Video Cadrele medicale şi militare nu-şi pot lua concediu pentru a sta acasă cu cei mici. Soluţiile statului

  • Personalul medical şi militar nu-şi poate lua concediu pentru a sta cu copiii acasă
  • Mii de cadre medicale sunt fără soluţie, în situaţia în care trebuie să fie la serviciu
  • Statul nu are încă o soluţie pentru copiii celor din linia întâi. Spre exemplu, o familie de medici din Braşov îşi ia copilul de şapte ani la spital şi îl lasă cu paznicii în timpul programului
2087 afișări

Fără dreptul de a-şi lua concediu pentru a rămâne cu copiii acasă, mii de cadre medicale, farmacişti sau militari caută soluţii pe care nu le găsesc nicăieri. Bunăoară, o familie de medici din Braşov îşi ia copilul de şapte ani la spital şi îl lasă cu paznicii în timpul programului. Singurul mod prin care statul îi poate ajuta este să preia copiii să se ocupe de ei. O soluţie considerată de mulţi inacceptabilă.

Iată ce ne-a declarat un medic, părinte al unui copil de patru ani: „Eu trebuie să salvez vieţi şi la copilul meu nu se gândeşte nimeni. Soţul meu lucrează în MAI, eu sunt medic. Să stabilească statul care dintre noi este mai important pentru sistem. I-am spus managerului că sunt dispusă să îmi dau demisia, dar nu se acceptă. Mi-am asumat nişte riscuri când m-am făcut doctor, dar copilul meu este mai important”. 

Nici nu se pune problema demisiilor în această perioadă. Medicii riscă să răspundă penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

”Sunt salariaţi care ne reclamă faptul că au avut bone pentru copiii lor sub 12 ani până acum, ei nu pot beneficia de această lege, bonele refuză să mai îngrijească copiii, ştiind că ambii părinţi lucrează în spital şi riscul este maxim şi ne cer nouă ajutorul, ce se întâmplă cu ei?” spune Viorel Huşanu, liderul Sanitas Bucureşti

Statul nu are soluţii pentru ca aceşti copii să rămână acasă şi face apel la solidaritate.

„Oamenii din linia 1, din sistemul medical, din sistemul de ordine şi siguranţă publică au nevoie de ajutorul familiei, de ajutorul prietenilor, pentru ca astfel să poată merge la muncă în linişte şi cred că este momentul cel mai important ca noi să fim solidari pentru că sunt situaţii de criză naţională şi internaţională precum cea de acum, în care pârghiile statului nu pot fi un panaceu universal”, declară Mădălina Turza, director al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţii, Copii şi Adopţii

În mai multe ţări din Europa, au rămas deschise şcoli şi creşe special pentru copiii cadrelor sanitare sau ai personalului de ordine publică.

„Eu trebuie să salvez vieţi şi la copilul meu nu se gândeşte nimeni. Soţul meu lucrează în MAI, eu sunt medic. Să stabilească statul care dintre noi este mai important pentru sistem. I-am spus managerului că sunt dispusă să îmi dau demisia, dar nu se acceptă. Mi-am asumat nişte riscuri când m-am făcut doctor, dar copilul meu este mai important.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici