Video Grindeanu: Ministerul Sănătăţii a fost notificat de un an pe lipsa unor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură/ Replica fostului ministru, Vlad Voiculescu

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, după o vizită de lucru la Ministerul Sănătăţii, că acesta a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nici o măsură, ceea ce i se pare ”cea mai gravă situaţie”.

1688 afișări

”Am discutat despre priorităţile pe care le are Ministerul Sănătăţii în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situaţia pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluţiile pe care le are pe diverse componente, despre investiţii, despre ceea ce înseamnă acorduriloe cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, astefl încât aceste sume, investiţii, bugetul – care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătăţii – să fie folosite conform priorităţilor pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare. Priorităţiile pe sănătate sunt investiţiile, vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale prinse în programul de guvernare şi în primul rând, vorbim de cele 3 din acordul cu Banca Mondială şi bineînţeles tot ceea ce înseamnă problema cealalată – problema medicamentelor – mi s-a prezenat în mare. Lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătăţii şi trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate”, a declarat Sorin Grindeanu după vizita de lucru la Ministerul Sănătăţii.

El a dat ca exemplu de probleme constatate la Ministerul Sănătăţii lipsa unor medicamente.

”Ministerul Sănătăţii a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nici o măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situaţie”, a apreciat Grindeanu.

Întrebat de ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu mai răspund pe aplicaţia www.lipsamedicamente.ro începând cu 10 ianuarie, premierul a afirmat că: ”Probabil că relaţionarea a fost foarte bună, dar soluţiile, apropos de notificările pe care Ministerul Sănătăţii le-a avut de un an pe lipsa anumitor medicamente, soluţiile pentru rezolvarea acestei lipse au lipsit”.

De asemenea, Sorin Grindeanu a vorbit şi despre scăderea preţurilor la medicamente cu 35%.

”Ştiu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică. În urmă cu o săptămâna sau cu zece zile. Preţurile vor fi hotărâte şi conform a ceea ce noi ne-am propus, dar şi acord şi cu producătorii şi cu asociaţiile de pacienţi. Eu ştiu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociaţiile de pacienţi. În perioada imediat următoare domnul ministru, ministerul vor veni cu o soluţie. (...) Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătăţii va şi în acord şi cu asociaţiile de pacienţi şi cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situaţia în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piaţă. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluţii prin dialog”, a precizat premierul.

Grindeanu a fost chestionat şi despre posibila intenţie ca Executivul să taie unele sporuri la bugetari.

”Am discutat şi despre salarizare cu domnul ministru, mi-a prezentat situaţia. Toate aceste distorsiuni nu sunt doar în sănătate. Şi la educaţie avem asemenea situaţii şi în alte domenii de bugetari. Vor fi rezolvate prin Legea salarizării unice astfel încât aceste distorsiuni să fie reglate. Am avut o discuţie aparte. Ministerul Sănătăţii face parte din comitetul interministerial care lucrează la Legea salarizării unice”, a conchis premierul.

La ora transmiterii acestei ştiri, premierul se află în vizită de lucru la Ministerul Transporturilor, urmând să meargă apoi la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Fostul ministru al Sănătăţii: Domnul premier Grindeanu nu şi-a făcut temele. Dă vina pe tehnocraţi

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, susţine, după vizita premierului Sorin Grindeanu la minister, în cadrul căreia a afirmat că instituţia a fost notificată la începutul anului trecut de lipsa unor medicamente şi nu s-a luat nicio măsura, că declaraţia întrece limita ridicolului.

"Domnul premier Grindeanu nu şi-a făcut temele. Nimic nou. Guvernul Grindeanu dă vina pe tehnocraţi. Nimic nou. Să spună că eu nu am luat nicio măsură pentru lipsa medicamentelor, asta întrece orice limită a nesimţirii şi a ridicolului, chiar şi pentru acest Guvern", scrie Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Sănătăţii a reamintit că în urma noii metodologii de preţuri, respectiv a ordinului 75 al fostului ministru Bănicioiu, peste 1.700 medicamente au fost retrase de pe piaţă, că a schimbat această metodologie de preţuri, prioritizând medicamentele esenţiale, o metodologie pe care "PSD-ALDE şi guvernul domnului Dragnea se pregatesc să o anuleze".

Vlad Voiculescu aminteşte totodată că a implementat primul sistem în timp real de raportare a lipsei medicamentelor, respectiv www.medicamente-lipsa.ro care a funcţionat fără nicio problemă până la predarea mandatului.

"De cand am plecat si pana astazi sunt peste 250 de cereri de la oameni care asteapta raspuns de la actualul guvern. Mai lucreaza cineva acolo? Am implementat impreuna cu STS primul sistem de MONITORIZARE A STOCURILOR in timp real! Ministerul si Agentia Nationala a Medicamentului stiu in fiecare moment (!!!) exact cate fiole/cutii/flacoane/etc. exista din fiecare medicament din aceasta tara! => Sistemul este functional - trebuie doar cineva sa isi dea interesul si sa ia masurile care se cuvin! Ordinul care defineste OBLIGATIA DE SERVICIU PUBLIC al distribuitorilor - adica, pe romaneste: daca un medicament este in Romania, distribuitorii au OBLIGATIA sa il puna la dispozitia spitalelor si farmaciilor din Romania!... prin acest ordin se pune frana EXPORTULUI PARALEL! Masurile guvernul PSD-ALDE de pana acum si mai ales faptul ca lasa de izbeliste mecanismele pe care le-am lasat functionale la MS, dauneaza pacientilor, medicilor, spitalelor, farmaciilor si bugetului de stat!", a mai scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătăţii mai precizează că există un singur beneficiar real, şi anume distribuitorii de medicamente care fac export paralel "=vand in alta parte medicamentele destinate romanilor!" şi un singur beneficiar politic: PSD-ALDE... "care mintind cu nerusinare in campania electorala au luat voturile romanilor, romani care acum vor suferi in urma disparitiei medicamentelor si a intoarcerii (in cateva luni, cand nu o sa mai poata sa dea vina pe tehnocrati) la epoca "avem de toate, tratam ca in Germania".

Vlad Voiculescu şi-a încheiat postarea precizând că a trecut campania şi nu mai poate fi vorba despre un joc politic.

"PSD a castigat alegerile. Ar face bine sa se apuce de treaba sau macar sa nu distruga ce s-a facut bun! Domnule Grindeanu, sa va fie rusine! Si nu de mine, ci de toti oamenii care v-au votat si pe care ii lasati fara medicamente! *la 1 ianuarie 2015, catalogul medicamentelor - CANAMED - cuprindea 6.114 produse. Numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii era in Iunie 2016 - la preluarea mandatului meu- de 4.400”, a concluzionat fostul ministru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici