Video Sorin Grindeanu: Nu îmi dau demisia. E Guvernul României, nu al CEx PSD. Condiţia pe care premierul a pus-o pentru a renunţa la funcţie/ Şefia ASF, Curţii de Conturi sau SIE, printre ofertele primite dacă renunţă la Guvern

După ce a părăsit şedinţa CExN, premierul Sorin Grindeanu a anunţat la Palatul Victoria că nu va demisiona, după decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic, premierul spunând că singura variantă în care va pleca este dacă preşedintele va numi un alt premier social democrat.

12527 afișări

UPDATE 23:36 Sorin Grindeanu a anunţat că din ”celebra” comisie de evaluare a miniştrilor cunoaşte un singur membru, pe Darius Vâlcov, dar el nu e membru PSD. Grindeanu atacă modul în care a fost încheiat raportul şi problemele semnalate în acesta.

”Am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Mi se pare că nu e o modalitate corectă. Evaluarea trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, şi în al doilea rând, cu fiecare ministru în parte ca să fie una cât se poate de loială. Cei mai mulţi miniştri nu au participat la acest tip de întâlniri şi au văzut această evaluare făcută de Darius Vâcov, care nu mai e membru PSD. Chiar am crezut că există acea comisie celebră în PSD care analizează activitatea Guvernului. Nu am aflat nici azi şi nu ştiu să vă spun pe alticneva ca făcând parte din acea comisie, în afară de Vâlcov”, a declarat Sorin Grindeanu.

Acesta a completat că pe lista de nemulţumiri la adresa Executivului se află inclusiv măsuri anulate de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. O altă problemă ar fi lipsa dezvoltării relaţiilor cu Federaţia Rusă.

”Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva. La nerealizări sunt incluse două măsuri la care Dragnea a spus public că se renunţă: TVA zero la locuinţe şi TVA zero la publicitate. La fiscalitate- buget, 18 măsuri au termen în 2018, patru în trimestrele II şi III şi cinci nu au termen, sunt pe durata mandatului. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu. La Politică Externă- dezvoltarea economică cu Federatia Rusă e trecută ca nerealizare. Guvernul PSD nu a dezvoltat, îmi asum”, a mai spus Grindeanu.

UPDATE 11:23 Sorin Grindeanu a anunţat că nu va demisiona, după decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic, premierul spunând că singura variantă în care va pleca este dacă preşedintele va numi un alt premier social democrat.

- Nu-mi dau demisia. Şi  vă spun şi de ce: e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD

- Imi voi da demisia când preşedintele Klaus Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD

-I-am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest eşec, să ne dăm împreună demisia. 

- Evaluarea a fost făcută de domnul darius Vâlcov care, din câte stiu eu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie celebră în interiorul partidului. Nu ştiu pe altcineva ca făcând parte din această comisie. Cred că trebuia să ştiu ca prim-ministru. 

- Ce s-a întâmplat azi era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-şi dai demisia. 

-Eu am untabel simplu cu măsurile din programul de guvernare. În martie-aprilie, s-a făcut evaluare după primul trimestru. 

- Neîndeplinite sunt doar 9. 

- La nerealizări sunt incluse două măsuri la care Dragnea a declarat public că se renunţă : TVA zero la locuinţe şi publicitate. La politică externă neîmplinire: dezvoltarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Recunosc, nu am dezvoltat. 

- Au trebuit a fi realizate nişte cifre astfel încât să se dea motivul că acest guvern nu şi-a făcut treaba. Sincer, e păcat pentru membrii partidului şi pentru români. Cred că merităm mai mult, mai mult respect. Cred că PNL, USR, Iohannis sun foarte invidiosi pe modul în care CEx... CEX a făcut un cadou prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare şi s-a inventat o opoziţie în interiorul PSD. 

-Rămân în PSD. Forţa acestui partid nu e dată de CEx şi de 60 de oameni. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD şi rămân. 

- Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când preşedintele Klaus Iohannis va desemna un alt candidat. Nu vreau să riscăm. 

- Doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăţ de acest scaun. Vreau această garanţie. Liviu Dragnea nu a dat această garanţie. 

- Nu am discutat cu Iohannis. 

- Eram în sala când Olguţa Vasilescu a spus că toată lumea ştia că e un guvern de tranziţie, eu nu ştiam. M-a mirat şi pe mine. 

- Demisiile intră în vigoare când acestea sunt trimise de premier către preşedinte care ia act. 

-Eu aş fi făcut câteva schimbări, dar nu în forma în care s-au desfăşurat lucrurile în ultimele săptămâni.

Sorin Grindeanu a anunţat că va face declaraţii la Guvern după ce liderii PSD vor anunţa ce decizie au luat în legătură cu susţinerea Executivului.

Potrivit unor surse politice, înainte de a părăsi şedinţa CExN al PSD, Sorin Grindeanu ar fi avut o scurtă discuţie cu Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu- şeful deputaţilor PSD şi secretarul general al partidului; Marian Neacşu.

Cei trei ar fi încercat să îl convingă pe Sorin Grindeanu să renunţe la funcţia de premier, au declarat sursele politice.

Grindeanu a plecat însă din şedinţa PSD fără să demisioneze şi a anunţat că va susţine declaraţii de presă la Palatul Victoria, acolo unde şi aşteaptă decizia liderilor coaliţiei de guvernare.

Premierului Sorin Grindeanu i-au fost propuse mai multe oferte dacă ar fi demisionat din fruntea Executivului, printre care şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, Curţii de Conturi sau chiar a Serviciului de Informaţii Externe, au spus miercuri seara unele surse politice.

Potrivit unor surse politice, lui Sorin Grindeanu i s-au promis mai multe funcţii de conducere dacă va demisiona. Printre funcţiile propuse se numără şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, Curţii de Conturi sau chiar a Serviciului de Informaţii Externe.

Grindeanu le-a spus liderilor social-democraţi că refuză oferta primită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici