CRIMELE de la Caracal. Radiografia primelor săptămâni şi neputinţa unui sistem. “Şi eu sunt Alexandra!” | FOTO, VIDEO

Cazul de la Caracal arată neputinţa unui sistem. La Caracal, în România anului 2019, doi copii se presupune că au fost omorâţi, unul dintre ei după ce şi-a anunţat răpirea de 3 ori la 112. Dar sistemul modernizat cu milioane de euro nu a găsit-o la timp. „Şi eu sunt Alexandra" s-a strigat în mai multe oraşe.

27172 afișări
Imaginea articolului CRIMELE de la Caracal. Radiografia primelor săptămâni şi neputinţa unui sistem. “Şi eu sunt Alexandra!” | FOTO, VIDEO

Radiografia unei crime. Întrebări fără răspuns şi revolta publică

Gheorghe Dincă şi-a recunoscut ambele crime

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut, duminică, ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru MEDIAFAX. La scurt timp după declaraţia apărătorului, familiile victimelor au fost anuţate că cele două fete nu se mai află în viaţă, conform declaraţiilor celui care le-a răpit. Ulterior, avocatul din oficiu al lui Dincă Gheorge a confirmat faptul că ucigaşul a indicat locul unde le-a ucis pe Alexandra şi Luiza, şi, conform unor surse, le-a ars pe cele două fete în butoaie. Marţi se va judeca recursul la măsura arestării preventive. 

Evoluţia cazului de la Caracal: 

Miercuri, 24 iulie

Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, ia o ocazie să ajungă acasă. Acela este momentul în care fata dispare.

JOI, 25 iulie

- Între orele 11.00 şi 12.00, la numărul de urgenţă 112 sunt înregistrate 3 apeluri. Alexandra spune că este sechestrată, legată cu sârma şi a fost violată. Dă detalii despre garajul în care este ţinută şi spune că atacatorul este un om robust, în vârstă, Ultimele cuvinte sunt "Vine, vine", după care apelul se întrerupe. Operatorul face o greşeală, care ar fi putut să îi fie fatală, după ce revine apelând pe numărul de telefon de câteva ori. Nimeni nu a mai răspuns.

- Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu reuşeşte să o localizeze. Poliţia anunţă că au început căutările la scurt timp, dar aria era destul de mare, iar locaţiile oferite de STS nu erau corecte.

-Ulterior au apărut informaţiile legate de mandatul de percheziţie şi faptul că poliţiştii au intrat în casa suspectului abia dimineaţa, deşi puteau să acţioneze cu 3 ore mai devreme.

- Între timp se face legătura cu un caz similar, o altă fată, Luiza, care a dispărut în luna aprilie 2019. Era elevă în clasa a XII-a şi a plecat de acasă în prima jumătate a lunii aprilie pentru a rezolva probleme personale în Caracal şi nu s-a mai întors.

VINERI, 26 iulie

- ora 6.00 dimineaţa- Poliţiştii intră în casa lui Gheorghe Dincă. Maşina sa a apărut pe mai multe camera de supraveghere. Aici oamenii legii găsesc cenuşă şi ceea ce par a fi rămăşiţe umane. Sunt ridicate probe, iar percheziţiile au loc în prezenţa suspectului

- Suspectul spune că a făcut focul pentru a se feri de ţânţari. Neagă că o cunoaşte pe Alexandra şi afirmă că miercuri şi joi s-a ocupat de dezasamblarea de bucăţi de motoare şi a făcut două drumuri până la piaţă şi până la un cunoscut

- percheziţiile durează până vineri seara, iar suspectul este reţinut

SÂMBĂTĂ, 27 iulie

- Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul dispaţiei Alexandrei, fata de 15 ani din Olt, a fost arestat, după audieri maraton. Autorul nu şi-a recunoscut faptele. Acuaţiile sunt de trafic de minori şi viol, nu de omor.

- Surse judiciare confirm că la percheziţiile domiciliare din casa suspectului, în cenuşa aflată într-un butoi metalic, erau mai multe fragmente de oase calcinate şi 21 bucăţi dinţi de natură umană. Mai mult, în cenuşă erau inele, iar în maşina bărbatului era un cercel al Alexandrei, identificat de mama ei.

- poliţiştii au cerut ajutorul scafandrilor pentru a căuta în lacul din apropierea casei suspectului. După circa 9 ore de căutari, scafandrii s-au retras sâmbătă seara. Surse judicare susţin însă că nu au găsit nimic suspect.

-Apelurile Alexandrei la 112 au venit de pe telefonul mecanicului auto, a declarat avocatul numit din oficiu pentru apărarea lui Gheorghe Dincă.

- Alexandru Cumpănaşu, care este preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al victimei, i-a acuzat pe poliţişti că l-ar fi pus pe tatăl Alexandrei să spargă uşile la descinderi, spunându-i că e bun de plată "dacă fata a fugit cu vreunul"

- Tot sâmbătă s-a aflat că părinţii Alexandrei au fost sunaţi joi de pe un număr privat pentru a li se spune că fata este bine şi a plecat din ţară. În acelaşi fel, în aprilie, bunicul Luizei Mihaela, a fost sunat pentru a i se spune că nepoata lui este bine, în Elveţia.

- lipsa unui cadavru a alimentat speranţa părinţilor. Mama Alexandrei a declarat că speră ca fiica ei să fie în viaţă, gândindu-se, în primul rând la faptul că suspectul nu a recunoscut nicio faptă.

- Parchetul General a anunţat că autorizaţia de percheziţie a fost emisă la 3.05 şi pusă în aplicare la 6.00 dimineaţa. Un rapot al procurorului de caz menţionează că mandatele s-au dat ofiţerului de serviciu de la Poliţie în jurul orei 3,15, acesta spunând că la Poliţie nu mai e nimeni.

- mătuşa Luizei Mihaela, fata dispărută în aceleaşi circumstanţe ca Alexandra, acuză poliţiştii că atunci când mama şi bunica fetei au mers la postul de la Coşoveni pentru a reclama dispariţia, li s-a spus: „Lăsaţi, doamnă, că am mai avut cazuri şi au găsit fetele după doi ani” .

- Ora 17.00. Gheorghe Dincă, principalul suspect, a fost adus sâmbătă după-amiaza, înapoi la casa unde erau rămăşiţele umane. Audierile au durat mai bine de 7 ore, iar la percheziţii a participat şi soţia lui, Elena. Femeia trăieşte în prezent cu un fiu al ei în Deveselu, după ce suspectul a bătut-o crunt în umă cu două săptămâni.

- Oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă par umane, dar vechi, au declarat surse apropiate anchetei de la Caracal. Se pare că şi cenuşa recoltată este veche, ceea ce îngreunează ancheta.

- Ora 19.00. Proteste în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală. S-a scandat „Şi eu sunt Alexandra”. În Bucureşti, poliţiştii care asigurau ordinea au fost huiduiţi de protestatari

- Ora 22.00 este scos Gheorghe Dincă din casa unde se presupune că a avut loc crima. Tensiunea a fost maximă, oamenii scandând „Daţi-i drumul printre noi” şi „Nepăsarea voastră ucide”.

Deşi până la această oră nu există o recunoaştere a faptei, nu există un cadavru, suspectul principal este acuzat de viol şi trafic de minori strict pe baza declaraţiilor telefonice ale Alexandrei, iar o ţară acuză autorităţile că au intervenit târziu pentru a salva un copil care a reuşit să pună mâna pe un telefon şi să sune de 3 ori la 112, sâmbătă au fost şi următoarele declaraţii:

- Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunţă că în cazul Caracal nu au fost inadvertenţe, sincope sau defecţiuni tehnice şi dacă există o problemă este legată doar de comunicarea întârziată. "În urma verificărilor interne, dorim să vă reconfirmăm că au fost respectate prevederile privind operarea şi că nu au fost inadvertenţe, sincope sau defecţiuni tehnice ale echipamentelor sau serviciilor lor în ceea ce priveşte modul de tratare a apelurilor 112", se arată în comunicatul STS.

- Şeful Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea, a declarat că, din punctul său de vedere, poliţiştii au acţionat „perfect” şi nu are ce să îşi reproşeze.

Sancţiuni şi decizii:

-Şefii Poliţiei Olt sunt anchetaţi în cazul Alexandrei. Şeful Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea, a fost demis din funcţie.

- Prefectul Petre-Silviu Neacşu şi subprefectul din Olt Radu-George Ioniţă au fost schimbaţi din funcţie, a anunţat ministrul de Interne Nicolae Moga.

- Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ia în calcul posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor în vederea înăspririi drastice a pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie

-Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor are şedinţă, luni, ora 17.00. Aleşii urmează să îi cheme la audieri pe ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliţiei Române Florian Dragnea şi fostul şef al Poliţiei Ioan Buda.

DUMINICĂ, 28 IULIE

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul dispariţiei Alexandrei, a fost adus duminică dimineaţa de Poliţie din nou la casa în care se presupune că a avut loc crima. Forţele de ordine păzesc zona, având în vedere tensiunile de seara trecută când oamenii s-au strâns la poartă.

- ora 11.25 Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei, spune că primele rezultate ale probelor ADN confirmă faptul că fata de 15 ani a fost în maşina lui Gheorghe Dincă. Acesta a declarat că este vorba de fire de păr şi de banda adezivă cu care i-a fost lipită gura.

- ora 12.25  Bogdan Alexandru,avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă, spune că nu sunt probe noi găsite în ultimele 24 de ore,iar sângele din curte este de natură animală. Mai mult, apărătorul spune că procurorii au încercat insistent să afle despre Alexandra de la suspect, dar acesta susţine că nu ştie nimic. 

- ora 12.30 DIICOT nu exclude posibilitatea ca suspectul principal în cazul Caracal să fi avut complici, spune procurorul şef adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu.

- ora 12.41 14 scafandri intervin pe lacul aflat în apropierea casei suspectului Gheorghe Dincă, iar căutările au loc pe o suprafaţă de cinci hectare, au declarat surse apropiate anchetei, pentru MEDIAFAX. Totodată, firele de păr din maşina suspectului se confirmă a fi ale Alexandrei.

- ora 13.05 Un procuror al Secţiei de Investigare a Infractiunilor din Justiţie se va întâlni în cursul zilei de luni cu tatăl Alexandrei, au declarat surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX.

- ora 14.15 Gropi adânci sub care se poate intra pentru a repara o maşină suspendată, o bârnă în locul unde pare să fie un garaj, copaci, animale, camioane de haine vechi – aşa arată curtea lui Gheorghe Dincă, descrisă de procurorul şef adjunct DIICOT. „Colegii mei cercetează haos”, a spus Georgiana Hosu.

- ora 14.18 Rămăşiţele umane găsite la locuinţa suspectului de crimă de la Caracal au ajuns la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti, iar luni diminaţă va începe analiza lor, în prezenţa organelor de anchetă. Se va analiza ADN-ul şi se va face un examen antropologic, spun reprezentanţii INML.

- ora 14.40 Procurorii care anchetează casa lui Gheorghe Dincă au găsit în casa acestuia geamuri zidite sau acoperite, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Totodată, procurorul DIICOT a declarat că în curte sunt gropi cimentate.

- Ora 14.50 Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut, în urmă cu puţin timp, ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru MEDIAFAX.

- Ora 15.40 Luiza a fost ucisă. Scene sfâşietoare cu părinţii fetei, la poarta criminalului, în momentul în care au primit vestea că fiica lor a fost omorâtă

- Ora 16.50 Gheorghe Dincă luase şi alte femei cu maşina, la ocazie: „Preferam să merg cu acest om/ Şi i-a căzut în mâini exact un copil cuminte. Alexandra era un copil liniştit, respectuos”

- Ora 18.30 Autorul crimelor din Caracal le-a spus anchetatorilor ce a făcut cu cadavrele - surse/ Avocat despre Gheorghe Dincă: Remuşcările l-au făcut să recunoască. Se va face reconstituire

- Ora 19.30 Date noi din ancheta de la Caracal: Cel puţin una dintre victimele criminalului Gheorghe Dincă a fost aruncată în râul Olt, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX, anchetatorii identificând rămăşiţe umane arse lângă apă. Surse apropiate anchetei spun că ar fi vorba despre trupul Luizei, fata dispărută în aprilie.

- Ora 20.00 Scafandrii chemaţi să caute probe în lacul din apropierea casei lui Gheorghe Dincă s-au retras fără să găsească noi indicii. Într-un butoi a fost găsit un inel ars care pare să aparţină Alexandrei, tânăra de 15 ani dispărută de miercuri.

- Ora 21.30 Procurorii au extins cercetările în cazul Dincă Georghe pentru omor calificat, după cele de viol şi trafic de minori

LUNI, 29 IULIE 

- Ora 9:15 - Detalii despre trecutul lui Gheorghe Dincă: a lucrat într-un spital ca geamgiu

Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, a fost angajat al Spitalului Municipal din Caracal, unde a lucrat ca geamgiu timp de opt ani. Oamenii care l-au cunoscut au spus despre el că „era un om de treabă”, dar dezordonat.

Ora 11:17- „Şi eu sunt Alexandra”: Momentele emoţionante continuă la poarta lui Dincă. Bărbat:Toţi suntem de vină

Momentele emoţionante continuă la poarta casei lui Gheorghe Dincă, acuzat de omorul a două fete. La poartă, oamenii au făcut un adevărat altar în memoria victimelor, iar un bărbat care a adus o coroană de flori a spus că suntem cu toţii vinovaţi de cele întâmplate.

Oamenii continuă să meargă la locuinţa lui Gheorghe Dincă şi să aprindă lumânări şi candele.

Ora 11:25 Ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, fostul şef al Poliţiei Române Ioan Buda precum şi directorul Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul MAI se vor prezenta, luni, la audierile Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor privind cazul fetelei ucise la Caracal.

Ora 11:43 Poliţistul care a discutat cu Alexandra, atunci când a sunat la 112 pentru a cere ajutor, a avut o atitudine refractară faţă de situaţia prezentată de fată şi nu a dat dovadă de implicare pentru a obţine mai multe date privind locul în care este sechestrată, arată raportul MAI, potrivit unor surse.

- Ora 11.43 Inspecţia Judiciară a început verificările magistraţilor implicaţi în cazul Caracal

Inspecţia Judiciară a demarat, luni, anchetă în cazul crimelor de la Caracal, pentru a verifica dacă magistraţii implicaţi în instrumentarea cazului au îndeplinit procedura, dar şi pentru a verifica cum informaţii din dosar au fost date publicităţii de o asociaţie a magistraţilor.

Ora 11:47 Anchetatorii îl vor duce luni pe Gheorghe Dincă la Caracal, pentru reconstituirea celor două crime pe care le-a recunoscut. Dincă va fi dus la locurile unde a săvărşit crimele, dar şi acolo unde se presupune că a aruncat cel puţin una dintre victime. Potrivit avocatului Bogdan Alexandru, luni Gheorghe Dincă va fi dus la locurile unde a săvărşit crimele, dar şi acolo unde se presupune că a aruncat cel puţin un cadavri.  

Ora 11:59 - BREAKING Directorul STS şi-a dat DEMISIA din funcţie: „Nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăţie”

Ionel-Sorinel Vasilca, director al STS, a anunţat, luni, că a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis, demisia sa din funcţie. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituţiei, spune acesta.

Ora 12:07 Procurorul Cristian Popescu, cel care s-a ocupat de dosarul privind dispariţia Alexandrei, este audiat, luni, de procurorii de la Secţia Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului General. Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care s-a ocupat de cazul dispariţiei Alexandrei, este audiat, luni, de către Secţia Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului General.În privinţa modului în care a acţionat procurorul, şi Inspecţia Judiciară a început o verificare pentru a afla dacă acesta a respectat toate procedurile atunci când a intervenit.

Ora 12:35 Poliţistul care a preluat apelul Alexandrei la 112, cercetat de Parchetul din Caracal/ Cinci ofiţeri şi trei agenţi vor fi cercetaţi prealabil pentru intervenţie

MAI a sesizat parchetul, în urma verificărilor Corpului de Control în cazul crimelor din Caracal, cu privire la modul în care poliţistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei a tratat situaţia prezentată de fată. Totodată, cinci ofiţeri şi trei agenţi vor fi cercetaţi prealabil pentru intervenţie. 

Ora 12:35 Cazul de la Caracal. Guvernul va da OUG pentru modificări la sistemul 112 

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE a hotărât să formeze un comitet interministerial din care să facă parte şi instituţii din afara Guvernului, pentru a analiza posibilele modificări legislative la sistemul de urgenţă 112, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Ora 14:17 - EXCLUSIV Imagini din Casa Groazei. Ce a făcut agresorul după ce a găsit-o pe Alexandra vorbind la 112 | FOTO, VIDEO 

Potrivit unor surse judiciare, agresorul a lovit-o cu putere pe Alexandra, după ce a surprins-o pe fată vorbind la 112. Fata a căzut şi a rămas inconştientă, în timp ce agresorul s-a urcat în maşină şi a plecat în oraş. Imaginile din Casa Groazei arată dezastrul în care a fost ţinută fata.

Ora 14:26 Cum a reuşit Alexandra să pună mâna pe telefon pentru a suna la 112:Agresorul era plecat la farmacie

Alexandra a reuşit să găsească un telefon mobil în locul în care a fost sechestrată după ce agresorul său a plecat la farmacie să cumpere o cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini, se arată în raportul MAI, obţinut de MEDIAFAX. Fata a relatat că este legată şi că a fost violată.

- Ora 16:10 Gheorghe Dincă a fost internat de mai multe ori la Psihiatrie. Avea probleme şi din cauza alcoolului / FOTO

Bărbatul acuzat de uciderea celor două fete în Caracal, Gheorghe Dincă, a fost internat de mai multe ori la Psihiatrie. Potrivit unor surse medicale, bărbatul suferea de mai multe tulburări de comportament, unele apărute în urma consumului de alcool.

- Ora 16:18 Părinţii Luizei au aflat de la televizor că ucigaşul şi-a recunoscut faptele

Părinţii Luizei au aflat de la televizor că ucigaşul şi-a recunoscut faptele, au spus aceştia luni, în faţa casei lui Gheoghe Dincă, acolo unde urmează să aibă loc şi reconstituirea.

- Ora 16:55 - RECONSTITUIREA crimelor din Caracal: Anchetatorii l-au adus pe Gheorghe Dincă la Dunăre

Anchetatorii l-au adus, luni după-amiază, pe Gheorghe Dincă, pentru reconstituirea celor două crime din Caracal, pe care acesta le-a recunoscut. Dincă este dus şi acolo unde se presupune că a aruncat cel puţin una dintre victime.

MARŢI, 30 IULIE 

- Ora 6:00 Crimele de la Caracal: Iohannis, Dăncilă şi membri ai Guvernului analizează cazul în şedinţa CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi membri ai Executivului se vor reuni, marţi ora 13.00, la Cotroceni, în şedinţa CSAT, pentru a analiza raportul MAI şi date cu privire la crimele din Caracal.

- Ora 7:00 Curtea de Apel Craiova judecă astăzi contestaţia lui Gheorghe Dincă, ucigaşul din Caracal, la decizia de arestare preventivă

Curtea de Apel Craiova judecă azi contestaţia lui Gheorghe Dincă, bărbatul acuzat de uciderea celor două fete în Caracal, la decizia de arestare preventivă. 

- Ora 7:30 Traseul criminalului din Caracal în ziua în care Alexandra a fost ucisă. Un drum a fost la farmacie

Gheorghe Dincă, bărbatul de 66 de ani din Caracal, care a recunoscut că le-a ucis pe Luiza şi Alexandra, a mers la farmacie în dimineaţa în care a ucis-o pe fata de 15 ani. Când a revenit, a prins-o pe fată apelând 112 şi a lovit-o cu putere.

- Ora 9:43 Gheorghe Dincă spune că anchetatorii l-au lovit cu picioarele când a fost imobilizat. Ucigaşul din Caracal cere îngrijiri medicale

Gheorghe Dincă acuză dureri la nivelul pieptului şi coastelor şi cere îngrijiri medicale, spunând că ar putea avea o fractură deoarece, atunci când anchetatorii au decins la locuinţa sa şi l-au imobilizat, a fost lovit cu picioarele, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

MIERCURI, 31 IULIE

- Ora 01:07 Crimele de la Caracal: Traseul lui Gheorghe Dincă în ziua în care a ucis-o pe Alexandra, surprins de camere de supraveghere Criminalul din Caracal, Gheorghe Dincă, a fost surprins de camerele de supraveghere în ziua în care a ucis-o pe Alexandra. Din imagini reiese că acesta şi-a lăsat maşina în zona pieţei după ora 9.00, iar la ora 12.00, după comiterea crimei, a fost adus de o altă maşină.

- Ora 07:37 Fost şef de crematoriu, despre crimele de la Caracal: Incinerarea nu se poate face într-un butoi. E nevoie de 1.400 de grade

Fostul şef al crematoriului „Vitan-Bârzeşti”, Gheorghe Ionel, a declarat, marţi seara, că incinerarea unui corp nu se poate face într-un butoi, pentru că este nevoie de o temperatură de 1.400 de grade.

- Ora 09:35 Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară: E uimitor nivelul de degradare profesională în varii domenii, cel judiciar este extrem de afectat

Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nivelul de degradare din instituţiile statului este uimitor, precizând că sistemul judiciar este extrem de afectat, oamenii constatând că cei pe care îi plătesc ca să-i apere sunt nepermis de mulţi lipsiţi de empatie.

- Ora 10:48 Anchetă asupra procurorilor. Secţia specială a cerut de la DIICOT copii certificate ale dosarelor crimelor din Caracal

Procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) au cerut, miercuri, de la DIICOT Craiova dosarele crimelor din Caracal în copie certificată, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

- Ora 11:35 Analiză a conducerii Inspectoratelor de poliţie judeţene, cerută de ministrul interimar de la MAI

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, că a cerut o analiză pe managementul fiecărui inspectorat judeţean de poliţie în parte, precizând că până la finalul săptămânii va avea concluziile acestui raport.

- Ora 12:01 Procurorii au cerut Vodafone TOATE convorbirile telefonice din perioada în care s-au întâmplat crimele din Caracal

Procurorii au cerut de la compania Vodafone toate convorbirile telefonice din perioada în care s-au întâmplat crimele de la Caracal, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

- Ora 12:31 Mihai Fifor, s-a întâlnit cu Alexandru Cumpănaşu: Sunt tată de fată. Nu ştiu cum să explic, e o lecţie amară/ Vom merge pe firul persoanelor dispărute până în 1990, dacă este nevoie

Alexandru Cumpănaşu, preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al Alexandrei Măceşanu, a avut o întâlnire miercuri cu ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor anunţând că se va merge pe firul persoanelor persoanelor dispărute, dacă e nevoie, până în 1990. Ministerul interimar de Interne Mihai Fifor a declarat că situaţia petrecută săptămâna trecută a fost o lecţie amară pentru instituţii, iar mesajul său a fost clar că aşa nu se mai poate.

- Ora 12:52 De ce nu poate fi identificat deţinătorul unei cartele prepay? Parlamentul a respins în 2011 şi în 2014 două proiecte pentru achiziţionarea doar cu buletinul

Parlamentul a respins, în 2011, un proiect iniţiat de actualul deputat PMP Petru Movilă care prevedea ca persoanele să cumpere cartele PrePay doar cu buletinul. Autorităţile puteau identifica locul apelului şi deţinătorul cartelei, deoarece companiile erau obligate să le transmită aceste date. Iniţiativa a fost redepusă în 2013, însă din nou respinsă de Legislativ un an mai târziu.

- Ora 12:53 Gheorghe Dincă a fost adus miercuri, sub escortă, la Penitenciarul Jilava şi INML

Gheorghe Dincă a fost adus, miercuri, sub escortă, la Spitalul Penitenciarului Jilava, surse judiciare precizând pentru MEDIAFAX că acesta va fi supus unei expertize psihiatrice. Tot la Jilava, bărbatul va primi şi îngrijirile medicale solicitate.

- Ora 13:34 „Şi eu sunt Alexandra”. Medic din Brăila, despre dispecerii 112: Pun întrebări aiurea, întârzie misiunile

Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă din Brăila spune că serviciul 112 nu funcţionează corespunzător şi că dispecerii „pun întrebări aiurea, întârzie misiunile şi pun în pericol viaţa oamenilor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

- Ora 14:08 Anchetatorii nu au probe că fetele sunt moarte şi nu exclud ca ele să fie în viaţă: Nu putem neglija această variantă. Bănilă, DIICOT: Despre fata de 15 ani, a spus prima dată că a aruncat-o în Olt, apoi că a aruncat-o în Dunăre

Procurorul-şef DIICOT, Felix Bănilă, a anunţat, miercuri, că Direcţia nu are în acest moment nici măcar rezultate preliminare referitoare la fragmentele osoase ridicate de la casa lui Gheorghe Dincă, astfel că informaţiile apărute în spaţiul public nu sunt confirmate încă. Felix Bănilă a precizat că, până în momentul în care nu există dovezi clare că fetele sunt decedate, nu poate fi exclusă nicio variantă, nici măcar cea că ele ar fi în viaţă. Anchetatorii au făcut verificări la Dincă acasă, pentru a se asigura că cele două fete nu sunt în imobil.

- Ora 14:22 Mesajul unui poliţist, tată de fată, după crimele de la Caracal: Credinţa şi mândria mi-au murit odată cu moartea unui înger

Un poliţist din Caraş-Severin a postat, pe Facebook, o scrisoare după cazul de la Caracal, spunând că este ofiţer şi nu mai este mândru de acest statut: „Credinţa şi mândria mi-au murit odată cu moartea unui înger”. Ca tată, el spune că e dator să îşi apere fiica în ţara în care „şi îngerii mor”.

- Ora 14:27 Procurorul-şef DIICOT anunţă că Gheorghe Dincă va fi testat cu aparatul poligraf

Procurorul-şef DIICOT Felix Bănilă a anunţat, miercuri, că Gheorghe Dincă va fi testat cu aparatul poligraf, bărbatul dându-şi consimţământul pentru acest lucru.

- Ora 15:18 Procurorul care a acţionat în cazul Caracal, cercetat disciplinar

Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară faţă de procurorul Cristian Ovidiu Popescu, de la Caracal, cel care nu ar fi permis poliţiştilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00, ancheta inspectorilor vizând exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

- Ora 16:35 Prietenul cu care Alexandra urma să se întâlnească la Caracal: Sunam şi nu răspundea. E un coşmar

Marian, prietenul Alexandrei, cu care fata urma să se întâlnească în Caracal în ziua când a dispărut, povesteşte că o aştepta să meargă la un suc şi în parc. A sunat-o pentru că întârzia, dar nu i s-a răspuns, apoi o prietenă l-a întrebat despre fată. Atunci şi-a dat seama că ceva nu e în regulă.

- Ora 17:05 Cazul din Caracal | Judecătorii CSM dezaprobă inducerea ideii că legile justiţiei sunt în „lanţul cauzal” al crimelor

Judecătorii CSM spun că dezaprobă folosirea cazului Caracal în scop politic şi inducerea ideii că legile justiţiei ar fi una din cauzele crimelor, subliniind că disfuncţiile grave care au ieşit la iveală odată cu această tragedie trebuie asumate pentru a restarta sistemul judiciar.

- Ora 17:32 Subprefectul, prefectul din Olt şi prefectul de Bucureşti au fost demişi

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru demiterea prefectului din Olt, Petre Neacşu, şi înlocuirea acestuia cu Angela Nicolae. Şi prefectul de Bucureşti, Sever Romulus Stana, a fost înlocuit cu Marius Ghincea, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

- Ora 17:50 Gheorghe Dincă şi-a încărcat cartela telefonică la Craiova, în ziua crimei/ Anchetatorii nu au verificat telefoanele acestuia. Încă nu a început percheziţia informatică

Gheorghe Dincă, bărbatul care a mărturisit că a omorât-o pe Alexandra Măceşanu, a fost, în ziua crimei, să îşi încarce cartela telefonică în Craiova. Anchetatorii au ridicat, miercuri, imagini de pe camerele de supraveghere ale unui centru comercial din oraş, unde acesta ar fi fost văzut la ora 10.03.

- Ora 18:20 PROTEST la Caracal: Sute de persoane nemulţumite de ancheta în cazul crimelor s-au adunat în faţa Poliţiei din Caracal | VIDEO, FOTO

Sute de persoane nemulţumite de ancheta în cazul presupuselor crime protestează în faţa Poliţiei din Caracal. „Alexandra a sunat, nimeni nu a acţionat” şi „Vreau să trăiesc”, strigă tinerii care participă la protest.

- Ora 18:46 Oasele găsite la casa lui Gheorghe Dincă sunt 100% umane

Oasele găsite de anchetatori la domiciliul lui Gheorghe Dincă sunt 100% umane, însă specialiştii nu se pot pronunţa, în prezent, dacă aparţin unei persoane de sex feminin întrucât este prematur, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul INML.

- Ora 19:31 Procurorii Secţiei de anchetă au audiat părinţii Alexandrei şi ai Luizei

Procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor, care au deschis un dosar penal, au audiat părinţii Alexandrei şi pe cei ai Luizei, pentru a relata, din punctul lor de vedere, modul în care s-a intervenit în cazul fetelor dispărute, precizează surse judiciare.

- Ora 20:30 Viorica Dăncilă: Declar război criminalităţii. Vinovaţi sunt cei care au putut face ceva şi nu au făcut/ Voi cere Parlamentului procedură de urgenţă pentru proiectul de căutare a persoanelor dispărute

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că declară război împotriva criminalităţii în contextul presupusei crime de la Caracal. Ea spune că deoarece este mamă se va implica personal în reformă. "Fără milă, fără menajamente, fără compromisuri şi fără amânări declar război împotiva criminalităţii".

- Ora 20:50 Procurorii DIICOT din Bucureşti preiau dosarul crimelor din Caracal

Procurorii DIICOT structura centrală vor prelua dosarul crimelor din Caracal, de la colegii din Craiova, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Mihaela Porime.

- Ora 21:11 Mihai Fifor spune că sistemul 112 va trece de la STS la MAI: Pregătim procedură

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a anunţat, miercuri seară, că sistemul de urgenţă 112 va trece, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, la Ministerul de Interne, subliniind că este pregătită o procedură în acest sens.

- Ora 21:34 Cine este procurorul din cazul Caracal: A fost premiat de Kovesi pentru merite deosebite

Cristian Ovidiu Popescu, procuror la parchetul Judecătoriei Caracal, cel care nu ar fi permis poliţiştilor să intre în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6.00, a fost premiat în 2010 de Laura Codruţa Kovesi, pentru instrumentarea unui număr mare de cauze complexe sau cu impact în comunitate.

- Ora 23:50 Poliţistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei: Era un caz deosebit. Mulţi zic că am grăbit-o

Viorel Florescu, agentul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei, a declarat că timpul este limitat de aceea nu poate vorbi mult cu apelantul, însă nu a ignorat cazul fetei şi nici nu a grăbit-o, deoarece suspinele ei relevau o situaţie deosebită.

JOI, 1 AUGUST

- Ora 7:55 CSM discută propunerea de suspendare a lui Cristian Popescu, procurorul care nu ar fi permis poliţiştilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00

Secţia pentru procurori a CSM va discuta, joi, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a lui Cristian Popescu, cel care nu ar fi permis poliţiştilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00. Ancheta inspectorilor vizează exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

- Ora 10:16 Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal, dus la INML pentru control medical/ Când va avea loc expertiza psihiatrică

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimelor de la Caracal, a fost dus, joi, de la Spitalul Penitenciarului Jilava la Institutul Naţional de Medicină Legală, pentru control medical, surse judiciare precizând pentru MEDIAFAX că expertiza psihiatrică va fi realizată săptămâna viitoare.

- Ora 10:16 Poliţist, după ce a testat aplicaţia de localizare a apelurilor de urgenţă: Tot sistemul s-a blocat

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, Bogdan Bănică, susţine că a sistemul s-a blocat atunci când a încercat să testeze aplicaţia de localizare a apelurilor de urgenţă. El spune că un superior din IPJ Suceava l-a dat afară din încăperea în care făcea testarea.

 -  Ora 11:16 Fifor: Nu am spus să treacă 112 la MAI. Vom avea în acelaşi loc 112, SMURD-ul, pompierii şi Poliţia/ Operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea trei apeluri în aşteptare

Ministrul Internelor, Mihai Fifor, a anunţat, joi, că nu vrea trecerea 112 la MAI, ci integrarea dispecerizării, menţionând că în Bucureşti va fi implementat până pe 8 august acest sistem, în care operatorul STS, reprezentantul Ambulanţei, al SMURD-ului şi poliţistul să fie fizic în acelaşi centru.

 -  Ora 12:03 Procurorii DIICOT din Bucureşti au preluat dosarul crimelor din Caracal

Procurorii DIICOT, structura centrală, au preluat, joi, dosarul crimelor din Caracal, de la structura Direcţiei din Craiova, anunţă instituţia condusă de Felix Bănilă.

 -  Ora 12:41 Crimele de la Caracal: Gheorghe Dincă va fi testat vineri, la sediul Poliţiei Române, cu aparatul poligraf

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimelor din Caracal, urmează să fie dus vineri la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), pentru a fi supus testului cu aparatul poligraf, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

 -  Ora 13:25 Raport MAI în cazul Caracal. Procedurile au fost încălcate în serie. Poliţiştii şefi au anunat cazul doar pe grup de whatsapp intern/ Un şef al IPJ Olt a stat în şedinţe de bilanţ, desi fusese informat că Alexandra cere ajutor

Raportul MAI privind modul de intervenţie în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu arată că operatorii 112, dar şi poliţiştii din teren, precum şi cei din conducerea IPJ Olt au încălcat numeroase proceduri. Operatorul 112 de la IPJ Olt lucrează singur pe o tură de 24 de ore, mai arată documentul.

 -  Ora 14:28 Om de afaceri din Arad, despre fiica lui Gheorghe Dincă: Le-a propus unor italieni să le aducă fete Un om de afaceri din Arad, care o cunoaşte pe fiica lui Gheorghe Dincă, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că aceasta le-ar fi propus unor italieni să le ducă fete pe un domeniu de vânătoare. Acesta spune că unii investitori italieni sunt dispuşi să dea declaraţii în acest sens.

- Ora 15:00 Cazul Caracal: Crimă comisă cu sânge rece vs. traficul de persoaneCazul de la Caracal pare tot mai complicat cu fiecare zi care trece de la dispariţia Alexandrei şi asta în contextul în care Gheorghe Dincă a recunoscut nu una, ci două crime, dar trupurile nu au fost găsite. Pe de altă parte, se vorbeşte despre o reţea de trafic de persoane.

- Ora 15:07 Alexandru Cumpănaşu: Dincă nu e nebun de serviciu, face parte dintr-un angrenaj care include oameni politiciAlexandru Cumpănaşu, preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al Alexandrei, a declarat că Gheorghe Dincă ar face parte dintr-o structură în care ar fi incluşi şi oameni politici, adăugând că bărbatul ar fi avut şi o relaţie cu o fostă judecătoare.

- Ora 15:48 Poliţistul demis de la conducerea Poliţiei Caracal vrea să se pensionezePoliţistul demis de la conducerea Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea, vrea să se pensioneze şi a depus deja actele pentru începerea procedurii.

- Ora 16:08 Mama şi bunicul Luizei cer anchetatorilor să reia de urgenţă cercetările în casa lui Gheorghe Dincă

Mama şi bunicul Luizei au cerut, joi, anchetatorilor să reia de urgenţă cercetările în teren şi mai ales în casa lui Gheorghe Dincă. Tergiversarea cercetărilor poate duce, în opinia lor, la diminuarea şanselor de supravieţuire a victimelor, dacă sunt în viaţă, şi la distrugerea probelor.

- Ora 16:22 Procurorul Cristian Popescu, care s-a ocupat de cazul Caracal, suspendat din funcţie/ Inspecţia Judiciară a început un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care s-a ocupat de cazul Caracal, a fost suspendat din funcţie, în urma deciziei de joi a Secţiei pentru procurori a CSM, întrunită pentru a discuta cazul lui, după ce Inspecţia Judiciară a început ancheta disciplinară.

- Ora 17:06 Unchiul Alexandrei: Monstrul din Caracal face parte din reţele de trafic de minore

Alexandru Cumpănaşu, preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României şi unchi al Alexandrei, spune că nu mai are niciun dubiu: Gheorghe Dincă este „protejat şi este parte din reţele de trafic de minore”.

- Ora 17:18 Gheorghe Dincă, audiat la DIICOT Bucureşti

Gheorghe Dincă a ajuns, joi seară, la sediul DIICOT din Capitală pentru a fi audiat de procurori, urmând ca bărbatul să îşi petreacă noaptea în Arestul Central din Bucureşti, au precizat surse judiciare, pentru MEDIAFAX.

- Ora 18:00 Fiica lui Dincă respinge acuzaţiile de trafic de minore: Nu este adevărat

Fiica lui Gheorghe Dincă respinge acuzaţiile potrivit cărora s-ar face vinovată de trafic de minore, după ce un om de afaceri a precizat că aceasta ar fi propus unor italieni să le ducă fete pe un domeniu de vânătoare. Femeia spune că vineri va da declaraţii lămuritoare.

- Ora 18:08 DIICOT: Dosarul privind crimele din Caracal e soluţionat de procurori din conducere, sub coordonarea lui Felix Bănilă

DIICOT anunţă că dosarul privind crimele din Caracal, preluat de la colegii din Craiova, va fi instrumentat sub coordonarea directă a procurorului-şef, Felix Bănilă, iar soluţionarea cauzei a fost asumată de procurori cu funcţii de conducere, ancheta fiind derulată cu „maximă celeritate”.

- Ora 21:34 Tatăl Alexandrei, Ioan Măceşanu: Noi credem că este vie. Abia aştept s-o văd/ Alexandra visa să devină poliţistă

Ioan Măceşanu, tatăl Alexandrei, a spus că încă nu şi-a pierdut încrederea şi familia încă speră ca fata să fie găsită în viaţă. Acesta a menţionat că, din punctul lui de vedere, căutările ar fi trebuit să înceapă încă din momentul când a fost raportată dispariţia minorei.

- Ora 21:54 Tatăl Alexandrei, despre căutările fetei: Am trecut la o stradă de ea. Mă învinovăţesc foarte mult

Tatăl Alexandrei, Ioan Măceşanu, a declarat că încă o mai caută pe fată şi se învinovăţeşte că nu a putut face mai mult. Bărbatul a spus că, în timpul căutărilor, s-a aflat la o stradă distanţă de locul unde Alexandra era ţinută.

- Ora 22:50 Tatăl Alexandrei: Fac apel către cei care au luat-o, să o aducă, să ne putem relua viaţa

Tatăl Alexandrei, Ioan Măceşanu, a făcut apel, joi seara, către cei care i-au luat fata, să o aducă acasă, să o lase undeva pentru ca familia să îşi poată relua viaţa dinainte. Bărbatul este încrezător că fiica lui este în viaţă şi că anchetatorii o vor găsi.

VINERI, 2 AUGUST

- Ora 7:36 Procurorii DIICOT reiau astăzi cercetările la casa din Caracal/ Dincă şi-a menţinut declaraţia că le-a ucis pe fete şi participă la verificări

Procurorii DIICOT reiau, vineri, cercetările la casa din Caracal unde Gheorghe Dincă le-ar fi ucis pe cele două adolescente, urmând să îl ducă şi pe acesta la faţa locului, testul poligraf de la sediul IGPR fiind amânat pentru o dată ulterioară, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

- Ora 12:42: Dincă a oferit noi INDICII în cazul de la Caracal; procurorii verifică inclusiv gropile betonate

- Ora 14:05 Viorica Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce aceasta a afirmat că ea a învăţat de acasă să nu se urce într-o maşină cu un străin, cu trimitere la decizia Alexandrei de a lua o maşină de ocazie

LUNI, 5 AUGUST

-ora 14,30 Anchetatorii au găsit, luni, rămăşiţe umane într-o pădure de lângă Caracal, despre care Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimelor din Caracal, susţine că ar fi ale Luizei Melencu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici