Războiul din Ucraina, ziua a 27-a. NATO: Belarus ar putea „în curând" să se alăture războiului. Nou bilanţ ONU al refugiaţilor: Peste 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse

  • Ucraina a sfidat cererea Rusiei ca soldaţii să depună armele la Mariupol
  • Civilii sunt asediaţi într-un oraş devastat de bombardamente
  • Atacul Rusiei de aproape o lună asupra Ucrainei a stagnat pe majoritatea fronturilor
  • Ruşii nu au reuşit să cucerească niciun oraş important sau să răstoarne guvernul
  • Bombardamentele şi rachetele provoacă dezastre umanitare
78989 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 27-a. NATO: Belarus ar putea „în curând" să se alăture războiului. Nou bilanţ ONU al refugiaţilor: Peste 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:17 Puterea de luptă a Rusiei scade sub 90%. Ucranenii blochează invazia lui Putin

Invazia preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a persistat timp de aproape patru săptămâni, dar forţele sale rămân blocate. Pentagonul afirmă după ultimele evaluări că puterea de luptă a ruşilor este în scădere.

„Am evaluat, pentru prima dată, că ruşii ar putea fi uşor sub nivelul de 90% a capacităţii lor totale de luptă”, a declarat un oficial din departamentul apărării.

Scăderea puterii este reflectată de cei 150.000 de soldaţi care au fost concentraţi iniţial la graniţa cu Ucraina în perioada premergătoare invaziei.

„Nu este o evaluare a întregii puteri militare ruse”, a adăugat oficialul.

UPDATE 22:51 Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au avut o nouă discuţie despre situaţia din Ucraina şi negocieri

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit din nou, marţi după-amiază, cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, despre situaţia din Ucraina şi despre stadiul negocierilor, anunţă Kremlinul.

UPDATE 22:16 Surse americane: militarii ruşi suferă de degerături şi luptă pentru a avea hrană

Militarii ruşi suferă de degerături şi luptă pentru a avea acces la hrană, afirmă un oficial american din domeniul apărării, citat de Sky News.

UPDATE 21:40 Statele UE nu au ajuns la un consens. Germania continuă să se opună opririi imediate a importurilor de energie din Rusia

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat, marţi seară, că se opune în continuare opririi în termen scurt a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că Uniunea Europeană va reduce treptat dependenţa de Moscova.

UPDATE 21:30 Rusia a anunţat că va folosi armele nucleare doar dacă existenţa sa este ameninţată

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că scopul Rusiei în Ucraina nu este acela de a ocupa ţara, a anunţat o agenţie de presă de stat rusă.

De asemenea, Dmitri Peskov a declarat, potrivit Tass, că nimeni nu s-a gândit vreodată că „operaţiunea militară specială" din Ucraina va dura doar câteva zile şi că întreaga campanie se desfăşoară în continuare conform planului.

În ceea ce priveşte problema armelor nucleare, care a fost ridicată de mai multe ori de la începutul războiului, el a declarat că Rusia le va folosi doar dacă însăşi existenţa sa va fi ameninţată.

UPDATE 20:45 Rusia neagă că deportează ucraineni în locuri îndepărtate

Ambasada Rusiei în SUA a spus că sunt false informaţiile potrivit cărora forţele ruseşti ar fi deportat ucraineni din Mariupol în Rusia.

Într-o postare pe Telegram, ambasada a afirmat că vehiculele care evacuează civili sunt inspectate de trupele ruseşti pentru a „evita operaţiunile de sabotaj" ale forţelor ucrainene.

UPDATE 20:25 O gară din Ucraina, atacată cu rachete. O persoană a murit în timpul atacului

Loviturile cu rachete au distrus o gară din regiunea ucraineană Dnipro, a declarat un guvernator din zonă.

Valentyn Reznichenko a spus că cel puţin o persoană a fost ucisă în urma atacului.

UPDATE 19:30 Potrivit mai multor surse, Rusia va dezlănţui o „mare teroare" asupra protestatarilor din Herson

Rusia nu mai este dispusă să „joace frumos" cu protestatarii din oraşul Herson, din sudul Ucrainei, şi intenţionează să-i răpească pe cei care ies în stradă în semn de sfidare faţă de invazia lor, susţine o persoană căreia nu i-a fost dezvăluită identitatea, potrivit Sky News.

UPDATE 18:45 Situaţia din Ucraina se complică. NATO: Belarus ar putea „în curând" să se alăture războiului

Este din ce în ce mai „probabil" ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.

„Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta", a explicat oficialul.

O sursă din opoziţia belarusă a declarat că unităţile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile. Sursa a mai spus că decizia va avea un impact militar redus. Impactul geopolitic, însă, va fi important, având în vedere implicaţiile intrării unei alte ţări în război.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii ale NATO a declarat separat că alianţa apreciază că guvernul din Belarus „pregăteşte mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei".

Cetăţenii din Belarus au votat luna trecută pentru a permite ţării să găzduiască permanent atât forţe ruseşti, cât şi arme nucleare, deşi oficialii americani au subliniat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia a mutat arme nucleare sau că se pregăteşte să o facă.

Sursele au subliniat că nu au existat indicii că Belarusul participă la luptele din Ucraina, iar un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Pentagonul nu a văzut „niciun indiciu că belaruşii se pregătesc să se deplaseze ... în Ucraina sau că au încheiat acorduri în acest sens".

Oficialul militar NATO a adăugat că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.

UPDATE 18:15 Nou bilanţ ONU al refugiaţilor: Peste 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse

Potrivit datelor anunţate marţi de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, 3.557.245 de oameni au părăsit Ucraina de la începerea intervenţiei militare ruse.

Cel puţin 2,1 milioane de refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, peste 540.000 în România şi peste 367.000 în Republica Moldova, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, citat de agenţia Associated Press.

UPDATE 17:30 Franţa transferă prin România echipamente destinate Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă 

"O sută de pompieri vor transfera pe 23 martie, până la frontiera cu Ucraina, vehicule şi materiale: 11 vehicule de stingere a incendiilor, 16 vehicule de salvare şi 23 de camioane având la bord 49 de tone de materiale sanitare şi de salvare", anunţă, într-un comunicat comun, Ministerul francez al Afacerilor Externe şi Ministerul francez de Interne.

"Un convoi de 21 ambulanţe noi se află deja în drum spre Ucraina", precizează autorităţile de la Paris.

UPDATE 16:00 Posibilitatea unei invazii a Belarusului în Ucraina rămâne destul de mare

"Probabilitatea invaziei Ucrainei de către Belarus rămâne destul de mare. În general, de la 10 la 15 mii de militari se pot" lansa "în ţara noastră de pe teritoriul Republicii Belarus", - SBU, serviciul de informatii intern al Ucrainei

Principalele ţinte tactice posibile ale armatei belaruse din Volyn sunt, de asemenea, numite - Vladimirets în regiunea Rivne, Kovel şi Lutsk.

UPDATE 14:45 O nouă demonstraţie la Herson, unde ruşii trag cu gaze lacrimogene, scrie Ukrainska Pravda.

O nouă demonstraţie de protest împotriva invaziei are loc la Hersonm unde populaţia s-a întors în piaţă şi a fost atacată de forţele ruse care au încercat să împrăştie oamenii cu gaze lacrimogene, scrie Ukrainska Pravda, subliniind că, de îndată ce fumul lacrimogen s-a îndepărtat, unii locuitori s-au întors în piaţă. 

De la începutul războiului din Ucraina, aproximativ 15.000 de cetăţeni ruşi şi 58.000 de ucraineni au decis sau au fost forţaţi să-şi părăsească ţările respective şi să se mute în Turcia, a anunţat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, care a garantat o primire umanitară ucrainenilor şi a reiterat că ruşilor li se aplică regulile permisului de şedere în vigoare pentru cetăţenii UE, adică intrarea fără viză şi posibilitatea de a staţi în ţară timp de 90 de zile.

Pentru ucraineni este o evadare din război, în timp ce pentru ruşi este vorba în majoritate de oponenţi politici ai preşedintelui Vladimir Putin, mici întreprinzători, academicieni, jurnalişti. Pentru ruşi, Turcia este destinaţia preferată de vacanţă, dar în acest moment şi o destinaţie aproape obligatorie, având în vedere că Ankara nu a aplicat sancţiuni împotriva Rusiei şi a lăsat spaţiul aerian deschis. 

UPDATE 13:30 Un commando care avea misiunea să-l anihileze pe Zelenski a fost anihilat, susţine un site ucrainean.

Un primar din Ucraina, dintr-o localitate aflată la 40 de kilometri de Kiev, le-a cerut locuitorilor să plece din oraş. Asta în timp ce corespundentul BBC a auzit o explozie teribilă care a zguduit geamurile hotelului în care este cazat.

UPDATE 13:00 Jefuitorii ruşi sunt dezbrăcaţi şi legaţi de stâlpi.

Volodimir Zelenski continuă să le vorbească marilor cancelarii. Astăzi a fost în legătură cu Italia.

UPDATE 11:30 Acuzaţiile preşedintelui american Joe Biden, conform cărora Rusia ar putea folosi arme chimice şi biologice în Ucraina sunt „insinuări greşite”. Acesta este răspunsul care a venit de la ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov. „Nu avem astfel de arme”, a adăugat el. 

UPDATE 10:30 Bulgaria a expulzat 10 diplomaşi ruşi bănuiţi de spionaj.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată şi este una ameninţătoare. Totodată, Ucraina se revoltă împotriva ruşilor invadatori. Cetăţenii unui oraş din Ucraina cer ca numele de străzi denumite după personalităţi ale Rusiei să fie şterse. AICI, detalii.

UPDATE 09:30 Armata Ucrainei anunţă recucerirea oraşului Makariv.

UPDATE 09:00 Zelenski şi-a oferit disponibilitatea de a discuta cu Putin inclusiv temele sensibile, Crimeea şi Donbass. După cum a susţinut un oficial de la Kremlin, preşedintele Rusiei nu acceptă o întâlnire face to face cu omologul ucrainean.

UPDATE 07:30 Ştiri în ucraineană pentru 200.000 de refugiaţi din Germania: postul RTL îl angajează pe cel mai popular jurnalist din ţară.

Biden acuză: „Putin evaluează utilizarea armelor chimice şi biologice”. ONU: 925 de civili ucişi de la începutul războiului. 

UPDATE 06:45 Canalul 1 de televiziune din Rusia o atacă pe jurnalista care a protestat împotriva războiului: „Este un spion englez”

UPDATE 06:30 Iahtul de 140 de metri al lui Putin din Toscana, administrat de serviciile secrete ruse Potrivit 

Fundaţiei Navalnî, mai mult de jumătate din echipaj este alcătuit din agenţi ai escortei prezidenţiale, FSO, iar angajaţii au mers netulburaţi în Italia folosind aeroportul din Milano.

UPDATE 06:15 Americanii se pregătesc să primească din Rusia atacuri de tip hacker, fiind vizată infrastructura ţării

Preşedintele SUA avertizează că şeful Rusiei evaluează utilizarea armelor chimice şi biologice, în timp ce ONU informează că 925 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, adică de pe 24 februarie.

UPDATE 06:05 Putin i-ar fi aruncat în arest la domiciliu pe doi spioni ruşi care au pregătit atacul din Ucraina 

Potrivit Fox News, doi membri ai FSB, serviciile secrete ruse, care trebuiau să pregătească terenul pentru invazia rusă a Ucrainei, se află în arest la domiciliu.

UPDATE 04:00 

La Moscova, Aeroportul Sheremetyevo şi-a trimis aproape jumătate dintre angajaţi în „vacanţă forţată” pe fondul unei scăderi accentuate a traficului aerian după introducerea sancţiunilor occidentale.

Aeroportul este deservit de aproximativ 15 mii de angajaţi iar acum aproximativ 40-47% stau acasă.

UPDATE 03:43 Zelenski a vorbit cu Macron şi Rutte despre coordonarea poziţiilor la reuniunile NATO, UE şi G7

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, luni seară, că a discutat cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, şi cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre coordonarea poziţiilor la reuniunile Alianţei Nord-Atlantice, Uniunii Europene şi Grupului G7.

UPDATE 02:31 Joe Biden afirmă că Vladimir Putin nu se aştepta la reacţia puternică şi unitară a Occidentului 

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, luni seară, că omologul său rus, Vladimir Putin, nu se aştepta la reacţia puternică şi unită a Occidentului faţă de invazia rusă în Ucraina, subliniind că statele NATO din regiune şi armata ucraineană au primit resurse militare suplimentare.

UPDATE 01:33 Ucraina respinge ultimatumurile Rusiei pe măsură ce conflictul se intensifică

Sute de mii de civili sunt blocaţi în Mariupol, cel mai grav oraş bombardat de ruşi. Chiar dacă Rusia i-a somat pe locuitorii oraşului asediat să renunţe, autorităţile ucrainene îndeamnă populaţia la rezistenţă şi refuză să cedeze teritoriul.

UPDATE 01:13 Biden: Va fi o nouă ordine mondială şi noi trebuie să o conducem

UPDATE 00:32 Volodimir Zelenski afirmă că orice eventual acord de pace cu Rusia va trebui supus unui referendum

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni seară, că orice eventual acord de pace cu Rusia va trebui supus aprobării de către cetăţenii ucraineni printr-un referendum.

 

Rezumatul zilei

  • În capitala Kiev, obuzele au lovit un centru comercial duminică seara
  • Opt persoane au fost ucise
  • Artileria rusă continuă să lovească oraşele estice Harkov, Sumi şi Cernihiv
  • Punctul focal al bombardamentelor este Mariupol, un port sudic important din punct de vedere strategic
  • Aproape 6.5 milioane de oameni au fost dezrădăcinaţi conform ultimelor date oferite de Naţiunile Unite
  • Aproximativ 8.000 de oameni au fost evacuaţi luni
  • Uniunea Europeană nu se poate pune de acord în privinţa adoptării unui set de sancţiuni
  • Germania reproşează că blocul comunitar este dependent de sectorul energetic rus
  • Negocierile de pace au fost reluate, dar nu s-au înregistrat progrese semnificative
  • Legăturile bilaterale dintre SUA şi Rusia sunt în pragul colapsului, după ce preşedintele Joe Biden l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin „criminal de război”
  • Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru clarificări

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici