LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua 267. Polonia, primele rezultate ale anchetei privind căderea rachetei care a ucis doi oameni / Ruşii lovesc Odesa şi Dnipro / Site-ul Novaya Gazeta, blocat de Kremlin / Moscova dă vina pe Kiev pentru lipsa curentului şi a căldurii / Preşedintele Poloniei a vizitat locul lovit de rachetă

  • Preşedintele Statului Major al Forţelor Întrunite, generalul Mark Milley, a declarat că obiectivul ucrainenilor de a-i "da afară militar pe ruşi din Ucraina în mod fizic este o sarcină foarte dificilă" şi una care nu are şanse de a fi îndeplinită "prea curând".
  • Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina vrea să stabilească toate datele legate de racheta care a lovit marţi Polonia.
33794 afișări

UPDATE 23:00 Banksy revendică 7 graffiti în Ucraina

Sunt şapte graffiti pe care Banksy, misteriosul artist şi scriitor britanic din Bristol, susţine că le-a creat cu propria sa mână în Ucraina, ca un act de solidaritate cu victimele intervenţiei militare ruse. Certificarea vine cu un videoclip lansat în aceste ore pe profilul său de Instagram

Banksy îşi atribuie graffiti-uri deja certificate ca fiind ale sale, cum ar fi, de exemplu, cel înfăţişând un Vladimir Putin knock-out cu o mişcare de judo.

Călătoria făcută în Ucraina de Banksy nu este prima misiune făcută într-un teatru de conflict pentru a-şi expune arta direct, în numele angajamentului politic, social şi pacifist.

UPDATE 22:30 Pentagonul: poziţia noastră militară în Polonia nu s-a schimbat

„Nimic nu s-a schimbat în poziţia noastră militară din Polonia”. Purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat într-un briefing de presă, răspunzând la o întrebare despre situaţia din Polonia după incidentul de marţi.

UPDATE 22:00 Sumarul zilei

UPDATE 20:10 Moscova: UE este surdă faţă de societatea civilă

„Uniunea Europeană este surdă la apelurile din partea societăţii civile europene de a opri furnizarea de arme, de a nu mai alimenta în mod activ conflictul şi de a acorda atenţie problemelor interne şi nevoilor cetăţenilor UE”. Cu aceste cuvinte, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a comentat la Telegram misiunea de asistenţă militară în Ucraina anunţată de UE.

UPDATE 20:00 Kiev: cel puţin 7 morţi într-un raid rusesc în regiunea Zaporizhzhia

Numărul morţilor din atacul rusesc cu rachete asupra Vilniansk, în regiunea Zaporizhzhia, este de cel puţin şapte. Salvatorii au găsit cadavrele a şapte persoane sub dărâmăturile unei clădiri lovite de o rachetă rusă din Vilniansk. Acest lucru a fost declarat de şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kyrylo Timosenko, relatează Ukrinform. „Zezi de salvatori, voluntari şi utilităţi publice încă lucrează pe şantier”, a adăugat el. Trupurile a şapte persoane au fost scoase de pe dărâmături”.

UPDATE 19:30 Borrell: Rusia nu dă semne că vrea să retragă trupele din Ucraina

Şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că Rusia nu a dat semne că este pregătită să-şi retragă trupele din Ucraina. Borrell a declarat pentru Reuters: „Mă tem că Rusia nu este pregătită să se retragă şi că, dacă nu se retrage, pacea nu va fi posibilă”. El a adăugat: „Rusia trebuie să facă posibilă pacea, agresorul trebuie să se retragă, dacă doreşte o pace durabilă”.

UPDATE 19:20 Ucraina, implicată în ancheta începută în Polonia

UPDATE 19:00 Preşedintele Poloniei vizitează locul lovit de rachetă

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a vizitat locul unde o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, în apropierea graniţei cu Ucraina. În timpul vizitei, Duda şi-a exprimat înţelegere faţă de situaţia din Ucraina: „Este o situaţie extrem de dificilă pentru ei şi sunt emoţii mari, este şi stres mare”, a spus Duda.

UPDATE 18:00 Navalnîi suferă după gratii

UPDATE 17:30 Numărul răniţilor în atacul de la Dnipro se ridică la 23

Numărul răniţilor în urma atacului cu rachete al trupelor ruse asupra Niproului a crescut la 23. Acest lucru a fost raportat de şeful administraţiei militare a regiunii, Valentin Reznicenko, scrie Ukrinform. Reznichenko a adăugat că 15 dintre răniţi au fost internaţi în spital.

UPDATE 17:10 Kiev: 991 de cadavre civile găsite în 4 regiuni eliberate

Agenţiile ucrainene de aplicare a legii au descoperit cadavrele a 991 de civili pe teritoriile regiunilor Doneţk, Mikolaiv, Harkov şi Herson eliberate de invadatorii ruşi. Acest lucru a fost declarat de către şeful Departamentului de sprijin analitic organizaţional şi răspuns operaţional al poliţiei naţionale ucrainene (NPU), Oleksiy Sergeev, după cum a raportat Ukrinform, în timpul unui briefing privind situaţia de pe frontul de război ruso-ucrainean.

UPDATE 17:00 În regiunea Kiev, pana de curent ar putea dura zile întregi

Ar putea exista o pană de curent în regiunea Kiev de câteva zile, a declarat de directorul executiv al operatorului Dtek, Dmytro Sakharuk, subliniind că este probabil ca în unele zone să fie introduse întreruperi de curent, iar pornirile să fie programate, relatează ziarul UNIAN. „Din păcate, numărul de ore în care pot avea loc aceste aprinderi programate este încă foarte scurt: maximum două sau trei ore”, a adăugat managerul Dtek.

UPDATE 16:30 Nuanţa lui Zelenski

UPDATE 16:10 Verdictul Curţii de la Haga: zborul MH17 a fost doborât de o rachetă pro-rusă

Zborul malaezian Mh17 a fost doborât de o rachetă de tip Buk trasă din Pervomaisk, o localitate din districtul Lugansk, în momentul doborârii sub controlul militanţilor separatişti pro-ruşi. Aceasta este prima parte a verdictului final privind doborârea zborului din Malaezia din 14 iulie 2014, emis de instanţa de maximă securitate de la Haga, înfiinţată lângă aeroportul Schiphol din Amsterdam. „Fragmente ale rachetei Buk găsite în corpurile victimelor sunt dovada de necontestat că această rachetă a fost cea care a provocat doborârea zborului”, a explicat instanţa.

UPDATE 15:40 Moscova: Cetăţenii ucraineni sunt fără electricitate din cauza refuzului Kievului la negocieri”

Faptul că cetăţenii ucraineni au rămas fără electricitate este rezultatul atacurilor asupra infrastructurii militare provocate de refuzul Kievului de a negocia cu Rusia, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă ruse Tass. Comentând atacurile ruseşti din 15 noiembrie, care au lăsat milioane de oameni fără electricitate şi încălzire, Peskov a spus: „Vorbim despre acele structuri de infrastructură care au legătură directă sau indirectă cu potenţialul militar al Ucrainei şi al regimului ucrainean”, „acestea sunt toate consecinţe ale refuzului părţii ucrainene de a rezolva problema, de a intra în negocieri”.

UPDATE 15:30 Kremlin: Nimeni nu vorbeşte despre arme nucleare în Rusia

„În Rusia, nimeni nu vorbeşte sau nu a vorbit despre arme nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că o astfel de naraţiune aparţine exclusiv capitalelor europene.

UPDATE 15:20 Moscova: Nu vom renunţa la teritoriile ucrainene anexate

Rusia nu intenţionează să renunţe la teritoriile din Ucraina recent anexate la teritoriul său. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, într-un interviu de televiziune filmat de agenţia Tass. „Suntem de neclintit în poziţia noastră care asigură cu siguranţă integritatea noastră teritorială cu toate teritoriile nou admise”, a spus Riabkov.

UPDATE 15:10 Presa rusă: Atacul cu drone asupra unei staţii electrice din Crimeea

Presa rusă a relatat că o dronă a atacat substaţia de electricitate Kafa din Crimeea. Oleg Kryuchkov, consilier al preşedintelui rus în Crimeea, a declarat că drona a fost doborâtă, centrala nu a fost avariată şi alimentarea cu energie electrică nu a fost întreruptă. Canalul pro-guvernamental rus Telegram Mash a scris că atacul a avut loc în noaptea de 17 noiembrie şi că la faţa locului au fost găsite rămăşiţele unei drone ucrainene. Armata de la Kiev nu a comentat public aceste rapoarte.

UPDATE 14:53 Cel puţin 14 persoane, între care o fată, au fost rănite într-un atac comis joi în oraşul ucrainean Dnipro, potrivit şefului administraţiei regionale, Valentyn Reznichenko.

 
Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a postat pe pagina sa de socializare o înregistrare video în care se vede o maşină care circulă în trafic înainte ca o explozie puternică să aibă loc puţin mai sus pe şosea.
 

UPDATE 14:45 Oficialii spun că o instalaţie de producţie de gaze şi o fabrică de muniţie din Dnipro s-au numărat printre cele mai recente ţinte şi cel puţin patru persoane au murit

 

UPDATE 14:30 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât şase rachete ruseşti deasupra regiunii Odesa, au declarat autorităţile. Patru rachete de croazieră au fost doborâte deasupra Kievului

 
 

UPDATE 14:00 Un miliardar lansează un fond de 25 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei

Miliardarul australian din industria minieră Andrew Forrest a lansat un fond de investiţii care va avea o valoare de cel puţin 25 de miliarde de dolari pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei devastate de război, scrie BBC. 
 

UPDATE 13:30 La locul prăbuşirii rachetelor de la Przewodów, în Polonia, anchetatorii au strâns deja câteva dovezi care indică succesiunea evenimentelor, a declarat Jakub Kumoch, şeful Biroului pentru Afaceri Internaţionale al preşedintelui polonez

 
Potrivit acestuia, experţii studiază epava rachetei, adâncimea craterului, calculează direcţia din care a zburat şi cantitatea de combustibil folosită.
 
Şeful Biroului Politic Internaţional polonez a spus că totul indică faptul că a fost o rachetă trasă din apărarea aeriană a Ucrainei.
 
„Astăzi există o mulţime de dovezi că una dintre rachetele care trebuia să doboare racheta rusă nu a lovit ţinta, sistemul de autodistrugere nu a funcţionat, iar această rachetă, din păcate, a dus la o tragedie”, Kumoh. a spus TVN24.
 
O echipă de anchetă polono-americană lucrează la locul prăbuşirii rachetei. Kumoh a confirmat că şi ucrainenii au cerut acces la anchetă.
 
„Dacă ambele părţi sunt de acord şi, din câte ştiu eu, nu există obiecţii din partea americană, atunci un astfel de acces poate fi asigurat în viitorul apropiat”, a spus el.
 
Kumoch a subliniat că nimeni nu acuză Ucraina că a lovit în mod deliberat teritoriul Poloniei. „Rusia a bombardat Ucraina în acea zi, iar Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru tot ce cade”, a spus el.
 
Anterior, preşedintele Andrzej Duda a spus acelaşi lucru. "Nu există nicio indicaţie că acesta a fost un atac deliberat asupra Poloniei. Probabil a fost o rachetă S-300 de fabricaţie rusă. În acest moment, nu avem nicio dovadă că ar fi fost o rachetă trasă de partea rusă", a declarat preşedintele Poloniei. spus.
 
În acelaşi timp, partea ucraineană insistă că Rusia a lansat racheta. „Nu am nicio îndoială că nu a fost racheta noastră sau atacul nostru cu rachetă”, a declarat miercuri preşedintele Volodymyr Zelenski reporterilor. El a adăugat că a fost informat despre acest lucru de către comandamentul Forţelor Armate ale Ucrainei şi nu are sens ca el să nu aibă încredere în ei.
 

UPDATE 12:40 Primarul din Dnipro, Borys Filatov, a declarat că un angajat al primăriei a fost rănit în atacul din această dimineaţă, în timp ce ajuta o victimă. Omul este operat, un fragment de şrapnel i-a străpuns haina

UPDATE 12:00 Preşedintele Poloniei va sosi joi la locul incidentului, unde o rachetă a ucis doi oameni

UPDATE 11:00 Un oficial rus afirmă că Ucraina controlează 1% din Luhansk

Forţele ucrainene controlează aproximativ 1% din teritoriul regiunii Luhansk din estul ţării, a declarat agenţia de presă RIA Novosti, care l-a citat pe şeful instalat de Rusia în această zonă.
 
Administratorul Leonid Pasechnik, susţinut de Moscova, a declarat că Ucraina controlează satul Belogorovka şi alte două aşezări din regiune.
 
Rusia a declarat regiunea Luhansk ca fiind a sa după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că voturile au încălcat dreptul internaţional şi au fost coercitive şi nereprezentative.

UPDATE 10:20 Ce spune şeful de la Pentagon despre şansele de victorie rapidă a Ucrainei în faţa Rusiei

 
Cel mai important general american a declarat că şansele Ucrainei de a obţine o victorie militară categorică pe termen scurt nu sunt mari.
 
Oficialul american avertizează că Rusia deţine încă o putere de luptă semnificativă în interiorul Ucrainei, în ciuda faptului că a suferit eşecuri pe câmpul de luptă. 
 
 

UPDATE 10:00 Înţelegerea privind transportul cerealelor prin Marea Neagră va fi prelungită cu 120 de zile

 

UPDATE 09:00 Odesa a fost lovită de o rachetă rusească, potrivit armatei ucrainene

Oraşul portuar Odesa, situat în sudul Ucrainei, a fost lovit joi dimineaţă de o rachetă rusească, potrivit comandamentului militar 'sud' al Ucrainei.
 
De asemenea, Ukrinform a relatat că s-au auzit explozii în Dnipro, un oraş de pe râul Nipru din centrul Ucrainei.
 
Au fost raportate pene de curent în tot oraşul.

UPDATE 08:00 Autoritatea de supraveghere a presei din Rusia a blocat joi accesul la site-ul ştiri independent Novaya Gazeta, relatează Reuters

 
Novaya Gazeta şi-a suspendat publicarea pe site-ul său, pe reţelele de socializare şi în format tipărit în martie, ca răspuns la noile legi stricte de cenzură introduse de Rusia.
 
În iulie, autoritatea de reglementare a presei Roskomnadzor a blocat, de asemenea, site-ul nou alNovaya Gazeta care a fost lansat în Europa de către personalul afiliat ziarului, iar în septembrie un tribunal a revocat licenţa media a publicaţiei.
 

Ambasadorul polonez la NATO spune că incidentul cu racheta a fost responsabilitatea Rusiei

Ambasadorul polonez la NATO a declarat că "responsabilitatea finală aparţine Rusiei", în urma rachetei mortale care a căzut marţi pe teritoriul polonez şi care a provocat moartea a două persoane.

Vorbind pentru CNN, ambasadorul Tomasz Szatkowski a declarat că incidentul nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina şi nu s-ar fi angajat în crime de război prin atacarea infrastructurii civile.

"Responsabilitatea finală aparţine Rusiei", a spus Szatkowski.

Zelenski: Ucraina vrea toate datele legate de racheta care a aterizat în Polonia

Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina vrea să stabilească toate datele legate de racheta care a lovit marţi Polonia.

Oficialii polonezi au indicat că este probabil ca o rachetă ucraineană, desfăşurată de apărarea sa aeriană pe fondul valurilor de atacuri cu rachete ruseşti de marţi, să fi aterizat în interiorul graniţei sale.

Zelenski a declarat în discursul său video zilnic că "clarificarea tuturor circumstanţelor privind modul în care agresiunea rusă a trecut graniţa poloneză" este acum o problemă care se află în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

"Poziţia ucraineană este foarte transparentă: vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt. De aceea, avem nevoie ca experţii noştri să se alăture activităţii anchetei internaţionale şi să aibă acces la toate datele de care dispun partenerii noştri şi la locul exploziei".

Zelenski a declarat că a vorbit cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi şi-a exprimat condoleanţele, dar a insistat asupra faptului că a fost vorba de "agresiunea rusă" care a provocat moartea a doi cetăţeni polonezi.

Zelenski a declarat că miercuri a fost "o zi lungă şi grea", după atacul de raiduri ruseşti cu rachete asupra unor obiective de infrastructură de marţi.

Ştirea iniţială

În cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, Milley a declarat că Rusia ocupă aproximativ 20% din Ucraina şi a precizat că Herson şi Harkov, pe care ucrainenii le-au recucerit, "sunt relativ mici în comparaţie cu întregul".

"În ceea ce priveşte probabilitatea unei victorii militare ucrainene, definită ca fiind alungarea ruşilor din toată Ucraina pentru a include ceea ce ei au definit, sau ceea ce ei pretind a fi Crimeea, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în curând, nu este mare, din punct de vedere militar", a spus Milley.

Milley spune că "din punct de vedere politic, ar putea exista o soluţie politică în care, din punct de vedere politic, ruşii se retrag".

"Armata rusă suferă foarte rău. Aşa că vrei să negociezi într-un moment în care eşti în forţă, iar adversarul tău este în slăbiciune. Şi este posibil, poate, să existe o soluţie politică. Tot ce spun este că există o posibilitate pentru aceasta", a spus el, conform CNN.

Rezumatul zilei 266 de război

  • Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, a declarat miercuri seară că a încercat fără succes să discute cu omologul său din Rusia, generalul Valeri Gherasimov, despre incidentul din sud-estul Poloniei
  • Aproximativ 50 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi într-un atac de artilerie ucraineană cu rază lungă de acţiune, a declarat miercuri armata de la Kiev
  • Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, afirmă că explozia produsă marţi în sud-estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina, probabil a fost cauzată de tentativa armatei ucrainene de a intercepta o rachetă a Rusiei.
  • Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că armata ucraineană a transmis Statelor Unite şi altor naţiuni aliate că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în intervalul şi în apropierea zonei din sud-estul Poloniei unde s-a produs incidentul
  • Ucraina ar vrea să participe la ancheta în cazul incidentului din sud-estul Poloniei
  • Armata din Belarus anunţă că a doborât o dronă ucraineană
  • NATO este în stand-by. Armata poloneză declară că este în alertă maximă. Între timp, Peskov ia apărarea Rusiei: „Occidentul, reacţie isterică şi vehement rusofobă”
  • Suedia a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 287 de milioane de dolari
  • Macron spune că în prezent este imposibil să fie identificaţi responsabilii pentru atacurile cu rachete de pe teritoriul polonez

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici