LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua a 42-a. Continuă atacurile asupra civililor. Statele Unite şi aliaţii săi impun noi sancţiuni Moscovei. Volodimir Zelenski cere dreptate. Kremlinul ameninţă cu represalii, după expulzarea diplomaţilor săi din mai multe ambasade. Reacţia lui Putin după masacrul de la Bucea, într-o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban: O provocare crudă şi cinică

  • Între 150 şi 300 de cadavre au fost descoperite în groapa comună săpată lângă biserica din oraşul Bucha
  • Rusia a numit acuzaţiile de la Bucha un „fals monstruos” menit să denigreze armata rusă
  • Ambasadorul Rusiei la ONU a declarat în faţa Consiliului de Securitate că trupele ruse nu vizează civili şi a catalogat acuzaţiile drept minciuni
  • Rusia se pregăteşte să lanseze o nouă ofensivă în Donbas
  • Kremlinul şi-a exprimat miercuri punctul de vedere cu privire la evenimentele de la Bucea într-o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban.
9365 afișări

UPDATE 23:00 Ocupanţii ruşi au tras cu rachete asupra comunităţii Loziv din regiunea Harkov, a declarat primarul Serhiy Zelenskyy. Potrivit rapoartelor preliminare, nu există victime sau decese.

UPDATE 22:40 Administraţia Vladimir Putin a insistat, miercuri seară, că Ucraina trebuie să asume un statut de neutralitate militară, să recunoască apartenenţa Crimeei la Rusia şi independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, pentru a facilita negocieri ample în vederea unui eventual acord de pace.

UPDATE 22.00 Un vot privind posibila suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului va avea loc joi, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Adunării Generale a Naţiunilor Unite, citat de CNN.

UPDATE 21:00 Statele Unite cred că Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului şi că îşi reface şi îşi realimentează trupele în vederea unei preconizate redesfăşurări în Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

UPDATE 20.00 Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre evenimentele din oraşul ucrainean Bucea, pe care liderul de la Kremlin le-a descris ca fiind o „provocare crudă şi cinică”.

UPDATE 19:00 Administraţia Joe Biden a anunţat, miercuri, noi sancţiuni masive împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană, vizând sectorul bancar rus şi membri ai familiei preşedintelui Vladimir Putin, în contextul continuării invaziei militare ruse în Ucraina.

UPDATE 18:00 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, apreciază că războiul din Ucraina ar putea dura "luni" sau "chiar ani", astfel că pledează pentru intensificarea acţiunilor de apărare a statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 17:00 Germania discută cu Ucraina despre garanţii de securitate, dar procesul este confidenţial şi nu s-a ajuns încă la un acord, spune cancelarul Scholz.

UPDATE 16:35 Primarul din Mariupol acuză Rusia că a ars deliberat trupurile civililor ucişi: Oraşul a devenit „noul Auschwitz”.

UPDATE 16:10 Occupanţii au bombardat Sevierodonetsk, anunţă şeful Administraţiei Regionale de Stat din Luhansk, Serhiy Gaidai.

UPDATE 15:30 Jumătate din bombardamentele din regiunea Lugansk au lovit 10 clădiri mari, un centru comercial, garaje - nu instalaţii strategice, militare. Grănicerii sting apele şi îndepărtează molozul. Numărul victimelor este în curs de stabilire.

De asemenea, ruşii au bombardat astăzi un atelier de fabrică din Lysychansk şi o clădire rezidenţială din Rubizhne. 
 
Locuitorii din regiunile Doneţk, Luhansk şi Harkov sunt rugaţi să se evacueze în afara acestor regiuni.
 
UPDATE 15:00 Peste 400 de persoane au fost date dispărute în Gostomel. Acest lucru a fost raportat de Taras Dumenko, şeful administraţiei militare a satului Gostomel. 

UPDATE 14:30 Zece clădiri înalte au luat foc după un bombardament în regiunea Lugansk. Deocamdată nu se ştie dacă sunt victime.

UPDATE 13:00 Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a calificat ceea ce s-a întâmplat la Buchea drept o crimă de război. "Este imposibil să rămâi indiferent la imaginile înfiorătoare din oraşul Bucha de lângă Kiev după retragerea armatei ruse. Atingerea deliberată a civililor este o crimă de război şi o condamn cu fermitate", a scris Lapid pe Twitter. Israelul a adoptat anterior o poziţie categoric neutră faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDAtE 12:30 O zonă în care se distribuiau ajutoare umanitare a fost atacată astăzi în Ugledar, în regiunea Doneţk. Şeful regiunii, Pavlo Kyrylenko, a declarat că, potrivit datelor preliminare, doi civili au fost ucişi şi cinci au fost răniţi. 

UPDATE 12:00 În Belgorod, presa locală relatează, de asemenea, că toate şcolile şi grădiniţele au fost minate. 

UPDATE 11:05 În regiunea Lugansk vor funcţiona cinci "coridoare umanitare" pentru evacuare, potrivit şefului administraţiei regionale de stat, Serhiy Gaidai.

UPDATE 11:00 64 de copii din regiunea Harkov au fost răniţi şi ucişi ca urmare a invaziei la scară largă a Ucrainei de către Federaţia Rusă.

UPDATE 10:30 Primarul din Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat că militarii ruşi au împuşcat cel puţin 320 de civili în timpul ocupării oraşului. 

UE va trebui, mai devreme sau mai târziu, să impună restricţii împotriva petrolului şi gazelor din Rusia", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel. 
 

UPDATE 10:00 ONU: aproape 1.500 de civili ucişi şi peste 2.000 de răniţi

Aproape 1.500 de civili au murit şi peste 2.000 au fost răniţi. Acesta este bilanţul, în rândul populaţiei ucrainene, al războiului început odată cu invazia din 24 februarie. Cifrele sunt raportate de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Într-un comunicat, ONU afirmă că până acum au fost înregistrate 1.480 de morţi civili şi 2.195 de răniţi. Printre cei decedaţi se numără 321 bărbaţi, 211 femei şi 61 copii, precum şi 815 adulţi încă neidentificaţi.

Statele Unite, „iniţiatorii” crizei ucrainene, „nu au arătat niciun indiciu că doresc să solicite pacea şi să promoveze negocierile”, dar sunt gata să exacerbeze tensiunile dintre Rusia şi Ucraina şi să creeze obstacole în calea discuţiilor de pace dintre părţi, scrie The Global Times, tabloidul în limba engleză al regimului chinez, într-un editorial. „Trebuie să spunem că este foarte iresponsabil să alimentezi flăcările în acest moment”, conchide editorialul.

UPDATE 09:40 Şeful administraţiei militare din Hostomel: 400 de locuitori lipsesc din apel

Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a Kievului sunt daţi dispăruţi, după 35 de zile de ocupaţie rusă. Anunţul a venit de la şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko, care a vorbit cu un post de radio local, într-o emisiune citată de Ukrainska Pravda. În prezent, autorităţile inspectează subsolurile din zonă.

Dumenko a vorbit apoi despre imposibilitatea de a găsi cadavrele unor persoane care par să fi fost ucise. Hostomel este situat la nord-vest de capitala Kiev şi este aproape de un aeroport. Suburbia a fost subiectul unor lupte grele de când a început invazia rusă, în februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit din calea războiului.

UPDATE 09:20 Moscova: vom răspunde la fiecare act ostil

Moscova „va răspunde oricărui act ostil împotriva Rusiei”, a declarat, potrivit agenţiei Tass, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kremlin cu privire la expulzarea diplomaţilor ruşi din diverse ţări europene. Inclusiv România a expulzat 10 diplomaţi ruşi, după o perioadă de ezitare.

UPDATE 09:00 O înregistrare video arată uciderea unui civil, un biciclist, de către soldaţii ruşi la Bucea, relatează The New York Times

Imaginile au fost filmate în timpul ocupaţiei militare ruseşti a suburbiei Kiev, relatează ziarul. Videoclipul datează de la sfârşitul lunii februarie: a fost înregistrat de armata ucraineană şi a fost verificat independent de New York Times.

UPDATE 07:30 „Situaţia umanitară se înrăutăţeşte” în Mariupol, oraşul-port ucrainean asediat săptămâni întregi de trupele ruse şi unde „au continuat luptele violente şi bombardamentele ruseşti”. Serviciile de informaţii militare britanice „certifică” acest lucru în cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe teren. Potrivit armatei londoneze, în Mariupol rămân aproximativ „160.000 de oameni”, dintre care majoritatea nu au „electricitate, posibilitate de comunicare, medicamente, încălzire sau apă”. „Trupele ruse au împiedicat accesul ajutorului umanitar, probabil pentru a exercita presiuni asupra ocupaţilor şi a-i determina să se predea”.

UPDATE 07:10 Ajutoare vor fi trimise de Berlin în Moldova, unde 12.000 de ucraineni fugări s-au refugiat de la începutul războiului. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că „examinăm ce soluţii există, împreună cu UE, NATO şi în special cu partenerii G-7”, şi pentru a furniza arme suplimentare Ucrainei.

UPDATE 08:00 Twitter va introduce limite pentru propaganda guvernului rus

Restricţii asupra profilurilor guvernamentale ruse, pentru a limita impactul propagandei pe reţelele sociale. Twitter le-a anunţat, explicând: conturile oficiale nu vor mai fi „recomandate” utilizatorilor Twitter din toate categoriile aplicaţiei, inclusiv căutările.

UPDATE 07:30 Cel puţin 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a anunţat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, într-un briefing la Bucea. „Chiar şi în această situaţie crudă, crimele de război sunt primele care apar în ordine, urmate de crime împotriva umanităţii şi genocid”, a spus Venediktova.

Ceea ce pare o nouă groapă comună ar fi fost descoperită în Bucea, oraşul în care ruşii au lăsat în urmă mulţi civili ucişi, scrie The Guardian, care arată o fotografie din vârful gropii cu nişte oameni în jur, lângă o biserică.

UPDATE 07:00 Gigantul american de cipuri electronice Intel Corp a anunţat încetarea imediată a tuturor activităţilor sale în Rusia: „Intel continuă să se alăture comunităţii globale pentru a condamna războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi solicită o revenire rapidă la pace”.

UPDATE 06:41 Un număr de 45 de primari din Europa l-au lăsat să vorbească singur pe diplomatul rus care a rescris masacrul de la Harkov, acuzându-i pe ucraineni.

UPDATE 06:30 

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus patru rachete inamice în cursul nopţii.

UPDATE 06:25 Masacrul Bucea, mărturiile primului fotograf care a intrat în zonă: „Nu am văzut niciodată atât de mulţi morţi, iar groaza nu s-a terminat” 

„Vor mai fi multe Bucea”, crede Rodrigo Abd, de la AP, care a fost primul fotograf care a documentat crimele de război şi spune că a găsit „prizonieri în beci ţinuţi timp de o lună, printre cadavrele celor dragi”.

UPDATE 06:15 Lavrov: „Bucea este o provocare anti-rusă”. În 1994, oficialul semna memorandumul de la Budapesta

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a numit masacrul de la Bucea drept „o provocare anti-rusă special organizată, răspândită de reţelele sociale occidentale”, deşi, în urmă cu 28 de ani, tot el a semnat documentul de la Budapesta.

UPDATE 06:03 În regiunea Doneţk, poliţiştii de frontieră au doborât o dronă rusească

Drona a luat foc şi nu a fost distrusă în întregime. Se pot observa încă însemnele ruseşti de pe coada aparatului de zbor.

UPDATE 05:14 O lume divizată

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost susţinut de Venezuela, Cuba, Nicaragua, Eritreea, Belarus, Siria, Myanmar şi Coreea de Nord.

The Economist a publicat o hartă a lumii şi poziţia guvernului lor, pe care au luat-o în legătură cu războiul cu Ucraina.

În acelaşi timp, Ucraina a fost susţinută de aproape toate ţările europene, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite, Canada şi Columbia.

UPDATE 04:00 Ministrul israelian de externe Yair Lapid acuză armata rusă de crime de război în Ucraina

„Fotografiile şi mărturiile care vin din Ucraina sunt groaznice. Trupele ruse au comis crime de război împotriva civililor lipsiţi de apărare. Condamn ferm aceste crime de război. Dar există şi un punct de lumină în întuneric: lumea nu tace. Lumea nu este cinică şi nu se limitează la interese şi beneficii economice”, a scris Lapid pe Twitter.

UPDATE 03:25 

Statele Unite au transferat 18 case modulare pentru rezidenţă temporară. Vor fi trimise toate în regiunea Kiev în localităţile Bucha, Irpin şi Gostomel.

UPDATE 02:30 Blinken: NATO va analiza evoluţia conflictului din Ucraina şi modalităţile de consolidare şi adaptare

Alianţa Nord-Atlantică va analiza, la reuniunea programată miercuri şi joi, modificarea situaţiei militare din Ucraina, atrocităţile comise de trupele ruse, precum şi modalităţile de consolidare şi repoziţionare a Alianţei Nord-Atlantice, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken.

UPDATE 02:00 Ce fură soldaţii ruşi din casele ucrainenilor

„Invadatorul rus a furat bijuterii, telefoane, ţigări electronice, ceasuri, produse cosmetice şi chiar agrafe de păr pentru copii”, arată un raport al poliţiei ucrainene, după ce mai mulţi soldaţi ruşi au fost capturaţi de armata Ucrainei.

UPDATE 01:35 Nou apel în cazul refugiaţilor din Ucraina căutaţi pe munte, în Maramureş 

Un bărbat din Ucraina a sunat la Poliţia Maramureş, spunând că face parte dintr-un grup de patru bărbaţi care s-a rătăcit în zona montană.

UPDATE 01:20 Soldaţii ucraineni păşesc printre ruinele  satului recent eliberat, Svetilnya

UPDATE 01:00 

„Dovezile au arătat că trupele ruse au comis crime de război în Ucraina”, a declarat marţi ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield.

UPDATE 00:46 Portugalia anunţă expulzarea a zece oficiali diplomatici ruşi

Guvernul de la Lisabona a anunţat, marţi seară, decizia de expulzare a 10 funcţionari diplomatici din cadrul Ambasadei Rusiei, în cadrul unei acţiuni în coordonare cu numeroase ţări din Uniunea Europeană.

UPDATE 00:12 

Armata ucraineană se aşteaptă la ce e mai rău pe măsură ce intră în Borodyanka, oraş puternic asediat.

Rezumatul zilei

  • Comisia Europeană a propus noi sancţiuni, printre care interzicerea importurilor de cărbune din Rusia şi oprirea comerţului în valoare de aproape 20 de miliarde de euro ca represalii pentru posibilele crime de război săvârşite în Ucraina
  • O navă de marfă sub pavilion dominicat s-a scufundat în portul Mariupol, din sudul Ucrainei, după ce a fost lovită de rachetele ruseşti
  • Ministerul rus al Apărării afirmă că forţele sale vor „elibera” portul Mariupol de sub „naţionaliştii” ucraineni
  • Sancţiunile care vor fi anunţate de Statele Unite şi aliaţii săi miercuri vor viza băncile, oficialii ruşi şi vor interzice investiţiile de orice fel pe teritoriul Rusiei
  • Mii de lucrători auto au fost concediaţi, iar preţurile alimentelor sunt în creştere, pe măsură ce sancţiunile occidentale lovesc oraşele ruse
  • Oamenii pot pleca din Mariupol doar pe jos sau cu maşina personală, deoarece încercările de a organiza evacuări în masă cu autobuzul au eşuat

Peste 400 de persoane au fost date dispărute în Gostomel 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici