LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua a 87-a. Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoarea de 40 miliarde de dolari / Bombardamentele continuă / Rusia revendică noi teritorii / Zelenski vrea un acord pentru ca Ucraina să primească fondurile confiscate de comunitatea internaţională de la invadatori. După ce a refuzat să plătească în ruble, Finlanda a rămas fără gaze ruseşti

  • Germania va livra Ucrainei primele 15 tancuri Gepard în iulie
  • Atacurile cibernetice împotriva Rusiei s-au intensificat
  • Pentru a-şi consolida efortul de război, parlamentul rus va vota un proiect de lege care să permită ruşilor peste 40 de ani şi străinilor de peste 30 de ani să se înscrie voluntar în armată
  • Grupul G7 a trimis Ucrainei ajutoare în valoare de 19.8 miliarde de dolari pentru a o sprijini în lupta contra Rusiei
9364 afișări

UPDATE 23:00 Zelenski a cerut miniştrilor apărării din peste 40 de ţări lansatoare multiple de rachete

Preşedintele Zelenski a declarat, sâmbătă, că mai multe lansatoare de rachete ar putea schimba jocurile împotriva Rusiei în Donbas.

„Facem apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, datorită cărora Ucraina va putea să ia iniţiativa şi să-şi elibereze teritoriul”, a spus el, potrivit The Kyiv Independent.

Zelenski a lansat apelul la o conferinţă de presă comună cu premierul portughez António Costa, la Kiev.

UPDATE 22:00 Atacuri cu rachete asupra unei instalaţii de infrastructură militară

Şeful administraţiei militare regionale din Rivne, Vitaliy Koval, a declarat într-o postare pe Telegram că sâmbătă a avut loc un atac cu rachete asupra unei instalaţii de infrastructură militară din oraşul său, potrivit CNN.

"Nimeni nu a fost ucis, 6 persoane au fost rănite", a spus Koval într-o declaraţie video pe Telegram. 

Răniţii sunt în stare stabilă, a spus el, şi i-a vizitat la spitalul local. El a emis un avertisment de şedere în casă pentru următoarele 24 de ore pentru locuitorii din Rivne, în cazul unor noi lovituri cu rachete.

Rivne se află la aproximativ 210 kilometri la nord-est de Lvov.

UPDATE 21:00 Primarul din Harkov spune că mii de clădiri au fost avariate în oraş

Aproape 170 de şcoli şi grădiniţe, precum şi 30% din clădirile înalte din Harkov au fost distruse, a scris Centrul ucrainean pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţiei într-o postare pe Telegram, scrie CNN.

Potrivit primarului Ihor Terekhov, printre alte clădiri distruse se numără multiple puncte de infrastructură, inclusiv spitale, substaţii, transporturi şi drumuri.

"Avem opt mii de clădiri rezidenţiale înalte, 30% dintre ele sunt într-o oarecare măsură distruse", potrivit lui Terekhov.

El a precizat că, deşi oraşul plănuieşte să restaureze clădirile avariate cu ajutorul noilor tehnologii, "multe dintre ele vor trebui reconstruite de la zero".

UPDATE 20:00 Zelenski vrea ca Ucraina să aibă statutul de candidat la UE

The Kyiv Independent relatează că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa ar trebui să obţină statutul de candidat la UE, notează Sky News.

UPDATE 19:00 Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a afirmat că Ucraina ar putea plăti pentru armele occidentale cu livrări de cereale

Această afirmaţie vine în contextul în care cele mai sărace ţări din lume (multe dintre ele depinzând de Ucraina pentru alimente de bază, cum ar fi grâul) se confruntă cu o criză alimentară, scrie Sky News.

S-a raportat că tone de cereale se află în porturile ucrainene din Marea Neagră, blocate din cauza prezenţei navelor militare şi a minelor ruseşti.

UPDATE 18:00 Ucrainenii din Mariupol nu se supun ruşilor. „Nu vom lucra niciodată sub ocupaţie rusească”, spune proprietarul Azovstal

Mii de soldaţi ucraineni au părăsit uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. Rusia spune că s-au predat, iar Ucraina că au fost evacuaţi.

Preşedintele ucrainean a declarat că speră că un schimb de prizonieri le va permite să se întoarcă acasă, dar unii politicieni ruşi au cerut ca aceştia să fie urmăriţi penal pentru crime de război.

Multe dintre trupele ruseşti din Mariupol au fost deja desfăşurate în altă parte.

UPDATE 17:00 Ce rămâne în urma războiului. Spitalele ucrainiene sunt pline de copii şi tineri cu membre amputate

Fotojurnalistul Emilio Morenatti, câştigător al Premiului Pulitzer, şi-a pierdut piciorul stâng acum 13 ani, când transmitea din războiul din Afganistan. În ultimele două luni, a vizitat spitalele din Ucraina în căutare de poveşti şi „realităţi” ale oamenilor care au supravieţuit atacurilor ruse.
 
Mulţi sunt copii, tineri, cu visuri şi abilităţi ce le-au fost răpite de război. Însă dorinţa de a trăi este puternică, deşi momentan, sunt în şoc şi, cum este şi normal, le este greu să accepte că şi-au pierdut părţi din corp. Dincolo de durerea fizică, este cea emoţională, mulţi dintre ei şi-au pierdut rude şi prieteni.
 
Destine frânte. Yana, 11 ani: „Uneori cred că e aievea. Îmi doresc să mai pot alerga”
 
Yana Stepanenko (11 ani) a fost rănită pe 8 aprilie, în Kramatorsk. Se afla acolo alături de fratele ei geaman şi mama acestora, care îi creştea singură de şapte ani, de când soţul i-a murit. Trebuiau să plece cu un tren. Gara a fost însă lovită de rachete. 
 
„Mamă, eu mor!”, a strigat Yana. Şi ea, şi mama ei, au avut răni cumplite. Micuţa şi-a pierdut ambele picioare. Mama ei, un picior. Băiatul a fost rănit, dar s-a recuperat. Aleargă pe holurile spitalului şi aduce surorii şi mamei mâncare şi fotolii rulante.  

UPDATE 16:20 Oficial ucrainean: evacuările din Kherson sunt blocate, regiunea este în pragul crizei umanitare

Forţele ruseşti continuă să împiedice oamenii să plece din regiunea Kherson în teritoriul controlat de Ucraina, a declarat, sâmbătă, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici de teroare".

UPDATE 14:25 Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari

Preşedintele SUA, Joe Biden, a aprobat sâmbătă pachetul de ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a confirmat un oficial de la Casa Albă. Proiectul de lege a fost transportat cu avionul la Seul, acolo unde preşedintele american se află în vizită. Senatul a adoptat documentul imediat după ce Biden a plecat din Washington. 

UPDATE 13:30 Secretara britanică de Externe: Republica Moldova ar trebui „echipată conform standardelor NATO” pentru a se apăra în cazul unei invazii ruse

UPDATE 13:00 Oleg Siniegubov, şeful administraţiei regionale de stat din Harkov: „Ruşii au lansat un atac cu rachete asupra Casei de Cultură din Lozova”

Două rachete au fost contracarate, dar una a lovit casa de cultură. Opt persoane au fost rănite. Printre răniţi se numără şi o fetiţă de 11 ani.  

UPDATE 12:00 Ministerul Apărării ucrainean anunţă că ruşii au pierdut aproximativ 28.000 de oameni de la începutul războiului

 Rusia a pierdut 204 avioane, 169 de elicoptere, 1.278 de tancuri şi 13 vase de la 24 februarie.
 
Jurnaliştii nu au putut verifica informaţiile din surse independente.
 

UPDATE 11:00 Proprietarii Azovstal cer despăgubiri de miliarde de dolari de la Rusia

Proprietarii oţelăriei Azovstal avertizează Rusia: „Documentăm pierderile şi daunele, o echipă juridică specială lucrează la asta non-stop. Putem folosi un tribunal internaţional pentru a cere Federaţiei Ruse despăgubiri. Va exista o cerere de daune de până câteva la zeci de miliarde de dolari”. 

UPDATE 10:00 Kiev, 6 civili ucişi în luptele de la Lugansk

Numărul civililor ucişi în lupte de ieri de la Lugansk creşte la 6. Şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Sergii Gaidai, transmite pe Telegram. „6 persoane au murit, iar luptele sunt în desfăşurare la periferia oraşului Severodoneţk”, spune Gaidai, precizând că în atacul de ieri dimineaţă asupra unei şcoli din Severodoneţk „două persoane au murit pe loc, alte 3 sunt în spital”, toţi „membri ai aceleiaşi familii”. „În plus, un bărbat şi o femeie au murit seara lângă casa lor din Severodoneţk. Două femei au fost ucise de bombardamentele ruseşti la Lysychansk şi Privilege”.

UPDATE 09:30 SUA au îndoieli cu privire la cifrele reale de la Azovstal

Ruşii „s-ar putea să fi supraestimat numărul apărătorilor ucraineni care au fost evacuaţi din Azovstal, pentru a maximiza numărul de prizonieri ruşi care pot fi schimbati cu soldaţi ucraineni sau pentru a evita jena de unde să admită că au ţinut un asediu de luni de zile. împotriva doar a „sute” de soldaţi ucraineni”, a declarat think tank-ul militar american Institutul American pentru Studii de Război (Isw). Experţii militari americani mai notează că soldaţii ruşi au „recăpătat unele poziţii luate de contraofensiva ucraineană de la nord de oraşul Harkov”. În cele din urmă, „forţele ruse se pregătesc probabil pentru o contraofensivă ucraineană majoră şi un conflict prelungit pe axa de sud”.

UPDATE 09:20 Colocviu Turcia-Finlanda despre intrarea Helsinki în NATO

Preşedintele turc Erdogan va vorbi astăzi cu Finlanda, menţinându-şi în acelaşi timp opoziţia faţă de cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei pentru istoria lor de a primi membri ai grupărilor pe care Ankara le consideră teroriste.

UPDATE 09:10 20 de miliarde pentru Ucraina

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai Grupului celor 7 democraţii bogate au declarat că au mobilizat 19,8 miliarde de dolari pentru Ucraina şi s-au angajat să dea mai mult, dacă va fi nevoie.

UPDATE 09:00 Berlusconi spune că, pentru a opri războiul, Europa trebuie să convingă Ucraina să accepte pretenţiile lui Vladimir Putin

UPDATE 08:30 Rusia a întrerupt gazul Finlandei

Gazprom, compania energetică de stat rusă, a încetat să livreze gaze Finlandei. Anunţul oficial a fost făcut în această dimineaţă de operatorul finlandez de gaze, Gasgrid Finland.

„Sosirea gazelor de la punctul de intrare Imatra s-a oprit”, a spus Gasgrid.

Gazprom, în urma unui ordin explicit trasat de Putin, a cerut ca plăţile importatorilor europeni să aibă loc în ruble. Finlandezii, pentru care ponderea gazului rusesc este minoritară, au refuzat să dea curs acestei cereri.

UPDATE 08:00 Rusia: Azovstal a căzut

UPDATE 07:30 SUA: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Kirby, în Consiliul Naţional de Securitate

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit pe actualul purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în funcţia de coordonator de comunicaţii al Consiliului Naţional de Securitate, care îl consiliază pe preşedinte în chestiuni strategice. Contraamiralul în retragere al Marinei John Kirby a fost până acum purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare, cu sediul în Pentagon, unde a jucat un rol principal în raportarea progresului invaziei ruse a Ucrainei şi a transportului de arme americane în sprijinul Guvernul ucrainean.

Consiliul de Securitate Naţională, cu sediul în aripa de vest a Casei Albe, este un organism însărcinat cu consilierea preşedintelui şi coordonarea politicii externe şi de apărare a ţării. În prezent este condus de Jake Sullivan. Înainte de a fi purtător de cuvânt al Pentagonului cu Biden, Kirby a fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din 2015 până în 2017 în administraţia Barack Obama. A servit timp de 28 de ani în Marina, precum şi studii în Relaţii Internaţionale şi Securitate Internă.

UPDATE 07:00 Zelenski propune un acord oficial privind compensarea din partea Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus vineri un acord oficial cu aliaţii ţării pentru a asigura despăgubiri ruseşti pentru daunele cauzate de forţele sale în timpul războiului. Zelenski, care susţine că Rusia încearcă să distrugă cât mai mult posibil din infrastructura Ucrainei, a spus că un astfel de acord ar arăta planificarea unor acte agresive care ar trebui să plătească pentru acţiunile lor. „Solicităm ţărilor partenere să semneze un acord multilateral şi să creeze un mecanism care să asigure că toţi cei care au suferit acţiunile ruseşti pot primi despăgubiri pentru toate pierderile pe care le-au suferit”, a spus el într-un discurs video.

Zelenski a spus că, în baza unui astfel de acord, fondurile şi proprietăţile ruseşti din naţiunile semnatare vor fi confiscate. Ei ar fi apoi direcţionaţi către un fond special de compensare. „Ar fi corect. Şi Rusia va simţi greutatea fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui glonţ pe care l-a lansat Atus”, a spus el. Canada a declarat luna trecută că îşi va schimba legea sancţiunilor, pentru a permite distribuirea bunurilor străine confiscate şi sancţionate ca despăgubire victimelor sau pentru a ajuta la reconstruirea unui stat străin din război.

UPDATE 06:00 Moody's reduce ratingul CAA3 al Ucrainei şi îşi revizuieşte perspectiva la negativ

Agenţia Moody's anunţă că a scăzut ratingul datoriei suverane a Ucrainei de la Caa2 la Caa2, revizuind perspectiva la negativ, la finalul revizuirii lansate imediat după invazia rusă. La baza retrogradării stau riscurile sporite asupra sustenabilităţii datoriei Kievului din cauza unui conflict care „a durat mai mult decât prevăzuse Moody’s, cu posibilitatea unei restructurari cu pierderi pentru creditorii privaţi”. „Deşi Ucraina beneficiază de angajamente mari de sprijin financiar internaţional, contribuind la atenuarea riscurilor imediate de lichiditate, creşterea semnificativă a datoriei publice care rezultă este probabil să se dovedească nesustenabilă pe termen mediu”, explică agenţia.

UPDATE 04:40 Ucraina susţine că nu va alimenta Rusia cu energia furnizată de uriaşa centrală Zaporojie

UPDATE 03:30 Rezumatul Institutului American pentru Cercetări de Război (ISW) despre situaţia din Ucraina

  • Trupele ruseşti au avansat uşor la nord, vest şi sud de Popasna pentru a-şi continua ofensiva asupra Severodonetsk-ului dinspre sud
  • Sursele ruseşti ar putea supraestima numărul de apărători ucraineni evacuaţi din Azovstal pentru a maximiza numărul prizonierilor de război ruşi
  • Trupele ruseşti au recâştigat o parte din poziţiile ocupate de contraatacul ucrainean la nord de Harkov
  • Armata rusă se pregăteşte pentru contraofensiva ucraineană şi un conflict prelungit pe Axa Sudică

UPDATE 02:15 Putin nu va supravieţui înfrângerii în războiul împotriva Ucrainei

Potrivit unui politolog de la Harvard, liderul rus ar putea pierde atât puterea, cât şi viaţa dacă va sfârşi precum Nicolae al II-lea, care a fost împuşcat împreună cu familia şi anturajul său.

Cu toate acestea, dacă Putin va trebui să aleagă între a se recunoaşte învins şi escaladarea violenţei, el va alege cu siguranţă a doua variantă şi ar putea recurge la arme nucleare, susţine expertul.

UPDATE 01:00 Contingentul trupelor americane staţionate în Europa ar putea creşte

SUA pot menţine 100.000 de soldaţi în Europa în viitorul apropiat, cu excepţia cazului în care Rusia escaladează şi ameninţă Suedia, Finlanda sau membrii NATO.

UPDATE 00:30 Canada va împrumuta Ucrainei peste 200 de milioane de dolari 

Suma pe care Canada a împrumutat-o Ucrainei în acest an va depăşi 1.5 miliarde de dolari.

"Aceste fonduri sunt contabilizate separat de asistenţa substanţială oferită prin intermediul sprijinului militar şi umanitar, precum şi de măsurile de migraţie", precizează oficialii canadieni.

UPDATE 00:20 Închisoare pentru imnul Ucrainei

Un localnic care a cântat imnul naţional ucrainean la pian pe un dig a fost arestat în Tiumen.

Bărbatul a fost găsit vinovat de propagandă a atributelor naziste (partea 1 a articolului 20.3 din Codul administrativ al Federaţiei Ruse).

Rezumatul zilei

  • Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că va vorbi sâmbătă cu Finlanda, menţinându-şi în acelaşi timp opoziţia faţă de cererile de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO din cauza istoriei lor de găzduire a membrilor unor grupuri pe care Ankara le consideră teroriste
  • Nu toţi ruşii ar trebui să fie acuzaţi pentru decizia guvernului lor de a invada Ucraina şi asta include membrii ruşi ai Comitetului Olimpic Internaţional
  • Ucraina a exportat 643.000 de tone de cereale de la începutul lunii mai, considerabil mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut
  • Francizaţii McDonald's din Rusia vor avea opţiunea de a lucra sub un nou brand care se va lansa în curând

Două rachete au fost contracarate, dar una a atins casa de cultură. Opt persoane au fost rănite. Printre răniţi se numără şi o fetiţă de 11 ani.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici