Video DIICOT: 25 de percheziţii într-un dosar de trafic de migranţi. Gruparea, finanţată în Turcia/ Migranţii plăteau mii de euro pentru a ajunge în Germania

Procurorii DIICOT Arad fac, joi dimineaţa, 25 de percheziţii în Bucureşti, Botoşani, Dolj, Giurgiu, Sălaj şi Timiş într-un dosar privind destructurarea unei grupări specializate în traficul de migranţi pe ruta Turcia – România – Ungaria. Reţeaua ar fi fost finanţată în Turcia.

1122 afișări

"În cauza există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2016, membrii grupului au introdus fraudulos în ţară, în mai multe rânduri, peste 100 de migranţi – cetăţeni sirieni, irakieni, turci, afgani şi marocani – pe care, ulterior, au încercat să îi treacă de asemenea fraudulos peste frontiera româno-maghiară, destinaţia finală fiind Germania. Pe parcursul activităţilor investigative au fost interceptate cinci transporturi de migranţi, într-unul din cazuri fiind depistate, ascunse într-o autocisternă, 42 de persoane, dintre care 18 minori. Finanţarea activităţilor grupului infracţional a avut loc in Turcia", transmite DIICOT.

20 de persoane urmează să fie audiate.

Migranţii traficaţi de reţeaua percheziţionată plăteau mii de euro pentru a ajunge în Germania

Migranţii ajutaţi de persoanele la care joi au avut loc percheziţii, în Bucureşti şi în cinci judeţe, plăteau mii de euro pentru a ajunge în Germania, susţin surse din cadrul anchetei.Aceleaşi surse spun că o familie susţine că a plătit 40.000 de euro pentru a fi trecută din Turcia în Bulgaria.

Surse apropiaze anchetei au declarat corespondentului MEDIAFAX că primele date ale anchetei în cazul reţelei de traficanţi de migranţi la care au fost percheziţii arată că din reţea ar face parte traficanţi din Turcia, Bulgaria, Serbia şi România.

Migranţii erau racolaţi din Turcia şi erau transportaţi prin Bulgaria şi Serbia până în România. În unele cazuri, trecerea în România se făcea peste Dunăre, cu bărcile. Ajunşi în România, migranţii erau adăpostiţi în mai multe locaţii, pe care traficanţii le schimbau mereu. Astfel, au fost folosite apartamente din municipiul Timişoara, dar şi case din unele sate.

Sursele citate spun că ancheta a început anul trecut, când procurorii au reuşit să intercepteze cinci transporturi cu peste o sută de migranţi sirieni, irakieni, turci, afgani şi marocani. Cel mai mare grup era format din 42 de persoane, dintre care 18 copii, descoperit la Vărşand într-o autocisternă în care se amenajase un loc special pentru transport de persoane.

Un alt caz care a atras atenţia a fost al unor migranţi prinşi în trei taxiuri în zona graniţei la Nădlac. În alte cazuri, migranţii erau transportaţi până în zona frontierei cu Ungaria, unde erau lăsaţi să treacă graniţa pe jos peste câmp.

În toate cazurile, în Ungaria migranţii ar fi fost aşteptaţi de către alţi traficanţi pentru că grupurile urmau să ajungă în Germania

Potrivit aceloraşi surse apropiaze anchetei, o familie susţine că a plătit 40.000 de euro pentru a fi trecută din Turcia în Bulgaria.

În mod normal, pentru tranzitarea Bulgariei, migranţii ar fi plătit între 1.000 şi 4.000 de euro. În România, traficanţii ar fi primit câte 100 de euro pentru fiecare migrant pe care urmau să-l treacă în Ungaria pe frontiera din judeţele Arad, Timiş şi Bihor.

Poliţiştii spun că fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite, unii erau transportatori, alţii erau găzduitori, iar alţii încercau să îi treacă frontiera de stat.

În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat şi arme albe.

"Membrii grupului infracţional, dintre care au fost indentificaţi până în momentul de faţă peste 20, aveau roluri prestabilite. Unora dintre acestea le revenea sarcina de a recruta migraţii, care urmau să fie ulterior transportaţi de către alţi membrii ai grupului, numiţi <ciobani>. Ulterior se producea transferul migranţilor către altă ramură a reţelei, erau adăpostiţi în diverse locaţii închiriate, uzându-se nume false, pentru ca în final să se încerce trecerea ilegală peste frontieră a migranţilor în diferite zone de la frontiera româno-maghiară. (...) Pentru comunicare foloseau serviciile de telefonie mobilă, respectiv de mesagerie online", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, procurorul DIICOT Arad Bogdan Diaconescu.

Procurorii DIICOT Arad au făcut, joi, 25 de percheziţii în Bucureşti, Botoşani, Dolj, Giurgiu, Sălaj şi Timiş într-un dosar privind destructurarea unei grupări specializate în traficul de migranţi pe ruta Turcia – România – Ungaria.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, traficanţii riscă până la 10 ani de închisoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici