LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, a 24-a zi. Doar 8 coridoare umanitare au funcţionat sâmbătă. Continuă confruntările. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov

  • Lupte intense în interiorul oraşului port Mariupol, unde trupele ruseşti au reuşit să-şi croiască drum prin coloane de blindate.
  • 300.000 de oameni sunt încă blocaţi acolo, prinşi sub bombardamente. Rutele de evacuare sunt blocate.
  • Ministrul ucrainean de Interne a declarat vineri că va dura ani de zile pentru a dezamorsa muniţiile neexplodate după invazia rusă
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov
  • Liderii UE se gândesc să direcţioneze bunurile confiscate ale magnaţilor ruşi ca să finanţeze refacerea infrastructurii Ucrainei
  • ONU a livrat primul convoi umanitar în Sumî
44136 afișări

UPDATE 23:30 Occidentul nu trebuie să facă greşeala de a "normaliza" din nou relaţiile cu Vladimir Putin după invazia din Ucraina, a declarat Boris Johnson, care a avertizat că dacă permite Rusiei să câştige, aceasta va anunţa intimidări de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

UPDATE 21:00 Din 10 coridoare umanitare, sâmbătă au funcţionat doar 8.

6.623 de persoane au fost evacuate. Pentru duminică sunt planificate rute pentru evacuarea oamenilor din regiunea Kiev, continuarea evacuării locuitorilor din Mariupol la Zaporojie şi livrarea de ajutor umanitar în regiunea Harkov. În plus, 4.128 de persoane au părăsit Mariupol spre Zaporojie de-a lungul coridorului, dintre care 1.172 erau copii. De asemenea, aproape 500 de locuitori din Mariupol au fost evacuaţi de la Mangush la Berdyansk cu microbuze, care vor putea lua autobuze spre Zaporojie mâine dimineaţă. 

UPDATE 20:00 Preşedintele Ucrainei, Zelenski: „Dacă Rusia nu este oprită acum, dacă Rusia nu este pedepsită acum, alţi agresori din lume vor începe alte războaie. În diferite regiuni ale lumii.  Pe diferite continente”.

UPDATE 19:30 De la începutul invaziei pe scară largă a trupelor ruseşti la Kiev, 228 de persoane au murit, inclusiv 4 copii. În plus, 912 persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii.

UPDATE 18:20 În Niokalev sunt cel puţin 50 de morţi în urma unui atac cu rachetă. 

UPDATE 17:30 În raionul Bucha, un elicopter de luptă inamic K-52 a fost doborât de unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 16:40 Şapte persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite într-un atac cu mortar, în Kiev. Au fost distruse clădiri de locuinţe, o clădire administrativă şi alte spaţii au fost avariate.

UPDATE 16:10 Regiunea ucraineană Zaporojie este sub stare de asediu. Oamenii nu au voie să iasă pe stradă. 

UPDATE 15:30 Ruşii susţin că au distrus centre de informaţii radio şi electronice din zona Odesa

UPDATE 13:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Rusia continuă să facă "câştiguri progresive" în sudul Ucrainei şi a folosit "tehnici brutale, sălbatice'' în modul în care a vizat civilii.

UPDATE 12:40 Fostul şef al Armatei britanice vrea un proces de tip Nürnberg pentru Putin

Fostul şef al forţelor armate britanice, Lordul Richard Dannett, vrea ca Vladimir Putin să fie supus unui „proces de tip Nürnberg” din cauza „tacticii imorale de neiertat” de a ataca civilii ucraineni, pentru a condamna „pentru totdeauna, în cărţile de istorie, ce a făcut Putin şi generalii săi”

UPDATE Lupte pentru uzina Azovstal din Mariupol

forţele ucrainene şi ruseşti se luptă pentru uzina siderurgică Azovstal, una dintre cele mai mari din Europa, a declarat sâmbătă, în declaraţii televizate, Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

"Acum există o luptă pentru Azovstal. ... Pot spune că am pierdut acest gigant economic. De fapt, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa este de fapt distrusă", a declarat Denysenko.

UPDATE 10:00 Ruşii au pătruns în oraşului port Mariupol

Lupte intense în interiorul oraşului port Mariupol, unde trupele ruseşti au reuşit să-şi croiască drum prin coloane de blindate.

300.000 de oameni sunt încă blocaţi acolo, prinşi sub bombardamente. Rutele de evacuare sunt blocate.

Dacă Mariupol ar cădea, ar oferi Rusiei un coridor terestru eficient care se întinde pe cea mai mare parte a coastei de sud şi până în regiunile estice ale Ucrainei.

Oraşul Kharkiv din estul ţării continuă să respingă atacurile ruseşti, la fel şi în Sumy, în nord-est.

UPDATE 7:50 Cel puţin 40 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în urma unui atac aerian rusesc asupra unei cazărmi militare din oraşul Mykolaiv, în sudul ţării, potrivit presei locale, citată de AFP.

UPDATE 6:30 Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, în timp ce forţele ruseşti invadatoare îşi întăresc controlul în jurul portului Mariupol, principalul port al Mării.

UPDATE 05:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă acordarea de asistenţă pentru ucrainenii strămutaţi de invazia rusă. În cadrul unui mesaj video, Zelenski a declarat că miniştrii ţării elaborează un program de sprijinire a persoanelor care au fost forţate să fugă sau care şi-au pierdut casele din cauza războiului.

UPDATE 04:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi azi elveţienilor, la un miting de protest care va începe la ora 16.00, în celebra Bundesplatz din Berna. „Solidaritate cu Ucraina, opriţi războiul acum”, se numeşte protestul la care vor participa ambasadori, artişti şi sportivi cunoscuţi. Agresiunea armată a Rusiei faţă de Ucraina a făcut ca Elveţia să-şi abandoneze tradiţionala sa neutralitate.

UPDATE 02:50 Israelul trimite în Ucraina ambulanţe blindate şi ajutor umanitar. Ambulantele israeliene vor permite scoaterea în siguranţă a răniţilor din zonele aflate sub bombardament.

UPDATE 02:25 Liderii UE se gândesc să direcţioneze bunurile confiscate ale magnaţilor ruşi ca să finanţeze refacerea infrastructurii Ucrainei, anunţă Bloomberg.

UPDATE 02:00 Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a vorbit din nou cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre asistenţa militară, economică şi umanitară a Washingtonului către Kiev.

UPDATE 01:30 Rezumatul operaţional al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei în urma rezultatelor celei de-a 23-a zile de război:

Pe scurt, Federaţia Rusă încearcă să compenseze eşecurile în avansarea trupelor prin lansarea de atacuri cu rachete şi bombă asupra oraşelor pentru a speria populaţia civilă şi a convinge autorităţile să negocieze în condiţiile inamicului.

  • numai în cursul zilei curente, inamicul a lansat 4 lovituri cu rachete (14 rachete) şi a efectuat peste 40 de raiduri aeriene;
  • ocupanţii au obţinut parţial succes în zona operaţională Doneţk - au privat temporar Ucraina de acces la Marea Azov;
  • la periferia oraşului Nikolaev, inamicul a fost oprit de acţiunile comune ale unităţilor Forţelor de Apărare;
  • inamicul încearcă să ţină liniile capturate anterior pe râul Irpen. Nu efectuează acţiuni ofensive active;
  • nu părăseşte inamicul şi încearcă să reia înaintarea spre Kiev. Efectuează recunoaşteri aeriene folosind drone;
  • ocupanţii continuă să blocheze parţial oraşul Cernihiv, bombardând cu artilerie cartierele civile ale oraşului;
  • continuă încercările de blocare a oraşelor Sumy şi Harkov, precum şi încercările de reluare a ofensivei în direcţia Pokrovsk. Acolo invadatorii au întărit gruparea;
  • în direcţia Lugansk, invadatorii încearcă să stabilească controlul asupra aşezărilor Rubizhne şi Popasnaya, precum şi blocarea Severodoneţk;
  • luptele continuă pentru oraşul Popasnaya (regiunea Lugansk);
  • în direcţia Doneţk, forţele de ocupaţie luptă în zonele aşezărilor Verkhnetoretskoye, Krymskoye, Avdeevka, Taramchuk;
  • continua blocada si tentativele de asaltare a orasului-erou Mariupol;
  • inamicul nu abandonează încercările de redistribuire a unităţilor individuale în Nikolaev în direcţiile Krivoy Rog.

UPDATE 01:00 Volodimir Zelenski a ţinut un nou discurs şi i-a oferit lui Putin o întâlnire: "Negocierile privind pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt semnificative, sincere, fără întârziere. Aceasta este singura şansă pentru Rusia de a reduce daunele din propriile greşeli. Am fost întotdeauna pentru pace şi negocieri, nu numai în timpul acestei invazii. Şi vreau să fiu auzit acum, mai ales la Moscova - este timpul să ne întâlnim, este timpul să vorbim şi să reînnoim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina".

Acesta a adăugat că peste 180.000 de ucraineni au fost evacuaţi prin coridoare umanitare de la începutul războiului.

UPDATE 00:30 ONU a livrat primul convoi umanitar în Sumî, a anunţat coordonatorul pentru criza din Ucraina. Au fost trimise 130 de tone de ajutor umanitar, inclusiv medicamente, apă şi alimente dar şi echipamente pentru repararea sistemelor de alimentare cu apă.

Ministrul ucrainean de Interne a declarat vineri că va dura ani de zile pentru a dezamorsa muniţiile neexplodate după invazia rusă. Vorbind pentru The Associated Press în capitala ucraineană asediată, Denys Monastyrsky a declarat că ţara va avea nevoie de asistenţă occidentală pentru a face faţă acestei sarcini uriaşe după ce războiul se va încheia.

"Un număr uriaş de obuze şi mine au fost trase asupra Ucrainei şi o mare parte dintre ele nu au explodat, au rămas sub dărâmături şi reprezintă o ameninţare reală", a declarat Monastyrsky. "Va fi nevoie de ani, nu de luni, pentru a le dezamorsa".

Pe lângă muniţia rusă neexplodată, trupele ucrainene au plantat, de asemenea, mine terestre la poduri, aeroporturi şi alte infrastructuri cheie pentru a-i împiedica pe ruşi să le folosească.

"Nu vom putea îndepărta minele de pe tot acest teritoriu, aşa că le-am cerut partenerilor noştri internaţionali şi colegilor din Uniunea Europeană şi Statele Unite să pregătească grupuri de experţi pentru a demina zonele de luptă şi instalaţiile care au fost supuse bombardamentelor", a declarat Monastyrsky.

Rezumatul zilei 23

  • „Kiev organizează operaţiuni militare punitive împotriva Donbasului”, a declarat preşedintele Vladimir Putin, vorbind la un concert la Moscova, cu ocazia aniversării anexării Crimeei
  • Bilanţul anunţat vineri de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului este de cel puţin 816 morţi şi 1.333 răniţi. Acest bilanţ include doar victimele civile
  • Forţele ruse au lansat „peste 1.080 de rachete” de la începutul invaziei, a declarat un încalt oficial american al apărării
  • Polonia intenţionează să prezinte o propunere la un summit NATO de la Bruxelles ce va avea loc săptămâna viitoare, propunerea care vizează o posibilă misiune de menţinere a păcii în Ucraina
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut noi ameninţări. „Toţi transportatorii care ar putea aduce arme în Ucraina vor fi declaraţi "ţinte militare"”, anunţă demnitarul.
  • Rusia a lansat vineri dimineaţă şase rachete spre oraşul Lviv din vestul ţării, potrivit forţelor armate ucrainene
  • Deşi invazia Rusiei a stagnat în majoritatea zonelor din Ucraina, trupele au făcut progrese în sudul ţării folosind aceleaşi tactici pe care le-au desfăşurat în Siria, a declarat Mason Clark, analist principal cu privire la Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului
  • Invazia Rusiei în Ucraina "se clatină" din cauza unor probleme logistice, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici