LIVE-TEXT   Video Războiul din Ucraina, ziua 80. Ministerul britanic al Apărării: Planurile politice ale Rusiei în Ucraina au eşuat / Contraofensivă ucrainiană în Donbas / Serghei Lavrov: Rusia şi Occidentul sunt acum într-un "război hibrid total"

  • Forţele ucrainene se află în contraofensivă în apropierea oraşului Izyum, aflat sub control rusesc, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Harkov.
  • Trupele ruseşti au decis să-şi abandoneze complet poziţiile din jurul Harkovului, declară analiştii Institutului american pentru cercetări de război (ISW)
  • SUA trimit 10.500 de noi trupe în Europa.
  • Ministrul rus de Externe şi experţii în Apărare discută sâmbătă despre „operaţiunea” din Ucraina.
  • Serghei Lavrov spune că Rusia şi Occidentul sunt acum într-un "război hibrid total" / "Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă - dar acum că provocarea a fost lansată, bineînţeles că o acceptăm"
19670 afișări

UPDATE Războiul a lăsat fără muncă aproape 5 milioane de ucraineni - ONU

Aproximativ 2,75 milioane dintre refugiaţi sunt în vârstă de muncă. Dintre aceştia, 43,5%, sau 1,2 milioane de oameni, lucrau anterior, dar acum şi-au demisionat sau şi-au pierdut locul de muncă”, au spus analiştii.

UPDATE Serghei Lavrov spune că Rusia şi Occidentul sunt acum într-un "război hibrid total" / "Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă - dar acum că provocarea a fost lansată, bineînţeles că o acceptăm"

Într-un discurs rostit în cea de-a 80-a zi de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Lavrov a subliniat avalanşa de sancţiuni impuse de Occident împotriva Moscovei şi a încercat să prezinte Rusia ca fiind ţinta, şi nu autorul agresiunii, relatează Reuters.

"Occidentul a declarat un război hibrid total împotriva noastră şi este greu de prezis cât timp vor dura toate acestea, dar este clar că consecinţele vor fi resimţite de toată lumea, fără excepţie", a declarat el în discurs.

"Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă - dar acum că provocarea a fost lansată, bineînţeles că o acceptăm. Nu suntem străini de sancţiuni: ele au fost aproape întotdeauna acolo, într-o formă sau alta."

Eforturile Occidentului de a izola Rusia sunt sortite eşecului, a mai spus declarat Lavrov.

UPDATE Contraofensivă ucrainană în Donbas

Forţele ucrainene se află în contraofensivă în apropierea oraşului Izyum, aflat sub control rusesc, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunSerghei Lavrov spune că Rusia şi Occidentul sunt acum într-un "război hibrid total" / "Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă - dar acum că provocarea a fost lansată, bineînţeles că o acceptăm"ii Harkov.

O contraofensivă majoră şi reuşită pe această linie de înaintare rusă ar însemna un recul serios pentru Moscova în bătălia pentru Donbas, o regiune din estul Ucrainei pe care Rusia a declarat că vrea să o captureze complet.

"Cel mai fierbinte punct rămâne direcţia Izyum", a declarat guvernatorul regional Oleh Sinegubov în comentarii făcute pe reţelele de socializare.

"Forţele noastre armate au trecut la o contraofensivă acolo. Inamicul se retrage pe unele fronturi şi acesta este rezultatul caracterului forţelor noastre armate", a spus el.

UPDATE 14:25 Ministerul britanic al Apărării: Planurile politice ale Rusiei în Ucraina au eşuat

UPDATE 14:00  Forţele ruseşti se retrag din zona oraşului Harkov

Transportul public va începe să funcţioneze luni în Harkov. Este planificată lansarea a 8 rute de troleibuz şi 4 de tramvai. Vor fi, de asemenea, 24 de rute de autobuz. Programul tramvaielor, troleibuzelor şi autobuzelor este de la 7:00 la 19:00. Călătoria va fi gratuită în primele două săptămâni. 

UPDATE 13:20 Volodimir Zelenski va vorbi, online, la Forumul Economic Mondial de la Davos, pe 23 mai

UPDATE 12:30 Azovstal este bombardat din nou / Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în Izyum 

UPDATE 11:40 Rusia a ucis 227 de copii şi a rănit peste 420 în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă 

UPDATE 11:00 Rusia a trimis 105 grupuri tactice de batalioane active în Ucraina, anunţă Pentagonul

UPDATE 9:45 Putin îşi pierde încrederea în războiul din Ucraina, afirmă fostul premier rus

Potrivit lui Mihail Kasyanov, care a fost prim-ministru al lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000, preşedintele rus "a început deja să înţeleagă că pierde acest război. 

UPDATE 8:40 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi experţii în Apărare discută despre „operaţiunea” din Ucraina

UPDATE 7:25 Trupele ruseşti au decis să-şi abandoneze complet poziţiile din jurul Harkovului, declară analiştii Institutului american pentru cercetări de război (ISW) 

Cele mai multe dintre trupe sunt concentrate în Donbass.

Comandamentul ucrainian confirmă retragerea trupelor ruseşti din apropierea Harkovului. Ruşii urmăresc în continuare să cucerească regiunile Luhansk, Doneţk şi Kherson.

UPDATE 06:00 

  • Regiunea Harkov a fost bombardată de Rusia. 

UPDATE 04:00

  • Liderii SUA şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) au cerut „încetarea imediată a ostilităţilor” în Ucraina şi crearea „un mediu favorabil pentru o rezoluţie paşnică”, în urma unui summit de la Washington.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin este probabil să anexeze părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei în Rusia „în următoarele luni”, potrivit lui Katherine Lawlor şi Mason Clark , analişti la Institutul pentru Studierea Războiului, avertizând că mutarea ar putea fi atunci folosită pentru a ameninţa Ucraina şi aliaţii săi cu atac nuclear.

UPDATE 02:00

  • Ucraina „probabil că a câştigat bătălia de la Harkov” , al doilea oraş ca mărime al ţării, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Update 01:00

  • La marginea oraşului Harkov,  pompierii ucraineni depun eforturi pentru a stinge un incendiu pornit la Casa de Cultură în urma bombardamentelor cu rachete ruseşti. 

Update 00:30- SUA trimit 10.500 de noi trupe în Europa  

  • SUA vor trimite 10.500 de noi trupe în Europa pentru a înlocui soldaţii care au fost dislocaţi anterior, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în discursul său de astăzi. 
  • Autorităţile militare ucrainene au încărcat vineri cadavrele soldaţilor ruşi în vagoane frigorifice, spunând că sunt pregătite să returneze cadavrele Rusiei în conformitate cu legislaţia internaţională, relatează Reuters .

 

Update 00:00

  • Statele Unite au acuzat Rusia că foloseşte Consiliul de Securitate al ONU pentru a dezinforma şi pentru a propaga teorii ale conspiraţiei despre armele biologice americane din Ucraina  ca să distragă atenţia de la crimele sale de război din Ucraina, a raportat Associated Press. 
  • Sunt auzite mai multe explozii în apropiere de oraşul rusesc Belgorod, relatează canalele locale.

Ştirea iniţială

  • Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a purtat vineri o conversaţie cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în care a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina , a declarat Pentagonul.
  • Rusia va suspenda livrările de energie electrică către Finlanda începând de sâmbătă, de la ora 1 dimineaţa, a declarat furnizorul, RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde legate de cererea guvernului de la Helsinki de a adera la NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici