Video ALERTĂ METEO: Codul galben de vânt şi ninsori, extins. Zece judeţe, sub avertizare meteorologică/ Trasee închise în Munţii Bucegi, din cauza vremii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineaţa, avertizări cod galben de vânt pentru mai multe judeţe. La altitudini mari, meteolorologii prognozează ninsori. UPDATE: Meteorologii au emis o avertizare de Cod portocaliu în zonele de munte, şi o avertizare de Cod galben, valabilă în toată ţara, ANM precizând că se vor semnala vânt intens, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

11777 afișări

UPDATE 14:11 Cod galben de vânt, ploi şi temperaturi scăzute, în ţară. Cod portocaliu de ninsori, la munte

Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare de Cod portocaliu în zonele de munte, unde va ninge viscolit şi va fi un strat consistent de zăpadă, şi o avertizare de Cod galben, valabilă în toată ţara, ANM precizând că se vor semnala vânt intens, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, la prânz, o avertizare ce vizează atât întreaga ţară, cât şi zonele de munte.

Astfel, începând de duminică, la ora 10.00, până luni, la ora 23.00, va fi în vigoare o avertizare meteo Cod galben, valabilă în întreaga ţară.

„În intervalul menţionat, intensitatea vântului va fi în creştere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 şi 70 km/h şi local 75...85 km/h. Valorile termice vor scădea în toată ţara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzaţiei de rece. În regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureş, Transilvania şi zona deluroasă a Crişanei şi a Moldovei se vor semnala precipitaţii mixte”, conform ANM.

Tot duminică, la ora 10.00, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu, zona afectată fiind cea muntoasă.

„Duminică (29 octombrie) şi luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăşi 80...90 km/h, iar pe creste 100...120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m şi se va depune strat consistent de zăpadă”, precizează sursa citată.

UPDATE 12:00 Trasee închise în Munţii Bucegi, din cauza ninsorii şi viscolului

Traseele din Munţii Bucegi au fost închise până la primăvară din cauza vremii nefavorabile. Reprezentanţii Salvamont Prahova avertizează că la altitudini mai mari de 2.000 de metri ninge viscolit, sâmbătă, şi niciun mijloc de transport pe cablu nu funcţionează.

Şeful Salvamont Prahova, Daniel Banu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că traseele turistice montane din judeţul Prahova sunt închise, din cauza vremii, iar pe platoul Bucegilor este viscol, vântul bate cu putere şi ninge.

„Am închis traseele de la prima zăpadă. Sus, mai ales pe creste, este încă multă zăpadă şi era pericol pentru turişti. Iar astăzi (sâmbătă – n.r.), este viscol pe munte. Nu circulă niciun un mijloc de transport pe cablu. Vântul bate şi cu 100 de kilometri pe oră, cu un transport mare de zăpadă”, a spus Daniel Banu.

Potrivit acestuia, traseele turistice se închideau, de regulă, la 1 noiembrie, însă anul acesta s-au închis mai repede din cauza vremii nefavorabile.

Banu a mai spus că rămân deschise traseele de la poalele munţilor, cum ar fi traseul care duce din Buşteni la Cascada Urlătoarea.

Sâmbătă, judeţul Prahova se află sub atenţionare cod ,galben de vânt şi ninsoare. Potrivit ANM, la altitudini de peste 1.700 de metri vântul va atinge şi depăşi la rafală 80 - 90 km/h viscolind ninsoarea.

UPDATE 11:47 Codul galben de vânt şi ninsori a fost extins, sâmbătă, pentru Braşov, Sibiu şi Hunedoara, iar în alte şapte judeţe avertizarea emisă de Adminsitraţia Naţională de Meteorologie la primele ore ale dimineţii a fost prelungită.

Codul galben de vânt şi ninsori este valabil pentru judeţele Braşov, Sibiu până la ora 13, iar pentru Hunedoara până la ora 12. La altitudini de peste 1700 de metri sunt semnalate intensificări ale vântului cu viteze la rafală care vor atinge şi depăşi 90 - 100 km/h.

Pentru judeţele Prahova, Argeş şi Dâmboviţa codul galben de vânt şi ninsori a fost prelungit până la ora 15. La peste 1.700 de metri vântul va atinge şi depăşi la rafală 80 - 90 km/h viscolind ninsoarea.

În judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea codul galben a fost prelungit până la ora 17.

Până la ora 12 a fost prelungit şi codul galben pentru judeţul Caraş Severin.


Judeţele Vâlcea, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa sunt, sâmbătă, sub cod galben de vânt până la ora 9, iar judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj sunt sub aceeaşi avertizare până la ora 11.

Se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăşi la rafală 70 - 80 km/h, iar în cazul judeţului Caraş-Severin, viteza vântului poate ajunge la 90 km/h.

Ca fenomene asociate vântului, meteorologii prognozează ninsori, mai ales la altitudini mari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici