Ştiinţă-Sănătate

A fost aprobat primul tratament pentru un tip de cancer ovarian care nu răspunde chimioterapiei

Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat aprobarea terapiei combinate a Verastem, care va reprezenta o opțiune nouă pentru pacientele cu un tip rar de cancer ovarian, care nu au răspuns tratamentelor anterioare. Tratamentul va fi disponibil într-o săptămână, iar prețul cu care pleacă de la producător este de 48.500 de dolari pentru patru săptămâni.

Mostre de praf lunar, mai prețioase decât aurul, au ajuns în Marea Britanie – împrumutate de la China

Mostre extrem de prețioase de praf lunar au ajuns din China în Regatul Unit, sub forma unui împrumut, un demers de colaborare științifică internațională, din care mai fac parte Rusia, Japonia și Pakistan. Minusculele și prețioasele mostre de praf lunar sunt ținute într-o facilitate de maximă securitate din Milton Keynes. Profesorul Anand este singurul om […]

Studiu revoluționar: Un psihedelic ar putea fi rezolvarea pentru reducerea dependenței de alcool

O echipă de cercetători de la University College London (UCL) derulează un studiu inovator pentru a testa eficiența substanței psihedelice DMT în reducerea consumului de alcool. Studiul vizează persoanele care consumă alcool în exces și care nu au răspuns eficient la tratamentele convenționale.

Un satelit sovietic scăpat de sub control ar putea lovi Bucureștiul sau alte orașe sâmbătă

Satelitul sovietic Kosmos 482, scăpat de sub control după 50 de ani pe orbită, se apropie de reintrarea în atmosferă, existând riscul să lovească orașe mari precum București, Londra sau Philadelphia, deși traiectoria exactă rămâne incertă.

Studiu: Anumite combinații de medicamente ar putea încetini evoluția Alzheimerului

Un studiu recent făcut pe șoareci sugerează că anumite combinații de medicamente eliberate pe bază de rețetă ar putea avea efecte pozitive asupra memoriei și simptomelor bolii Alzheimer. Efectele variază, însă, în funcție de sex.

Proiect: Clinică nouă de psihiatrie pentru copii și tineri la București

Capitala ar putea avea o nouă clinică modernă de psihiatrie pediatrică, cu secție de dezintoxicare pentru adolescenți. Proiectul vine pe fondul creșterii „alarmante a consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor”.

Donald Trump restricționează cercetarea virușilor considerați periculoși

Donald Trump anunță o serie de măsuri menite să restricționeze anumite cercetări virusologice pe care le consideră „periculoase” și pe care le consideră responsabile de pandemia Covid-19, potrivit AFP.

Primul Centru de Excelență în Neurochirurgia Pelvină din România și din Europa de Sud-Est

A fost lansat primul Centru de Excelență în Neurochirurgia Pelvină din România și din Europa de Sud-Est. Este o inițiativă inovatoare destinată tratării durerii pelvine cronice și a afecțiunilor neurologice pelvine printr-o abordare integrată, multidisciplinară și minim invazivă.

Experții trag un semnal de alarmă: o ciupercă patogenă ar putea ucide milioane de oameni

Experții avertizează că schimbările climatice accelerează răspândirea unor ciuperci patogene mortale precum Aspergillus, amenințând milioane cu infecții netratabile.

Terapia AI devine realitate în curând: O nouă soluție pentru sănătatea mintală

Cercetătorii de la Universitatea Dartmouth dezvoltă un asistent AI numit Therabot, menit să ofere sprijin psihologic sigur și eficient, ca alternativă reglementată la aplicațiile de terapie existente.

Dificultățile din copilărie pot afecta materia albă a creierului, arată un studiu

Dificultățile din copilărie ar putea avea efecte de durată asupra creierului, arată un nou studiu. Evenimentele precum conflictele familiale și sărăcia pot afecta funcția cognitivă a copiilor timp de mulți ani după aceea, potrivit Science Alert.

Oamenii de ştiinţă susţin că au găsit o altă sursă de aur în cosmos

Astronomii încearcă de zeci de ani să determine originea cosmică a celor mai grele elemente, precum aurul. Un nou studiu bazat pe un semnal descoperit în arhiva datelor misiunilor spaţiale ar putea arăta un potenţial indiciu, potrivit CNN.

Lumea ar putea fi „într-o etapă post-imunitate” față de rujeolă, spun cercetătorii

Un om de știință american de renume avertizează că ne-am putea afla „într-o etapă post-imunitate” față de rujeolă, deoarece epidemiile afectează tot mai mult comunitățile cu rate scăzute de vaccinare din sud-vestul Americii, Mexic și Canada.

Expunerea copiilor mici la ecrane poate afecta dezvoltarea creierului

Copiii sub șase ani ar trebui să reducă timpul petrecut în fața ecranelor. Expunerea regulată la tablete, TV sau smartphone-uri, „împiedică și deteriorează dezvoltarea creierului”.

OMS vrea să susțină utilizarea medicamentelor pentru slăbit la adulți la nivel global

Organizația Mondială a Sănătății intenționează să recomande oficial utilizarea medicamentelor pentru pierderea în greutate în tratamentul obezității la adulți.

Studiu. Sateliţii „pe moarte” pot determina schimbări climatice şi reducerea stratului de ozon

Un nou studiu arată că emisiile provenite de la sateliţii „pe moarte”, pe măsură ce aceştia cad pe Pământ şi ard, vor fi semnificative în anii următori şi vor avea implicaţii asupra refacerii găurii din stratul de ozon şi asupra climei.

MIPE: Peste 58 de milioane de euro pentru spitalele care tratează accidente cerebrale vasculare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat miercuri că a deschis un apel de proiecte în valoare de peste 58 de milioane de euro dedicat dotării unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută.

Țesut cerebral uman viu, folosit pentru a imita boala Alzheimer în cadrul unui studiu revoluționar

Oamenii de știință britanici au folosit pentru prima dată țesut cerebral uman viu pentru a observa în timp real cum proteina toxică amiloid beta afectează celulele creierului în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Studiu: O nouă soluție în reducerea riscului de stop cardiac brusc. Sortimentul alcoolic care dă peste cap sfaturile existente

Consumul de șampanie, alături de consumul mai multor fructe, menținerea unei siluete tonifiate și o perspectivă pozitivă asupra vieții ar putea contribui la reducerea riscului de stop cardiac brusc.

Un nou test de sânge poate detecta din timp 12 tipuri de cancer

Un nou test de sânge numit miONCO-Dx, dezvoltat în Marea Britanie, poate detecta semnele precoce ale 12 tipuri de cancer înainte ca simptomele să apară.

Inteligența artificială prezice reapariția tumorilor cerebrale la copii cu precizie impresionantă

Un nou sistem de inteligență artificială prezice reapariția tumorilor cerebrale la copii cu o precizie de până la 89%, reprezentând un progres semnificativ față de metodele actuale.

Studiu: Inteligența artificială poate depista ADHD printr-o simplă analiză a ochilor

Modelele de inteligență artificială care analizează imagini ale ochiului au atins o acuratețe de 96,9% în prezicerea ADHD, oferind o alternativă mai rapidă și neinvazivă la metodele tradiționale de diagnostic.

Studiu. Toxina unei bacterii, posibil vinovată pentru creșterea cazurilor de cancer intestinal

Un studiu recent sugerează că toxina colibactină, produsă de anumite tulpini de E. coli, ar putea fi responsabilă pentru creșterea cazurilor de cancer intestinal la persoanele tinere, afectând ADN-ul încă din primii ani de viață.

Ţipatul şi abuzul verbal din partea părinţilor pot remodela creierul copiilor

Ţipatul şi abuzul verbal din partea părinţilor pot remodela creierul copiilor, făcându-i mai predispuşi la probleme de sănătate mintală şi dificultăţi în menţinerea prieteniilor, potrivit experţilor care se vor adresa luni parlamentarilor britanici.

Studiu internaţional: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Persoanele care consumă cantităţi mari de alimente ultraprocesate prezintă un risc crescut de deces prematur, arată un nou studiu internaţional.

Descoperire importantă: Piperacilina ar putea trata boala Lyme fără efecte secundare

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Northwestern din Illinois și publicat în revista Science Translational Medicine arată că piperacilina, un antibiotic din clasa penicilinelor deja aprobat pentru uz medical, ar putea deveni o opțiune eficientă pentru tratarea bolii Lyme. Această descoperire ar putea revoluționa tratamentele actuale, în special pentru copii, care sunt cei mai expuși riscului de a fi mușcați de căpușe.

Franța a extins vaccinarea împotriva meningitei, care a devenit obligatorie pentru toți copiii sub 2 ani

Franța a decis joi să-și intensifice strategia de vaccinare pentru a proteja mai bine categoriile cele mai expuse la meningite. Ministerul Sănătății a comunicat că extins obligația de vaccinare la toți copiii sub doi ani împotriva tuturor tulpinilor de meningococi, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de meningită, boală cu un nivel ridicat de mortalitate și risc major de sechele, potrivit relatărilor furnizate de Le Figaro.

35 de ani de Hubble: Telescopul care a schimbat pentru totdeauna felul în care privim Universul

NASA și lumea întreagă au aniversat joi 35 de ani de la lansarea în spațiu a telescopului Hubble. Plasat în orbita joasă a Pământului, la aproximativ 547 kilometri deasupra suprafeței Terrei, Hubble „vede” neobstrucționat cosmosul, ceea ce ceea ce îi permite să capteze imagini extrem de clare și detaliate ale universului. „De la lansare, misiunea Hubble a rescris manualele de astronomie”, a comunicat NASA la celebrarea celor 35 de ani de viață în spațiu a uimitorului telescop.

Viitorul în medicină arată bine: Au fost create celulele cerebrale care ar putea ajuta la vindecarea bolii Alzheimer

Oamenii de știință au reușit să creeze celule imune modificate care pot curăța creierul de plăcile toxice responsabile de boala Alzheimer, oferind o nouă speranță pentru tratamente capabile să oprească sau chiar să inverseze evoluția bolii.

Descoperire alarmantă! Scobitul în nas crește riscul de Alzheimer și demență. Ce spun cercetătorii australieni

Un studiu științific publicat în 2022 de cercetători de la Griffith University din Australia sugerează o posibilă legătură între scobitul în nas și creșterea riscului de dezvoltare a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer. Deși cercetarea a fost realizată pe șoareci, rezultatele sunt considerate relevante pentru investigarea unor cauze puțin cunoscute ale acestei boli neurodegenerative.

Organizația Mondială a Sănătății: Concedieri masive în urma reducerilor de fonduri din SUA

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că operațiunile și locurile de muncă din cadrul instituției vor fi reduse în urma reducerilor de fonduri din SUA, potrivit Le Figaro.

Substanță toxică descoperită în aproape toate vinurile europene produse după 2010

O nouă analiză arată o creștere accentuată a nivelului de TFA, o substanță chimică PFAS periculoasă, în vinurile europene produse după 2010, stârnind alarme legate de fertilitate și riscuri ecologice.

Studiu. Tăierile de fonduri pentru combaterea HIV vor duce la milioane de decese și infectări până în 2030

Tăierea finanțării internaționale pentru combaterea HIV ar putea duce la milioane de infectări și decese suplimentare până în 2030, afectând grav țările cu venituri mici și medii.

Studiu: Reducerea hipertensiunii arteriale scade riscul de demență

Cercetătorii au descoperit că persoanele care primesc un tratament intensiv pentru a-și reduce tensiunea arterială ridicată prezintă un risc mai scăzut de demență, potrivit The Guardian.

Schizofrenia ar putea fi cauzată de îmbătrânirea accelerată a creierului, sugerează un nou studiu

Schizofrenia, o boală psihică severă care afectează peste 20 de milioane de oameni la nivel mondial, ar putea fi legată de îmbătrânirea accelerată a creierului, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din Melbourne. Deși boala este cunoscută pentru halucinații recurente, iluzii și afectarea funcționării zilnice, mecanismele exacte ale apariției acesteia sunt încă intens studiate.

Descoperire făcută de oamenii de știință: „Olo”, culoarea pe care niciun om nu a mai văzut-o până acum

Oamenii de știință au descoperit o nouă culoare, „Olo”, care nu a mai fost văzută până acum de vreun om. „Olo”, o nuanță de albastru-verzui, are o intensitate sau „saturație” care se află în afara gamei naturale de culori percepute de oameni.

Folosit la temperaturi ridicate, uleiul din semințe este responsabil pentru cel mai agresiv cancer de sân

Consumul frecvent de uleiuri din semințe, bogate în acid linoleic, mai ales când sunt încălzite, poate crește riscul apariției celor mai agresive forme de cancer mamar, potrivit cercetărilor recente și avertismentelor medicilor oncologi.

Dinți crescuți în laborator: viitorul stomatologiei regenerative prinde contur

Oamenii de știință au reușit să crească dinți în laborator, oferind o alternativă naturală și durabilă la implanturi, deși utilizarea clinică e departe.

Undă verde pentru un nou medicament împotriva bolii Alzheimer

Comisia Europeană anunță miercuri că a autorizat un tratament destinat „tratării tulburării cognitive ușoare” la anumiți pacienți cu boala Alzheimer, potrivit Le Figaro.

Studiu: Florile sălbatice din orașe – prea toxice pentru albine?

Un studiu recent al Universității din Cambridge a evidențiat faptul că florile sălbatice urbane pot extrage metale toxice din solurile poluate și le pot transfera albinelor și altor polenizatori prin nectarul lor, potrivit The Guardian.