Video DECLARAŢIA ZILEI. Ministerul Energiei, Robert Tudorache: Nu e benefic pentru companiile de stat să mai ţină bani la saltea

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Iulian Robert Tudorache, a declarat vineri că plăţile sub formă de dividende speciale efectuate la solicitarea Guvernului de către companiile de stat sunt necesare întrucât „principiul acela cu ţinutul de bani la saltea nu mai e de actualitate”.

350 afișări

„E momentul să privim puţin diferit lucrurile şi să schimbăm modul de lucru din aceste companii. Princiliul acela cu ţinutul de bani la saltea nu mai e de actualitate, şi nu văd nimic rău în preluarea acestor dividende nerepartizate”, a spus oficialul, în deschiderea unei conferinţe pe teme de energie organizată de The Diplomat.

„Companiile de stat au de mai mult timp aceşti bani şi nu lipsa lor a fost motivul pentru care nu-au realizat investiţii. Decizia aceasta de prelevare a dividendelor şi chiar a unor rezerve speciale neutilizate este benefică, pentru că va impulsiona companiile să pedaleze mai mult pe creşterea investiţiilor”, a precizat Iulian Tudorache.

Oficialul a mai menţionat că „salteaua de bani pe care au stat companiile până acum nu le-a fost benefică, iar măsura aceasta nu le va decapitaliza, ci le va impulsiona să investească”.

Toate companiile de stat urmează să vireze la buget în avans sume sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, la solicitarea Guvernului. Premierul Mihai Tudose a precizat, marţi, că această măsură nu va dezechilibra bugetele companiilor. „Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari şi am dat un exemplu Braşov-Ploieşti. Acela se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a precizat premierul.

Decizia de distribuire a unor dividende a fost transmisă la companii de stat profitabile precum Hidroelectrica, Conpet, Romgaz, Transelectrica şi Transgaz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici