Video Războiul din Ucraina, ziua a 93-a. Rusia a pus 500 de mine în Marea Neagră / Armata rusă cucereşte noi poziţii pe linia frontului / Rezistenţa ucraineană continuă în estul ţării / Primul raport internaţional care arată că ruşii comit genocid / Şefa diplomaţiei britanice: dacă Putin câştigă războiul, nu mai suntem în siguranţă / Invadatorii, comparaţi cu barbarii lui Ginghis Han

  • Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-o groapă comună din Lysychansk, dar poliţia descoperă tot mai multe cadavre pe măsură ce săpăturile avansează
  • Rusia a bombardat peste 40 de localităţi din regiunea Donbas în ultimele 24 de ore
  • Aproximativ 8.000 de soldaţi ucraineni au fost luaţi prizonieri până în prezent
  • Cel puţin şapte civili au fost ucişi în bombardamentele ruseşti date asupra oraşului Harkov
21491 afișări

UPDATE 23:48 Olaf Scholz avertizează asupra unei crize financiare globale din cauza creditelor acordate de China

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat, vineri, că împrumuturile bancare acordate de China statelor sărace, în special din Africa, riscă să genereze o nouă criză financiară de amploare mondială, informează publicaţia Die Zeit.

UPDATE 23:00 Scindare în Biserica Ortodoxă: ucrainenii nu-l mai ascultă pe Patriarhul Kirill

UPDATE 22:50 Numărul victimelor civili a depăşit cifra 4.000

UPDATE 22:30 Mass-media: Rusia nu a renunţat la Kiev şi evaluează un al doilea atac asupra capitalei

Rusia ar avea în vedere un al doilea atac asupra Kievului, posibil în toamnă. Potrivit site-ului de ştiri Meduza, Moscova speră să câştige un război de uzură în Ucraina. Administraţia Putin pare să înceapă să creadă că ar putea obţine o victorie pe scară largă până la sfârşitul anului, relatează Meduza, care citează surse apropiate Kremlinului.

Autorităţile ruse ar fi stabilit un prag minim şi maxim pentru declararea „operaţiei militare speciale încheiate şi reuşite”.

UPDATE 22:00 Rusia vrea victoria în Ucraina până în toamnă

UPDATE 21:00 Kiev: în Crimeea, ruşii forţează oamenii să doneze sânge pentru soldaţii răniţi

„Donări de sânge forţate” în Crimeea. Aceasta este acuzaţia la adresa autorităţilor ruse care vine de la comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, Liudmila Denisova. „Primesc în mod constant informaţii despre un număr mare de soldaţi răniţi în spitale”, a spus el, potrivit agenţiei de presă UNIAN. Instituţiile sanitare nu pot face faţă „situaţiei şi” există o lipsă catastrofală de sânge”.

Denisova a vorbit despre secţiile supraaglomerate din spitalul militar din Sevastopol. „Autorităţile de ocupare a forţei de muncă le cer angajatorilor să trimită lucrători la centrele de donare de sânge”, a spus el. Oamenii sunt nevoiţi să devină donatori, pentru a nu-şi pierde locul de muncă”.

O campanie în care, potrivit Denisova, nu există criterii sau asistenţă medicală, întrucât - a denunţat ea - „nu se solicită documente şi nu se fac analize”.

UPDATE 20:30 Ucraina cere Germaniei să oprească şi Nord Stream 1

Compania de gaze de stat ucraineană cere Germaniei să oprească sau să reducă drastic furnizarea de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, au relatat diverse surse mass-media germane, citând o declaraţie a CEO-ului Serhij Makogon la TV ucraineană. O cerere în acest sens ar fi fost trimisă guvernului german. Legea germană permite conductei să funcţioneze cu condiţia să asigure aprovizionarea cu gaze către Europa.

Rusia, însă, ar fi „încălcat aceste principii”. Nord Stream 1 este în funcţiune din 2011 şi circulă din Rusia până în Mecklenburg-Pomerania de Vest, traversând Marea Baltică.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost finalizat în 2021, dar nu a intrat niciodată în funcţiune şi a fost blocat după invazia rusă în Ucraina.

UPDATE 20:20 Biden: Putin vrea să ştergă cultura Ucrainei

Vladimir Putin nu doar că vrea să cucerească Ucraina, ci „să-i ştergă cultura”: a spus Joe Biden în discursul său pentru ceremonia de absolvire a cadeţilor Academiei Navale din Annapolis.

UPDATE 20:10 Putin: Kievul a sabotat negocierile

Preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, „a subliniat că Kievul a sabotat procesul de negocieri între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei”. Acest lucru a fost raportat de o notă de la Kremlin.

UPDATE 20:00 Putin: Ucraina trebuie să elibereze porturile cât mai curând posibil

Preşedintele rus Vladimir Putin, în conversaţia, cu cancelarul austriac Karl Nehammer a subliniat că Ucraina trebuie să elibereze porturile cât mai curând posibil, pentru a permite trecerea navelor. Acest lucru a fost anunţat de Kremlin, după cum a raportat TASS.

UPDATE 19:00 Cancelarul austriac: Putin gata să discute despre schimbul de prizonieri

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi „gata să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”. Cancelarul austriac Karl Nehammer a explicat acest lucru după conversaţia sa cu liderul de la Kremlin, iar presa din Viena a relatat acest lucru.

UPDATE 18:30 Euro şi dolarul, interzise la Moscova, fiind socotite „toxice”

UPDATE 18:00 Kiev: barbarii din Rusia, ca pe vremea lui Ginghis Han

„Vorbim despre oraşe bombardate, femei violate, cereale furate, de parcă am trăi pe vremea lui Ginghis Han. Rusia s-a dovedit a fi o ţară barbară care ameninţă securitatea mondială: ilogică, inconsecventă şi inadecvată. Face fiecare persoană din Europa mai săracă, provocând foamete în Asia şi noi conflicte. Trebuie să o oprim împreună, folosind forţa pentru a păstra ordinea mondială”, a scris Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensnki, pe Twitter.

UPDATE 17:30 Raport internaţional: Moscova vizează genocidul. Dovezi de atrocităţi, vor să distrugă poporul ucrainean

Rusia întreprinde acţiuni pentru genocid în Ucraina şi comite atrocităţi menite să distrugă poporul ucrainean: 30 de experţi în drept internaţional spun, în primul raport independent de la începutul conflictului. Documentul oferă „dovezi extinse şi detaliate despre uciderea în masă a civililor, deportările forţate şi retorica dezumanizantă folosită de înalţi oficiali ruşi pentru a nega existenţa unei identităţi ucrainene”.

UPDATE 17:20: Dacă Putin câştigă, nu mai suntem în siguranţă

„Dacă preşedintele rus Vladimir Putin câştigă războiul din Ucraina, nu ne vom mai simţi niciodată în siguranţă”, spune şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, definind că „este pe deplin legitim să sprijinim Ucraina” cu tancuri şi avioane. „Asistăm acum la crime de război atroce săvârşite în Europa, crime pe care am sperat cândva să fie date istoriei”. Potrivit celor spuse de Truss, „în faţa unei astfel de groază trebuie să răspundem cu fermitate”. Prin urmare, „trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă această mare bătălie pentru libertate. Putin nu poartă război doar cu poporul ucrainean, ci şi fundamentele societăţilor noastre: libertatea, suveranitatea şi statul de drept”.

UPDATE 17:00 Scholz: Putin vrea să ne învinovăţească pentru criza alimentară. Naraţiunea lui trebuie respinsă

Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să dea vina pe Occident pentru criza alimentară declanşată de invazia rusă a Ucrainei. „Această naraţiune putiniană” trebuie respinsă cu orice preţ, a spus Scholz vorbind astăzi la Ziua Catolică de la Stuttgart. Din acest motiv, a spus cancelarul, este important să dialogăm pe picior de egalitate cu ţările din sudul global şi să nu le împingem în braţele lui Putin.

„Am decis să ajutăm victima acestui război de agresiune”, a continuat Scholz, „războiul lui Putin este îndreptat împotriva ordinii de pace. Putin vrea în schimb să revină la legea celui mai puternic”. În timpul evenimentului de la Stuttgart, Scholz a avertizat, de asemenea, că împrumuturile mari ale Chinei către ţările mai sărace, în special în Africa, ar putea duce la o criză financiară şi economică globală.

UPDATE 16:50 Kiev, Şcoala Economică: pierderi de război 564 miliarde de dolari. Peste 200 de companii şi fabrici distruse

Pierderile economice totale pentru Ucraina cauzate de invazia rusă se ridică la 564-600 de miliarde de dolari, potrivit Şcolii de Economie din Kiev (KSE). Măsura include daune directe aduse caselor şi altor clădiri, infrastructurii şi proprietăţilor, precum şi daune indirecte sub formă de scădere a PIB-ului, pierderi de investiţii, abandon de muncitori şi costuri suplimentare pentru apărare şi sprijin social.

Pierderile directe datorate distrugerii clădirilor şi infrastructurilor sunt estimate la 105 miliarde de dolari, din care aproximativ 40 de miliarde sunt reprezentate de pagube la locuinţe. Oraşele Mariupol - aflate acum sub control rusesc după un asediu îndelungat - Harkov şi Cernihiv - ambele bombardate puternic de Rusia înainte ca forţele acesteia să se retragă - şi Severodoneţk şi Lysychansk din Donbas, unde lupte grele sunt în desfăşurare, au suferit cele mai multe daune la clădirile rezidenţiale, potrivit la KSE.

Între timp, companiile ucrainene au suferit pierderi economice de 11 miliarde de dolari, dintre care peste jumătate de miliard doar în ultima săptămână. Potrivit Şcolii de Economie din Kiev, peste 200 de companii, fabrici şi fabrici ucrainene au fost distruse, avariate sau confiscate de Rusia.

UPDATE 16:30 Prizonier pro-rus din Doneţk: Ruşii au chemat toţi bărbaţii la arme

„Numele meu este Zuev Eduard, sunt din regiunea Doneţk. Ni s-a spus mereu atât la televizor, cât şi în ziare, că ucrainenii sunt cei care ne atacă. Suntem un popor de muncitori, nu ne gândim la politică. Ruşii au rechemat practic 100% dintre bărbaţi la arme”, spune Eduard într-un videoclip difuzat de serviciul de securitate ucrainean.

În republica Doneţk, afirmă el, „au mai rămas aproape doar femei. În felul în care s-au comportat cu noi, nu m-am simţit niciodată parte din armata rusă. Ne-au abandonat. Comandantul batalionului nostru era aproape întotdeauna beat. A tras adesea lângă picioarele soldaţilor. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine. Ce vor decide. Sunt vinovat că am făcut parte din armata rusă”.

UPDATE 16:00 Peste 2.500 de copii din Ucraina, înscrişi la grediniţele şi şcolile din România

UPDATE 15:40 De la Cannes, un regizor rus îl critică pe şeful de la Moscova

UPDATE 15:30 Diplomaţii lui Putin dau bir cu fugiţii

UPDATE 15:00 Zelenski ştie când se poate sfârşit războiul. AICI, singura condiţie de îndeplinit

UPDATE 14:58 Lupte grele au loc la periferia oraşului Severodoneţk - o ţintă cheie a Rusiei - în timp ce trupele ruse încearcă să captureze oraşul din regiunea Lugansk. 

UPDATE 14:30 Serghei Lavrov: „Occidentul a declarat un război total Rusiei”

„Vestul a declarat un război total împotriva noastră, a lumii ruse. Nu e vreun secret”, a declarat Lavrov, care continuă o retorică sovietică toxică şi nu acceptă faptul că sancţiunile asupra Rusiei reprezintă strict sancţiuni de facto în urma invaziei în Ucraina. 

UPDATE 13:30 Lîman (Lyman) din regiunea Doneţk este aproape complet sub controlul ruşilor, anunţă  Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii

UPDATE 13:00 Ucraina susţine că Rusia a împrăştiat între 400 şi 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor şi plutesc în derivă - ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene

UPDATE 12:30 Bilanţ negru: 10 persoane au murit şi cel puţin 30 au fost rănite vineri după ce o rachetă Iskander lansată de ruşi a lovit o bază a Gărzii Naţionale ucrainene din Dnipro, a spus Hennadii Korban, şeful apărării teritoriale

UPDATE 12:00 Potrivit informaţiilor oficiale, 241 de copii au murit şi peste 438 au fost răniţi

Copiii au suferit cel mai mult în regiunea Doneţk - 151, Kiev - 116, Harkiv - 108, Cernihiv - 68, Luhansk - 50, Herson - 49, Mykolaiv - 45, Zaporizhzhia - 28, Sumy - 17, Kiev - 16, regiunile Zhytomyr - 15.

UPDATE 10:15 Se duc lupte grele în Harkov, Doneţk, Slobozhansky, Bakhmut,  Lyman şi regiunile de lângă Herson. Ruşii au tras cu obuze incendiare.

UPDATE 9:40 Ruşii au bombardat regiunea Dnepropetrovsk

Invadatorii au provocat distrugeri grave şi incendii. Salvatorii curăţă dărâmăturile şi caută oameni. 

UPDATE 9:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să înceteze să se mai joace cu Rusia şi să impună sancţiuni mai dure Moscovei pentru a pune capăt "războiului fără sens" din Ucraina, adăugând că ţara sa va rămâne independentă, singura întrebare fiind cu ce preţ, scrie Reuters. 

UPDATE 7:30 Rusia aduce în Ucraina tancuri vechi de 50 de ani din depozite, relatează Ministerul britanic al Apărării (MoD), conform Sky News. 

UPDATE 03:30 CNN: SUA intenţionează să anunţe săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include lansatoare de rachete 

UPDATE 02:00 UE lucrează la un acord pentru a importa gaz israelian prin Egipt

Conform acordului, Israelul va exporta combustibil prin intermediul instalaţiilor egiptene de gaz natural lichefiat.

Ţările membre UE caută noi rute de gaz, pentru a limita importurile din Rusia. România este una dintre ţările UE care şi-a exprimat interesul de a importa GNL din Israel prin Egipt.

Gazul israelian deserveşte acum în principal piaţa locală, precum şi ţările vecine Egipt şi Iordania.

UPDATE 01:00 Şeful administraţiei regionale de stat din Cernihiv, Viaceslav Chaus, infirmă zvonurile privind necesitatea evacuării localnicilor din regiune

Potrivit lui Chaus, posibila evacuare a locuitorilor din oraşul Cernihiv sau din alte localităţi din regiunea Cernihiv nu este adevărată.

"Nu s-a schimbat nimic, avem încredere în informaţiile care provin exclusiv din surse oficiale. Dacă este nevoie de evacuare, vom spune cu siguranţă acest lucru şi vom asigura punerea în aplicare a acesteia", a declarat Chaus.

Viaceslav a subliniat că în prezent situaţia din regiune este stabilă, deşi există bombardamente periodice asupra zonelor de frontieră.

UPDATE 00:19 Administraţia SUA condamnă relaţia China-Rusia şi avertizează asupra riscurilor generate de Beijing

Statele Unite se vor concentra pe contracararea ameninţărilor generate de China, a afirmat joi secretarul de Stat american, Antony Blinken, avertizând că apropierea dintre Beijing şi Moscova trebuie să genereze preocupări pentru naţiunile din zona Indo-Pacifică.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski condamnă ţările care tolerează agresiunea rusă din Ucraina din cauza relaţiilor economice pe care le întreţin cu Moscova
  • Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin nu trebuie să dicteze termenii niciunui acord de pace, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la Davos
  • Ankara este în negocieri cu Moscova şi Kievul pentru deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă acţiunile Rusiei în Ucraina din cauza crizei umanitare fără precedent create
  • Rusia avansează o nouă lege care îi permite să preia controlul asupra afacerilor companiilor occidentale care decid să plece din cauza invaziei ruse în Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici