Video FOTO, VIDEO | Un AVION cu două persoane la bord s-a prăbuşit în judeţul Iaşi/ Prefect: Pilotul decedat avea foarte multe ore de zbor, iar bărbatul rănit este un localnic

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, sâmbătă, pe un câmp din Iaşi. O persoană a murit, iar cealaltă este stabilă, potrivit ISU Iaşi.

8483 afișări

UPDATE 19:22 : Prefect: Pilotul decedat avea foarte multe ore de zbor; bărbatul rănit, un localnic din Tătăruşi

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că pilotul care a murit în urma accidentului aviatic din Tătăruşi avea multe ore de zbor, dar celălalt bărbat nu era copilot, ci un localnic din comună.

Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi, a declarat că bărbatul care a murit în urma accidentului aviatic era instructor de aviaţie şi avea 63 de ani.

„Era un avion de mici dimensiuni, avion privat. Nici nu a apucat să decoleze bine şi s-a prăbuşit. Din păcate este o victimă, un bărbat de 63 de ani, instructor de aviaţie, de altfel, un om cu foarte multe ore de zbor, iar cealaltă persoană, rănită, este un bărbat de 33 de ani, nu era copilot. Era localnic”, a spus Şerbescu.

Potrivit prefectului, avionul de mici dimensiuni urma să prezinte un zbor demonstrativ la Zilele comunei Tătăruşi şi efectua antrenamentul.

Bărbatul rănit a fost transportat la Spitalul Sf. Spiridon, din Iaşi, cu mai multe contuzii, în stare stabilă, conştient.

UPDATE 19:10 : Comisie de investigaţie desemnată pentru ancheta în cazul avionului prăbuşit în judeţul Iaşi

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a desemnat, sâmbătă, o comisie de investigaţie, care se deplaseză la Iaşi, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit. CIAS urmează să evalueze epava şi să preleveze probe.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, accidentul din judeţul Iaşi a fost semnalat la ora 17:18, în comuna Tătăruşi, satul Vâlcica din judeţul Iaşi.

Potrivit CIAS, aeronava este una de mici dimensiuni, de tip ULM, cu însemnele de înmatriculare YR-5228.

„Din motive care sunt deocamdată necunoscute, aeronava s-a prăbuşit. La bordul aeronavei se aflau două persoane, pilotul şi un pasager. Pilotul a decedat, iar pasagerul primeşte îngrijiri medicale. CIAS a desemnat o comisie de investigaţie, care se deplasează la locul producerii evenimentului, pentru a proceda la evaluarea epavei şi studierea locului producerii evenimentului, prelevarea probelor, efectuarea primelor măsurători, luarea declaraţiilor martorilor, studierea documentaţiei aferente aeronavei, echipajului şi zborului respectiv, luarea în custodie a aeronavei şi transportul către locul de depozitare şi analiză din punct de vedere tehnic”, se arată în comunicat.

UPDATE 18:16 : Pilotul avionului care s-a prăbuşit, sâmbătă, în judeţul Iaşi, a murit, iar starea copilotului este stabilă, a declarat Diana Ciompoeşul, medic şef UPU SMURD.

„Din păcate, s-a declarat decesul pilotului. Echipa noastră preia cealaltă persoana rănită şi o vom duce la UPU, la Spitalul Iaşi. Sunt lângă copilot, starea sa este stabilă”, a declarat Diana Cimpoeşul, medic şef UPU SMURD Iaşi.

La rândul său, prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că avionul care s-a prăbuşit făcea primele manevre pentru decolare.

„Avionul făcea primele manevre pentru decolare şi ar fi căzut într-o râpă”, a spus Şerbescu.

Se pare că avionul făcea parte dintr-un grup de şase astfel de aeronave de mici dimensiuni, care se pregăteau pentru un spectacol aerian în comuna Tătăruş.

UPDATE 18.00 : Avionul de mici dimensiuni care s-a prăbuşit, sâmbătă, în zona Tătăruşi – Paşcani, din judeţul Iaşi, era implicat într-o demonstraţie aeriană şi avea la bord doi bărbaţi, care sunt răniţi grav, unul în stop cardio-respirator, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că se efectuează manevre de resuscitare pentru una dintre victime.

„În zona Tătăruş, vorbim despre un accident cu un avion de mici dimensiuni, care era implicat într-o demonstraţie aeriană. Avem în acest moment o persoană în stop cardiac sub resuscitare şi avem o persoană conştientă, dar rănită”, a declarat Raed Arafat, pentru MEDIAFAX.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Silvia Bolohan, a declarat că unul dintre bărbaţi, pilotul, în vârstă de circa 65 de ani este în stop cardio-respirator, iar cealaltă victimă, un bărbat de circa 35 de ani, este conştient, dar rănit.

La faţa locului va ajunge un elicopter SMURD. De asemenea, la momentul transmiterii ştirii, intervin trei autospeciale de stingere incendii, un echipaj de descarcerare şi un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă.

Localitatea unde s-a prăbuşit avionul este la peste 80 de kilometri de Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici