Războiul din Ucraina, ziua a 49-a. Putin promite că ofensiva Rusiei va dura până când vor fi îndeplinite toate obiectivele. Biden acuză Rusia de genocid. 4 şefi de stat au fost la Kiev. Invadatorii revendică preluarea portului Mariupol. Dialog de o oră Biden-Zelenski. Şeful Americii a promis armament greu. Moscova sancţionează 398 de membri ai Congresului SUA

  • Vladimir Putin a promis că ofensiva sângeroasă a Rusiei în Ucraina va continua până când obiectivele sale vor fi îndeplinite
  • Boris Johnson şi Joe Biden vor să acorde asistenţă suplimentară Ucrainei şi să intensifice presiunile asupra Rusiei
  • Casele a 84.000 de locuitori au fost distruse în timpul asediului rusesc asupra Mariupolului, a declarat consiliul oraşului.
53861 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 49-a. Putin promite că ofensiva Rusiei va dura până când vor fi îndeplinite toate obiectivele. Biden acuză Rusia de genocid. 4 şefi de stat au fost la Kiev. Invadatorii revendică preluarea portului Mariupol. Dialog de o oră Biden-Zelenski. Şeful Americii a promis armament greu. Moscova sancţionează 398 de membri ai Congresului SUA

UPDATE 22:20 Un oficial rus a declarat că Ucraina este dezamăgită de faptul că, spre deosebire de SUA şi de Canada, Franţa nu pronunţă cuvântul „genocid” (AICI, detalii)

UPDATE 22:00 Biden către Zelenski: „Artileria şi elicopterele vin împotriva ruşilor în Donbass”

„În timp ce Rusia se pregăteşte să-şi intensifice atacul în regiunea Donbass, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capabilităţile de a se apăra”, l-a asigurat preşedintele american Joe Biden pe omologul său ucrainean, în conversaţia telefonică pe care au avut-o, explicând că noul pachet de asistenţă militară convenit „va conţine multe dintre sistemele de arme extrem de eficiente pe care le-am furnizat deja şi noi capabilităţi adaptate la atacul mai larg care ne aşteptăm ca Rusia să se lanseze în estul Ucrainei”. „Aceste noi capabilităţi includ sisteme de artilerie, obuze de artilerie şi transportoare blindate de personal. Am aprobat şi transferul altor elicoptere. În plus, continuăm să facilităm mişcarea capacităţilor semnificative de la aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume”.

UPDATE 21:40 Moscova, sancţiuni pentru 398 de membri ai Congresului SUA

Ministerul rus de Externe a decis sancţiunile împotriva a 398 de membri ai Congresului SUA, scrie agenţia Tass.

UPDATE 21:30 Casa Albă, telefon Biden-Zelensky pentru ajutor

Preşedintele Biden a vorbit la telefon (timp de o oră) cu omologul său ucrainean Zelenski, anunţă Casa Albă. „Dialogul constant cu preşedintele SUA continuă. Am discutat despre un pachet suplimentar de apărare şi un posibil sprijin macrofinanciar şi am convenit să întărim sancţiunile”, comentează Zelenski pe Twitter.

UPDATE 21:00 Moscova: „Avem controlul total asupra portului Mariupol”

Armata rusă a raportat că a preluat controlul portului comercial Mariupol, relatează agenţia Interfax. Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, portul este „complet eliberat” de formaţiunile Azov. Rămăşiţele trupelor şi formaţiunilor ucrainene aflate în oraş „sunt înconjurate şi lipsite de posibilitatea de a scăpa”.

UPDATE 20:20 Dezvăluire: Putin nu bea niciodată la masă

UPDATE 19:30 Zakharova: Suedia este alături de nazişti, ca şi în trecut

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a atacat Suedia pentru intenţia sa de a solicita aderarea la NATO în briefingul său săptămânal, declarând că Stockholm a fost deja alături de nazişti în trecut, oferind materii prime şi sprijin logistic celui de-al Treilea Reich, rămânând în acelaşi timp neutră în Al Doilea Război Mondială. „Neavând de-a face cu trecutul şi nefiind recunoscut că au fost de partea greşită a istoriei, este mai dificil pentru ei astăzi să fie de partea cea bună”, a spus Zakharova.

UPDATE 19:00 Abramovici este urmărit peste tot în Europa, în timp ce America nu-l deranjează, deocamdată

UPDATE 18:20 Vicepremierul Kievului: Moscova vrea să dispărem

„Scopul Rusiei este ca Ucraina să nu mai existe. Suntem o naţiune care nu poate fi învinsă şi, prin urmare, trebuie să fim doborâţi. Dacă lumea nu intervine, Rusia nu se va opri. Răspunsul trebuie să fie imediat”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Olga Stefanişina, într-un link video avut cu Senatul.

UPDATE 18:00 Ucraina anunţă că ruşii au lăsat prăpăd în urmă: alte cadavre torturate au fost descoperite în nord-estul Ucrainei (AICI, detalii) 

UPDATE 17:50 Morţii Rusiei pe care nu-i revendică nimeni

UPDATE 17:40 Nemţilor nu le-a căzut deloc bine faptul că Zelenski n-a dorit să-l primească în vizită pe preşedintele Germanie, ca urmare a faptului că, în trecut, oficialul german a avut atitudini prieteneşti faţă de Putin, de care însă, recent, s-a delimitat

UPDATE 17:30 Kremlinul: „Este inacceptabil ca Biden să-l acuze pe Putin de genocid”

Este „inacceptabil” ca preşedintele american Joe Biden să-l acuze pe Vladimir Putin de genocid”, a transmis Kremlinul.

UPDATE 17:20 Zelenski cere blocarea băncilor ruseşti

„Facem apel Estoniei să apere necesitatea blocării complete a băncilor ruse, atunci când aprobă un nou şi foarte important pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse la nivelul Uniunii Europene. Toate băncile, nu doar o parte”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut acest lucru în timpul unei legături video cu Parlamentul estonian. „Şi vă îndemn să adăugaţi în sfârşit petrolul la pachetul de sancţiuni. Avem nevoie de un embargo la nivelul întregii Uniuni Europene”.

UPDATE 17:00 Misiunea UE va investiga crimele de război

Consiliul UE a modificat mandatul misiunii pentru reforma sectorului de securitate civilă din Ucraina (Euam Ukraine), care va putea acum să ajute autorităţile ucrainene să investigheze crimele de război comise în contextul invaziei ruse. Euam Ucraina, precizează Consiliul, va oferi consiliere şi formare şi va putea oferi fonduri şi echipamente autorităţilor de la Kiev. Misiunea va coopera cu Curtea Penală Internaţională, Eurojust şi statele membre, sprijinind investigaţiile privind crimele de război comise în Ucraina.

UPDATE 16:30 Preşedinţii Poloniei şi ţărilor baltice au sosit la Kiev

Preşedinţii Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei au ajuns la Kiev cu trenul, a transmis ambasada Estoniei în Ucraina pe Twitter. Liderii plănuiesc să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 16:00 Suedia şi Finlanda îşi abandonează neutralitatea militară şi vor în NATO. Rusia se arată nemulţumită

UPDATE 15:30 Ruşii vor trage în convoaiele NATO care vor aproviziona Ucraina, informază Moscova

UPDATE 14:00 ONU anunţă că cel puţin 1.892 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 13:00 Şapte civili au fost ucişi în Harkov în ultimele 24 de ore, anunţă primarul oraşului ucrainean. Printre victime este un copil de doi ani.

UPDATE 11:00 Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a anunţat că miercuri, în zonele de conflict din Ucraina, nu vor fi deschise coridoare umanitare în ciuda negocierilor dintre cele două părţi.

UPDATE 10:00 Risc ridicat: Ministerul Apărării avertizează asupra ameninţării unor noi atacuri chimice ruseşti. „Nu trebuie să uităm riscul ridicat de utilizare a armelor chimice de către Rusia, pentru că ei iau în considerare astfel de scenarii. Şi, în ciuda faptului că au tras peste o mie de rachete asupra Ucrainei, au încă un arsenal uriaş", a declarat ministrul adjunct al apărării Malyar.

UPDATE 09:00 Preşedinţii polonez, lituanian, leton şi estonian s-au deplasat în capitala ucraineană Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Zelenski, a declarat un consilier al liderului polonez citat de BBC.

UPDATE 08:00 Imaginile prin satelit arată că forţele ruseşti continuă să avanseze în estul Ucrainei. Imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies din 11 aprilie arată desfăşurări militare de-a lungul autostrăzii 14k-34 şi a coridorului care duce de la Soloti şi Valuyki, în vestul Rusiei, spre Ucraina.

UPDATE 05:45 Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucea şi în alte suburbii ale Kievului care au fost ocupate de trupele ruseşti şi peste 200 sunt considerate dispărute, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că investighează, de asemenea, evenimentele din districtul Brovary, care se află în nord-est. Cadavrele a şase civili au fost găsite cu răni prin împuşcare într-un subsol din satul Shevchenkove şi se crede că forţele ruseşti sunt responsabile, transmite Sky News.

UPDATE 05:00 Statele Unite pregătesc un alt pachet de sprijin militar, posibil în valoare de 750 de milioane de dolari, care va fi anunţat în zilele următoare, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, notează Sky News.

În această săptămână ar trebui să fie finalizată livrarea a 800 de milioane de dolari în asistenţă militară aprobată de preşedintele Joe Biden în urmă cu o lună. 

UPDATE 04:45 OSCE va publica miercuri concluziile investigaţiei privind încălcările drepturilor omului de către Rusia în Ucraina

Deocamdată nu este clar care vor fi concluziile raportului.

Raportul este produsul unei misiuni de anchetă de câteva săptămâni condusă de trei experţi aleşi de Ucraina de pe o listă de experţi OSCE. Această investigaţie a fost declanşată după ce 45 de ţări au invocat un mecanism rar al OSCE, Mecanismul de la Moscova, care este utilizat pentru a investiga preocupările legate de drepturile omului, scrie CNN.

UPDATE 03:30 Zelenski a reacţionat după ce Biden a acuzat Rusia de genocid

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit într-un tweet, preşedintelui american Joe Biden pentru că a folosit cuvântul "genocid" pentru a descrie invazia rusă în Ucraina. "Cuvinte adevărate ale unui lider adevărat", a scris Zelenski pe Twitter.

UPDATE 02:30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ironizat miercuri declaraţiile Moscovei cum că războiul împotriva naţiunii sale decurge bine, întrebându-se cum ar fi putut preşedintele Vladimir Putin să aprobe un plan care a implicat moartea atâtor ruşi.

"În Rusia s-a spus încă o dată că aşa-numita lor operaţiune specială se presupune că se desfăşoară conform planului. Dar, ca să fim sinceri, nimeni din lume nu înţelege cum a putut să se realizeze un astfel de plan", a declarat Zelenski într-o înregistrare postată pe Telegram.

"Cum a putut să apară un plan care prevede moartea a zeci de mii de soldaţi proprii în puţin mai mult de o lună de război? Cine ar putea aproba un astfel de plan?"

UPDATE 02:00 Preşedintele Statelor Unite a acuzat pentru prima dată Rusia de genocid în Ucraina

"Bugetul familiilor voastre, capacitatea ta de a vă umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război şi comite un genocid la o jumătate de lume distanţă", a declarat Biden la un eveniment din Iowa privind preţurile la carburanţi. 

"Da, l-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să elimine ideea de a putea fi ucrainean şi dovezile sunt tot mai multe", a declarat Biden reporterilor.

El a adăugat: "Îi vom lăsa pe avocaţi să decidă la nivel internaţional dacă se califică sau nu, dar mie aşa mi se pare cu siguranţă", potrivit Reuters.

UPDATE 01:00 Volodimir Zelenski a propus miercuri să îl schimbe pe Viktor Medvedchuk, un politician pro-rus de rang înalt, cu prizonieri de război deţinuţi de forţele Moscovei, notează Reuters.

Într-un discurs, el a declarat că este "important ca forţele noastre de securitate şi forţele militare să ia în considerare o astfel de posibilitate". Marţi, serviciile de securitate ucrainene au declarat că l-au arestat pe Medvedciuk, care este cel mai apropiat şi mai influent aliat al preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

UPDATE 00:30 Casele a 84.000 de locuitori au fost distruse în timpul asediului rusesc asupra Mariupolului, a declarat consiliul oraşului. Aceasta include 40% din clădirile înalte din oraş.

"Este nevoie de 2,3 miliarde de dolari pentru a construi atâtea locuinţe şi pentru a crea acolo cel puţin condiţii de trai de bază", a declarat consiliul.

Anterior, primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 21.000 de civili au fost ucişi în oraş. 

Ştirea iniţială: Vladimir Putin a promis marţi că ofensiva sângeroasă a Rusiei în Ucraina va continua până când obiectivele sale vor fi îndeplinite şi a insistat asupra faptului că operaţiunea se desfăşoară conform planului, în ciuda unei retrageri majore în faţa unei opoziţii ucrainene dure şi a unor pierderi semnificative, scrie AP.

Trupele ruseşti, care şi-au zădărnicit înaintarea spre capitala Ucrainei, se concentrează acum asupra regiunii Donbas din estul ţării, unde Ucraina a declarat marţi că investighează o afirmaţie potrivit căreia o substanţă otrăvitoare ar fi fost aruncată asupra trupelor sale. Nu a fost clar ce substanţă ar putea fi, dar oficialii occidentali au avertizat că orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar reprezenta o escaladare gravă a războiului deja devastator.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au evidenţiat, marţi, importanţa intensificării asistenţei militare şi economice destinate Ucrainei şi au pledat pentru aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Rezumatul zilei 48

  • Ucraina a arestat un oligarh ucrainean pro-rus, Zelenski a postat o fotografie cu Viktor Medvedciuk în cătuşe.
  • Putin nu recunoaşte masacrul de la Bucea, despre care a spus că este un fals
  • Kievul denunţă armata rusă că a folosit bombe cu fosfor la Novoiakovlivka
  • Belarus „este locul perfect pentru negocieri între Moscova şi Kiev”, a declarat de preşedintele rus Vladimir Putin
  • Kiev, a creat o listă de trădători: 73 de politicieni şi 13 mass-media
  • O coloană militară rusă care se îndreaptă spre Donbas a fost descoperită cu ajutorul imaginilor din satelit
  • Ucraina şi Polonia au semnat un memorandum privind asistenţa în timpul războiului.
  • O fetiţă de un an şi jumătate din Mariupol şi un băiat de 13 ani din Harkov au murit în urma bombardării invadatorilorUE a cerut ţărilor membre să trimită urgent arme către Ucraina, în „câteva zile, nu săptămâni”
  • Cel puţin 10.000 de civili au murit în Mariupol de la începutul războiului, a declarat primarul oraşului
  • Aproape două treimi dintre toţi copiii ucraineni şi-au părăsit casele în cele şase săptămâni de la invazia Rusiei, a declarat luni agenţia ONU pentru copii UNICEF
  • Forţele ucrainene ar putea pune capăt asediului rusesc de la Mariupol dacă ar fi aprovizionate cu armament greu, a declarat Volodimir Zelenski
  • Unsprezece civili au fost ucişi de bombardamente ruseşti în regiunea Harkov din estul Ucrainei în cursul nopţii
  • Oficialii ucraineni susţin că au distrus un depozit de arme ruseşti în Novoaidar, regiunea Luhansk
  • Pentagonul monitorizează un posibil atac cu arme chimice în Mariupol
  • Autorităţile ucrainene din oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării, au avertizat populaţia să nu se apropie de "minele antipersonal" care sunt aruncate în regiune
  • Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video zilnic de luni seara că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina
  • Banca Mondială afirmă că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an din cauza invaziei Rusiei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici