Video A treia zi de război în Ucraina. În Kiev au loc confruntări intense, dar capitala rezistă. Rusia a anunţat înteţirea atacurilor, dar Germania şi Belgia au trimis armament în Ucraina LIVE UPDATE

  • Confruntările armate intense la periferia estică a Kievului între trupele ruse şi armata ucraineană continuă şi sâmbătă.
  • Rusia a blocat prin veto, în Consiliul de Securitate ONU, un proiect care critica intervenţia militară.
  • Zelenski a transmis un mesaj video, sâmbătă dimineaţa, pe Twitter, prin care transmite încredere, putere, şi cere oamenilor să nu creadă ştirile false. „Nu depunem armele”, afirmă Zelenski, care precizează că rămâne în Kiev.
97797 afișări

UPDATE 21:00 Kievul aruncă în aer reţeaua feroviară, spun informaţii de pe front. Între timp, preşedintele Ucrainei a vorbit cu Papa.

UPDATE 20:50 Germania va trimite Ucrainei 1.000 de arme antitanc şi 500 de rachete sol-aer "Stinger", confirmă guvernul de la Berlin, citat de BBC.

UPDATE 20:00 Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară ucraineană din Zaporizhzhia şi şi-au îndreptat rachetele spre sit, a declarat sâmbătă Vadym Denysenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.

UPDATE 19:50 Mobilizarea internaţională este exemplară. Inclusiv Madonna se ia de Putin, pe care îl compară cu Hitler. Apar informaţii despre întâlnirea pe care şeful Rusiei a avut-o cu oligarhii pe care comunitatea internaţională i-a pus la colţ, tăindu-le fondurile şi supunându-i sancţiunilor.

UPDATE 19:30 Rusia a decis impunerea de restricţii în spaţiul aerian rus pentru avioanele înregistrate în România, ca reacţie la decizia similară a Autorităţii Aeronautice Civile române faţă de avioanele ruse.

Şi turcii sunt contra ruşilor

UPDATE Ministerul Apărării din Rusia a ameninţat că vor fi victime, dacă nu se retrag armele oamenilor.

"Batalioanele naţionaliste din Ucraina folosesc tacticile teroriştilor din Siria. Implicarea civililor ucraineni de către naţionalişti în ostilităţi va duce inevitabil la accidente şi victime", a spus Ministerul rus al Apărării fără să ofere dovezi.

UPDATE Informaţii de ultimă oră: Armata rusă a primit sâmbătă ordinul de a-şi relua ofensiva. Se pare că este vorba despre atacuri susţinute.

Toate unităţile ruseşti din Ucraina au primit sâmbătă ordinul de a-şi relua ofensiva din toate direcţiile, a anunţat agenţia de presă RIA, care citează Ministerul rus al Apărării.

Făcând ecoul unor comentarii similare ale Kremlinului, ministerul a declarat că pauza de vineri a fost făcută în aşteptarea unor discuţii între Moscova şi Kiev, dar ofensiva a fost reluată după ce Ucraina a refuzat să negocieze.

UPDATE 16:00 România a închis spaţiul aerian pentru Rusia.
 
UPDATE 15:40 Turcia a blocat trecerea navelor ruseşti în Marea Neagră: „Îi mulţumesc prietenului meu, domnului preşedinte al Turciei, Erdogan, şi oamenilor din Turcia pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruseşti în Marea Neagră şi sprijinul militar şi umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Oamenii din Ucraina nu vor uita niciodată asta!“, a scris ZELENSKI, pe Twitter.

Un mare dirijor, mare fan Putin

UPDATE 15:30 Există informaţii despre planul operaţional de război al ruşilor, care vizează să pună mâna pe centrele de comandă de la Kiev. Kinjal şi Zirkon sunt două arme aflate la dispoziţia lui Putin. În plină ură anti-Putin, preşedintele rus are un admirator care nu se dezice de el: dirijorul Valery Gergiev.
 
UPDATE 15:16 Mai mulţi lunetişti ruşi au fost văzuţi în oraşul Trostyanets din regiunea Sumî. Localnicii sunt rugaţi să nu iasă afară.
 
UPDATE 14:35 Bilanţul actualizat: 198 de persoane au murit, iar 1.115 au fost rănite în Ucraina, anunţă ministrul Sănătăţii, Victor Lyashko.
 
UPDATE 14:00 Alarmă aeriană în Lviv. Continuă luptele în Mariopol, Kiev.
 
UPDATE 13:55 Funcţionarea rafinăriei Shebelinsky din Ucraina a fost oprită din motive de securitate, transmite Naftogaz Ukrainy. Personalul a fost evacuat.
 
UPDATE 13:46 În Sumî, există o luptă cu invadatorii ruşi. Militarii ucrainieni opresc camioanele cu combustibil şi alte echipamente. 
 
UPDATE 13:35 Primarul Kievului a anunţat o interdicţie de acces în oraş ce va intra în vigoare începând de astăzi şi până pe 28 februarie, între orele 17:00 şi 08:00. Vitali Klitschko a spus că toţi civilii care încalcă interdicţia de acces in Kiev vor fi consideraţi membri ai grupului de sabotaj.  Şi în Harkov este introdusă o oprire de acces în oraş între orele 18.00 şi 6.00 dimineaţa. 
 
UPDATE 13:10 Luptele cu invadatorii continuă în mai multe oraşe din Ucraina. 
 
UPDATE 13:05 Dmitry Medvedev, fost şef de stat al Rusiei şi vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei a făcut o serie de declaraţii, sâmbătă la amiază: „Tot ce e interesant abia începe”. 
 
Medvedev a reacţionat la sancţiuni şi a anunţat o serie de măsuri posibile pentru Occident:
  • Aceste interdicţii nu vor schimba nimic, operaţiunea de protejare a Donbasului se va desfăşura în totalitate, până când se vor obţine toate rezultatele despre care a vorbit Putin - nici mai mult, nici mai puţin.
  • Sancţiunile sunt un mit şi o ficţiune, sunt luate din cauza neputinţei politice, din cauza incapacităţii de a schimba cursul Rusiei şi în speranţa Occidentului de a se justifica pentru deciziile ruşinoase, precum acţiunea laşă din Afganistan.
  • Sancţiunile pot fi un motiv excelent pentru o revizuire finală a tuturor relaţiilor. Puteţi refuza totul, inclusiv Tratatul START 3.
  • Relaţiile diplomatice nu sunt vitale, este timpul să închidem ambasadele şi să continuăm contactele de la distanţă.
  • Suspendarea calităţii de membru a Rusiei în Consiliul Europei şi APCE este un motiv întemeiat pentru a încheia relaţiile, pentru a uita pentru totdeauna despre aceste organizaţii fără sens şi a restabili o serie de măsuri importante precum pedeapsa cu moartea pentru infractorii deosebit de periculoşi.
  • Sancţiunile asupra banilor cetăţenilor ruşi şi companiilor ruseşti trebuie să aibă un răspuns pe măsură:  sancţiuni pentru fondurile străinilor şi companiilor străine în Rusia conform principiului ţării, sau poate cu naţionalizarea proprietăţilor care aparţin cetăţenilor din SUA, UE şi altor oameni care „cântă” la aceeaşi masă.

UPDATE 12: 45 Mai multe ţări şi-au închis frontierele aeriene cu Rusia până astăzi inclusiv:

Marea Britanie, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia, Republica Cehă, Polonia. 

Conflictul din Ucraina la acest moment - 26 februarie, ora 13:00

  • Trupele ruseşti au capturat oraşul Melitopol din sud-estul Ucrainei, a anunţat agenţia rusă de ştiri Interfax, în timp ce Moscova a lansat atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe, inclusiv asupra capitalei Kiev.
  • Zelenski a transmis un mesaj video, sâmbătă dimineaţa, pe Twitter, prin care transmite încredere, putere, şi cere oamenilor să nu creadă ştirile false. „Nu depunem armele”, afirmă Zelenski, care precizează că rămâne în Kiev.
  • Forţele ucrainene au respins un atac rusesc în regiunea Lviv, în apropiere de Brody, în vestul Ucrainei, a declarat primarul din Lviv.
  • Agenţia ONU pentru Refugiaţi spune că peste 120.000 de refugiaţi ucraineni au părăsit ţara de când Rusia a început săptămâna aceasta atacul asupra statului vecin.
  • O decizie de a întrerupe accesul Rusiei la sistemul global de plăţi SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat guvernatorul unei bănci centrale din zona euro pentru Reuters.
  • Rusia va răspunde la confiscarea banilor cetăţenilor şi companiilor ruseşti din străinătate prin confiscarea fondurilor străinilor şi companiilor străine din Rusia, a declarat agenţia de ştiri RIA, care l-a citat pe Dmitri Medvedev.
  • Cel puţin 198 de ucraineni, dintre care trei copii, au fost ucişi în urma invaziei ruseşti în Ucraina, a declarat şeful Ministerului ucrainean al Sănătăţii, citat de agenţia de presă Interfax.
  • Conectivitatea la internet în Ucraina a fost grav afectată de invazia rusă, în special în sudul şi estul ţării, unde luptele au fost cele mai intense, a anunţat sâmbătă NetBlocks.
  • Franţa a decis să trimită echipament militar defensiv în Ucraina pentru a sprijini ţara împotriva invaziei Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al armatei franceze, adăugând că problema trimiterii de arme ofensive este încă în curs de examinare.
  • Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că livrează gaze prin Ucraina în conformitate cu cererea consumatorilor europeni, în ciuda conflictului militar.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat armata ucraineană să răstoarne conducerea ţării şi să negocieze pacea.
  • Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a respinge un proiect de condamarea a invaziei în Consiliului de Securitate al ONU. China s-a abţinut de la vot.
  • China se află într-o cursă diplomatică pentru a limita reacţiile negative şi în acelaşi timp pentru a susţine un partener cu care a devenit din ce în ce mai apropiat în opoziţie faţă de Occident.
  • Preşedintele Joe Biden a dat instrucţiuni Departamentului de Stat al SUA să deblocheze 350 de milioane de dolari pentru ajutor militar pentru Ucrainei şi a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 6,4 miliarde de dolari pentru a face faţă crizei umanitare şi de securitate.

UPDATE 12:17 Guvernul Republicii Cehe a aprobat un plan de trimitere a mai multor arme în Ucraina. Ministerul Apărării a declarat că va trimite imediat mitraliere, puşti de asalt şi pistoale împreună cu muniţie în valoare de 188 de milioane de coroane cehe (8,6 milioane de dolari). Ministerul a mai precizat că cehii vor transporta armele şi le vor livra într-un loc stabilit de partea ucraineană. 

UPDATE 12:04 Administraţia Joseph Biden propune Congresului SUA alocarea de asistenţă financiară şi în materie de securitate în valoare de 6,4 miliarde de dolari Ucrainei şi ţărilor de pe flancul estic al NATO, în contextul agresiunii militare ruse, afirmă oficiali de la Washington citaţi de publicaţia The Hill. Propunerea include 2,9 miliarde de dolari de la Departamentul de Stat şi de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, în scopul operaţiunilor umanitare, dar şi pentru asistenţă în materie de securitate destinată Ucrainei, Poloniei, ţărilor baltice şi aliaţilor de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 11:40 Ministrul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că 198 de persoane au fost ucise şi alte peste 1.000 au fost rănite în ofensiva rusă. Acesta a declarat sâmbătă, 26 februarie, că printre cei ucişi se numără şi trei copii. Din declaraţia sa, nu este clar dacă numărul victimelor include atât forţa militară, cât şi civilii.

UPDATE 11:30 „Este începutul unui nou capitol în istoria statelor noastre, Ucraina şi Italia. Mario Draghi a susţinut deconectarea Rusiei de la SWIFT şi asigurarea asistenţei militare. Ucraina trebuie să devină parte din UE”, scrie Zelenski, pe contul său de Twitter. 

UPDATE 11:22 Înaltul Comisar adjunct al ONU pentru Refugiaţi, Kelly Clements, a declarat într-un interviu pentru CNN că situaţia este de aşteptat să se înrăutăţească. „Acum vedem peste 120.000 de oameni care au plecat în toate ţările vecine”, a spus ea. „Recepţia pe care o primesc de la comunităţile locale, de la autorităţile locale, este extraordinară. Dar este o situaţie dinamică. Suntem, într-adevăr, destul de devastaţi, evident, de ceea ce urmează”.

UPDATE 10:43 „Ucraina se luptă cu invadatorul său cu armele în mâini, apărându-şi libertatea şi viitorul european. Am discutat cu Von der Leyen despre asistenţa necesară ţării noastre din partea UE, în această luptă eroică. Cred că şi UE alege, la rândul său, Ucraina”, scrie Zelenski, pe Twitter.

UPDATE 10:25 ️În urma atacurilor de aseară ale Rusiei asupra Kievului, au fost rănite cel puţin 35 persoane, printre care şi 2 copii. Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a declarat că armata Rusiei nu a intrat încă în oraş. Acesta a adăugat că sunt aşteptate mai multe lovituri aeriene şi a încurajat oamenii să rămână în adăposturile anti-bombe.

UPDATE 10:20 Preşedintele Emmanuel Macron se arată îngrijorat de situaţia din Ucraina şi spune că războiul va fi de durată. „Dacă vă pot spune un lucru, acela este că acest război va dura... Această criză va dura, acest război va dura şi toate crizele care vor urma vor avea consecinţe pe temen lung”, a declarat preşedintele Franţei, conform AFP.

UPDATE 10:07 Ultimul bilanţ anunţat: 100 de invadatori şi 100 de vehicule armate au fost distruse în regiunea Harkov, spune Oleg Sinegubov, preşedintele administraţiei regionale.

UPDATE 10:00 O rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială din Kiev, sâmbătă dimineaţă. 

UPDATE 9:18 Zelenski, pe Twitter: „Este un moment crucial pentru a încheia discuţiile deja mult prea lungi odată şi pentru totdeauna şi să decidem aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu preşedintele UE despre asistenţa necesară şi luptele eroice ale ucrainienilor pentru un viitor liber.”

UPDATE 07:59 Zelenski a transmis un mesaj video, sâmbătă dimineaţa, pe Twitter, prin care transmite încredere, putere, şi cere oamenilor să nu creadă ştirile false. Vizibil obosit, acesta zâmbeşte şi salută eforturile poporului de a-şi apăra ţara.

UPDATE  07:30 Un convoi rusesc de aproximativ 100 de vehicule blindate se îndreaptă spre #Kiev din direcţia #Vyshhorod . Vehiculele au o literă albă „V” pe laterale, iar invadatorii poartă bandă scotch albă pe mâneci.

Sunt alerte de raid aerian în Harkov şi Odesa. Oamenii sunt sfătuiţi să meargă spre cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 07:22 Ultimul bilanţ: Pierderile estimate ale inamicului rus sunt: ​​avioane - 14 unităţi, elicoptere - 8 unităţi, tancuri - 102 unităţi, BBM - 536 unităţi, tunuri - 15 unităţi, unitate SAM BUK-1. Peste 3.500 de ocupanţi ruşi au fost ucişi şi aproape 200 au fost luaţi prizonieri. 

UPDATE 6:45 În mai multe oraşe importante din Ucraina au sunat alarmele aeriene. Harkov, Lviv, Uman, Chervonohrad, Herson şi Cherkasy sunt printre oraşele unde au fost auzite alarmele. 

UPDATE 6:10 Luptele au izbucnit pe străzile din Kiev, spune guvernul capitalei într-un comunicat citat de agenţia de presă ucraineană Interfax.

„În acest moment, există lupte pe străzile oraşului nostru”. Guvernul avertizează locuitorii să rămână în adăposturi şi să nu se apropie de ferestre sau balcoane.

UPDATE 6:00 Primarul oraşului Vasilkiv, situat la aproximativ 35 de kilometri sud de capitala ucraineană Kiev, a declarat că lupte violente au loc în prezent în mijlocul oraşului. Natalia Balasynovich a adăugat că au existat pierderi de partea ucraineană - "mulţi răniţi, din păcate, sunt în jur de 200".

UPDATE 4:50 Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene raportează că luptele grele au revenit si continuă în oraşul Vasilkov, regiunea Kiev, unde ocupanţii încearcă să aterizeze. Primarul Natalia Balasyanovich a spus că luptele au loc pe strada Decembriştii, unde se află unitatea militară, şi în apropierea oraşului.

UPDATE 4:15 Toţi locuitorii Kievului sunt rugaţi să stea în casă sau să meargă la adăpost şi în niciun caz să nu iasă afară. Armata ucraineană a declarat că vor fi bătălii pe străzile capitalei. 

Armata ucraineană a anunţat că a respins un atac asupra unei unităţi militare din Kiev. Armata rusă a atacat una dintre unităţile militare din Kiev pe Bulevardul Victoriei. Potrivit Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei, în jurul orei 04:10 atacul a fost respins. 

UPDATE 3:40 Serviciul de stat ucrainean de comunicaţii speciale a declarat sâmbătă dimineaţă că au loc confruntări în suburbiile capitalei. Se aud explozii puternice la vest şi la sud de Kiev, iar cerul a fost luminat de o serie de flash-uri la orizont, potrivit CNN.

"Inamicul încearcă să atace CHP-6 în apropiere de Troieschyna. Forţele armate dau lupte acolo", a transmis serviciul pe Twitter. CHPP-6 este cea mai puternică centrală termică şi electrică combinată din Ucraina.

UPDATE 3:15 Kazahstanul refuză să se alăture Rusiei în „operaţia militară specială” din Ucraina şi nu recunoaşte aşa-zisele republici populare din Doneţk şi Lugansk. Statele Unite salută decizia curajoasă a Kazahstanului, potrivit NBC News.

UPDATE 3:10 În jurul orei 2:50 s-a spart liniştea la Kiev. În diferite părţi ale capitalei se aud împuşcături şi explozii. Serviciul de Comunicaţii Speciale de Stat spune că la Kiev au loc focuri de mitralieră lângă Shulyavka şi Grădina Zoologică.

UPDATE 3:00  Statele Unite i-au promis lui Volodimir Zelenski asistenţă pentru a părăsi Kievul cât mai curând posibil, dar preşedintele ucrainean a refuzat-o deocamdată. Preşedintele Ucrainei este principala ţintă a trupelor ruseşti.

UPDATE: Reprezentantul permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a blocat prin veto, vineri seară, în mod previzibil, un proiect de rezoluţie care critica dur intervenţia militară rusă în Ucraina.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi Albania, critica "în termenii cei mai puternici" "agresiunea rusă împotriva Ucrainei" şi cerea retragerea "imediată" a trupelor ruse. Dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU, 11 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie, iar trei s-au abţinut de la vot - China, India şi Emiratele Arabe Unite.

Ştirea iniţială

Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri. Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse sunt implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Preşedintele crede că următoarele ore vor fi cruciale pentru situaţia Ucrainei. "Această noapte va fi grea, foarte grea, dar va veni dimineaţa. În această noapte, inamicul va recurge la toate mijloacele de care dispune pentru a ne distruge rezistenţa. În această noapte vor lansa un asalt. Trebuie să perseverăm în această noapte, destinul Ucrainei este decis în această noapte", a declarat preşedintele Ucrainei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri. Ministerul rus de Externe a propus ca negocierile cu Ucraina să se desfăşoare la Minsk, în Belarus.

La rândul său, Preşedinţia Turciei a reiterat propunerea de organizare a negocierilor între Rusia şi Ucraina.

Departamentul de Stat de la Washington a minimizat propunerea Rusiei, considerând că Moscova doar "pretinde" că vrea negocieri.

Sinteza zilei a doua de conflict în Ucraina 

Capitala ucraineană Kiev a fost sub tirul rachetelor vineri seara, fiind raportate explozii în apropierea unei centrale electrice şi focuri de armă auzite pe străzi. Anterior, tancuri ruseşti au fost văzute intrând în oraş în a doua zi de lupte, dar Kievul rămâne sub controlul guvernului.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să reziste invaziei ruseşti, mii de arme au fost distribuite civililor şi au fost date instrucţiuni despre cum să se confecţioneze bombe cu petrol.

Bărbaţi îmbrăcaţi în blugi şi pantofi de sport, cu puşti în spate, au supravegheat punctele de control din Kiev şi s-au ascuns în copaci în spatele armelor antitanc, aşteptând un avans rusesc. Ucraina a declarat că 137 de persoane, civili şi soldaţi, au fost ucise, în timp ce Rusia nu a recunoscut niciun deces de partea sa.

În alte părţi ale Ucrainei, explozii puternice au fost auzite în al doilea oraş ca mărime, Harkov, care se află în apropierea graniţei cu Rusia, iar oraşul Mariupol, important din punct de vedere strategic, a fost atacat. Zeci de mii de ucraineni au fugit din oraşele lor, pe deplin conştienţi că ar putea fi atacaţi în orice moment.

Au fost anunţate mai multe sancţiuni, în special împotriva preşedintelui Putin, care a fost vizat de SUA, UE şi Regatul Unit. Dar Ucraina doreşte ca sancţiunile să meargă mult mai departe. A existat un dezacord între naţiunile occidentale cu privire la interzicerea accesului Rusiei la reţeaua de plăţi SWIFT, care facilitează tranzacţiile monetare la nivel mondial.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici