LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua 229. Rusia vrea înlăturarea "regimului" Zelenski / Consulatul german din Kiev a fost lovit de o rachetă / Putin ameninţă Kievul cu „răspunsuri dure şi pe măsura pericolului” / Mai multe oraşe ucrainene, inclusiv Kiev, sub tirul rachetelor ruseşti: un număr mare de morţi şi răniţi

  • Guvernatorul Crimeei a declarat că atacul asupra podului Kerci, care leagă peninsula de Rusia, a declanşat nevoia de a "căuta răzbunare".
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat explozia de sâmbătă de pe podul din Crimeea drept un "atac terorist" şi a afirmat că serviciile speciale ucrainene au organizat şi executat explozia.
  • Rezultatele bombardamentelor ruseşti din 10 octombrie: 11 persoane au fost ucise, 87 au fost rănite, 29 de infrastructuri critice au fost avariate
23615 afișări

Rezultatele bombardamentelor ruseşti din 10 octombrie: 11 persoane au fost ucise, 87 au fost rănite, 29 de infrastructuri critice au fost avariate


Ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra teritoriului Ucrainei din 10 octombrie, 11 ucraineni au fost ucişi, 87 de persoane au fost rănite, a declarat şeful Poliţiei Naţionale Igor Klymenko.
Separat, el a remarcat moartea la Kiev a colonelului de poliţie în vârstă de 41 de ani, şef al departamentului de poliţie cibernetică Yuriy Zaskoka.

„La momentul grevei, poliţistul conducea pe Bulevardul Shevchenko la muncă”, a spus Klymenko.
În total, aproximativ 70 de locaţii din întreaga ţară au fost avariate în urma atacului rusesc cu rachete, inclusiv 29 de infrastructură critică, patru clădiri cu mai multe etaje şi 35 de clădiri rezidenţiale private, precum şi o şcoală din Kiev.

Peste o mie de localităţi rămân fără alimentare cu energie electrică.

Până la ora 21:00, 1.307 localităţi din regiunile Kiev (13), Lviv (353), Sumy (766), Ternopil (169) şi Khmelnytsky (6) rămân nealimentate cu energie electrică în urma atacurilor cu rachete, a informat SES.

 

 

UPDATE 18:00 Secretarul general al ONU, "şocat" de atacurile cu rachete ruseşti

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, este "şocat" în urma atacurilor cu rachete lansate luni de Rusia asupra Ucrainei, a declarat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

"Secretarul general este profund şocat de atacurile cu rachete ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse asupra unor oraşe din Ucraina, care ar fi provocat pagube importante în zonele civile şi au dus la moartea şi rănirea a zeci de persoane", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Aceasta constituie o altă escaladare inacceptabilă a războiului şi, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preţ". 

UPDATE 17:15 Putin ar putea vorbi cu Erdogan despre posibilitatea negocierilor între Rusia şi Occident

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre o iniţiativă a Ankarei privind organizarea de negocieri între Moscova şi Occident pentru oprirea războiului din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat luni că Rusia nu a primit încă semnale din partea Occidentului privind posibile negocieri în Turcia, dar nu a exclus posibilitatea unor discuţii despre această iniţiativă între preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, conform agenţiei Reuters.

Vladimir Putin şi Recep Erdogan urmează să efectueze vizite în Kazahstan săptămâna aceasta.

UPDATE 16:30 Sirenele de raid aerian se aud din nou la Kiev

Sirenele de raid aerian au pornit din nou la Kiev, în timp ce bilanţul victimelor atacurilor de dimineaţă a fost actualizat în creştere, potrivit Sky News.

Bilanţul victimelor din Ucraina în urma atacurilor aeriene de luni a crescut conform ultimei actualizări.

Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte 64 au fost rănite. Se pare că cel puţin cinci dintre aceştia au fost ucişi în Kiev, unde rachetele au lovit un loc de joacă, o şosea şi o clădire.

UPDATE 16:05 NATO condamnă atacurile "oribile" ale Rusiei 

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat, luni, atacurile "oribile" ale armatei ruse asupra civililor ucraineni şi va continua susţinerea pentru Administraţia de la Kiev, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

"Am vorbit cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi am condamnat atacurile oribile şi generalizate asupra infrastructurii civile din Ucraina", afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

"NATO va continua să susţină cât va fi nevoie curajosul popor ucrainean în respingerea agresiunii Kremlinului", a subliniat Jens Stoltenberg.

UPDATE 15:45 Crucea Roşie îşi întrerupe operaţiunile în Ucraina

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că întrerupe operaţiunile din Ucraina din motive de securitate, potrivit Sky News.

Decizia a fost luată după ce luni, Rusia a tras numeroase rachete de croazieră asupra unor oraşe din Ucraina, ucigând civili şi lăsând comunităţile fără energie electrică şi termică, în ceea ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că este o răzbunare pentru atacurile ucrainene asupra unui pod spre Crimeea.

Reprezentanţii organizaţiei au făcut anunţul luni. Crucea Roşie îşi întrerupe operaţiunile în Ucraina din motive de securitate, au spus aceştia.

UPDATE 15:15 Rusia vrea înlăturarea "regimului" Volodimir Zelenski

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat, luni, Ucraina că va primi o "ripostă dură" dacă va continua "activităţile teroriste" pe teritoriul Rusiei, iar fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a cerut înlăturarea "regimului" de la Kiev.

"Dacă vor continua tentativele de atacuri teroriste pe teritoriul nostru, Rusia va avea o ripostă dură, adecvată nivelului ameninţărilor", a declarat Vladimir Putin, conform publicaţiei Die Zeit, cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Securitate Naţională.

La rândul său, fostul preşedinte şi prim-ministru Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a cerut "destructurarea totală" a puterii politice din Ucraina.

UPDATE 15:00 Vitali Klitschko a informat despre cinci morţi şi 51 de răniţi în acest moment la Kiev, după ce ruşii au bombardat masiv oraşul

UPDATE 14:00 Consulatul german din Kiev a fost lovit de o rachetă 

Clădirea în care se află consulatul german din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească, a anunţat agenţia de ştiri Reuters, care citează Ministerul de Externe al Germaniei. 
 
Nu este clar dacă cineva a fost ucis sau rănit în urma atacului. 

UPDATE 13:30 Ruşii au lansat 83 de rachete asupra Ucrainei, 43 au fost doborâte, declară forţele aeriene ucrainene

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, a declarat că Rusia a lansat 83 de rachete - iar peste 43 au fost doborâte de apărarea aeriană. Printre rachete, a adăugat el, se numără Kalibr, Iskander şi Kh-101, lansate din Marea Caspică şi Marea Neagră. 

UPDATE 12:27 Circulaţia trenurilor pe toate liniile de metrou din Kiev a fost reluată

De asemenea, a fost reluată activitatea nodului de schimb "Teatralna" - "Golden Gate". 
 

UPDATE 12:03 Zelenski a spus că a fost de acord cu cancelarul german asupra unei întâlniri urgente G7, se aşteaptă să vorbească în cadrul evenimentului

UPDATE 12:00 Ucraina are nevoie de mai multe arme şi sisteme de apărare aeriană pentru a alunga inamicul din pământul ucrainean, anunţă Podolyak, consilierul lui Zelenski 

UPDATE 11:50 10 drone kamikaze au trecut graniţa dintre Ucraina şi Belarus în regiunea Volyn 

UPDATE 11:30 Probleme cu electricitatea, apa caldă şi căldura ca urmare a bombardamentelor 

Harkivul este complet deconectat de la electricitate după atacurile asupra infrastructurii critice. Apoi, furnizarea de apă caldă a fost oprită în Lvov după oprirea centralei termice a oraşului din cauza unei explozii la o instalaţie de infrastructură critică, o parte a oraşului fără electricitate, a declarat primarul Andriy Sadovyy. 
 
 
UPDATE 11:00 75 de rachete trase de ruşi, din care 41 distruse. Apărarea aeriană funcţionează, transmit autorităţile
 

UPDATE 10:08 Putin acuză regimul de la Kiev că ar folosi „metode teroriste de mult timp”

Dacă atacurile teroriste ale Kievului pe teritoriul rusesc vor continua, răspunsul Rusiei va fi dur, a declarat preşedintele rus.
 
"În această dimineaţă, la propunerea Ministerului Apărării şi în baza planurilor Statului Major General, a fost lansată o lovitură împotriva teritoriului Ucrainei. Dacă atacurile teroriste vor continua, răspunsurile vor fi dure şi vor fi pe măsura pericolului”, a declarat Putin.
 

UPDATE 10:17 Metroul din Kiev, avariat

 
Circulaţia trenurilor pe linia roşie a metroului din Kiev a fost suspendată după exploziile din centrul capitalei, a anunţat serviciul de presă al Metroului Kiev. Primarul oraşului Kiev, Vitali Klitschko, a mai spus că străzile centrale ale oraşului sunt blocate. Potrivit acestuia, obiectele din centrul oraşului au fost avariate, serviciile de salvare lucrează. Consilierul şefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Geraşcenko, a spus, la rândul său, că în regiunea Kiev sunt scăderi puternice de tensiune în reţeaua electrică. 
 
Apoi, infrastructura energetică a regiunii Jytomyr a fost lovită- a spus şeful Administraţiei Regionale de Stat Jytomyr Vitaliy Bunechko. O parte dintre consumatori au fost deja transferaţi la surse de alimentare de rezervă 
 

UPDATE 10:30 Bombardamente în Kiev

Două explozii au zguduit Kievul luni dimineaţă, după luni de calm relativ în capitala ucraineană.

Primarul oraşului Kiev, Vitalii Klitchko, a raportat explozii în districtul Şevcenko, o zonă mare din centrul Kievului care include oraşul vechi istoric, precum şi mai multe birouri guvernamentale.

Lesia Vasylenko, membră a parlamentului ucrainean, a postat pe Twitter o fotografie care arată că cel puţin o explozie a avut loc în apropierea clădirii principale a Universităţii Naţionale din centrul Kievului.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Urgenţă din Kiev a declarat că există morţi şi răniţi. Salvatorii lucrează acum în diferite locaţii, a declarat Svitlana Vodolaga.

UPDATE 9:20 O rachetă a lovit un bloc din centrul oraşului Zaporozhye. Cel puţin 10 rachete au fost trase duminică noaptea

UPDATE 9:00 Medvedev, virulent: Rusia ar trebui să răspundă la atacul terorist de pe podul din Crimeea prin uciderea teroriştilor. „La asta se aşteaptă cetăţenii ruşi”

Rusia trebuie să răspundă la atacul terorist din Ucraina de pe podul din Crimeea prin uciderea directă a teroriştilor, a declarat Dmitri Medvedev reporterei Nadana Fridrikhson, conform agenţiei ruseşti de ştiri TASS.
 
Într-un interviu scris, publicat pe canalul Telegram al lui Fridrikhson, Medvedev a declarat: „Rusia nu poate răspunde la această crimă decât prin uciderea directă a teroriştilor, aşa cum se obişnuieşte în alte părţi ale lumii. La asta se aşteaptă cetăţenii ruşi".
 
Mai mult, Medvedev atribuie atacul „statului eşuat al Ucrainei”. „Acesta a fost un act terorist şi de sabotaj comis de regimul criminal de la Kiev. Nu a existat niciodată nicio îndoială în legătură cu acest lucru. Toate rapoartele au fost prezentate şi s-au tras concluzii”, a subliniat el.
 

UPDATE 8:00 La Kiev şi Dnipro sunt raportate explozii

Atacul de la pod a declanşat nevoia de a "căuta răzbunare"

Podul rutier şi feroviar, care face legătura între Rusia şi Crimeea, a fost avariat sâmbătă, în urma exploziei unui camion puternic. Acesta a marcat o lovitură logistică, dar şi simbolică, pentru Rusia.

Podul nu este doar vital pentru susţinerea liniilor de aprovizionare militară a Rusiei în sudul Ucrainei, ci este, de asemenea, un simbol impunător al anexării peninsulei de către Moscova.

Însuşi preşedintele rus Vladimir Putin a prezidat în 2018 deschiderea podului de 3,5 miliarde de lire sterline, cel mai lung din Europa.

Vorbind despre explozie, guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat reporterilor: "Situaţia este gestionabilă - este neplăcută, dar nu fatală".

Şi a avertizat: "Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de a căuta răzbunare".

Nimeni nu a revendicat atacul, în urma căruia au murit trei persoane.

Putin acuză serviciile speciale ucrainene de explozia podului din Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat explozia de sâmbătă de pe podul din Crimeea drept un "atac terorist" şi a afirmat că serviciile speciale ucrainene au organizat şi executat explozia, potrivit CNN.

Putin a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu preşedintele Comitetului rus de Investigaţii, Alexander Bastrykin, duminică.

"Nu avem niciun dubiu că acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federaţiei Ruse. Iar autorii, executorii şi autorii sunt serviciile secrete ale Ucrainei", a declarat Putin.

"Serviciile secrete ale Ucrainei şi cetăţeni ai Rusiei din ţări străine sunt cei care au ajutat la executarea acestui atac terorist", a spus Bastrykin.

Bastrykin a mai spus că ruşii "au stabilit deja traseul camionului unde s-a produs explozia". În plus, "au fost identificaţi transportatorii - persoane care au participat la organizarea deplasării acestui camion".

Austria condamnă atacul rusesc asupra oraşului Zaporojie

Ministerul de Externe al Austriei a cerut duminică Rusiei să înceteze atacurile asupra infrastructurii civile, condamnând atacurile cu rachete din acest weekend asupra oraşului ucrainean Zaporojie.

"Atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile, cum ar fi în Zaporizhzhia, sunt absolut inacceptabile şi trebuie să înceteze. Protecţia civililor nu este o alegere, ci o datorie conform dreptului internaţional. Cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere", se arată într-o declaraţie postată pe Twitter de către minister.

SUA vor continua să ofere asistenţă de securitate Ucrainei

Casa Albă a refuzat să comenteze explozia care a avariat podul rutier şi feroviar al Rusiei spre Crimeea, dar a declarat că va continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi că ar putea să-l încheie dacă doreşte.

"Nu prea avem nimic de adăugat la rapoartele despre explozia de pe pod. Pur şi simplu nu am nimic cu care să contribui la asta în această dimineaţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, în cadrul emisiunii "This Week" de la ABC.

"Ceea ce pot să vă spun este că domnul Putin a început acest război, iar domnul Putin l-ar putea încheia astăzi, pur şi simplu mutându-şi trupele din ţară." 

Rezumatul zilei 228

  • Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat duminică că explozia de pe un pod cheie care leagă Crimeea de Rusia continentală a fost un act terorist planificat de serviciile speciale ucrainene.
  • Alimentarea cu energie externă a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost restabilită duminică, au anunţat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom şi organismul de supraveghere nucleară al ONU.
  • Preşedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei pentru luni 10 octombrie, a informat agenţia de presă de stat Ria Novosti, citând Kremlinul.
  • Traficul a fost reluat pe podul rutier şi feroviar al Rusiei către Crimeea, la câteva ore după ce o explozie uriaşă a avariat parţial podul - care reprezintă o rută majoră de aprovizionare pentru forţele armate ale Moscovei din sudul Ucrainei.
  • Bombardamentele din oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei au ucis cel puţin 13 persoane, potrivit oficialilor ucraineni.
  • Trupele ucrainene au crescut semnificativ bombardamentele asupra teritoriului rusesc din apropierea liniei de front a războiului de la începutul lunii octombrie, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate rus
  • Două aşezări din regiunea ucraineană Sumy au fost bombardate duminică de forţele ruseşti, potrivit unui comunicat publicat de Comandamentul Operaţional Ucrainean Nord pe Facebook.
  • Trupele ucrainene sunt implicate în lupte foarte dure în apropierea oraşului Bakhmut, important din punct de vedere strategic în estul ţării, pe care Rusia încearcă să îl cucerească, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Ministerul rus al Apărării l-a numit pe generalul de aviaţie Serghei Surovikin în funcţia de comandant general al forţelor ruse care luptă în Ucraina, a treia numire militară de rang înalt a Moscovei într-o săptămână.
  • Bombardamentele au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, care are nevoie de răcire pentru a evita o topire, forţând-o să apeleze la generatoare de urgenţă, potrivit companiei nucleare de stat din Ucraina şi organismului de supraveghere atomică al Naţiunilor Unite.

 

UPDATE 11:00 75 de rachete trase de ruşi, din care 41 distruse. Apărarea aeriană funcţionează, transmit autorităţile

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici