Video Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Republica Moldova. Cine sunt cei patru membri ai echipajului care au murit. 3 iunie, declarată zi de doliu naţional - VIDEO/ FOTO

Patru persoane au murit, joi, după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în raionul Cantemir din Republica Moldova, într-o zonă împădurită. Membrii echipajului se aflau într-o misiune de salvare pentru a prelua un pacient în stop cardio-respirator. În momentul producerii tragediei, în Republica Moldova era cod galben de ploi.

34145 afișări

UPDATE 21:22 -  3 iunie, declarată zi de doliu naţional în Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ziua de 3 iunie este declarată zi de doliu, în legătură cu prăbuşirea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), în satul Haragîş, informează Publika.md.

UPDATE 20:44 -Trupurile membrilor echipajului elicopterului SMURD vor fi transportate la Chişinău

Trupurile celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD prăbuşit în Republica Moldova vor fi transportate joi seară la Chişinău, anunţă Oleg Crăciun, adjunctul ministrului moldovean al Sănătăţii, citat de Publika.md.

Cadavrele celor patru membri ai echipajului vor fi transportate astăzi la centrul de medicină legală de la Chişinău, a declarat joi seară Oleg Creciun.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a convocat o şedinţă extraordinară la Guvern, joi seara, la care vor fi prezenţi şefii instituţiilor implicate în investigarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localităţii Haragâş.

UPDATE 19:59 -Şedinţă extraordinară de Guvern la Chişinău după prăbuşirea elicopterului SMURD

Prim-ministrul Pavel Filip va convoca o şedinţă extraordinară la Guvern, joi seara, la care vor fi prezenţi şefii instituţiilor implicate în investigarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localităţii Haragâş, anunţă Publika TV.

Şedinţa de Guvern va avea loc începând cu ora 22.00 şi au fost convocaţi şefii instituţiilor implicate în investigarea cauzelor şi stabilirea circumstanţelor accidentului elicopterului SMURD, în urma căruia patru oameni şi-au pierdut viaţa.

Departamentul pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova anunţă că peste 40 de salvatori, pompieri şi paramedici sunt încă prezenţi la locul prăbuşirii elicopterului SMURD în raionul Cantemir. Salvatorii vor asigura cu corturi şi surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la faţa locului pentru identificarea celor patru persoane, anunţă Publika TV.

Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în cazul accidentului aviatic a elicopterului SMURD, în urma căruia toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

UPDATE 19:47 - 40 de pompieri şi paramedici, prezenţi la locul prăbuşirii elicopterului SMURD

Departamentul pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova anunţă că peste 40 de salvatori, pompieri şi paramedici sunt încă prezenţi la locul prăbuşirii elicopterului SMURD în raionul Cantemir, acolo unde toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Salvatorii vor asigura cu corturi şi surse de iluminare echipele organelor de drept, care fac cercetările la faţa locului pentru identificarea celor patru persoane, anunţă Publika TV. Serviciul Situaţii Excepţionale ţine legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru un schimb continuu de informaţii.

Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în cazul accidentului aviatic a elicopterului SMURD, în urma căruia toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

UPDATE 19:43 - MAI: Victimele accidentului aviatic sunt: Doru Gavril, Voicu Şocae, Mihaela Dumea şi Gabriel Sandu

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, oficial, identitatea celor care au decedat în urma accidentului aviatic din Republica Moldova, aceştia fiind Doru Gavril, pilot, Voicu Şocae, copilot, Mihaela Dumea, medic, şi Gabriel Sandu, asistent medical.

Doru Gavril, comandantul echipajului, avea 53 de ani, fiind împuternicit comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. "Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 şi avea o experienţă de zbor pe elicopter de 4.181 ore, era absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie Aurel Vlaicu, era căsătorit şi avea un copil", anunţă Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat de presă.

Soţia lui Doru Gavril lucrează la biroul de contabilitate al Aeoportului din Iaşi şi era la serviciu în momentul în care a aflat că elicopterul pilotat de soţul său s-a prăbuşit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Copilotul elicopterului, căpitan-comandor Voicu Şocae, în vârstă de 36 de ani, era "încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experienţă de zbor pe elicopter de 1.480 de ore, era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov din 2003, era căsătorit şi avea doi copii", precizează MAI.

Voicu Şocae s-ar fi plâns, în ultima perioadă, colegilor că era plecat de multe zile în misiuni şi nu îşi mai văzuse familia de două luni, au precizat apropiaţi ai acestuia pentru corespondentul MEDIAFAX.

Medicul Mihaela Dumea şi asistentul medical Gabriel Sandu lucrau la Unitatea de Primiri Urgenţe, din cadrul Spitalului de Urgenţă Sfîntul Spiridon Iaşi.

Medicul Mihaela Dumea, în vârstă de 39 de ani, era din Iaşi, fiind şi asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi şi a fost încadrată la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD Iaşi de 11 ani, având o experienţă de cinci ani pe elicopter. Era căsătorită şi avea un copil.

Asistentul medical Gabriel Sandu, în vârstă de 38 de ani, era unul dintre cei mai vechi membri ai echipajelor SMURD Iaşi, cu o experienţă de 16 ani în cadrul serviciului şi 11 ani pe elicopter. Acesta era căsătorit şi avea un copil, precizează MAI.

Joi, cei patru, au plecat în misiune la ora 09.55, aeronava decolând din Iaşi cu direcţia Vulcăneşti, Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00. La ora 11.30 echipajul a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani, pe care au transportat-o la Chişinău. Imediat după ce a lăsat pacientul, elicopterul a alimentat şi a decolat din nou, în jurul orei 13.10, pentru a merge la Cahul.

" În jurul orei 13.10 către Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular celebral. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul.", a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Aeronava era fabricată în august 2014 iar ultima inspecţie periodică a avut loc în februarie 2016. Imediat după accident, oficialii din cadrul MAI au luat decizia ca toate aeronavele EC-135 să rămână la sol.

Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova în urma unui acord încheiat în anul 2014 între România şi ţara vecină. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că misiunea de joi era al 12-lea zbor al elicopterului în Republica Moldova.

O echipă formată din procurori militari şi poliţişti criminalişti va pleca joi seara către Republica Moldova pentru a participa la cercetările la faţa locului, acolo urmând să ajungă şi secretarul de stat Raed Arafat.

"Specialiştii Poliţiei Române, conduşi de directorul Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, chestor de poliţie Gabriel Ţîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment şi cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor", mai anunţă ministerul.

UPDATE 18:47 - Iohannis, mesaj după prăbuşirea elicopterului SMURD: Am aflat cu durere de tragedie

Preşedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care transmite condoleanţe familiilor celor care au decedat în accidentul aviatic din Republica Moldova.

UPDATE 18:44 - Parchetul Militar: O echipa de procurori şi specialişti criminalişti va pleca în Republica Moldova

Secţia Parchetelor Militare anunţă că o echipă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti va merge în Republica Moldova pentru a colabora cu autorităţile moldovene,pe rolul parchetului fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.

"La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi în localitatea Haraghis, Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă", a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că sunt pregătite de plecare două aeronave cu specialişti din cadrul Poliţiei Române pentru a participa la cercetări alături de autorităţile din Republica Moldova, în prezent aşteptându-se acodrul Procurorului General moldovean, secretarul de stat al MAI, Raed Arafat urmând să ajungă joi la faţa locului.

 
Premierul Dacian Cioloş l-a sunat pe premierul Moldovei, Pavel Filip, ca să ceară detalii despre elicopterul SMURD prăbuşit în ţara vecină, cei doi şefi de Guvern stabilind totodată să se facă o anchetă comună a accidentului.

UPDATE 17:17 - Arafat, primul mesaj după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova

Raed Arafat a transmis, printr-un mesaj pe contul său de Facebook, condoleanţe familiilor victimelor care se aflau în elicopterul care s-a prăbuşit în Republica Moldova, menţionând că s-a lucrat mult pentru ca proiectul cu Republica Moldova să fie implementat.

UPDATE 16:50 - Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în jurul orei 15.00 autorităţile din Republica Moldova au confirmat că epava elicopterului SMURD a fost găsită într-o zonă împădurite, patru persoane fiind decedate, urmând ca la faţa locului să se deplaseze şi secretarul de stat al MAI, Raed Arafat.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în jurul orei 14:23 s-a pierdut legătura radio cu elicopterul care acţiona în Republica Moldova.

„La orele 15:00 am primit confirmare de la echipele sosite la faţa locului, într-o zonă împădurită, că a fost găsită epava iar cele patru persoane de la bord sunt decedate. (...) Secretarul de stat Raed Arafat se deplasează în Republica Moldova. (...) Ultima inspecţie perioadică a aeronavei EC 135 a fost făcută în februarie 2014. Toate aeronavele EC 135 au rămas la sol”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, ministerul a prezentat public şi traseul elicopterului.

„După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova”, a mai precizat Dajbog.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al ministerul de interne a anunţat că în momentul de faţă, structurile „desfăşoară procedura de anunţare a familiilor celor patru membrii ai echipajului. Pentru anunţarea familiilor au fost formate echipe de psihologi şi poliţişti de la IPJ Iaşi”.

UPDATE 16:37 -Dosar penal deschis de Parchetul Militar după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova

Procurorii de la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

UPDATE 16:26 - Un medic şi un asistent de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, morţi în accidentul aviatic din R. Moldova

"Este vorba de un medic, Mihaela Dumea, şi un asistent medical, Gabriel Sandu, care au decedat în accidentul din Republica Moldova. Sunt stupefiat, uluit, ca de altfel toţi colegii mei din spital. Este o adevărată dramă ceea ce se întâmplă. Nu pot să îmi imaginez prin ce trec familiile", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Bârliba, directorul Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Acesta a precizat că familiile celor decedaţi au fost informate asupra accidentului.

Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova, au declarat, joi, surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX.

Surse oficiale au mai precizat că aeronava era la a doua cursă pe care o executa joi. Prima cursă a avut ca destinaţie Chişinăul, acolo unde a fost transportată o femeie, iar apoi elicopterul a alimentat şi a decolat către Cahul pentru a prelua un alt pacient.

Elicopterul era detaşat pentru misiuni în Republica Moldova şi era unul din cele două aparate de zbor de acest tip pregătit să intervină în situaţii de urgenţă.

Aeronava zbura în baza unui acord semnat în 2014 între România şi Republica Moldova pentru ajutor transfrontalier.

UPDATE 16:15 - Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova: Cea mai plauzibilă cauză a accidentului par să fie condiţiile meteo nefavorabile, toţi membri echipajului murind în urma impactului.

„Elicopterul s-a prăbuşit lângă pădurea din Raionul Cantemir, lângă satul Haragîş. Toţi cei patru membri ai echipajului, cetăţeni români, au decedat la impactul cu solul. La locul accidentului s-au deplasat pompierii, echipele speciale de intervenţie şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Experţii urmează să stabilească care au fost cauzele care au dus la accident, însă cea mai plauzibilă ipoteză este că elicopterulş s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteo”, a declarat Consilierul Ministrului Sănătăţii din Republica Moldova, Dragoş Galbur, pentru MEDIAFAX.

UPDATE 16:10 -  O avertizare cod galben de averse puternice, însoţite de grindină este în vigoare în Republica Moldova, inclusiv în raionul Cantemir, acolo unde a avut loc accidentul.

Potrivit martorilor accidentului de elicopter în zonă ploua foarte tare atunci când pilotul a pierdut controlul aparatului de zbor. Codul galben este valabil pentru întreg teritoriul Republicii Moldova până vineri.

UPDATE 15:51 - Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova, au declarat, joi, surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX. Potrivit sursei citate, echipajul de la bordul elicopterului, era format din patru persoane, pilotul, copilotul, medicul şi asistentul medical.

Medicul şi asistentul medical erau de la serviciul de primiri urgenţe de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

UPDATE 15:43 - Primarul localităţii Capaclia din raionul Cantemir a declarat la postul Publika că elicopterul SMURD prăbuşit joi după-amiaza zbura foarte jos cu câteva minute înainte de accident. "Am auzit un sunet ciudat şi ne-a uitat să vedem ce se întâmplă. Oamenii au văzut elicopterul care zbura cam jos şi după patru minute am auzit o bubuitură. Am auzit că patru sunt decedaţi", a declarat Lexei Busuioc, primarul localităţii Capaclia.

UPDATE 15:41 - Primarul localităţii Haragîş, Iurie Bălănuţă, a confirmat informaţia. "Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre", a declarat primarul satului Haragîş, Iurie Bălănuţă.

UPDATE 15:40 - Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova, au declarat, joi, surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX. 

UPDATE 15:22 - Toţi cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD prăbuşit în Republica Moldova au murit în accident, anunţă Ministerul Sănătăţii de la Chişinău.

"Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterul se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical. Sper ca într-o oră să ajung la faţa locului. În elicopter nu era niciun pacient", a declarat Oleg Crăciun, adjunctul ministrului moldovean al Sănătăţii, citat de Publika.md.

Primarul localităţii Haragîş, Iurie Bălănuţă, a confirmat informaţia. "Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre", a declarat primarul satului Haragîş, Iurie Bălănuţă.

Conform surselor citate de site-ul Unimedia, elicopterul s-a prăbuşit în zona localităţii Haragîş, în raionul Cantemir, în apropierea frontierei cu România.

La bordul elicopterului erau patru persoane, toţi membri ai echipajului.

Potrivit surselor citate, elicopterul SMURD efectua o misiune de salvare şi zbura de la Cahul spre Chişinău. Aparatul dispăruse de pe ecranele radarelor la ora 14.00 (14.00, ora României).

În cursul dimineţii, elicopterul SMURD fusese solicitat în localitatea Vulcăneşti pentru a transporta un pacient. A fost vorba de o femeie de 85 de ani care suferă de bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi.

Elicopterul a dispărut de pe radar la ora 14:13 în apropierea satului Haragîş, raionul Cantemir. La faţa locului s-au deplasat mai multe ambulanţe şi echipaje SMURD, iar în prezent se efectuează lucrări de căutare a celorlalte 3 persoane. 

"În această dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti, pentru a transporta aerian şi monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova ", se arată pe site-ul Ministerului de Interne din Republica Moldova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici