LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, în a 67-a zi. Congresul ar urma să autorizeze utilizarea forţelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei, în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare. Explozii la Belgorod (Rusia). Zi cu evacuări de civili în Mariupol

  • Congresmanul Adam Kinzinger a anunţat introducerea unei rezoluţii comune care ar autoriza utilizarea forţelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Vladimir Putin îşi intensifică războiul.
  • Rezoluţia ar urma să îi ofere preşedintelui Statelor Unite o autorizaţie să utilizeze forţele noastre pentru a răspunde la un scenariu în care Federaţia Rusă ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare împotriva Ucrainei.
  • Rachetele ruseşti lovesc aeroportul din Odesa, a cărui pistă a fost deteriorată şi nu mai poate fi folosită
  • Ruşii încearcă să captureze zonele Lyman din Doneţk şi Sievierodonetsk şi Popasna din Lugansk, însă nu reuşesc, astfel că luptele continuă
  • Avioanele ruseşti bombardează în continuare oraşul Mariupol, concentrându-se asupra oţelăriei Azovstal, unde se adăpostesc militari ucraineni şi civili
  • Rusia a declarat că unităţile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ţinte ucrainene, inclusiv 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţii şi mai multe zone în care erau concentrate trupele şi echipamentele ucrainene
107909 afișări

UPDATE 22:00 Incendiu în structura militară rusă de lângă Ucraina: un rănit

Un rănit şi 7 case avariate este bilanţul unui incendiu care a lovit o instalaţie militară rusă de lângă Belgorod, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a raportat de guvernatorul, Vyacheslav Gladkov, citat de Tass. Într-o altă regiune de frontieră rusă, cea de la Kursk, guvernatorul a spus că astăzi o parte dintr-un pod feroviar folosit de trenurile de marfă s-a prăbuşit, fără a provoca victime.

UPDATE 21:00 Congresul ar urma să autorizeze utilizarea forţelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare

Congresmanul Adam Kinzinger a anunţat introducerea unei rezoluţii comune care ar autoriza utilizarea forţelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care Vladimir Putin îşi intensifică războiul.

Rezoluţia i-ar oferi preşedintele Statelor Unite o autorizaţie să utilizeze forţele noastre pentru a răspunde la un scenariu în care Federaţia Rusă ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare împotriva Ucrainei.

Rezoluţia ar urma să treacă prin Congres zilele viitoare.

Kinzinger a făcut anunţul în premieră la CBS precizând:

"După cel de-al Doilea Război Mondial, America şi-a exprimat clar poziţia - angajamentul faţă de libertate - care i-a pus pe autocraţi în defensivă şi a consolidat democraţiile din întreaga lume. În ultimul deceniu, am văzut cum această hotărâre s-a clătinat, iar tiranii, precum Vladimir Putin, au exploatat aceste vulnerabilităţi. Astăzi, America are ocazia de a-şi reafirma sprijinul faţă de oamenii care caută libertatea şi de a se opune cu fermitate autoritarismului. După ce am vorbit cu secretarul Blinken şi am auzit îngrijorările sale grave cu privire la utilizarea de către Putin a armelor chimice, sunt încrezător că Statele Unite vor arăta comunităţii internaţionale că nu vom tolera violenţa fără sens. Personalul meu şi cu mine aşteptăm cu nerăbdare să continuăm discuţiile cu secretarul Blinken pentru a ne asigura că Rusia este trasă la răspundere pentru orice încălcare a dreptului internaţional.

"Ştim că milioane de ucraineni sunt strămutaţi, iar mii de oameni au fost ucişi. Ţintirea civililor, execuţiile în masă şi nenumăratele rapoarte de violuri comise de forţele ruseşti au rămas în mare parte nepedepsite. Trebuie să luăm măsuri pentru a pune capăt acestor atrocităţi. Cuvintele contează, dar şi acţiunile noastre contează.

"Introduc acest AUMF ca o linie roşie clară, astfel încât administraţia să poată lua măsuri adecvate în cazul în care Rusia ar folosi arme chimice, biologice şi/sau nucleare. Aşa cum a spus preşedintele Statelor Unite, Putin trebuie oprit. În consecinţă, comandantul suprem al celei mai mari armate din lume ar trebui să aibă autoritatea şi mijloacele necesare pentru a lua măsurile necesare pentru a face acest lucru."

Adam Kinzinger a subliniat că rezoluţia nu este un act ostil, ci doar are scopul să îi ofere preşedintelui Biden posibilitatea să intervină rapid în caz de necesitate.

"Îi oferă, ştiţi, o mai mare flexibilitate, dar este, de asemenea, un factor de descurajare pentru Vladimir Putin", a pricizat acesta la CBS.

UPDATE 20:30 Mass-media de la Moscova: poate încă 500 de civili în oţelul Azovstal

S-ar putea să mai fie peste 500 de civili la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, potrivit televiziunii ruse Rossiya 24, citată de Interfax. „Au mai rămas peste 500 de civili, conform celor aflate noi, sau cel puţin aşa spun oamenii”, a spus la faţa locului un trimis al postului de televiziune. Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că 80 de civili, inclusiv femei şi copii, au fost evacuaţi şi duşi la Bezimenne, în autoproclamata republică pro-rusă Doneţk. Aici, o parte dintre ei, adică cei care intenţionau să ajungă pe teritoriul aflat sub controlul forţelor de la Kiev, au fost predaţi reprezentanţilor ONU şi Crucii Roşii.

UPDATE 20:00 Ucraina neagă povestea pilotului „fantoma de la Kiev”. Potrivit legendei urbane, ar fi doborât 40 de avioane ruseşti

„Eroul Ucrainei, Stepan Tarabalka, nu este fantoma Kievului şi nu a doborât 40 de avioane”. Negarea, cuprinsă într-o declaraţie oficială distribuită pe reţelele de socializare, este din partea Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene şi a fost publicată ca răspuns la ştirile difuzate de presa britanică. Citând surse ucrainene, Times a scris că un pilot al Forţelor Aeriene de la Kiev, maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani, a fost doborât în ​​timp ce zbura cu MiG-29 pe 13 martie, identificându-l drept „fantoma Kievului”. Dar acum comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene a negat vestea dezvăluind că personajul nu există şi susţinând că este un super-erou legendar creat de imaginaţie.

UPDATE 19:30 Scholz: pacifismul a expirat

Olaf Scholz s-a exprimat împotriva unui grup de intelectuali germani care, într-o scrisoare deschisă, i-au cerut să nu trimită arme grele în Ucraina şi, mai degrabă, să lucreze la un compromis acceptabil de ambele părţi. Într-un tweet, fără a face referire explicită la acel text, cancelarul german a scris: „Respect toţi pacifii şi toate poziţiile. Dar trebuie să li se pară cinic cetăţenilor ucraineni când li se spune să se apere împotriva agresiunii lui Putin fără arme”.

UPDATE 19:00 Kuleba, despre alte sancţiuni impuse Rusiei

„Următoarea rundă de sancţiuni UE împotriva Rusiei trebuie să includă un embargo pe petrol”, spune ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. „Am vorbit cu Josep Borrell despre următoarea rundă de sancţiuni UE împotriva Rusiei, care trebuie să includă şi embargoul asupra petrolului brut”, a mai zis acesta.

UPDATE 18:30 Amnesty: Vom raporta crimele de război

„Adunăm dovezi, pentru a ne asigura că oricine este considerat responsabil, fie că se numeşte Putin, se numeşte Zeleski, se numeşte Pinco Pallino, este supus unui proces şi este tras la răspundere pentru crimele pe care le-a comis în timpul conflictului”, a declarat Riccardo Noury, purtătorul de cuvânt al Amnesty International, vorbind pe scena concertului Uno Maggio Libero e Pensante din Taranto. „Războaiele continuă pentru că sunt oameni care se îmbogăţesc, mai întâi să producă arme, apoi să le vândă. Şi odată ce totul s-a rupt, vin cei să reconstruiască şi să facă mai mulţi bani: ar trebui să evităm toate acestea”.

UPDATE 18:10 Zelenski anunţă că prima sută de persoane au fost evacuate din Mariupol

UPDATE 17:30 ONU şi Crucea Roşie confirmă „umanizarea” ruşilor

UPDATE 17:00 Operaţiunea de evacuare a civililor din Azovstal este în derulare

O operaţiune ONU este în curs de evacuare a civililor din uzina Azovstal din Mariupol, a confirmat un purtător de cuvânt al ONU, după ce ieri unii oficiali au ajuns ieri la oţelărie, pentru a coordona operaţiunea împreună cu Ucraina, Rusia şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

UPDATE 16:30 O nouă explozie la Belgorod, Rusia

O nouă explozie a zguduit oraşul Belgorod, Rusia. Vestea a fost raportată pe Twitter de mai multe surse, inclusiv de corespondentul Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, care speculează că un depozit de muniţii ar fi putut fi lovit.

Belgorod a fost lovit în ultimele zile de cel puţin alte două explozii, în spatele cărora ar putea exista atacuri ucrainene, pe care Kievul nu le-a confirmat.

UPDATE 16:00 Danemarca l-a convocat, luni, pentru lămuriri, pe ambasadorul Rusiei la Copenhaga, după ce un avion al Moscovei i-a pătruns ilegal în spaţiul aerian

UPDATE 15:45 Firmele din „ţările neprietenoase” Rusiei vor avea activele confiscate, spune şeful Dumei de Stat

UPDATE 15:15 Guvernatorul Harkovului: Rămâneţi în adăposturi

Guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov, a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi, în timp ce atacul forţelor ruse asupra oraşului din nord-estul Ucrainei continuă. „Din cauza bombardamentelor intense, îndemnăm locuitorii din districtele de nord şi de est ale Harkovului, în special Saltivka, să nu-şi părăsească adăposturile în timpul zilei, fără o urgenţă”.

UPDATE 14:55 ONU confirmă 2.899 de morţi de la începutul războiului din Ucraina 

UPDATE 14:00 Olaf Scholz ezită să trimită arme grele Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat împotriva deciziilor pripite de a furniza arme grele armatei ucrainene. 

UPDATE 13:20 Japonia şi Vietnam se opun uciderii civililor în Ucraina 

Premierul japonez Fumio Kishida a avut o rundă de negocieri duminică în Hanoi, cu omologul său vietnamen Pham Minh Chinh. 
 
Premierul Japoniei şi omologul său vietnamez au discutat duminică despre importanţa respectării suveranităţii statale şi dezaprobă folosirea armelor de distrugere în masă asupra oraşelor ucrainiene. Prim-ministrul Pham Minh Chinh a declarat că Vietnamul va oferi 500.000 de dolari în asistenţă umanitară pentru ucrainieni. Este primul ajutor de acest fel oferit de către Vietnam. 

UPDATE 12:40 46 de civili au părăsit zona combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, spun ruşii

UPDATE 12:00 Primarul din Mariupol, devastat de distrugerile ruşilor: Au ucis de două ori mai mulţi locuitori decât naziştii 

UPDATE 11:15 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, are o propunere majoră pentru China 

 Oficialul spune că „acest război nu este în interesul Chinei”.

UPDATE 10:00 În Nikolaev şi Odesa sunt raportate explozii 

UPDATE 9:00 Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi

Preşedintele ucrainian a acordat Ordinul Prinţesei Olga Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, „pentru contribuţia personală semnificativă la consolidarea cooperării interstatale ucraineno-americane”.

UPDATE 7:45 Porturile maritime Berdyansk, Mariupol, Skadovsk şi Kherson vor fi închise până când Ucraina îşi va relua controlul asupra lor 

UPDATE 7:15 Federaţia Rusă retrage blindate şi echipamente militare din Districtele Militare de Vest, Central, Nordic şi Flota de Est în zonele de frontieră cu Ucraina

UPDATE 05:15 Militarii ucraineni au atacat poziţiile ocupanţilor ruşi de pe Insula Şerpilor

Trei tunuri antiaeriene, un sistem de rachete sol-aer Strela-10 şi un vehicul de comunicaţii au fost distruse, a anunţat Comandamentul Operaţional Sud.

"În plus, lumea a fost curăţată de 42 de rasişti", a precizat comandamentul într-un comunicat.
 

UPDATE 02:30 Rachetele ruseşti lovesc aeroportul din Odesa. Pista a fost distrusă

"Pista aeroportului din Odesa a fost distrusă. O vom reconstrui, desigur. Dar Odesa nu va uita niciodată comportamentul Rusiei faţă de ea", a declarat preşedintele Voldomir Zelenski.

UPDATE 02:10 

Astăzi a avut loc prima repetiţie a Orchestrei Kalush pe scena "Eurovision-2022" din Torino, Italia.

Ucrainenii vor cânta în prima semifinală pe 10 mai. Acum, casele de pariuri prezic că reprezentativa Ucrainei va câştiga concursul la o diferenţă mare de puncte. 

UPDATE 01:00 Johnson dezvăluie detalii din convorbirea sa telefonică cu Zelenski 

Premierul britanic a subliniat modul în care ţara sa va continua să ofere ajutor militar şi umanitar pentru a le pune la dispoziţie ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a se apăra.

"Sunt mai angajat ca niciodată să întăresc Ucraina şi să mă asigur că Putin eşuează.", a declarat Boris Johnson. 

UPDATE 00:30 Rusia va părăsi Staţia Spaţială Internaţională din cauza sancţiunilor

Rezumatul zilei

  • Aeroportul oraşului Odesa a fost lovit de rachetele ruse. Pista de aterizare a fost distrusă şi nu mai poate fi utilizată.
  • Ruşii încearcă să captureze mai multe puncte strategice în estul Ucrainei, unde au fost întâmpinaţi de rezistenţa feroce a militarilor ucraineni.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei face parte din discuţiile de pace cu Ucraina, însă negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a negat afirmaţia.
  • Rusia consideră că riscurile de război nuclear ar trebui reduse la minimum şi că orice conflict armat între puterile nucleare ale lumii ar trebui prevenit.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franţa îşi va intensifica sprijinul militar şi umanitar pentru Ucraina.
  • Peste 1 milion de persoane au părăsit Ucraina şi s-au îndreptat spre Rusia de la începutul războiului. Majoritatea sunt din regiunile separatiste susţinute de ruşi, auto-proclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk.
  • Ucraina a efectuat sâmbătă un schimb de prizonieri cu Rusia, şapte soldaţi şi şapte civili s-au întors înapoi acasă.
  • Ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina susţine că militarii ruşi ar fi furat „câteva sute de mii de tone” de cereale din zonele pe care le ocupă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici