Video ALEGERI în SUA. Trei studenţi americani răspund pentru Gândul la întrebarea: „Cum va arăta America după votul de azi?” - VIDEO

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi astăzi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Pentru Kevin va fi ziua în care va decide dacă va rămâne sau nu în ţara în care trăieşte de 21 de ani. Deşi i-ar transmite lui Donald Trump "să nu ia înfrângerea prea dur", acesta nu exclude posibilitatea instalării candidatului republican la Casa Albă.

3607 afișări

"Într-o astfel de Americă mi-ar fi frică să locuiesc", mărturiseşte Kevin, într-un interviu acordat Gândul. În aceeaşi linie se poziţionează şi Brontë şi Stephen, doi tineri din Florida, pentru care graniţa ce îi desparte pe Hillary Clinton şi Donald Trump înseamnă respect, decenţă vs ostilitate, haos. "Ambele campanii sunt condamnabile. Au vorbit mai mult despre ego-ul lor decât despre problemele reale", susţine Stephen, care recunoaşte că nu a luat în serios, la început, campania lui Donald Trump. Cel puţin nu până în momentul în care a văzut cât sprijin primea candidatul Partidului Republican la preşedinţia SUA. "Aia a fost partea cea mai şocantă. Să văd atâţia oameni care simt atâta furie şi ură ca el. A fost puţin înfricoşător", afirmă Stephen. În acelaşi timp, "Hillary Clinton este un subiect delicat". Cel puţin pentru Brontë, care nu i-a acordat votul său de încredere în momentul în care şi-a anunţat candidatura, având în vedere scandalurile ce gravitau în jurul său. Cu toate acestea, Brontë povesteşte că a ajuns la concluzia că acele e-mailuri nu cântăreau la fel de greu ca toate lucrurile pe care le-a spus Trump. 

Au puţin peste 20 de ani, sunt studenţi şi locuiesc în Florida. Contrar etichetelor care li se pun adesea tinerilor atât în privinţa nehotărârii de care ar da dovadă în momente cruciale, cât şi lipsei de interes faţă de politică, Stephen (22 de ani), Brontë (21 de ani) şi Kevin (21 de ani) par să arate contrariul. Cel puţin modul în care se poziţionează faţă de scrutinul de marţi arată, o dată în plus, cât de important este rezultatul său.

Stephen, care studiază ingineria civilă la Universitatea Florida de Sud, crede că SUA ar fi în "cădere liberă" cu Donald Trump preşedinte, în timp ce, cu Hillary Clinton la Casa Albă, "totul ar rămâne aşa cum e". La capitolul schimbări, Stephen este de părere că următorul preşedinte ar trebui să îşi asume reforme importante în educaţie. "Simplul fapt că văd oameni în jurul meu, de vârsta mea, care sunt educaţi precar, care nu ştiu lucrurile de bază pe care ar trebui să le ştie, pentru a face din ţara noastră una mai bună şi a evolua", a afirmat, în acest sens, Stephen, în cadrul unui interviu acordat Gândul.

Pe de altă parte, Bronte, care studiază istoria artei, ştiinţe umaniste şi studii culturale tot la Universitatea Florida de Sud, crede că o problemă extrem de importantă în SUA, la ora actuală, este dezbinarea instalată prin propagarea mesajelor instigatoare la ură: "Aşadar, cred că următorul preşedinte va trebui să fie foarte conştient de ceea ce se întâmplă cu toţi oamenii, nu să împartă lucrurile în funcţie de etichetele care ne-au fost puse, a diferenţelor care sunt evidenţiate şi care ne separă în loc să ne aducă împreună", a afirmat, pentru Gândul, Bronte, subliniind faptul că i-ar mulţumi lui Trump pentru că "într-o clipă le-a permis tuturor celor, care nu ştiau exact, să vadă cât de departe merg rasismul şi sexismul, şi discursul urii".

 

La rândul său, Kevin, care studiază ştiinţa şi tehnologia mediului la Colegiul St. Peterburg, consideră că "sub o eventuală administraţie Trump ar fi mai multă ostilitate, în special între oamenii de diferite naţionalităţi", spre deosebire de cum ar sta lucrurile dacă Hillary Clinton ar fi următorul şef la Casa Albă. În ceea ce priveşte schimbările de care SUA au nevoie, Kevin consideră că succesorul lui Obama ar trebui să contribuie la "mai multe reforme în sectorul mediului", afirmând că şi-ar dori o legislaţie care să stopeze construirea de conducte şi să pună mai mult accent pe energia regenerabilă.

Gândul: Cum ar arăta Statele Unite dacă Trump ar fi preşedinte?

Brontë: Din ceea ce spune Trump, reiese că este o persoană plină de ură, care discriminează şi cred că dacă el ar ieşi preşedinte, cuvintele lui ar fi luate foarte ad litteram şi nu am rezolva niciuna dintre problemele legate de ură pe care le avem în acest moment în societatea noastră. Cred că sub conducerea sa structura noastră socială şi psihologică ar începe să se prăbuşească pentru că aceste greşeli ideologice s-ar propaga şi asupra sistemului nostru educaţional de bază, copiilor noştri şi ne-ar afecta începând cu tinerele generaţii.  

Stephen: Cred că dacă Trump va deveni preşedinte, SUA va fi în cădere liberă. Cu Trump preşedinte, comportamentul oamenilor ar deveni mai dezechilibrat şi le-ar da o scuză să acţioneze greşit, să spună ceea ce vor pentru că persoana care ne conduce ţara este mai mult sau mai puţin nebună. Nu ar face decât să le încurajeze acel comportament şi copiii, care ar creşte văzându-l preşedinte, lider al unei naţiuni, nu ar primi decât exemple şi valori greşite.

Kevin: Sub o eventuală administraţie Trump ar fi mai multă ostilitate, în special între oamenii de diferite naţionalităţi, având în vedere modul în care se raportează la ei. Cu Trump preşedinte ar fi mai mult haos.

Cum ar arăta Statele Unite sub conducerea lui Hillary Clinton?

Brontë: Hillary este un subiect delicat pentru că, iniţial, nu îmi doream ca ea să fie preşedinte, atunci când am început pentru prima dată să mă uit la candidaţii selectaţi, în principal din cauza acestor scandaluri în care este implicată, dar am ajuns să îmi explic mie, însămi, că acele e-mailuri nu cântăresc la fel de greu ca toate lucrurile pe care le spune Trump, ca acuzaţiile de agresiune sexuală pe care le-a primit, ca fiecare lucru discriminatoriu pe care l-a spus despre fiecare categorie din ţara noastră.

Stephen: Cu toată speranţa, cu Hillary totul ar rămâne aşa cum e pentru că totul se află, momentan, la un nivel decent, cel puţin în viaţa mea. Dacă ar fi preşedinte nu am vedea-o încercând să modifice ce a făcut administraţia precedentă, pentru că a fost vorba de un preşedinte democrat. Republicanii tot îşi doresc să facă este să îşi petreacă timpul modificând ce au făcut cei de dinainte. Ceea ce Hillary ar face, ce preşedinte, ar fi să continue să meargă înainte într-un mod respectuos, decent. A spus că vrea să se concentreze pe familii, pe copii, sperăm că şi pe educaţie.

Cum te-a făcut să te simţi această campanie?

Brontë: Campania lui Trump m-a făcut să mă simt extrem de furioasă. De la început şi până acum, campania lui Trump nu a arătat altceva decât negativism, încercări de a doborî anumiţi oameni, nu a transmis nimic altceva decât faptul că oamenii care nu sunt din înalta societate nu contează, ca ei sunt mai neînsemnaţi decât acest grup de oameni. De campania lui Hillary nu am fost, probabil, complet conştientă decât abia după ce Bernie Sanders a decis să nu mai participe la alegeri. Văzând tot ce se întâmplă acum, tot campania lui rămâne preferata mea. Campania lui Hillary mă face să simt că, având susţinerea lui Bernie, este decizia bună pe care trebuie s-o iau pe termen lung, nu doar pentru aceste alegeri.

Stephen: La început campania lui Trump m-a făcut să râd pentru că am crezut că e amuzantă. Îl ştiam pe Trump, mereu a apărut la televizor, face parte din cultura americană. Când am aflat că era reală (n.r - campania), m-am enervat să văd cât sprijin avea. Aia a fost partea cea mai şocantă. Să văd atâţia oameni care simt atâta furie şi ură ca el. A fost puţin înfricoşător. Campania lui Hillary m-a făcut să mă simt ok, dar frustrat pentru simplul fapt ca în campania ei, modul în care a fost abordată de reporteri şi întrebările ce i-au fost puse erau despre e-mail-urile ei. Tot ce avea să discute despre era despre email-uri, scandalurile în care era implicată şi tot aşa. Ambele campanii sunt condamnabile. Au vorbit mai mult despre ego-ul lor decât despre problemele reale.

Kevin: Campania lui Trump am perceput-o într-o direcţie mai agresivă decât cea a lui Hillary. Campania lui Hillary a fost direcţionată, mai mult, spre republicani. Per total, pentru campania lui Trump cred că a fost vorba de multă dezorganizare prin comparaţie cu campania lui Hillary.

Care sunt cele mai importante valori pe care ar trebui să le reprezinte un preşedinte?

Brontë: Cele mai importante valori pe care un preşedinte trebuie să le reprezinte, din punctul meu de vedere, sunt, în primul rând, partea pozitivă a gândirii americane, care este grija pentru celălalt, să te asiguri că eşti un cetăţean bun, că adopţi principiile corecte, că opreşti negativismul şi toată ura din această lume şi, cel mai important, că sprijini Constituţia, care ne asigură libertăţile. Înseamnă mult mai mult acum...înseamnă mult mai mult decât arme, decât problemele care fac parte din societatea noastră, în acest moment.

Stephen: Preşedintele ar trebui să reprezinte, să respecte şi să lupte pentru drepturile fiecărei persoane din această ţară, ajutând la progres, dar asigurând şi oportunităţi fiecărui cetăţean.

Kevin: Preşedintele ar trebui să fie un lider puternic, capabil să îşi pună planurile în aplicare, indiferent cu cine lucrează.

Care sunt cele mai importante schimbări pe care următorul preşedinte ar trebui să le realizeze?

Brontë: Acum simt că o problemă nu mai puţin importantă este cea legată de ura din ţara noastră, faţă de toate aceste neînţelegeri, faţă de faptul că nu putem trece dincolo de noi pentru a găsi o soluţie. Aşadar, cred că următorul preşedinte va trebui să fie foarte conştient de ceea ce se întâmplă cu toţi oamenii, nu să împartă lucrurile în funcţie de etichetele care ne-au fost puse, a diferenţelor care sunt evidenţiate şi care ne separă în loc să ne aducă împreună.

Stephen: Cred că marea schimbare de care ţara noastră are nevoie este o concentrare serioasă pe educaţie: problema că universităţile sunt atât de scumpe, şcolile noastre pierd finanţări tot timpul şi simplul fapt că văd oameni în jurul meu, de vârsta mea, care sunt educaţi precar, care nu ştiu lucrurile de bază, pe care ar trebui să le ştie pentru a face din ţara noastră una mai bună şi a evolua.

Kevin: Pentru mine, personal, aş dori să văd mai multe reforme în sectorul mediului, în special la nivelul statului, mult mai multă implicare şi o legislaţie care să stopeze construirea de conducte şi mai mult accent pe energia regenerabilă.

Care sunt nemulţumirile tale cu privire la Administraţia Obama?

Brontë: Barack Obama nu a fost în stare să facă suficiente lucruri pentru că Senatul şi Congresul nu l-au lăsat, într-un fel. Simt că a fost un preşedinte foarte bun, atunci când privesc în urmă, pentru că a fost primul nostru preşedinte de culoare, iar asta a spart gheaţa. De fapt, am intrat într-o altă etapă, iar aceste alegeri sunt foarte importante. Am avut deja primul nostru preşedinte negru, aşa că de ce nu am avea şi o femeie?

Stephen: Aş spune că a fost o persoană carismatică, care a vorbit bine, care a putut fi abordată uşor. Este clar cel mai “cool” preşedinte pe care l-am avut. Cred că a fost foarte bun pentru generaţia noastră. A dărâmat bariere şi a făcut multe lucruri bune.

Kevin: În ceea ce priveşte administraţia Obama, cred că am văzut mult prea mult “statu-quo”. Asta ar fi singura mea plângere. Nu consider că a făcut multe ca preşedinte.

În ce mod ar putea aceste alegeri prezidenţiale să-ţi schimbe sau să-ţi afecteze planurile?

Brontë: Simt că, dacă Trump ar fi preşedinte, inima mea nu ar putea suporta foarte bine acest lucru. Simt că totul ar fi tensionant, că toţi s-ar urî mult unii pe ceilalţi, că s-ar întâmpla mult mai multe decât se întâmplă acum. Eu sunt îngrijorată pentru pătura de jos a societăţii, îmi pare rău pentru oamenii cu venituri scăzute pentru că ei nu au aceleaşi posibilităţi ca mine. Aşadar, mai departe, vreau un preşedinte care să se gândească la aceşti oameni, nu doar la cei 1% din vârf.

Stephen: Cred că suntem suficient de norocoşi că vieţile noastre nu se vor schimba drastic sau nu foarte repede. Orice se întâmplă în politică ia mult timp.

Kevin: Aceste alegeri vor determina dacă voi rămâne în SUA. Cu siguranţă, din punct de vedere spaţial, vor influenţa acest factor din viaţa mea. Dacă Hillary ar fi preşedinte, cu siguranţă am vedea mai puţine acţiuni agresive decât cele pe care le-am vedea sub o eventuală administraţie Trump. Într-o astfel de Americă mi-ar fi frică să locuiesc.

Dacă ai fi preşedintele Statelor Unite pentru o zi, ce ai face?

Brontë: Într-o singură zi, aş vrea să pot apăsa un buton şi toată lumea să se înţeleagă mai bine. Cred că acesta ar fi lucrul pe care l-aş face.

Kevin: Dacă aş avea doar o zi, cred că aş începe prin a semna acordarea de investiţii în sectorul energiei regenerabile, lucru care ar rezolva de unul singur alte probleme strânse sub umbrela negării în materie de climă, care există chiar la nivel federal. Cred că aş face ceva şi în privinţa sistemului electoral.

Ce mesaje ai pentru Hillary Clinton şi Donald Trump?

Brontë: Lui Trump cred că i-aş transmite „O, Doamne!”. Este, literalmente, un fenomen. Cred că ar trebui să-l "felicit" că a ajuns atât de departe, că a reuşit să spele pe creier jumătate din populaţia Americii. Într-o clipă le-a permis tuturor celor, care nu ştiau exact, să vadă cât de departe merg rasismul şi sexismul, şi discursul urii. I-aş zice şi „mulţumesc” pentru că ne-a arătat că încă mai avem un drum lung de parcurs faţă de unde ne aflăm acum.

Mesajul pe care îl am pentru Hillary este acela că, sincer, sunt entuziasmată că o femeie a ajuns măcar atât de departe. Aceasta este un test despre cât de departe putem merge, şi chiar putem să mergem şi mai departe de atât. Aşa că amândoi ne-au arătat părţile bune şi părţile rele ale ţării noastre şi cred că la asta se reduce totul: alegătorii noştri vor trebui să aleagă din punct de vedere moral la acest scrutin. Nu contează atât de mult cine este mai potrivit pentru slujbă sau cine este cine e cel mai puţin rău dintre două rele, ci cine simţi tu că are o convingere morală mai solidă decât celălalt.

Stephen: Lui Trump i-aş spune...nu ştiu. Cred că poţi doar să ţipi la o persoană cum e el, dar i-aş spune să plece. Lui Hillary i-aş spune să încerce să facă ceea ce e corect pentru noi.

Kevin: Lui Hillary i-aş spune să continue în acelaşi ritm, cu valorile însuşite şi cu planul pe care spune că îl va aplica dacă va fi, sper, preşedinte. Mesajul pentru Trump ar fi să nu ia înfrângerea prea dur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici