CORESPONDENŢĂ de la New York: URAGANUL SANDY: "Este o catastrofă de proporţii aproape biblice". Locuitorii încearcă să revină la normal - FOTO, VIDEO

Locuitorii New York-ului au aşteptat, marţi seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea veşti bune despre restabilirea curentului electric şi a transportului în comun, însă nu le-au primit, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York. Cel puţin 18 persoane au murit la New York. Potrivit primarului, uraganul Sandy a atins o "intensitate istorică. El a mărturisit că a văzut în jurul lui scene de dezolare ce aminteau de "imaginile pe care le-am putut vedea la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial".

43053 afișări
Imaginea articolului CORESPONDENŢĂ de la New York: URAGANUL SANDY: "Este o catastrofă de proporţii aproape biblice". Locuitorii încearcă să revină la normal - FOTO, VIDEO

CORESPONDENŢĂ de la New York: URAGANUL SANDY face ravagii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 21:53 - Sediul Consiliului de Securitate ONU, afectat de inundaţii

UPDATE 21:36 - Metroul din New York va începe să funcţioneze de joi

UPDATE 19:38 - Barack Obama s-a deplasat în New Jersey pentru a vedea daunele provocate de uragan

UPDATE 17:01 Bilanţul victimelor a ajuns la 24 de morţi în New York

UPDATE 15:15 - Aeroporturile J.F. Kennedy şi Newark au fost redeschise

UPDATE 12:00 - Uraganul ar putea avea un impact limitat asupra economiei americane

UPDATE 10:15 - Bursa din SUA se deschide, după ce a fost închisă două şedinţe din cauza uraganului

UPDATE 08:55 - Efectele SANDY în Canada: Peste 130.000 de locuinţe au rămas fără curent electric

UPDATE 08:40 - Barack Obama va merge miercuri în New Jersey, devastat de uraganul Sandy

UPDATE 08:00 - Locuitorii încearcă să revină la normal, după trecerea uraganului Sandy

Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.

"Este o catastrofă de proporţii aproape biblice", a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcţii şi Investiţii a Companiei de Metrou MTA.

UPDATE 07:21 - Clădirea Consulatului României a rămas fără curent electric

UPDATE 07:10 - Bilanţul victimelor din New York: cel puţin 18 morţi

UPDATE 18:51 - Bilanţul victimelor a ajuns la 32 de morţi în Statele Unite şi Canada

UPDATE 18:20 - Cel puţin zece persoane au murit la New York

UPDATE 17:00 - Peste opt milioane de locuinţe au rămas fără electricitate în SUA

UPDATE 15:46 - New York-ul şi nord-estul SUA au fost puternic afectate

UPDATE 15:00 - Un reactor nuclear a fost oprit în statul american New Jersey din cauza intemperiilor

UPDATE 12:56 - Viteza rafalelor de vânt care însoţesc uraganul Sandy a scăzut la 105 kilometri pe oră. Un dig a cedat în New Jersey

Viteza vântului a scăzut la 105 kilometri pe oră marţi dimineaţă, pe măsură ce ciclonul post-tropical Sandy a înaintat spre uscat, a anunţat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC).

UPDATE 12:30 - Uraganul Sandy, un test pentru Obama şi Romney. Care va fi impactul vremii asupra alegerilor

UPDATE 12:00 - Obama decretează stare de CATASTROFĂ MAJORĂ

Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după trecerea uraganului Sandy, care a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan.

UPDATE 10:45 - Experţi: Uraganul Sandy, semnul unei agravări a schimbărilor climatice

UPDATE 09:00 - Şapte tuneluri de metrou au fost inundate la New York

UPDATE 08:50 - Nicio centrală nucleară nu şi-a încetat activitatea în SUA din cauza uraganului Sandy

UPDATE 06:30 - Cel puţin 13 morţi în Statele Unite şi Canada

UPDATE 06:20 - New York-ul a rămas în beznă. Aproximativ 250.000 de locuinţe fără electricitate în Manhattan

UPDATE 02:50 - URAGANUL Sandy a atins Coasta de Est a SUA

Autorităţile au închis tunelurile dinspre Manhattan şi mai multe poduri, iar curentul electric a fost întrerupt intenţionat în toată partea sudică, incluzând centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa, iar staţiile de metrou au fost inundate.

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe teritoriul statului New York. În Queens, un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din rădăcini.

Aeroportul Laguardia a fost închis complet, iar JFK a operat la limită foarte redusă, existând pericolul ca pistele să fie inundate.

Mii de persoane rămase fără curent electric au ieşit pe străzi în New York City, nevenindu-le să creadă ochilor: străzi complet inundate, maşini parţial sub apă iar clădirile complet în întuneric. Situaţia este fără precedent în ultimii 50 de ani. Singura dată când s-a mai întâmplat ca străzile Manhattanului să fie inundate de apele oceanului a fost în 1960, când uraganul Donna a adus o creştere a nivelului apelor de trei metri. De această dată, însă, nivelul apelor care înconjoară Manhattanul ar fi crescut cu peste patru metri, un record istoric.

În paralel cu inundaţiile, rafale de vânt extrem de puternice au continuat să sufle pe tot cuprinsul nopţii, făcând foarte dificilă orice intervenţie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane rămase blocate de ape. Mii de persoane au căutat refugiu la adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi, dar majoritatea populaţiei din zonele expuse ca nu a reuşit încă să se refugieze din calea apelor, fie pentru că nu a luat în serios avertismentele, fie pentru că nu a avut timp: apele au început să se ridice brusc în jurul orei 20.00, când centrul uraganului a atins ţărmul, împinse şi de mareea cauzată de luna plină.

Compania de Transporturi Publice MTA a anunţat că va face o evaluare, marţi, a distrugerilor cauzate la tuneluri şi liniile de metrou, existând temeri că metroul nu va putea fi repus în funcţiune timp de o săptămână, fapt ce ar imobiliza practic o bună parte din populaţie şi forţa de muncă a oraşului.

O macara aflată la vârful celei mai înalte clădiri rezidenţiale aflate în construcţie în Manhattan s-a frânt în două, braţul de aproximativ zece metri rămânând suspendat la 200 de metri în aer şi existând pericolul să se rupă şi să cadă în mijlocul străzii.

Într-o intervenţie televizată la ora 22.00 (04.00 ora României), primarul New York-ului Michael Bloomberg a informat populaţia că apele vor începe să se retragă în jurul miezului nopţii, dar transporturile, şcolile şi activităţile publice vor rămâne închise marţi.

Şi în New Jersey regiuni extinse au fost inundate, inclusiv zone rezidenţiale intens populate, gări ale trenurilor care comunică cu Manhattanul.

Este de apreciat că nivelul pagubelor va fi foarte ridicat. Marţi dimineaţa şi în cursul zilelor următoare se va putea face o evaluare, deocamdată însă uraganul este încă în plină forţă cu rafale de vânt extrem de intense pe durata nopţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici