Războiul din Ucraina, ziua 101. Forţele ucrainiene au lansat o contraofensivă în oraşul Severodoneţk / Armata a recucerit aproximativ 20% din teritoriul pierdut / Putin face promisiuni în criza cerealelor şi schimbă comandantul pe front / SUA ar putea numi primul general afro-american la cârma trupelor din Europa

  • Forţele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pierdut în oraşul Severodoneţk, afirmă şeful regiunii Luhansk din estul ţării.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că Rusia va continua operaţiunea militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.
  • Mykola Sunhurovsky de la Razumkov Center, un think tank cu sediul la Kiev, a declarat că, din cauza rezistenţei ucrainene, ofensiva rusă în regiune a încetinit.
12174 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 101. Forţele ucrainiene au lansat o contraofensivă în oraşul Severodoneţk / Armata a recucerit aproximativ 20% din teritoriul pierdut / Putin face promisiuni în criza cerealelor şi schimbă comandantul pe front / SUA ar putea numi primul general afro-american la cârma trupelor din Europa

Războiul din Ucraina, ziua 101. Forţele ucrainiene au lansat o contraofensivă în oraşul Severodoneţk. Armata a recucerit aproximativ 20% din teritoriul pierdut

UPDATE 23:00 Atacuri aeriene ale ruşilor au loc în nordul şi estul Ucrainei

Armata ucraineană anunţă că sâmbătă au avut loc mai multe atacuri aeriene în nordul şi estul Ucrainei, potrivit BBC.

Pe lângă bătălia intensă pentru oraşul Severodonetsk din estul ţării, atacurile ruseşti continuă în multe alte locuri din Ucraina, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii armatei ucrainene.

Potrivit acesteia, sâmbătă au fost înregistrate bombardamente de artilerie în aşezările din nordul regiunilor Sumî şi Cernihov, în timp ce atacurile au continuat asupra poziţiilor ucrainene din zona Harkov, în nord-est.

UPDATE 22:00 Ruşii aruncă în aer podurile din Severodonetsk pentru a-i bloca pe ucraineni

Forţele ruseşti aruncă în aer podurile de peste râul Seversky Donets pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor din oraşul Severodonetsk, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Luhansk.

Într-o emisiune televizată, Serhiy Gaidai a declarat că armata ucraineană continuă să îşi menţină poziţiile în interiorul oraşului Severodonetsk.

Potrivit acestuia, ruşii au atacat de mai multe ori, dar proziţiile ucrainene au rezistat.

UPDATE 21:30 Papa se va întâlni cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă călătorie în Ucraina

Papa Francisc a vorbit despre viitoarea întâlnire în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu copiii într-una dintre curţile principale ale Vaticanului.

Un băiat ucrainean pe nume Sachar l-a întrebat: „Puteţi veni în Ucraina pentru a salva toţi copiii care suferă acolo acum?".

Francisc, în vârstă de 85 de ani, care a folosit un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, a răspuns că se gândeşte adesea la copiii ucraineni şi că vrea să viziteze ţara, dar că trebuie să aleagă momentul potrivit.

UPDATE 21:00 Ucraina reacţionează dur după ce Macron a spus că Rusia nu trebuie să fie umilită

Ucraina i-a reproşat sâmbătă preşedintelui francez Emmanuel Macron că a spus că este important să nu "umilească" Rusia, o poziţie despre care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a spus că "nu poate decât să umilească Franţa".

Macron a încercat să menţină un dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin de la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie. Poziţia sa a fost criticată în repetate rânduri de unii parteneri estici şi baltici din Europa, deoarece aceştia consideră că subminează eforturile de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor, scrie Reuters.

UPDATE 20:00 Ruşii sunt forţaţi să se retragă de pe poziţiile cucerite în Severodonetsk

Oficiali de la Kiev au declarat sâmbătă că în unele zone trupele ruseşti din Severodonetsk pierd teren, anunţă Reuters. Lupte intense au loc în jurul oraşului industrial, punctul central al ofensivei ruseşti pentru cucerirea regiunii Donbas din estul ţării.

Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, a declarat că forţele ruseşti au suferit înfrângeri severe şi că aruncă în aer podurile de peste râul Siverskyi Donets pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor.

UPDATE 19:00 Patru luptători din Franţa, Germania, Australia şi Olanda au murit în Ucraina

Patru luptători străini au fost ucişi în Ucraina, a anunţat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Legiunii Internaţionale de Apărare a Ucrainei.

Damien Magrou i-a numit pe cei patru bărbaţi şi a arătat steagurile Franţei, Germaniei, Australiei şi Olandei.

„Dorim să ne amintim şi să ne onorăm fraţii noştri căzuţi la datorie, care au călătorit în Ucraina pentru a se alătura celor mai curajoşi dintre cei curajoşi şi a lupta umăr la umăr cu apărătorii Ucrainei. Nu există cuvinte pentru a ne exprima recunoştinţa pentru serviciul lor şi pentru sacrificiul suprem. Aceştia sunt eroii necunoscuţi care au venit aici pentru a apăra valorile în care credeau şi pentru a se ridica împotriva tiraniei", scrie în mesajul lui Magrou.

UPDATE 18:00 Incendiu la o mănăstire construită în anul 1526, în regiunea Doneţk

Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toţi Sfinţii din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunţat Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Aceasta a fost reconstruită în 2005, folosind tradiţiile arhitecturii ruseşti din secolele XVI-XVII.

Faimoasa mănăstire de lemn din estul Ucrainei este afiliată la Patriarhia Moscovei, care este condusă de Patriarhul Kirill, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin şi susţinător al armatei ruse, potrivit BBC.

Un oficial ucrainean susţine că, pe 30 mai, militarii ruşi au omorât patru călugări.

„Eparhia din Doneţk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a confirmat că în această mănăstire, pe lângă călugări şi călugăriţe, se aflau 300 de refugiaţi, printre care persoane cu dizabilităţi şi bătrâni, şi aproape 60 de copii, printre care şi nou-născuţi", a anunţat ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkaşenko, pe Facebook.

Ministerul Apărării din Rusia a reacţionat şi a acuzat trupele „naţionaliste" ucrainene pentru incendiul de la mănăstirea de lemn.

UPDATE 17:30 Trei persoane au murit în urma unui atac al ruşilor asupra oraşului ucrainean Nikolaiev

Trei persoane au murit după ce militarii ruşii au deschis focul asupra unor zone rezidenţiale din Nikolaiev, potrivit unui oficial ucrainean citat de CNN.

Trei persoane au fost ucise şi alte patru au fost rănite după ce militarii ruşi au deschis focul asupra zonelor rezidenţiale din Nikolaiev sâmbătă, a declarat primarul Oleksandr Sienkevych.

Două dintre victime au murit la faţa locului, iar una a decedat pe drumul spre spital.

„Medicii se luptă pentru vieţile lor", a spus Sienkevych despre cei răniţi.

Trei clădiri înalte au fost avariate în atacurile asupra oraşului din sudul ţării.

UPDATE 17:00 Ucraina susţine că negocierile cu Rusia nu au rost 

Ucraina a declarat sâmbătă că nu are rost să negocieze cu Rusia până când forţele Moscovei nu vor fi împinse înapoi cât mai mult posibil spre graniţele Ucrainei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mikhail Podolyak a făcut acest comentariu când a fost întrebat despre oferta preşedintelui francez Emmanuel Macron de a media discuţiile dintre Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a trecut vineri de 100 de zile.

"Până când nu primim arme în întreaga lor cantitate, până când nu ne întărim poziţiile, până când nu le împingem (forţele Rusiei) înapoi cât mai departe de graniţele Ucrainei, nu are rost să purtăm negocieri", a declarat Podolyak la televiziune, potrivit Reuters.

UPDATE 16:00 Zelenski îi îndeamnă pe primarii din SUA să întrerupă legăturile cu "oraşele înfrăţite" din Rusia

"Tiranilor nu trebuie să li se permită să se bucure de legături cu lumea liberă. Orice legături", a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs online adresat Conferinţei primarilor din SUA, scrie BBC.

El a dat exemplele oraşului Chicago, care numeşte Moscova ca oraş înfrăţit, Jacksonville şi Murmansk, San Diego şi Vladivostok, precum şi Albany şi Tula.

Ce vă oferă aceste conexiuni? Probabil că nimic. Dar ele oferă Rusiei posibilitatea de a spune că nu este izolată, chiar şi după ce a început un astfel de război", a declarat Zelenski.

El a mai spus că "unele dintre cele mai letale rachete ruseşti sunt proiectate şi fabricate la Ekaterinburg. Care, apropo, este încă un oraş înfrăţit cu San Jose".

Chicago şi Albany au anunţat amândouă suspendarea temporară a relaţiilor.

UPDATE 15:00 Un avion militar ucrainean a fost doborât în apropiere de Odesa

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele ruse au doborât un avion militar ucrainean de transport în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, informează BBC.

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că avionul livra arme şi muniţii.

De asemenea, ministerul a transmis că un atac cu rachete în aceeaşi regiune a lovit un avanpost al „mercenarilor străini".

Anterior, oficiali ucraineni au raportat că o întreprindere agricolă a fost lovită de o rachetă în zona Odesa.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunţat că rachete ruseşti au lovit un centru de antrenament de artilerie din regiunea ucraineană Sumy, unde instructori străini antrenau forţele ucrainene.

UPDATE 14:00 Procuratura de la Kiev: au fost deschise peste 2.600 de anchete pentru crime de război

„Încă din prima zi a invaziei pe scară largă a armatei ruse pe teritoriul ucrainean, înregistrăm, documentăm şi colectăm dovezi ale tuturor crimelor comise de armata Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru. Până în prezent, procurorii din regiunea Kiev sunt angajaţi în gestionarea a peste 2.600 de dosare penale de crime de război”, a declarat Khomenko Oleksii, şeful Parchetului Regional din Kiev.

Investigaţiile deschise variază de la „un atac la integritatea teritorială şi inviolabilitatea Ucrainei la încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului”.

UPDATE 13:30 Ministerul britanic al Apărării a anunţat sâmbătă că activitatea aeriană rusă rămâne ridicată deasupra regiunii ucrainene Donbas, avioanele ruseşti efectuând lovituri folosind atât muniţii ghidate, cât şi neghidate 

UPDATE 12:00 Guvernatorul din Lugansk spune că ruşii „îşi aruncă toate rezervele asupra Severodonetsk” 

UPDATE 10:00 Kievul se pregăteşte de ofensiva rusească de la Sloviansk, în estul ţării, spune statul major

Armata rusă îşi întăreşte poziţiile în jurul Slovianskului în vederea unei noi ofensive împotriva acestui oraş strategic din estul Ucrainei: stat-majorul general al Kievului a anunţat, potrivit CNN. Ruşii, care au lansat deja un atac fără succes asupra a două oraşe la nord şi nord-vest de Sloviansk (Barvinkove şi Sviatohirsk), desfăşoară acum până la 20 de grupuri de luptă în zonă. Nu este clar dacă trupele moscovite au câştigat mai mult teren la est de Sloviansk, după ce au preluat controlul oraşului Liman, la sfârşitul lunii mai.

UPDATE 09:20 Stoltenberg: „Conversaţie constructivă” cu Erdogan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter că a avut o „convorbire telefonică constructivă” cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, despre iniţiativele Ankarei de a facilita exportul de cereale din Ucraina şi despre cererea de aderare la Alianţa Atlantică a Suediei şi a Finlandei. „Turcia este un aliat preţios şi îi lăudăm eforturile de a ajunge la un acord privind securitatea alimentară. Am discutat despre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO şi ne vom continua dialogul”.

UPDATE 09:00 Guterres: opriţi imediat războiul

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, într-o declaraţie pentru CNN, şi-a reînnoit cererea de a pune capăt violenţelor care au loc în Ucraina. „Îmi reînnoiesc apelul pentru încetarea imediată a violenţei, pentru accesul umanitar nerestricţionat pentru toţi cei care au nevoie de el, pentru evacuarea în siguranţă a civililor prinşi în zonele de luptă şi pentru protecţia urgentă a civililor şi respectarea drepturilor omului în conformitate cu standardele internaţionale”, a declarat Guterres.

UPDATE 08:30 Generalul Darryl William ar putea conduce forţele americane în Europa

Armata a recomandat Casei Albe să-l numească pe generalul Darryl Williams ca următor comandant al forţelor americane în Europa/Africa: relatează Politico, citând doi oficiali americani. Dacă nominalizarea va fi confirmată, William va fi promovat general cu patru stele şi va deveni primul general afro-american care va atinge această funcţie. O misiune delicată, într-un moment în care SUA iau în considerare alternarea forţelor terestre de-a lungul flancului de est al NATO, pentru a face faţă ameninţării ruse.

UPDATE 08:20 Ministrul de Interne al Kievului: „Comunicăm cu prizonierii Azov cu spioni”

„Astăzi, comunicarea cu soldaţii capturaţi ai regimentului Azov este efectuată de spionii noştri de la Direcţia şefă de informaţii a Ministerului Apărării”. Ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrsky a declarat asta la televizor. „Prin ei ştim mai multe despre condiţiile de detenţie, de hrănire şi despre posibilitatea eliberării lor”. Şi a adăugat: „Ştim că toţi se vor întoarce aici la Kiev şi facem tot posibilul ca acest lucru să se întâmple”, făcând referire şi la crime de război şi asigurându-ne că „nu au reţetă. Oricine încalcă legea va fi găsit şi adus în faţa justiţiei”.

UPDATE 08:00 Cine este noul lider al Armatei ruse pe front

UPDATE 07:30 Familia Peskov, sub sancţiunile UE

UPDATE 07:00 Putin promite să nu pună beţe în roate transportului de cereale din Ucraina pe mare

UPDATE Conflict Intelligence Team: Putin l-a înlocuit pe generalul Dvornikov. La conducerea războiului din Ucraina ar fi acum generalul Gennady Zhidko

O echipa Conflict Intelligence Team a aflat de la soldaţii ruşi că generalul Dvornikov nu mai era responsabil de "operaţiunea militară" din Ucraina. El ar fi fost înlocuit de generalul Gennady Zhidko, care este fostul comandant al Districtului Militar de Est şi acutual şef al Direcţiei politico-militare a Forţelor Armate Ruse. Informaţiile nu au putut fi verificate din alte surse, dar vin în sprijinul relatărilor NYT conform cărora Dvornikov nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni.

Forţele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pierdut în oraşul Severodoneţk

Ucraina anunţat că a recucerit o mare parte din teritoriu în luptele aprige pentru Severodoneţk şi a zădărnicit o încercare a trupelor ruseşti de a avansa în oraşul industrial din est.

Forţele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pe care l-au pierdut în oraşul Severodoneţk în timpul luptelor cu Rusia, a declarat şeful regiunii Luhansk din estul ţării.

"În timp ce înainte situaţia era dificilă, procentul (deţinut de Rusia) era undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%", a declarat Serhiy Gaidai la televiziunea naţională.

Gaidai a spus că ruşii au bombardat poziţiile ucrainene timp de ore întregi şi apoi au înaintau, pentru ca apoi să fie împinşi înapoi de apărătorii care nu au fost răniţi.

Mykola Sunhurovsky de la Razumkov Center, un think tank cu sediul la Kiev, a declarat că, din cauza rezistenţei ucrainene, ofensiva rusă în regiune a încetinit.

"Au pierdut prea multe forţe şi au nevoie de o pauză tactică".

El a spus că "timpul lucrează în favoarea Ucrainei, deoarece livrările de arme occidentale sunt în creştere, ceea ce face Kremlinul nervos".

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că soldaţii săi se antrenează în Europa pentru a opera sisteme avansate de rachete promise în această săptămână de Statele Unite şi Marea Britanie, care, speră Kievul, vor ajuta la înclinarea bătăliei în favoarea sa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici