LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 747. Erdogan, dispus să fie arbitru la negocieri / Avansul Moscovei continuă, dar Kievul răspunde apelului Papei: steagul nostru este galben şi albastru, nu alb / CNN: Rusia produce de trei ori mai multe obuze decât SUA şi Europa la un loc pentru Ucraina / Ministru de externe polonez: Trupele NATO se află deja în Ucraina

  • Apelul la pace lansat de Papa Francisc, interpretat ca o abdicare la Kiev, a agitat apele în tabăra Ucrainei, în timp ce pe front situaţia rămâne complicată.
  • Odesa a fost atacată de drone azi-noapte. 15 din 25 de drone au fost doborâte
  • Producţia ,,20 de zile în Mariupol" a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.
  • Rusia produce de trei ori mai multă muniţie decât SUA şi UE la un loc, potrivit unui oficial NATO care a acordat un interviu în exclusivitate pentru CNN.
  • Ministrul de externe polonez a declarat, în cadrul unei conferinţe la sfârşitul săptămânii trecute, că personalul militar NATO este ,,deja prezent" în Ucraina.
16841 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 747. Erdogan, dispus să fie arbitru la negocieri / Avansul Moscovei continuă, dar Kievul răspunde apelului Papei: steagul nostru este galben şi albastru, nu alb / CNN: Rusia produce de trei ori mai multe obuze decât SUA şi Europa la un loc pentru Ucraina / Ministru de externe polonez: Trupele NATO se află deja în Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 747. Avansul Moscovei continuă, dar Kievul răspunde apelului Papei: steagul nostru este galben şi albastru, nu alb

UPDATE Judecătorul care a emis un mandat de arestare pentru Putin devine şeful Curţii Penale Internaţionale

Judecătoarea Tomoko Akane de la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a fost plasată pe o listă de persoane căutate de Rusia după ce a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin în martie 2023, a fost aleasă preşedinte al CPI la 11 martie.

UPDATE Zelenski: Filmul ”20 days in Mariupol” arată adevărul despre terorismul rusesc

UPDATE Rusia, China şi Iran vor organiza exerciţii navale comune în Golful Oman

"Scopul principal al manevrelor este de a elabora siguranţa activităţii economice maritime", a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva regiunii Harkov au rănit 4 civili

Atacurile ruseşti împotriva regiunii Harkov în cursul după-amiezii au rănit patru persoane, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram pe 11 martie.

UPDATE Guvernatorul din Kherson: 5 copii s-au întors din captivitatea rusească

ONG-ul "Salvaţi Ucraina" a returnat cinci copii şi un orfan de 18 ani din teritoriile ocupate de Rusia, a anunţat la 11 martie guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin.

Papa Francisc, critici în urma declaraţiei despre capitularea Ucrainei

Apelul Papei Francisc despre capitularea Ucrainei a primit răspunsuri critice din partea cancelarului german Olaf Scholz şi a generalului NATO Jens Stoltenberg la 11 martie.

Olaf Scholz ,,nu este de acord cu papa în această chestiune", a declarat presei pe 11 martie purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. ,,Ucraina se apără împotriva unui agresor", notează Kyiv Independent.

,,Renunţarea nu înseamnă pace", a remarcat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul suedez Ulf Kristersson pentru a marca aderarea Suediei la alianţă, la 11 martie.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului elveţian RSI, care a fost publicat parţial pe 9 martie, Papa Francisc a spus că Ucraina ar trebui să aibă "curajul" de a negocia pacea cu Rusia şi să ridice "steagul alb".

Un post de comandă rusesc, ţinta Forţelor Aeriene ale Ucrainei

Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, comandantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei, a anunţat că luni, piloţii ucraineni au efectuat o lovitură de precizie asupra unui post de comandă rusesc, în regiunea Herson, scrie PravdaUA.

,,Am fost înarmat cu o armă de foc: ,,Îmi exprim recunoştinţa faţă de piloţi pentru că au reuşit să atace cu succes un post de comandă aparţinând inamicului!", a anunţat acesta într-o postare pe Telegram. 

Şase copii s-au întors din captivitatea rusească

Cinci copii minori şi un orfan de 18 ani s-au întors din captivitatea rusească, a anunţat guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, scrie Kyiv Independent.

Cel puţin 19.500 de copii au fost confirmaţi ca fiind răpiţi de Rusia de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, iar mai puţin de 400 dintre ei s-au întors acasă, potrivit bazei de date "Children of War".

Organizaţia ,,Salvaţi Ucraina" a fost cea care s-a ocupat de acest caz, iar Prokudin le-a mulţumit celor din organizaţie pentru această realizare, relatează Ukrinform.

Stoltenberg: NATO nu are ,,niciun plan de a trimite trupe în Ucraina"

,,NATO nu are niciun plan de a trimite trupe în Ucraina, iar NATO nu este parte a conflictului şi nici aliaţii săi", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru Reuters, scrie Sky News.

El a precizat că, în cazul în care ţările NATO ar decide să trimită individual trupe în Ucraina, alianţa în ansamblu ar fi afectată, deoarece membrii săi sunt legaţi printr-un pact de apărare colectivă. 

Secretarul general al NATO s-a distanţat de declaraţia lui Emmanuel Macron potrivit căreia aliaţii occidentali nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina. 

Moscova acuză SUA că încearcă să se amestece în alegeri

Serviciul de informaţii externe al lui Vladimir Putin a afirmat că SUA încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale din Rusia, scrie Sky News.

Serviciul de informaţii externe al ţării a acuzat astăzi Washingtonul că plănuieşte să lanseze un atac asupra sistemului de vot la distanţă.

Putin, care este aproape sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, a avertizat Occidentul că orice încercare a puterilor străine de a se amesteca în scrutin va fi considerată un act de agresiune, notează Reuters

Ministrul polonez de externe: Personalul militar NATO este ,,deja prezent" în Ucraina

Declaraţia a fost făcută vineri, în cadrul unei conferinţe de comemorare a 25 de ani de la aderarea Poloniei la alianţa NATO, iar oficialul polonez nu a dezvăluit despre ce ţări este vorba, menţionează Kyiv Post.

,,Aş dori să le mulţumesc ambasadorilor acelor ţări care şi-au asumat acest risc. Aceste ţări ştiu cine sunt, dar nu le pot dezvălui. Spre deosebire de alţi politicieni, nu voi enumera aceste ţări", a spus el.

Rusia foloseşte ,,bombe de planare ghidate îmbunătăţite"

Un oficial militar ucrainean a confirmat că forţele ruseşti efectuează lovituri în Ucraina cu bombe glisante îmbunătăţite, potrivit unui important thinktank american, scrie Sky News.

Forţele Moscovei fuseseră observate anterior folosind bombe glisante neghidate încă din luna ianuarie.

ISW raportează că a observat milbloggeri ruşi care au spus că forţele Moscovei au început să efectueze lovituri cu bombe glide ghidate, spre deosebire de versiunile neghidate ale armelor, în zone nespecificate din Ucraina.

Raza de acţiune sporită a bombelor cu planare ghidată va permite Rusiei să mărească adâncimea loviturilor asupra poziţiilor ucrainene fără a risca ca avioanele ruseşti să fie distruse de forţele aeriene ale Kievului, notează sursa citată. 

Alegerile din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia au început astăzi

În regiunile din estul Ucrainei ocupate şi anexate de Moscova a început votul anticipat pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, potrivit Sky News.

Deja există acuzaţii răspândite de fraudare a voturilor, de participare forţată la vot şi de suprimare a candidaţilor opoziţiei. Vladimir Putin are aproape garantat că va rămâne în funcţie.

Vineri se deschid secţiile de votare în toată Rusia.

Duma de Stat a Rusiei propune ,,de-occidentalizarea" după alegerile prezidenţiale. Ce implică acest lucru

Şeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a trimis o scrisoare adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, în care propune întărirea controlului de stat şi confruntarea cu ţările occidentale după alegerile prezidenţiale din Rusia din această săptămână, notează PravdaUA.

Planul ar include, printre altele, o naţionalizare sporită a economiei, suveranizarea ştiinţei, culturii şi artei şi creşterea rolului statului în dezvoltarea acestora, întărirea cenzurii, în special în ceea ce priveşte televiziunea şi internetul şi abordarea problemei mişcărilor de opoziţie, potrivit scrisorii interceptate de Cyber Resistance.

Potrivit lui Volodin, comisiile Dumei de Stat sunt gata să susţină această iniţiativa şi să înceapă elaborarea proiectelor de legi.

Ministrul de externe al Republicii Moldova: Rusia încearcă să răstoarne conducerea de la Chişinău

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a declarat, în cadrul unui interviu pentru AP, că ţara se confruntă cu numeroase ameninţări din partea Rusiei în drumul său spre aderarea la UE, notează PravdaUA.

El afirmă că administraţia de la Chişinău ştie că Moscova intenţionează să investească ,,multă energie şi resurse financiare" în eforturile lor de a-şi atinge obiectivele, inclusiv prin mituirea cetăţenilor moldoveni, prin intermediul reprezentanţilor lor. 

"Ruşii învaţă şi se adaptează şi încearcă să folosească procesul democratic împotriva noastră... pentru a răsturna guvernul democratic din Moldova", a remarcat Popşoi. 

Stoltenberg: Aderarea Suediei la NATO arată "eşecul" obiectivelor de război ale lui Putin

Aderarea mult-aşteptată a Suediei la NATO demonstrează "eşecul" obiectivelor de război ale preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 11 martie, notează Kyiv Independent.

Comentariile lui Stoltenberg au fost făcute în timpul ceremoniei de ridicare a drapelului Suediei la sediul NATO, care a marcat etapa finală a aderării sale la alianţă.

Suedia a devenit oficial al 32-lea membru NATO în data de 7 martie 2024.

Moscova întrece SUA şi UE la producţia de armament: Rusia produce de trei ori mai multe obuze decât SUA şi Europa pentru Ucraina

Rusia pare să fie pe cale să producă de aproape trei ori mai multă artilerie decât SUA şi Europa, un avantaj considerabil în ofensiva rusă în Ucraina anunţată în cursul acestui an, potrivit estimărilor serviciului de informaţii ale NATO dezvăluite în exclusivitate pentru CNN.

Deficitul de muniţie al armatei ucrainene vine ca o consecinţă a întârzierii primirii pachetului de asistenţă militară din partea SUA, care este blocat în Camera Reprezentanţilor de luni de zile. Totodată, această întârziere a fost considerată şi consecinţa directă a ocupării oraşului Avdiivka de către ruşi, cel mai mare avans al armatei ruse din ultimele opt luni.

Petr Pavel: Sprijinul NATO în Ucraina nu încalcă regulile internaţionale

Potrivit lui Pavel, aliaţii occidentali ar trebui să aibă curajul de a-şi apăra activităţile în mod legal, ,,pentru că a ajuta la antrenarea şi întreţinerea echipamentelor într-o ţară suverană nu înseamnă luptă", a explicat el, relevă Euractiv.

Declaraţiile preşedintelui ceh vin în contextul în care la sfârşitul lunii februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe NATO în Ucraina, lucru care a stârnit controverse în rândul oficialilor alianţei.

Statul Major General: Rusia a pierdut 424.980 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 424.980 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 11 martie.

Acest număr include 920 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultimele 24 de ore.

SUA şi Japonia speră să accelereze producţia comună de apărare la summitul din aprilie

Liderii Japoniei şi ai Statelor Unite se vor întâlni la Washington, D.C., pe 10 aprilie, pentru a "consolida sistemul de producţie comună" de echipamente de apărare, în scopul de a livra mai multe arme Ucrainei, potrivit unor oficiali anonimi citaţi de cotidianul japonez Yomiuri pe 10 martie, notează Kyiv Independent.

Industria americană de apărare se străduieşte să producă suficiente proiectile de artilerie şi sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, relevă sursa citată.

Viktor Orban: Trump nu va da bani Ucrainei dacă va fi reales preşedinte

Fostul lider american Donald Trump nu va da bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei dacă va câştiga din nou preşedinţia şi asta va grăbi sfârşitul războiului, a declarat premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.

,,Dacă americanii nu vor da bani şi arme, dar şi europenii, atunci acest război se va termina. Iar dacă americanii nu dau bani, europenii nu sunt în măsură să finanţeze singuri acest război şi atunci războiul se va termina", a menţionat acesta.

România pregăteşte specialişti care să lupte împotriva Rusiei. NYT: 12 piloţi ucraineni pregătiţi pentru F-16 la vară

Baza de la Feteşti este indicată de presa americană drept punct important pentru pregătirea piloţilor ucraineni.

Nu este încă clar când piloţii ucraineni vor începe antrenamentele la acest centru, scrie The New York Times. 

Erdogan: pregătit să găzduiască summitul pentru pace

Turcia este pregătită să găzduiască o conferinţă de pace şi să aducă la masă reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat acest lucru în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la Istanbul, săptămâna trecută. „Suntem pregătiţi să organizăm o conferinţă de pace care să includă participarea Rusiei. Suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a rezolva această criză şi a stabili o negociere solidă care să includă şi siguranţa navelor care traversează Marea Neagră”, a spus Erdogan, care îl aşteaptă acum pe preşedintele rus Vladimir Putin în Turcia.

Oscar / Iermak: „Pentru prima dată lumea a văzut crimele ruseşti”

„Primul Oscar din istoria Ucrainei. Şi cât de important este acum. Documentarul „20 de zile în Mariupol” al regizorului Mstislav Cernov a câştigat la categoria Cel mai bun film documentar. Lumea a văzut adevărul despre crimele Rusiei. Justiţia învinge”. Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean, a scris acest lucru într-un tweet.

Kiev: atac masiv cu drone asupra Odesei în timpul nopţii

Forţele ruse au lansat peste noapte un atac masiv cu drone asupra oraşului Odesa, provocând daune infrastructurii şi caselor. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei. Unităţile de apărare aeriană au lucrat timp de o oră şi jumătate, respingând valuri de drone Shahed care se apropiau de oraş dinspre Marea Neagră. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 10 UAV-uri, a adăugat armata. Potrivit primelor informaţii, nu au existat victime.

Ministrul german de externe: nu înţeleg declaraţiile Papei

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a criticat recentele declaraţii ale Papei conform cărora Ucraina ar trebui să dea dovadă de „curajul de a flutura steagul alb”, spunând că „nu înţelege” poziţia Pontifului. „Nu înţeleg”, a spus Baerbock în timpul unui discurs la un talk-show de la postul german ARD. „Cred că unele lucruri pot fi înţelese doar văzându-le personal”, a continuat Baerbock, spunând că, atunci când vorbeşte cu copiii ucraineni afectaţi de război, întreabă: „Unde este Papa? Papa trebuie să ştie aceste lucruri”. Guvernul german încearcă „în fiecare zi să pună capăt acestei drame teribile şi vedem în fiecare zi că se pun la cale lucruri şi mai rele”.

Zelenski către Papă: sunt alţii care trebuie să se oprească

Nu Ucraina trebuie să se oprească, ci Rusia: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a profitat de discursul său adresat naţiunii de aseară pentru a răspunde declaraţiilor Papei Francisc, în care Pontiful a cerut Ucrainei să aibă curajul să ridice steagul alb şi să negocieze. „Dacă ucigaşii şi torţionarii ruşi nu înaintează spre Europa, este doar pentru că sunt opriţi de ucraineni cu armele în mână sub steagul albastru şi galben”, a spus Zelenski, referindu-se la steagul naţional ucrainean.

Kiev: 15 din 25 de drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

Forţele ruse au lansat 25 de drone kamikaze asupra Ucrainei în cursul nopţii, dintre care 15 au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului: Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat acest lucru pe Facebook, potrivit Rbc-Ucraina. Majoritatea dronelor inamice (10) au fost distruse în regiunea Odesa, unde infrastructura şi unele clădiri administrative au fost avariate.

Moscova: şase drone doborâte peste regiunile Bryansk şi Oriol

Patru drone ucrainene au fost doborâte peste noapte peste regiunea Briansk şi alte două peste regiunea Oriol. „Unităţile de apărare aeriană de serviciu au interceptat şi distrus patru vehicule aeriene fără pilot ucrainene deasupra regiunii Briansk şi două drone deasupra regiunii Oriol”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Oscar pentru „20 de zile la Mariupol”

Mstislav Cernov, regizorul filmului „20 de zile la Mariupol”, distins cu Oscar pentru cel mai bun documentar, a condamnat invazia rusă a Ucrainei în timpul ceremoniei, în timp ce la deschiderea segmentului „in memoriam” a fost proiectată o fotografie a câştigătorului din 2023, Navalnîi. 

„Steagul nostru este galben şi albastru”, steagul „prin care trăim, murim şi cucerim. Nu vom ridica niciodată alte steaguri”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba răspunde decis apelul Papei Francisc de a alege calea negocierilor pentru pace în Ucraina, exprimând fără îndoială dispreţul Kievului, care nu este dispus să accepte capitularea.

„Nebunia rusă trebuie să piardă acest război şi vom face totul pentru asta”, a mai declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a-l cita direct pe Sfântul Părinte. Între timp, Moscova se laudă: „Fiecare expert, fiecare politician, fiecare diplomat de astăzi înţelege” că situaţia din Ucraina „este într-o fundătură”, a comentat pentru ANSA purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia Pontiful nu vorbeşte cu Kievul, ci cu Occidentul.

Ambasada Ucrainei la Sfântul Scaun a făcut şi ea comparaţii cu istoria şi nu şi-a ascuns iritarea: „A vorbit vreodată cineva serios despre negocierile de pace cu Hitler şi despre steagul alb pentru a-l mulţumi? Lecţia este una singură: dacă vrem să punem capăt. război, trebuie să facem totul pentru a-l ucide pe Dragonul Rus”.

Între timp, pe front, ucrainenii se chinuie să obţină rezultate, după avansul rusesc din ultimele săptămâni. Obţinut - scrie CNN - şi prin folosirea puternicei bombe aeriene Fab-1500, care se pare că decimează apărarea ucraineană. Şi în Zaporojie, Kievul a raportat că trupele ruse au folosit grenade cu gaz cloropicrin, pentru a „sufoca soldaţii ucraineni”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici