LIVE TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 111. Continuă ofensiva rusă în Donbas / Groapă comună cu civili ucişi a fost descoperită în Bucea / 32.500 de ruşi ar fi murit de la începutul războiului / Sberbank, deconectată de la sistemul Swift / Prizonierii de la Azovstal, transferaţi

  • Zelenski i-a cerut cancelarului german să arate sprijinul total pentru Kiev, acuzându-l pe Olaf Scholz că este prea îngrijorat de repercusiunile pe care le-ar avea asupra legăturilor Berlinului cu Moscova.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a oferit puţin mai multe detalii despre luptele care se desfăşoară în Donbas , descriind o victorie tactică împotriva forţelor ruse.
  • Volodimir Zelenski spune că a vorbit cu prim-ministrul olandez Mark Rutte în această după-amiază pentru a-i mulţumi pentru „asistenţă” pe care Olanda o acorda Ucrainei.
  • Zelenski : bilanţul bătăliei din Donbas este „terifiant”
10296 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 111. Continuă ofensiva rusă în Donbas / Groapă comună cu civili ucişi a fost descoperită în Bucea / 32.500 de ruşi ar fi murit de la începutul războiului / Sberbank, deconectată de la sistemul Swift / Prizonierii de la Azovstal, transferaţi

Sursa Foto - Telegram

UPDATE 21:30 Rusia se protejează de sancţiuni. Restricţionează informaţiile despre cheltuielile bugetare

Rusia va începe să restricţioneze accesul public la unele date guvernamentale în încercarea de a proteja ţara de sancţiuni suplimentare, a declarat marţi Ministerul de Finanţe.

Ministerul a precizat că va restricţiona parţial informaţiile despre cheltuielile bugetare pe care le face publice, ca răspuns la "consecinţele negative" ale sancţiunilor asupra economiei ruseşti.

Stimulat de preţurile ridicate la energie pentru exporturile vitale de petrol şi gaze ale Rusiei, excedentul bugetar al ţării a ajuns la 1.490 de miliarde de ruble (26 miliarde de dolari) în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, conform Reuters.

UPDATE 20:00 Forţele ucrainene se străduiesc să evacueze civilii din Sievierodonetsk

Forţele ucrainene încearcă, marţi, să evacueze civilii din oraşul Sievierodonetsk, unde se dau lupte crâncene, după ce Rusia a distrus ultimul pod către oraşul din estul ţării, relatează Reuters.

„Trupele ruseşti încearcă să ia cu asalt oraşul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul oraşului Sievierodonetsk, Oleksandr Stryuk.

Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârşit pregătiţi să plece".

Rusia a declarat că le va oferi luptătorilor ucraineni ascunşi în uzina chimică o şansă de a se preda miercuri dimineaţă. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistenţa fără sens şi să depună armele” începând cu ora 8.00 a.m., ora Moscovei (05.00 GMT), potrivit agenţiei de ştiri Interfax, care l-a citat pe Mihail Mizintsev, şeful Centrului de gestionare a apărării naţionale a Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE 19:00 Guvernul ucrainean este nevoit să împrumute 5 miliarde de dolari lunar pentru cheltuielile bugetare

Veniturile bugetare ale Ucrainei acoperă mai puţin de jumătate din cheltuieli în urma invaziei Rusiei, iar Kievul va trebui să reducă drastic cheltuielile bugetare dacă nu va sosi mai multă asistenţă financiară externă, a declarat şeful comisiei financiare a parlamentului.

"Trebuie să împrumutăm 5 miliarde de dolari lunar. Dacă nu îi primim, va trebui să reducem cheltuielile", a declarat marţi Danylo Hetmantsev la televiziunea locală.

El a spus că guvernul a colectat 101 miliarde de grivne (3,42 miliarde de dolari) din taxe în luna mai, dar a trebuit să cheltuiască 250 de miliarde de grivne pentru finanţarea armatei şi pentru sprijinirea oamenilor care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele sau ale căror case au fost distruse.

UPDATE 18:00  Turcia ameninţă că va amâna pentru un an aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Turcia rămâne convinsă că Suedia şi Finlanda nu ar trebui să se alăture NATO pentru sprijinul lor în favoarea terorismului şi este gata să se angajeze să amâne intrarea lor în Alianţa Atlantică cu un an, a afirmat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Ankara şi deputatul AKP Akif Cagatay Kilic, susţinând că „este o chestiune de interes naţional vital şi suntem gata să împiedicăm aderarea acesteia până la un an, dacă este necesar”. Deputatul a declarat apoi că „Turcia este a doua cea mai mare armată NATO şi a furnizat dronele care ajută Ucraina să se apere. Merităm mai mult respect”. Suedia şi Finlanda sunt acuzate de Turcia că sprijină YPG-ul, Unităţile de protecţie a poporului kurd din Siria şi PKK.

UPDATE 17:30 Bombardamente în Rusia

UPDATE 17:00 Zelenski, contrazis de fratele primarului din Kiev

UPDATE 16:50 Peskov: „Marea Britanie nu ne-a cerut ajutor pentru britanicii condamnaţi la moarte”

Marea Britanie nu a cerut Rusiei nici un ajutor în privinţa celor doi cetăţeni britanici condamnaţi la moarte de „Curtea Supremă” din Doneţk. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii separatişti pro-ruşi din autoproclamata republică din estul Ucrainei vor asculta un apel venit de la Londra, pentru a decide soarta lui Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, şi a lui Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, capturaţi la Mariupol, în aprilie în timp ce lupta alături de soldaţi ucraineni.

UPDATE 16:30 „Biden va discuta şi despre petrol la Riad”

Producţia de petrol va face parte din discuţiile despre călătoria lui Joe Biden în Arabia Saudită: John Kirby, în noua sa calitate de director de la Casa Albă, a declarat la MSNBC TV. Aşa cum a anticipat în ultimele zile mass-media, preşedintele american îşi propune să convingă Riadul să crească producţia de ţiţei, pentru a o înlocui pe cea rusească, aflată sub embargo occidental, pentru a reduce preţul benzinei şi a ţine inflaţia sub control

UPDATE 16:00 Rusia, mâine coridor umanitar pentru civilii Azot

Miercuri, la ora 8 dimineaţa, ora Moscovei, armata rusă şi forţele auto-proclamatei Republici Populare Lugansk vor deschide un coridor umanitar pentru evacuarea civililor de la uzina chimică Azot din Severodoneţk, în oraşul Svatovo, tot în Lugansk, a afirmat generalul rus Mihail Mizintsev, citat de agenţia Tass.

„Pe 15 iunie 2022, între 8 şi 20, va fi deschis un coridor umanitar în direcţia nord (spre oraşul Svatovo al Republicii Populare Lugansk)”, se arată în declaraţia lui Mizintsev, potrivit căreia forţele ruse şi pro-ruse vor garanta evacuarea în siguranţă a tuturor civililor. Mizintsev adaugă că declaraţia a fost comunicată Ucrainei prin canale operaţionale de comunicare, prin vicepremierul şi ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereşciuk.

UPDATE 15:30 Obuzierele nemţeşti, scoase pe câmpul de luptă

UPDATE 15:00 „Iadul de la Lisicansk”

UPDATE 14:30 Kremlin: nu există detalii despre exporturile de cereale de la Kiev

Din Ucraina încă nu există indicaţii cu privire la detaliile exporturilor de cereale sau orice altceva pe care doreşte să exporte, a afirmat Kremlinul, citat de Tass.

UPDATE 14:10 Moscova: depozitul de arme din Priluki a fost lovit

Un depozit de arme şi muniţii a fist ţinta rachetelor Kalibr cu rază lungă de acţiune care au lovit ieri oraşul Priluki din nordul Ucrainei, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Tass. Tot ieri au fost lovite zeci de depozite, spune oficialul.

UPDATE 14:00 Autoritate pro-Moscova: regiunea Herson va rămâne rusească pentru totdeauna

„Suntem deja, irevocabil, în Federaţia Rusă”, a afirmat vicepreşedintele administraţiei militare impuse de ruşi în regiunea ucraineană Herson, Kirill Stremousov. În declaraţii citate de agenţia de presă Ria Novosti, Stremousov a subliniat că acest teritoriu „va rămâne rusesc pentru totdeauna”. „Trebuie să ne amintim că, să reconstruim, să eliberăm paşapoarte pentru cetăţenii Federaţiei Ruse şi să ne gândim că ne vom simţi cu adevărat ca acasă, că vom fi bine”, a adăugat el.

UPDATE 13:20 O sportivă din Rusia, Kasatkina, a ajutat o rivală din Ucraina să se ridice, la turneul WTA de la Berlin (Germania)

UPDATE 13:00 Prizonierii de la Azovstal transferaţi, într-o colonie penală

Cei 88 de prizonieri ucraineni care s-au predat forţelor ruse pe 20 mai, după ce au rezistat în uzina Azovstal din Mariupol, au fost transferaţi din centrul de detenţie al Republicii Populare Lugansk în colonia penală Suhodolsk din aceeaşi regiune, anunţă agenţia Tass, citând o sursă informată. Transferul a avut loc pentru a permite anchetatorilor să lucreze, a spus sursa. 

UPDATE 12:00 Banca rusă Sberbank a fost deconectată de la sistemul Swift

Sberbank şi alte două instituţii bancare ruseşti au fost deconectate astăzi de la sistemul Swift: ziarul online Meduza relatează acest lucru, amintind că aceasta este o decizie luată la începutul acestei luni, ca parte a celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni ale UE împotriva guvernului rus pentru invadarea Ucrainei. 

UPDATE 11:30 Armata ucraineană este situată la 18 km de Herson, atac masiv de artilerie

Armata ucraineană este situată la 18 km de Hersonul ocupat temporar şi lansează un atac masiv de artilerie asupra poziţiilor inamice. Acest lucru a fost anunţat de consilierul şefului biroului Preşedintelui Alexei Arestovich în timpul transmisiunii Feigin Live.

UPDATE 11:20 A început cercetarea procurorului pentru crime de război 

Procurorul ucrainean a anunţat că o anchetă pentru crime de război este în curs de desfăşurare în urma anunţării descoperirii ieri a unei noi gropi comune la Bucea cu cadavrele a cel puţin 7 civili. Potrivit şefului poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Niebitov, citat de The Guardian, cadavrele au fost găsite în apropierea satului Myrotske, multe cu „mâinile legate şi genunchii loviţi de gloanţe”.

UPDATE 11:10 5 morţi în regiunea separatistă Doneţk

Cel puţin 5 persoane au fost ucise după un raid cu bombă în regiunea separatistă Doneţk din Ucraina, relatează agenţia de presă rusă Tass care susţine că „în bombardarea forţelor ucrainene” au fost rănite şi 33 de persoane.

Noi batalioane ruseşti la Severodoneţk

Ruşii şi-au întărit prezenţa la Severodoneţk trimiţând batalioane suplimentare, scrie Ukrinform. Ruşii au întărit grupul prin mutarea în zona aşezărilor Kreminna - Rubizhne în două grupuri tactice de batalion. Cu sprijinul artileriei, a desfăşurat operaţiuni de asalt în oraşul Severodoneţk, încercând să câştige un punct de sprijin în partea centrală a oraşului.

Kremlinul: „Sancţiunile sunt un bumerang pentru Occident”

„Rusia este o ţară prea mare pentru război (cu sancţiuni, n.red.) să nu se întoarcă ca un bumerang”, afirmă purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care într-un lung interviu cu agenţia rusă Tass a vorbit despre următorul Forum Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, la care însuşi preşedintele Vladimir Putin va participa, pe 17 iunie. „Toate aceste restricţii, sancţiunile care au fost introduse (împotriva Federaţiei Ruse), afectează preţurile energiei, alimentelor şi aşa mai departe”, a menţionat Peskov, anunţând că Putin va atinge cu siguranţă această problemă în discursul său.

UPDATE 11:00 Kiev: 32.500 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului

Pierderile ruseşti din ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 32.500, a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 32.500 de oameni, 1434 de tancuri, 3503 de vehicule blindate, 721 de sisteme de artilerie, 229 de lansatoare de rachete multiple, 97 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse au pierdut şi 213 avioane, 179 elicoptere, 2473 maşini, 13 unităţi navale şi 588 drone.

UPDATE 10:30 Groapă comună al civililor din Bucea: „Au fost torturaţi”

Autorităţile ucrainene spun că au găsit o groapă comună cu cadavre civile lângă Bucea, în regiunea Kiev. Potrivit poliţiei locale, cadavrele a 7 civili au fost găsite în apropierea satului Miroţke, mulţi dintre ei cu „mâni legate şi răni împuşcate în genunchi”, a declarat şeful poliţiei locale, Andrii Niebitov, citat de The Guardian. Într-un comunicat se subliniază că cadavrele găsite au fost torturate. Operaţiunile de identificare sunt în derulare. Parchetul Naţional al Ucrainei a confirmat că a fost lansată o anchetă pentru crime de război.

UPDATE 10:00 Continuă ofensiva rusă în Donbas

„Armata rusă nu încetează să efectueze operaţiuni ofensive în zona operaţională din estul Donbass şi să lanseze rachete şi lovituri aeriene asupra infrastructurii”. Acest lucru s-a afirmat în raportul de dimineaţă al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, potrivit căruia „nu au existat schimbări semnificative în activităţile forţelor armate din Belarus în zonele Volin şi Polissya.

Zelenskiy i-a cerut anterior cancelarului german să arate sprijinul total pentru Kiev, acuzându-l pe Olaf Scholz că este prea îngrijorat de repercusiunile pe care le-ar avea asupra legăturilor Berlinului cu Moscova.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului public german ZDF, Zelenski a spus:

"Avem nevoie de la cancelarul Scholz certitudinea că Germania sprijină Ucraina.

El şi guvernul său trebuie să decidă: nu poate exista un compromis între Ucraina şi relaţiile cu Rusia”.

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a oferit puţin mai multe detalii despre luptele care se desfăşoară în Donbas , descriind o victorie tactică împotriva forţelor ruse.

"În luptele din Donbas, armata ucraineană  încă se luptă cu armata rusă.

Şi asta în ciuda avantajului semnificativ al ruşilor în ceea ce priveşte cantitatea de echipamente, şi mai ales, sistemele de artilerie.

Preţul acestei bătălii pentru noi este foarte mare. E doar înfricoşător. Şi atragem zilnic atenţia partenerilor noştri asupra faptului că doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”.

 

 

Volodimir Zelenski  spune că a vorbit cu prim-ministrul olandez Mark Rutte în această după-amiază pentru a-i mulţumi pentru „asistenţă” pe care Olanda  o acorda Ucrainei. 

„Am purtat discuţii cu premierul olandez Mark Rutte. Informat despre situaţia actuală pe front; am mulţumit pentru asistenţa de apărare oferită Ucrainei de către  Ţările de Jos în contracararea agresiunii ruse. S-a discutat calea de integrare europeană a Ucrainei. Contăm pe sprijinul Olandei!”  

Zelenski : bilanţul bătăliei din Donbas este „terifiant”


Bătălia intensă pentru Sievierodonetsk are un impact „terifiant” asupra Ucrainei , a declarat luni seară Volodimir Zelenski, în timp ce forţele ruse se apropiau de capturarea oraşului strategic din est.

Preşedintele Ucrainei a făcut acest comentariu în timpul discursului său de noapte adresat naţiunii pe Telegram, relatează AFP, observând că luptele au un efect grav asupra civililor şi armatei ţării sale:

"Costul uman al acestei bătălii este foarte mare pentru noi. Este pur şi simplu terifiant.

Bătălia pentru Donbas va fi, fără îndoială, amintită în istoria militară ca fiind una dintre cele mai violente bătălii din Europa".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici