a fost doborât de unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Armate ale Ucrainei
  • Şapte persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite într-un atac în Kiev. Au fost distruse clădiri de locuinţe, o clădire administrativă şi alte spaţii au fost avariate.
  • Regiunea ucraineană Zaporojie este sub stare de asediu. Oamenii nu au voie să iasă pe stradă
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Rusia continuă să facă "câştiguri progresive" în sudul Ucrainei şi a folosit "tehnici brutale, sălbatice'' în modul în care a vizat civilii
  • ONU a livrat primul convoi umanitar în Sumî
  • Occidentul nu trebuie să facă greşeala de a "normaliza" din nou relaţiile cu Vladimir Putin după invazia din Ucraina, a declarat Boris Johnson, care a avertizat că dacă permite Rusiei să câştige, aceasta va anunţa intimidări de la Marea Baltică până la Marea Neagră

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici