LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua a 23-a. Discursul lui Putin ţinut un la un concert în care se aniversează anexarea regiunii Crimeea. Joe Biden, primul dialog cu Xi Jinping de la începutul conflictului. Atacuri ruseşti şi în vestul Ucrainei. Peste 100 de copii au fost ucişi. Avioanele ruse din Marea Neagră au lansat şase rachete de croazieră spre oraşul Lviv

  • Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 34 de persoane au fost rănite în cel puţin 43 de atacuri asupra unor unităţi sanitare
  • 8 dintre cele 9 coridoare de evacuare planificate au functionat conform acordului, inclusiv Mariupol, au transmis oficiali ucraineni
  • Invazia Rusiei în Ucraina "se clatină" din cauza unor probleme logistice, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie
52043 afișări

UPDATE 23:30 Uniunea Europeană ia în considerare crearea unui fond de solidaritate pentru Ucraina, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Sky News. 

Michel a declarat că acest fond ar urma să asigure servicii de bază în ţară şi "să răspundă nevoilor imediate ale cetăţenilor".

El a scris pe Twitter: "Fondul ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală pentru reconstrucţia unei Ucraine libere şi democratice după încetarea ostilităţilor."

UPDATE 23:00 Liniile electrice de la centrala nucleară din Zaporijjea au fost reparate, a anunţat agenţia de presă ucraineană Interfax, citată de Sky News.

Zona Zaporijjea a fost scena unor bombardamente intense săptămâna trecută, când forţele ruseşti au capturat centrala, care este cea mai mare din Europa.

UPDATE 21:48 Forţele ruse au lansat „peste 1.080 de rachete” de la începutul invaziei, a declarat un încalt oficial american al apărării.

Oficialul nu a avut informaţii suplimentare cu privire la originea loviturilor cu rachete din partea de vest a Ucrainei sau cât de multe daune au cauzat până la acest moment.

UPDATE 20:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că 130 de persoane au fost salvate până acum din teatrul bombardat din oraşul Mariupol. Sute de oameni se adăposteau acolo când a fost bombardat miercuri.

Vorbind la televiziunea ucraineană, Zelenski a spus că operaţiunile de salvare continuă la faţa locului, în ciuda dificultăţilor.

Cu toate acestea, sute de oameni sunt încă sub dărâmături la Mariupol, a adăugat Zelenski.

UPDATE 19:20 Polonia intenţionează să prezinte o propunere la un summit NATO de la Bruxelles ce va avea loc săptămâna viitoare, propunerea care vizează o posibilă misiune de menţinere a păcii în Ucraina. 

Vorbind la o conferinţă de presă la Varşovia, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat reporterilor că „la următorul summit NATO, propunerea pentru o misiune de pace în Ucraina va fi înaintată oficial”.

Bilanţul victimelor din Ucraina

UPDATE 19:00 Bilanţul anunţat vineri de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului este de cel puţin 816 morţi şi 1.333 răniţi. Acest bilanţ include doar victimele civile.

"Bilanţul real probabil este considerabil mai mare", a transmis Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, precizând că sunt multe date în curs de procesare.

"Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării de armament exploziv cu impact pe zone largi, inclusiv al atacurilor cu obuze de artilerie, sisteme de rachete mutiple şi bombardamente aeriene", a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

UPDATE 18:20 Twitter a blocat contul reprezentantului permanent adjunct al Rusiei la ONU, ambasadorul Dmitri Polianski, pentru mesajul său despre Ucraina. „Am primit o comunicare în care se spunea că încalc regulile Twitter şi că sunt implicat în abuz şi hărţuire”, a explicat Polyanskiy reporterilor ONU, afirmând că mesajul „ofensator” era despre Mariupol. Ambasadorul a spus că va deschide acum un cont pe Telegram.

Televiziunea ucraineană Hromadske a denunţat că una dintre jurnalistele sale sale, Victoria Roşchina, este „ţinută captivă”. „Ea a lucrat pe teren în estul şi sudul Ucrainei încă de la începutul războiului, dar nu am reuşit să o contactam din 12 martie”, se arată în profilul de Twitter al postului.

„După unele mărturii, în acel moment jurnalista se afla în Berdiansk (la 80 km de Mariupol), ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că cu o zi înainte, Victoria Roşchina a fost arestată de FSB-ul rus. În prezent, nu ştim unde se află”.

Un colonel rus ar fi fost ucis de ucraineni. În timp ce Putin face îşi anchetează oamenii bănuiţi că ies din rând, precum un general care a lucrat pentru Garda Naţională.

UPDATE 17:00 Apar voci vehemente contra lui Putin şi în România. Europarlamentarul PMP Eugen Tomac îl consideră pe şeful Rusiei „criminal de război”.

Biden vrea să „rupă” China de Rusia

UPDATE 15:30 Discursul lui Putin: „Operaţiuni punitive în Donbass de la Kiev”. „Kiev organizează operaţiuni militare punitive împotriva Donbasului”, a spus preşedintele Vladimir Putin, vorbind la un concert la Moscova, cu ocazia aniversării anexării Crimeei.

Ovaţionat de spectatori, Vladimir Putin a lăudat curajul soldaţilor şi a promis că Rusia îşi va îndeplini obiectivele de război. AICI, discursul.

A început convorbirea telefonică a început între Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping. Cei doi discută despre invazia rusă în Ucraina. Este prima conversaţie între cei doi lideri de la începutul războiului. 

Diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din ţările baltice, după ce Bulgaria a făcut acelaşi lucru.

UPDATE 15:00 Bilanţul negru al nevinovaţilor minori: 109 copii ucraineni au murit deja în bombardamentele din Ucraina. 130 au fost răniţi. Numărul de victime în diferite regiuni: Kiev - 55, Harkov - 34, Doneţk - 26, Cernihiv - 29, Mykolaiv - 20, Jytomyr - 15, Sumy - 14 şi Herson - 14. 

UPDATE 14:50 Aeroportul Mariupol este sub controlul invadatorilor. 

UPDATE 14:30 Peste 14.200 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi de la începutul invaziei, 93 de aeronave şi 112 elicoptere, distruse, 450 de tancuri şi 3 nave de război, anunţă ministerul Apărării ucrainian. 

UPDATE 13:30 450 de civili din Harkov au fost ucişi sau răniţi numai în primele 11 zile de război, în urma atacurilor cu rachete.

În Kiev, 222 de persoane au murit de la începutul invaziei trupelor ruse. Dintre aceştia, 60 de civili şi 4 copii.

⚡ 889 de persoane au fost rănite în timpul războiului. Dintre aceştia, 241 sunt civili, inclusiv: 18 copii, 3 şoferi de ambulanţă, 1 medic ambulanţă.
 

UPDATE 12:45 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov face noi ameninţări. „Toţi transportatorii care ar putea aduce arme în Ucraina vor fi declaraţi "ţinte militare"”, anunţă demnitarul. 

UPDATE 12:30 Ca urmare a rămăşiţelor rachetei doborâte, un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidenţială din districtul Podilskyi din Kiev, vineri dimineaţa.La faţa locului au ajuns imediat cele mai apropiate unităţi de pompieri şi salvare. La sosire, pompierii au constatat că a avut loc un incendiu de la 1 la 3 etaje.

47 de pompieri se luptă cu focul. 

12 persoane au fost salvate, 98 de persoane au fost evacuate şi 4 persoane au fost rănite. Din păcate, o persoană a murit.

UPDATE 12:00 Cancelarul Olaf Scholz i-a cerut din nou lui Putin să ceară încetarea focului, anunţă purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

UPDATE 11:00 Două persoane au fost ucise şi alte 6 rănite în urma unui atac aerian rusesc în Kramatorsk, regiunea Doneţk.

UPDATE 10:00 Rusia a lansat vineri dimineaţă şase rachete spre oraşul Lviv din vestul ţării, potrivit forţelor armate ucrainene.

Proiectilele erau cel mai probabil rachete de croazieră lansate din avioane de război deasupra Mării Negre, a precizat aceasta într-o declaraţie pe Facebook.

Două dintre rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană.

UPDATE Au fost auzite explozii multiple în Liov, în vestul Ucrainei, la câteva minute după ce au pornit sirenele de raid aerian, transmite CNN. 

UPDATE 06:30 Rusia a anunţat că se va folosi de o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU de astăzi pentru a ridica acuzaţiile potrivit cărora SUA ar avea laboratoare de război biologic în Ucraina.

UPDATE 06:00 Preşedintele american Joe Biden este aşteptat să-i spună vineri preşedintelui chinez Xi Jinping că Beijingul va plăti dacă va sprijini operaţiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

UPDATE 04:10 Deşi invazia Rusiei a stagnat în majoritatea zonelor din Ucraina, trupele au făcut progrese în sudul ţării folosind aceleaşi tactici pe care le-au desfăşurat în Siria, a declarat Mason Clark, analist principal cu privire la Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit CNN.

Atacul Rusiei asupra oraşului de coastă Mariupol, unde sute de mii de oameni au fost prinşi în capcană de bombardamente neîncetate timp de săptămâni, este "rupt din manualul de joc al Siriei", a spus Clark. Aceste tactici includ "ţintirea specifică cartier cu cartier", arme mai puţin precise care fac victime mai brutale şi lovirea infrastructurii civile.

"Ei ţintesc intenţionat staţiile de apă şi sursele de alimentare cu energie electrică, turnurile de internet şi cele de telefonie mobilă, într-o încercare deliberată de a îngreuna rezistenţa apărătorilor şi de a încerca să îi forţeze să capituleze", a spus Clark.

UPDATE 04:00 Rusia pare să aibă o armată prost pregătită. Asta nu este bine pentru civilii ucraineni, potrivit unei analize CNN. Dovada problemelor militare ale Rusiei se găseşte în rapoartele privind numărul ruşilor morţi în luptă, care ar putea fi deja între 3.000 şi peste 10.000.

"Armatele care eşuează pot fi chiar mai periculoase decât cele de succes", scrie Kori Schake, director de politică externă şi de apărare la American Enterprise Institute, în The Washington Post. Tocmai incompetenţa lor ar putea face ca acest război să fie atât de devastator, susţine ea.

"Există motive să ne îngrijorăm că inepţia şi lipsa de profesionalism de care au dat dovadă forţele ruseşti în primele trei săptămâni ale conflictului fac ca luptele să fie considerabil mai brutale pentru civili decât ar fi făcut-o o armată mai competentă - şi sporesc perspectivele ca războiul să escaladeze".

UPDATE 3:20 Pentagonul a transmis că Armata ucraineană a stabilit un record în eficacitatea utilizării sistemelor antitanc Javelin. Pentru 112 lovituri - 100 de lovituri precise la ţintă.

UPDATE 02:30 Este de aşteptat ca preşedintele Vladimir Putin să ameninţe cu folosirea armelor nucleare împotriva Occidentului dacă rezistenţa înverşunată a Ucrainei la invazia Rusiei va continua, epuizând forţa de muncă şi echipamentele convenţionale, potrivit unei noi evaluări a Agenţiei de Informaţii a Apărării din cadrul Pentagonului.

UPDATE 01:50 Un atac al hackerilor asupra organelor de stat ale Ucrainei a fost înregistrat de pe teritoriul regiunii Lugansk, care nu este controlată de Ucraina.

UPDATE 01:30 Mariupol este lovit zilnic de 50 până la 100 de obuze de artilerie, potrivit consiliului oraşului ucrainean asediat.

"Oraşul se află sub blocadă de şaisprezece zile, peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri din cauza bombardamentelor continue ale forţelor de ocupaţie ruseşti", se arată într-o declaraţie a consiliului municipal. 

UPDATE 01:20 Invazia Rusiei în Ucraina "se clatină" din cauza unor probleme logistice, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

În ultima sa actualizare a informaţiilor de apărare, Ministerul Apărării a declarat că Rusia se străduieşte să-şi aprovizioneze trupele de pe front cu produse de bază esenţiale, precum alimente şi combustibil, potrivit Sky News.

Acesta a precizat că contraatacurile ucrainene forţează Rusia să redirecţioneze un număr mare de trupe pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare, "limitând grav potenţialul ofensiv al Rusiei"

UPDATE 00:45 Volodimir Zelenski a ţinut un discurs la finalul zilei 22 de conflict din Ucraina. "Avem informaţii că armata rusă recrutează mercenari din alte ţări. Nu le va ajuta. Avertizez pe toţi cei care doresc să se alăture ocupanţilor - aceasta este cea mai proastă decizie din viaţa voastră. Apărătorii noştri continuă să ţină toate direcţiile în care apasă inamicul" a spus acesta. 

UPDATE 00:25 28 de autobuze şi 70 de maşini au evacuat civili din Kiev în această seară. Este vorba de peste 1.000 de cetăţeni. Toată lumea primeşte asistenţa calificată necesară, au declarat autorităţile ucrainene.

UPDATE 00:20 Peste 320.000 de cetăţeni ucraineni s-au întors acasă pentru a lupta, spun oficialii de frontieră.

UPDATE 00:15 8 dintre cele 9 coridoare de evacuare planificate au functionat conform acordului, inclusiv Mariupol, a declarat un oficial ucrainean, Iryna Vereshchuk.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 34 de persoane au fost rănite în cel puţin 43 de atacuri asupra unor unităţi sanitare din Ucraina, a declarat joi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.Printre victime se numără şi lucrători din domeniul sănătăţii, a declarat Tedros în declaraţiile sale în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

"Atacurile asupra asistenţei medicale reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internaţional - oricând şi oriunde. Acestea îi privează pe oameni de îngrijirile de care au nevoie urgentă şi rup sistemele de sănătate deja tensionate. Asta este ceea ce vedem în Ucraina", a spus Tedros. 

Rezumatul zilei 22

  • Primarul oraşului Cernigău, Vladislav Atrosenko, a declarat că peste 200 de civili au murit deja în oraş în timpul războiului
  • Volodimir Zelenski şi poporul Ucrainei sunt propuşi pentru a fi nominalizaţa la Premiul Nobel pentru pace
  • Autorităţile din oraşul asediat Mariupol declară că până la 90% din clădirile din oraş au fost distruse de forţele ruseşti. Aproximativ 30.000 de persoane au părăsit oraşul, în timp ce peste 350.000 de oameni ar fi încă în adăposturile din oraş
  • Cel puţin 21 de persoane au fost omorâte în timpul bombardamentelor de joi din localitatea Merefa, aflată în apropierea oraşului Harkov
  • Preşedintele turc Tayyip Erdogan s-a oferit, joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus Vladimir Putin, să-l primească pe acesta şi pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuţii
  • În ultimele 24 de ore, forţele de ocupaţie ruse au lansat din nou 49 de bombardamente în regiunea Harkov
  • Ministerul de Externe al Rusiei spune că furnizarea de arme din Statele Unite către Ucraina va deveni un factor destabilizator şi poate avea „consecinţe periculoase”
  • Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat că Kremlinul este „adevăratul Hitler de astăzi” şi Putin trebuie să fie recunoscut drept criminal de război
  • La Herson, invadatorii ruşi au scos steagul Ucrainei de pe clădirea administraţiei oraşului
  • În oraşul Merefa, ruşii au distrus o şcoală şi o casă de cultură
  • Ministrul de Externe al Franţei,  Jean-Yves Le Drian, a declarat că Rusia doar se preface că negociază cu Ucraina în cadrul discuţiilor purtate între cele două ţări în ultimele zile
  • Italia s-a oferit să reconstruiască teatrul din Mariupol

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici