Războiul din Ucraina. Două luni de la începerea invaziei ruse. Zelenski critică atacul rusesc în timpul sărbătorii de Paşte. Azovstal este în continuare sub asediu. Vizită importantă a SUA în Kiev

  • Secretarii americani Blinken şi Austin vor merge la Kiev să-l întâlnească pe Zelenski, cu ocazia Paştelui ortodox.
  • Preşedintele Zelenski a declarat în discursul său: "Este doar o chestiune de timp până când toţi criminalii ruşi vor simţi ce înseamnă un răspuns corect la crimele lor".
  • Ruşii au lansat în ziua de Paşte un nou atac asupra ultimului bastion de rezistenţă din Mariupol
  • Peste 2,9 milioane de persoane din Ucraina au ajuns în Polonia de la începutul războiului, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră poloneză, conform BBC.
16869 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina. Două luni de la începerea invaziei ruse. Zelenski critică atacul rusesc în timpul sărbătorii de Paşte. Azovstal este în continuare sub asediu. Vizită importantă a SUA în Kiev

Sursa foto: AP

Ruşii au lansat în ziua de Paşte un nou atac asupra ultimului bastion de rezistenţă din Mariupol

„Hristos a Înviat, dragă Ucraina”, a spus el. „Astăzi (duminică - n.r.) este o zi mare, dar chiar şi aşa, inamicul continuă să lanseze bombe aeriene, navele trag cu artileria, tunurile trag, tancurile inamice continuă să lovească, infanteria încearcă să atace”, spune Palamar.

El a adăugat: „Dorim să le mulţumim celor care încearcă să-i ajute pe civilii din Mariupol să se evacueze din această zonă periculoasă, cu fapte, nu doar cu vorbe. Le mulţumesc celor care depun toate eforturile pentru a retrage militarii noştri din încercuire. Au fost lăsaţi singuri cu forţele copleşitoare ale inamicului”.

Regimentul Azov, denumit uneori Batalionul Azov, este o unitate care a început ca un batalion de voluntari ultranaţionalişti, dar care s-a integrat între timp în forţele armate ucrainene.

Trupele Azov au rezistat în uzina Azovstal din Mariupol, care este asediată, alături de alte forţe ucrainene.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat anterior că forţele ruseşti au „atacat continuu” uzina siderurgică Azovstal din Mariupol încercuită în duminica Paştelui.

Oficialii ucraineni au declarat că aproximativ 100.000 de civili necesită evacuarea din oraş, care a fost distrus de săptămâni de bombardamente ruseşti.

UPDATE 14:40 Peste 2,9 milioane de ucraineni au ajuns în Polonia 

Peste 2,9 milioane de persoane din Ucraina au ajuns în Polonia de la începutul războiului, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră poloneză, conform BBC.

Numărul persoanelor care au trecut graniţa în Polonia a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, iar numărul celor care au intrat în Ucraina a crescut.

UPDATE 14:00 Rusia încearcă să ascundă uciderea a zeci de mii de civili în Mariupol

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apar dovezi că trupele ruseşti au ucis zeci de mii de civili în Mariupol, conform sky News.

El a declarat că Ucraina a interceptat conversaţii ruseşti despre "modul în care ascund urmele crimelor lor".

Primarul din Mariupol a estimat că cel puţin 20.000 de civili au fost ucişi în oraşul din sudul ţării, iar ieri au apărut imagini cu o aparentă groapă comună chiar în afara Mariupolului.

Zelenski a declarat că forţele ruse au înfiinţat "tabere de filtrare" în apropierea oraşului pentru cei care încearcă să plece.

UPDATE 12:50 Doi copii au fost ucişi în bombardamentele din Doneţk

Autorităţile ucrainene au anunţat că doi copii au fost ucişi în bombardamentele efectuate de forţele ruse în estul regiunii Doneţk, relatează Sky News.

Fetele, în vârstă de cinci şi 14 ani, au murit când clădirea în care locuiau a fost distrusă, potrivit guvernatorului regional din Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenko a îndemnat populaţia să evacueze zonele din apropierea luptelor.

Sâmbătă, guvernatorul regiunii învecinate Luhansk a declarat că bombardamentele forţelor ruse s-au intensificat.

UPDATE 12:30 Forţele ruse "atacă continuu" uzina siderurgică Azovstal din Mariupol

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat duminică că forţele ruse au "atacat continuu" uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, încercuită, scrie Reuters.

"Paştele ortodox 2022. Dar chiar acum, RF (Federaţia Rusă) atacă continuu Azovstal din Mariupol", a declarat el pe Twitter. "Locul unde se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aeriene grele şi artilerie. RF acumulează forţe şi echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul "să nu atace"?".

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat la începutul acestei săptămâni că forţele ruse au obţinut "eliberarea" Mariupol, dar a ordonat forţelor sale să se oprească înainte de a cuceri uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraş.

UPDATE 11:05 Patriarhul ecumenic Bartolomeu spune că tragedia din Ucraina este de nedescris

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi răsăriteni din întreaga lume, a cerut deschiderea coridoarelor umanitare în Ucraina, unde, a spus el, "are loc o tragedie umană de nedescris".

Bartolomeu, care a cerut anterior încetarea războiului din Ucraina, a declarat că speră ca Paştele din acest an să fie "impulsul pentru a deschide coridoare umanitare, pasaje sigure către zone cu adevărat sigure pentru miile de oameni încercuiţi în Mariupol".

"Acelaşi lucru este valabil pentru toate celelalte regiuni din Ucraina, unde are loc o tragedie umană de nedescris... Cerem încă o dată încetarea imediată a războiului fratricid, care, ca orice război, subminează demnitatea umană", a declarat Bartolomeu după slujba de Paşte ţinută la Istanbul.

UPDATE 10:35 Ucraina a "respins" cu succes numeroase asalturi ruseşti în Donbas

Ucraina a "respins cu succes numeroase asalturi ruseşti de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână", a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informaţiilor.

În ciuda faptului că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale, rezistenţa ucraineană a fost puternică pe toate axele şi a provocat costuri semnificative forţelor ruse", a continuat evaluarea, fără a preciza dacă rezistenţa a fost condusă de forţele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, "moralul slab al ruşilor şi timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea şi reorganizarea forţelor de la ofensivele anterioare" ca fiind cauzele probabile pentru "eficacitatea de luptă" slăbită a Rusiei.

UPDATE 10:00 Importanţi oficiali americani vizitează Kievul

Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul american al apărării Lloyd Austin urmează să viziteze duminică Kievul pentru a discuta despre cererea Ucrainei de a primi arme mai puternice după două luni de luptă cu forţele ruseşti invadatoare.

Vizita, anunţată sâmbătă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi cea mai înaltă vizită la nivel înalt a oficialilor americani în această ţară de la începutul războiului, la 24 februarie.

UPDATE 09:45 Elveţienii se opun prin veto cererii germane de a reexporta muniţie în Ucraina

Elveţia neutră a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, blocând reexportul de muniţie de producţie elveţiană folosită la vehiculele blindate Marder, pe care Kievul ar dori să o primească, a relatat ziarul elveţian SonntagsZeitung, conform Reuters.

Vestea vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici tot mai mari pentru eşecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile ruse, chiar dacă alţi aliaţi occidentali şi-au intensificat livrările.

Marder, fabricat de producătorul german de arme Rheinmetall, foloseşte muniţie fabricată în Elveţia, a precizat ziarul. Elveţia restricţionează reexportul acestui tip de material de război către zonele de conflict.

UPDATE 09:00 Opt morţi în regiunea Luhansk din estul Ucrainei în urma bombardamentelor ruse

Opt persoane au fost ucise şi două rănite în bombardamentele ruse asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat şeful regiunii, Serhiy Haidai, citat de BBC.

UPDATE 08:05 Secretarul general al ONU va vizita Turcia înainte de Moscova şi Kiev

Potrivit unui comunicat al ONU, Antonio Guterres va vizita luni capitala Ankara, unde se va întâlni cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Marţi, el se va îndrepta apoi spre Moscova, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi va avea un "dejun de lucru" cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Ultima sa oprire va avea loc joi, la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba.

UPDATE 07:45 Armata ucraineană afirmă că a lovit sâmbătă 17 ţinte aeriene

Ţintele au inclus trei avioane ruseşti, cinci rachete de croazieră şi nouă vehicule aeriene fără pilot (UAV), potrivit declaraţiei.

"Rachetele antiaeriene ale Forţelor Aeriene şi ale Forţelor Terestre au lovit nouă drone operaţional-tactice, trei aeronave şi cinci rachete de croazieră", se arată în declaraţia Ministerului Apărării.

Anterior, sâmbătă, Ministerul Apărării a precizat pe Telegram că, la ora locală 22.00, soldaţii din regiunea Odesa au doborât două rachete de croazieră ruseşti lansate din Marea Neagră de o navă rusă.

UPDATE 07:30 Zelenski critică atacul rusesc în timpul sărbătorii de Paşte pentru creştinii din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este un "sponsor al terorismului" în discursul său nocturn de sâmbătă, denunţând atacul asupra portului Odesa, care a coincis cu Sâmbeta Sfintă, înainte de sărbătoarea Paştelui, celebrată pe 24 aprilie de mulţi creştini din Ucraina.

Update Ora 05:25 - Ocupanţii ruşi au răpit reprezentanţi ai OSCE în estul Ucrainei. Potrivit informaţiilor preliminare, angajaţii Misiunii Speciale de Monitorizare sunt ţinuţi în captivitate.

OSCE foloseşte toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea acestora.

Update Ora 05:00 - Forţele aeriene ucrainene distrug 17 ţinte aeriene ruseşti.Yuriy Ignat, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a declarat că Ucraina a doborât trei avioane ruseşti (conform estimărilor preliminare, acestea sunt avioane Su-25, Su-34 şi Su-35), cinci rachete şi 9 UAV-uri în ultimele 24 de ore.

Update 01:47 -Preşedintele Zelenski a declarat în discursul său:  "Este doar o chestiune de timp până când toţi criminalii ruşi vor simţi ce înseamnă un răspuns corect la crimele lor. Este doar o chestiune de timp până când îi vom putea aduce acasă pe toţi ucrainenii deportaţi. Este doar o chestiune de timp până când toţi oamenii noştri din întreaga Ucraină vor simţi ce înseamnă o pace puternică". A mai susţinut că Rusia este un stat terorist şi că în Sâmbăta Sfântă de dinaintea Paştelui a bombardat Odessa. Preşedintele ucrainean a dat poporului ucrainean mesaje de încurajare cu ocazia Paştelui, spunând că "Va fi o Înviere, Viaţa va triumfa asupra morţii, răul va fi pedepsit, iar ruşii vor învăţa din nou aceste adevăruri, fiind doar o chestiune de timp".

Update 01:05 - Forţele de ocupaţie l-au capturat pe consulul onorific bulgar din Melitopol . Primarul din Melitopol, Ivan Fiodorov, care a fost şi el în captivitate mai devreme, a declarat: "Aproximativ 50 dintre colegii mei au fost reţinuţi în întreaga ţară. 29 se află acum în custodia ocupanţilor".


Secretarii americani Blinken şi Austin se vor întâlni cu Zelenski cu ocazia Paştelui ortodox

Ora 00:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se vor deplasa duminică la Kiev pentru a purta discuţii cu guvernul ucrainean.  Va fi prima vizită a oficialilor americani în Ucraina de când Rusia şi-a început invazia pe 24 februarie, transmiteWashington Times.

Rezumatul zilei

  • Secretarii americani Blinken şi Austin vor merge la Kiev să-l întâlnească pe Zelenski, cu ocazia Paştelui ortodox.
  • Forţele de ocupaţie l-au capturat pe consulul onorific bulgar din Melitopol.
  • Ocupanţii ruşi au răpit reprezentanţi ai OSCE în estul Ucrainei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici