Video Războiul din Ucraina, ziua a 43-a. UE aprobă un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia / Rusia, suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului / Atrocităţile comise de invadatori ies la iveală. Primarul din Irpin: „Ruşii au trecut cu tancuri peste cadavre. Le adunăm cu lopata”

  • Statele Unite au anunţat o nouă rundă de sancţiuni care vizează instituţiile financiare ale Rusiei, precum şi oficialii ruşi şi membrii familiilor acestora.
  • Peste 5.000 de civili, inclusiv copii, au fost ucişi în Mariupol. Primarul din Mariupol a declarat că peste 5.000 de civili, inclusiv 210 copii, au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Associated Press.
  • Vicepremierul ucrainean a declarat că autorităţile vor încerca să evacueze civilii blocaţi în Mariupol prin intermediul a 11 coridoare umanitare.
  • Ucraina poate "absolut" să câştige războiul împotriva Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.
  • Kirby: "Bineînţeles că pot câştiga. Dovada este literalmente în rezultatele pe care le vedeţi în fiecare zi. Absolut că pot câştiga".
  • Rusia va trece la ofensivă în estul Ucrainei 'în câteva zile', afirmă un guvernator local. Forţele ruseşti vor lansa probabil o ofensivă pe scară largă în estul regiunii ucrainene Luhansk în "câteva zile", a declarat guvernatorul regiunii.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să impună un embargo asupra petrolului rusesc
28140 afișări

UPDATE 22:50 Ucraina a evacuat astăzi 4.676 de persoane prin coridoarele umanitare. Kyrylo Tymoshenko, şeful adjunct al biroului prezidenţial. Unele persoane au folosit autobuze, iar altele au ales să plece cu propriile maşini. 

UPDATE 22:40 Casa Albă va discuta cu China pe tema situaţiei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei. Acest lucru a fost anunţat de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Cu toate acestea, nu există încă informaţii cu privire la canalele care vor fi folosite. 

UPDATE 22:00 UE aprobă un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia

UPDATE 21:50 Grupul G7 anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza "atrocităţilor" comise în Ucraina

UPDATE 21:00 Londra intenţionează să trimită vehicule blindate în Ucraina, informează The Times.

Potrivit The Times, Ministerul Britanic al Apărării are în vedere opţiuni pentru trimiterea de vehicule blindate precum Mastiff şi vehicule militare Chakal. 

UPDATE 21:00 Secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat la Sky News că Rusia a suferit pierderi semnificative în timpul războiului din Ucraina:

„Am suferit pierderi semnificative de trupe, aceasta este o tragedie uriaşă pentru noi”

UPDATE 20:00 Rusia, reacţie la decizia Adunării Generale a ONU. Moscova consideră decizia motivată politic şi ilegală

După cum a spus Dmitri Polyansky, reprezentant adjunct al Federaţiei Ruse la ONU, pe 7 aprilie, Rusia îşi va înceta prematur puterile în UNHRC. Dar nu se va abate de la obligaţiile sale în domeniul drepturilor omului, transmit reprezentanţii Kremlinului.
 
UPDATE 19:30 Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge în vizită la Kiev pe 8 iunie.

UPDATE 19:00 Adunarea Generală ONU a decis suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului 

UPDATE 18:30  Ministerul de Interne şi Google vor arăta distrugerile din Ucraina: Imaginile de la Irpin vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Ministerul de Interne, împreună cu experţii Google, a început să digitalizeze consecinţele invaziei ruseşti în oraşele devastate din Ucraina, a anunţat Ministerul de Interne. 

UPDATE 18:00 Un incendiu a izbucnit într-un centru comercial din cartierul Saltivka, în urma bombardamentelor ruseşti din Harkov. Potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat victime. 
 
UPDATE 17:00 Senatul SUA votează pentru respingerea importurilor de energie din Orkostan. Acum mai este nevoie doar de semnătura preşedintelui pentru ca aceasta să intre în vigoare. Dacă Joe Biden va semna proiectul de lege, noile contracte de achiziţie de ţiţei şi unele produse petroliere, gaze naturale lichefiate şi cărbune vor fi interzise imediat, în timp ce contractele existente trebuie reziliate în termen de 45 de zile.

UPDATE 16:00 Nu a mai rămas niciun singur spital în regiunea Lugansk. Toate au fost bombardate şi distruse de către ruşi.

UPDATE 15:30 Peste 464 de copii, victime ale războiului din Ucraina. Dintre aceştia, 167 au fost ucişi, iar 297 au fost răniţi, potrivit Procuraturii Generale al Ucrainei. 

UPDATE 15:00 În Rusia se prezintă o realitate paralelă, în legătură cu masacrul de la Bucea

UPDATE 14:50 Evacuări în masă din Mariupol, semn că urmează bombardamente puternice din partea ruşilor.

UPDATE 14:30 O nouă amânare pentru cel de-al cincilea pachet de sancţiuni de către ţările UE

Reuniunea ambasadorilor celor 27 de state membre (Coreper), care a început în această dimineaţă, la ora 11, a fost întreruptă şi amânată la ora 19.

UPDATE 14:10 Primarul oraşului Dnepr, Boris Filatov, a invitat femeile, copiii, bătrânii şi cei care nu sunt implicaţi în gestionarea infrastructurii critice să părăsească oraşul şi să se mute în vestul ţării, relatează Ria Novosti.

UPDATE 14:00 Pro-ruşi din Ucraina revendică controlul centrului Mariupol

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei susţin că au preluat controlul asupra centrului Mariupol, graţie sprijinului trupelor ruse. „Putem spune că principala bătălie din zona centrală a oraşului s-a încheiat”, a declarat Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al forţelor pro-ruse din Donteţk, vorbind la televiziunea rusă. Forţele ucrainene nu au confirmat versiunea lui Basurin.

„Mariupol rezistă”, a declarat OleksiyiArestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Potrivit separatiştilor, luptele se limitează acum la portul oraşului. Basurin a mai susţinut că aproximativ 3.000 de soldaţi ucraineni sunt în oraş, asediaţi de forţele ruse.

Autorităţile de la Mariupol, care au fugit din oraş, cred că există zeci de mii de victime civile, după săptămânile sângeroase de bombardamente şi lupte, în timp ce încercările de evacuare a civililor încă rămaşi în oraş au eşuat în mod repetat.

UPDATE 13:40 Avertizarea Kremlinului: aprovizionarea Ucrainei cu arme nu ajută negocierile

Aprovizionarea Ucrainei cu arme nu va contribui la succesul discuţiilor dintre Moscova şi Kiev, a afirmat Kremlinul citat de TASS, care transmite: „Participarea lui Putin la G20 depinde de evoluţia situaţiei”. Australia este ultima ţară care a informat, astăzi, că va furniza Ucrainei echipamente militare.

UPDATE 13:30 Sirene antiaeriene la Lvov

La Lvov, în vestul Ucrainei, la 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, au răsunat sirenele antiaeriene. Corespondentul Associated Press Philip Crowther a scris acest lucru într-un tweet.

UPDATE 12:10 Papa Francisc l-a primit la Vatican pe Ambasadorul Ucrainei la Sfântul Scaun, Andrii Iuraş, cu ocazia prezentării acreditărilor sale, a informat biroul de presă al Vaticanului.

UPDATE 13:00 Ruşii au reluat ofensiva la Mariupol

Guvernul Orban nu susţine poziţia UE în legătură cu plata gazelor ruseşti (AICI, detalii)

UPDATE 12:30 Ruşii au trecut cu tancuri peste cadavre, iar localnici adună trupurile zdrobite cu lopata, spune primarul din Irpin

UPDATE 12:20 Armata lui Putin a intensificat atacurile în est. Totuşi, Ucraina este dată favorită să câştige, la final, războiul (AICI, detalii)

UPDATE 12:00 Kiev: „18.900 de soldaţi ruşi ucişi, 698 de tancuri distruse”

Pierderile din rândurile ruse de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 18.900, a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, tocmai lansat pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 18.900 de oameni, 698 de tancuri, 1.891 de vehicule blindate, 332 de sisteme de artilerie, 108 lansatoare de rachete multiple, 55 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate, forţele ruse au pierdut şi 150 de avioane, 135 de elicoptere, 1.358 de maşini, 7 unităţi navale, 76 de rezervoare de combustibil şi 111 drone.

UPDATE 11:40  Guvernul de la Paris l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul Rusiei, după ce reprezentanţa diplomatică din Franţa a postat imagini cu masacrul de la Bucea şi a scris „Decor de filmare, oraş Bucea”. AICI, detalii

UPDATE 11:20 Cât costă un război?

UPDATE 11:00 Ucrainenii anihilează minele lăsate în urmă de invadatori

UPDATE 10:20 Prima Divizie de la Kiev a reuşit să înlăture ofensiva rusă

UPDATE 10:00 Taiwan, noi sancţiuni împotriva Rusiei

Măsurile afectează în special exporturile pentru sectorul high-tech, potrivit rapoartelor Ministerului Economiei al insulei, citate de CNN. Sancţiunile intră în vigoare imediat.

UPDATE 09:40 Kiev: 10 coridoare umanitare

Ucraina îşi anunţă astăzi intenţia de a deschide zece coridoare umanitare. Acest lucru a fost declarat de Iryna Vereshchuk, viceprim-ministru al Ucrainei. Locuitorii care doresc să părăsească oraşul asediat Mariupol vor trebui din nou să folosească propriile vehicule.

UPDATE 09:20 „Austria expulzează patru diplomaţi ruşi”a,declarat Ministerul de Externe austriac, preluat de agenţia rusă Tass.

UPDATE 09:00 Kuleba: „Voi cere în numele Ucrainei armele necesare de la NATO şi G7”

„Principalul subiect al discuţiilor mele de la Bruxelles va fi furnizarea tuturor armelor necesare Ucrainei”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în ajunul întâlnirilor cu colegii din NATO şi G7. „Singura modalitate de a preveni răspândirea războiului rus dincolo de Ucraina este să ne fie acordat sprijin maxim. Toate armele. Politica „nu-l provoca pe Putin” a eşuat lamentabil”, a spus Kuleba, într-un videoclip.

UPDATE 08:30 Zelensky: „Rusia vrea să ascundă mii de morţi în Mariupol. Dar nu va reuşi. Lumea a văzut"

Rusia ascunde „mii” de oameni ucişi la Mariupol. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză din nou Moscova, într-un interviu acordat postului turc Haberturk TV, citat de The Guardian. „Cred că Rusia se teme că, dacă putem trimite ajutor umanitar lui Mariupol, întreaga lume va putea vedea ce se întâmplă”, a spus Zelenski.

„Rusia nu vrea să se vadă nimic, înainte de a prelua controlul oraşului, înainte de a-l curăţa”, a adăugat el, „Mariupol este un Iad în acest moment. Mii de oameni au fost ucişi sau răniţi. Numărul lor creşte pe zi ce trece. Aceştia încearcă să ascundă situaţia, în acest caz încearcă să împiedice sosirea ajutorului umanitar. Nu vor putea ascunde totul. Nu vor putea ascunde mii de oameni. Lumea a văzut situaţia reală. S-a văzut ceea ce i s-a făcut Ucrainei”.

UPDATE 08:00 Preşedintele polonez Duda spune că dialogul cu Rusia lui Putin este inutil.

UPDATE 07:30 Refugiaţii ucrainei au ajuns în SUA. Sunt 1.700 de persoane la graniţa cu Mexic.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să impună un embargo asupra petrolului rusesc

În ultimul său discurs video, liderul ucrainean a declarat că Moscova face atât de mulţi bani din exporturile de petrol încât nu are nevoie să ia în serios negocierile de pace şi a cerut "lumii democratice" să se ferească de ţiţeiul rusesc.

UPDATE Diplomat american: Sacţiunile impuse de Occident lui Putin şi Rusiei servesc şi ca un avertisment pentru Xi Jinping şi China

Sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina ar trebui să ofere Chinei o "bună înţelegere" a consecinţelor pe care le-ar putea suporta dacă ar oferi sprijin material Moscovei, a declarat adjunctul secretarului de stat american.

Wendy Sherman, în timp ce vorbea în cadrul unei audieri a Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat că "gama de sancţiuni" şi controalele la export coordonate între aliaţii împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a economiei ţării şi a oligarhilor, ar trebui să servească drept exemplu pentru liderul chinez Xi Jinping.

"Îi oferă preşedintelui Xi, cred, o înţelegere destul de bună a ceea ce i s-ar putea întâmpla în cazul în care, de fapt, îl va sprijini pe Putin în orice mod material."

Ea a declarat că Beijingul ar trebui să înţeleagă din răspunsul coordonat al Occidentului cu privire la Ucraina şi că orice demers al Chinei de a lua cu forţa insula Taiwan, guvernată democratic, nu ar fi acceptabil.

Noi imagini. Ucraina spune că ruşii au săpat gropi şi tranşee în cea mai contaminată zonă de la Cernobîl

În înregistrarea video, filmată de armata ucraineană şi publicată pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, se văd gropi şi tranşee abandonate într-o zonă din aşa-numita Pădure Roşie.

Zona este considerată cea mai poluată din întreaga zonă de excludere de la Cernobîl şi interzisă tuturor celor care nu lucrează acolo sau nu au o autorizaţie specială.

Noi ajutoare pentru armata ucrainiană. SUA au trimis 100 de drone switchblade către armata ucraineană

"Suntem în discuţii cu ucrainenii cu privire la viitoarele utilizări ale dronelor switchblade şi, desigur, vom păstra această opţiune deschisă în continuare", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Dronele switchbalde sunt mici şi portabile, fiind numite şi drone kamikaze, care poartă focoase şi detonează la impact. Cel mai mic model poate lovi o ţintă aflată la o distanţă de până la 10 km, potrivit companiei care produce dronele.

Kirby a mai spus că SUA au instruit "un număr foarte mic de soldaţi ucraineni care se aflau deja în Statele Unite" cu privire la drone, înainte de a se întoarce în Ucraina pentru a-i instrui pe alţii.

"Un individ ar putea fi instruit în mod corespunzător cu privire la modul de utilizare a dronei switchblade în aproximativ două zile sau cam aşa ceva", a spus Kirby.

El a mai spus că SUA "vor analiza alte oportunităţi adecvate, dacă va fi nevoie, pentru a oferi mai multă instruire pe switchblade, dacă este necesar".

Noi sancţiuni împotriva Rusiei. Sunt vizate şi fiicele lui Putin. Cine sunt Maria şi Katerina

Noile sancţiuni au lovit Sberbank din Rusia, care deţine o treime din totalul activelor bancare din Rusia, şi Alfa-Bank, a patra cea mai mare instituţie financiară a ţării, au declarat oficiali americani. Tranzacţiile energetice au fost exceptate de la ultimele măsuri, au precizat aceştia. Alfa-Bank nu are legătură cu Alpha Bank din România, care are acţionariat grecesc.

Statele Unite sancţionează, de asemenea, cele două fiice adulte ale preşedintelui rus Vladimir Putin, soţia şi fiica ministrului rus de externe Serghei Lavrov, precum şi membri de rang înalt ai Consiliului de Securitate al Rusiei, au precizat oficialii.

Putin a avut două fiice, Maria şi Katerina, din relaţia cu Lyudmila Shkrebneva cu care a fost căsătorit timp de trei decenii până la divorţul lor în 2013.

Maria s-a născut în Leningrad în 1985, iar Katerina s-a născut în Germania în 1986, când familia a locuit acolo în perioada în care tatăl ei a lucrat în KGB.

Când familia s-a mutat la Moscova, în 1996, fetele au frecventat o şcoală de limbă germană. Copiii ar fi fost scoşi de la şcoală atunci când Putin a devenit preşedinte interimar, iar profesorii i-au educat acasă.

Maria a studiat biologie la facultate şi a urmat cursurile şcolii de medicină din Moscova, în timp ce Katerina s-a specializat în studii asiatice în facultate. Ambele fete au urmat cursurile universitare sub identităţi false.

Maria, acum în vârstă de 36 de ani, este cercetător medical şi locuieşte la Moscova cu soţul ei olandez, Jorrit Faassen.

Maria şi Faassen se pare că au un copil - Putin i-a spus cineastului Oliver Stone în 2017 că este bunic. Când Stone l-a întrebat dacă s-a jucat cu nepotul său, Putin a răspuns: "Foarte rar, din păcate".

Între timp, Katerina ar avea o viaţă de lux, locuind în apartamente de lux şi dobândind o avere.

Katerina, acum în vârstă de 35 de ani, este o dansatoare acrobatică desăvârşită şi are un post de conducere la Universitatea de Stat din Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici