Video DEPOPULĂRI MASIVE | Localităţi unde se nasc cel mult doi copii într-un an: Case părăsite şi gospodării abandonate | GALERIE FOTO, VIDEO

Case în paragină, gospodării părăsite şi localităţi în care se mai organizează doar înmormântări. Sunt efecte ale îmbătrânirii populaţiei şi ale depopulării satelor din nordul judeţului Galaţi, de unde tinerii au plecat şi au lăsat în urmă bătrâni care numără pe degete oamenii care au rămas.

4754 afișări

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

În localitatea gălăţeană Vlădeşti, aflată pe malul Prutului, există cel puţin 20 de gospodării abandonate. Casele sunt nelocuite şi stau să se prăbuşească, iar terenurile nelucrate s-au umplut de buruieni de când bătrânii au murit, iar tinerii au plecat la muncă în străinătate.

„Ultimul bătrân a murit acum vreo şapte - opt ani şi, de atunci, copiii au plecat prin Italia. Nu au mai revendicat, nu au mai venit să vadă casa, probabil că trăiesc mai bine acolo unde au plecat. Mai este o casă de peste 100 de ani. E părăsită de aproape 10 ani. Are prispă cu pridvor, magazie, bucătărie, coteţ pentru pui. Acolo ţineau puii până creşteau mari şi apoi le dădea drumul prin curte. Toate casele sunt acum părăsite”, spune primarul comunei Vlădeşti, Eracli Drujescu.

Ca efect al depopulării masive şi al îmbătrânirii populaţiei, în satul gălăţean sunt organizate foarte multe înmormântări şi prea puţine nunţi ori botezuri.

„La căminul nostru cultural pe care l-am făcut extraordinar de frumos, dacă avem o nuntă pe an şi în rest rămâne aşa, mai mult pentru adunări. Înmormântări avem una sau două pe săptămână, deci sunt multe”, afirmă primarul.

Bătrânii care au rămas în sat nu reuşesc să însufleţească uliţele părăsite. Stau mai mult în case şi sunt vizitaţi foarte rar de nepoţi şi strănepoţi.

Una dintre cele mai în vârstă femei din satul Vlădeşti, Aniţa Popescu, a ajuns la 90 de ani, locuieşte de peste şapte decenii în localitatea de lângă Prut. Are patru copii, 12 nepoţi şi 14 strănepoţi.

„Aici am făcut casă, eu am făcut-o cu mânuţele astea şi cu omul meu. Şi de atunci trăiesc aici. E grea bătrâneţea. În tot satul populaţia este îmbătrânită. Nici nu mai este multă lume. Cred că peste câţiva ani satul rămâne gol. Din leatul meu, cam nimeni nu mai trăieşte. Şi fraţii mei s-au dus toţi, şi surorile mele, şi leaturile mele”, spune cu amar Aniţa Popescu.

Nici în comuna învecinată, Oancea, lucrurile nu sunt diferite. Uliţele sunt goale, casele au fost abandonate, iar cei rămaşi îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile bune.

„Ce sat frumos am avut aici, cu lume multă. Acum stai să-i numeri pe degete. Populaţia a îmbătrânit, toţi au fugit la oraş, casele au rămas goale, iar natalitatea a scăzut. În Oancea nu s-a mai făcut nici o nuntă, nici o cumetrie, nimic, avem însă multe înmormântări. Cred că sunt două naşteri şi 30 - 40 de înmormântări pe an”, povesteşte un localnic.

Potrivit statisticilor oficiale, judeţul Galaţi are mai mulţi pensionari decât persoane active, fiind pe locul trei în ţară.

„La ora actuală aveam 139.950 de pensionari în judeţul Galaţi. În ceea ce priveşte numărul de asiguraţi, acesta este mai mic, respectiv 117.009. Tendinţa este de scădere a numărului de pensionari, înregistrăm în jur de 400 de decese pe lună. La nivel naţional ne situăm pe locul trei în ceea ce priveşte numărul de pensionari”, a declarat Ana Denis Aramă, directorul Casei Judeţene de Pensii.

Fenomenul de depopulare se manifestă şi în alte zone ale judeţului, fiind provocat tot de îmbătrânirea populaţiei şi de plecările masive în străinătate ale tinerilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici